Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 51: Законски да се ограничи голотијата во земјава, онлајн и офлајн.)

Тагирајте друго дете, да влеземе во реална дискусија. Све си еба мајка.

Nitu bil najlos period za naukata nitu se gonele vesterki vo toj period, tuku vo erata na humanizmot I renesansata e toa.
Ne e veke prifatlivo vremeto koga pocnyvale da se otvaraat univerziteti I proektiranje na velelepni dela kako Notr Dam da bidat smetani kako prosti zatucani I glupi, veke nieden seriozen istoricar ne gi narekuva taka.
А црквените дела секогаш биле грандиозни, не е тоа некој исклучок, класична готска црква, само малку поголема. Иначе да делумно фаќа ренесанса но претежно црквата правела пепел и се гореле вештерки.
https://medium.com/@Laura.G23/the-burning-times-witch-hunts-across-europe-1450-1750-1cc7a8967255
Ударно време за средување на вештерки било од 1560 до 1630 според статијава, а било одлично време за науката. Не зборам за литература и културни активности, зборам за наука. Ете црквата што убаво дејствувало во тоа време. Светло доба нема што.
1786023166917.png

Nisto ko taka, ke se drzime na tvojata teorija, deka site sme plod na inces cim nemame srodni vidovi, ne zivi vo sekoj slucaj.
Bas ti deka veruvas vo evolucija, nekako treba da go prifatis toa kako del od pocetokot na covestvoto, zosto vo periodi na ekstremno mala I ogranicena populacija incestot e edinstven nacin na prodolzuvanje na rodot, so tvoi zborovi instinktot koga ke proraboti...

@bijons Do Ohird da ne si pojdena?

Ajde gasi ja toa kamersta. :)

marching band fun GIF by PBS KIDS

А црквените дела секогаш биле грандиозни, не е тоа некој исклучок, класична готска црква, само малку поголема. Иначе да делумно фаќа ренесанса но претежно црквата правела пепел и се гореле вештерки.
https://medium.com/@Laura.G23/the-burning-times-witch-hunts-across-europe-1450-1750-1cc7a8967255
Ударно време за средување на вештерки било од 1560 до 1630 според статијава, а било одлично време за науката. Не зборам за литература и културни активности, зборам за наука. Ете црквата што убаво дејствувало во тоа време. Светло доба нема што.
Прегледај го приврзокот 484321
Pa taa grandioznost za da se izgradi e potrebna mathematika, arhitektura, geometrija, itn, toa ne e nauka? Tie principi denes ne se koristat? Iako pristapot na katolicite e so nauka da ja objasnat religijata sepak, sto Galileo, samo Bruno bil zapalen I toa poradi eres, nemalo vrska so heliocentrizmot.
A pretezno stari zeni bile goneti

Прегледај го приврзокот 484321
Пола работи научни се измислени уште тогаш, еве на пример Леонардо да Винчи имал скици за разно разни машини, авиони, бродови итн... искористени после у време на индустријализација а и ден денес се користат изуми на Никола Тесла и други научници. Па така да Илон Маск не измисли електрична кола, била измислена паралелно со механичката кола и моторот со внатрешно согорување. Ама оти у тој период е најдена и нафтата и нејзината корисност и можноста за капитализација, бизнисмените се одлучиле за неа и ја баталиле електричната.

Гилотината како справа е измислена и користена у Франција за обезглавување, па така да и некоја кралица и крал ги имаа цвикнато.

Повеќето револуции и бунтови и борби за права на слобода се случиле у Франција, исто така и права на жената и ред други работи...

Уште од време Римско Северњаците, Германците, Скандинавците и централна Европа биле пагани, готи, визиготи итн... И денес не е ништо поразлично, ама е на сосема друго ниво се тоа.

Наведов ја разни историски времиња во однос на изуми.

Иначе Црквата го запалила и Џордано Бруно оти неговата ТОЧНА теорија не се совпаѓала со таа на Црквата што ја проповедала и ја користела за да го отруе народот со лажен морал и измислени принципи.

Без разлика, за да неверството биде уште поболно, не е потребна Црквата да ни каже, пошто тоа си е природно, дадено чувство од Бога и го осеќаме сите ние луѓе и суштстества на планетава Земја.

Најдете таму некои клипови да видите како се борат мажјаци за женка, слично на нас луѓето. :)

A so te boli gazeto tebe dali sum ili ne ? :cautious:
P.s more ko nekoja zena zlopamtilo si :pos:
P.s.s tehnicki pak ne bi trebalo da komentiras na temata posto ne si pod nasa jurisdikcija, stranec si :kuracc:
Не верглај во празно бе. Знам дека немаш доблест да ќутиш кога не си во право и дека ќе си гласен против правилата за дискусија кои ти самиот ги наметнуваш. И да ти кажам сега што те боли тебе газето што сум, пак ќе прелета над твојата глава иронијата. Да не зборам за злопамтењето, ако фрлам камен во базенот од членови, тој што ќе го погодам ќе знаеш како гласал во 2012. Имаш ноутпад за цел форум. Не постои жена која кенка повеќе од тебе.

Ајде кажи, надвор од брак, имаш ли изневерено, те имаат ли изневерено? Мислиш ли паричната казна повеќе би те болела од твоето каење? Или доволна казна ли би било тоа за твојот гнев и желба за одмазда кога си бил изневерен? Дали мислиш ако некој се самоубие поради изневерување ја задоволува правдата повеќе од парична? Мислам на темата за летање со бебиња што помина можеше да придонесеш повеќе иако не си летал, но бидејќи си бебе си релевантен. На оваа дури допрашува за да знаел како да гласа...

Мкд Фактор Владе :lolzz:

Знам дека ти ова не го читаш, ти веќе куцаш уште кога ти реков да не верглаш во празно во првата реченица. На жена и да не и е до секс би те изварала за да одмори од тебе. Не би казнувал парично јас такви жртви.

@YoucancallmeV уште еднаш ако напишеш дека со облеката си го барале... :sakasuste:

Bas ti deka veruvas vo evolucija, nekako treba da go prifatis toa kako del od pocetokot na covestvoto, zosto vo periodi na ekstremno mala I ogranicena populacija incestot e edinstven nacin na prodolzuvanje na rodot, so tvoi zborovi instinktot koga ke proraboti...
Ako vo nekoj period na istorijata ni spadnala populacijata na dve edinki togas i ova tvoeto drzi voda. Dodusa tesko deka bi se oporavile kako vid posle toa, ali ok neka stoi.
Inaku promiskiitetnosta kaj eden vid se procenuva prema obemot na testisite kaj mazjakot vo soodnos na goleminata na teloto vo slucaj da ne znaese. A ako sakas da se vodime po druga strucna literarura togas ke recam prv neka frli kamen toj so nema takov grev napraeno. De potsetime kolku ljuge frlija kamen po zenata, kolku od tolpata bea bezgresni ?

Иначе Црквата го запалила и Џордано Бруно оти неговата ТОЧНА теорија не се совпаѓала со таа на Црквата што ја проповедала и ја користела за да го отруе народот со лажен морал и измислени принципи.
Za nestata da bidat pojasni.
Giordano Bruno bil svestenik, koj podocna pocnal da propoveda eres od tipot deka Svetoto Trojstvo ne postoi, Isus bil mageonicar itn.
I toa e pricinata za negovoto osuduvanje na smrtna kazna, a ne toa sto go propovedal Kopernik.

@YoucancallmeV уште еднаш ако напишеш дека со облеката си го барале... :sakasuste:
Ако боговоли Дарлинг, и подтема ќе отворам тука, не само што ќе напишам. Иначе не, со провокативна облека не бараат машко внимание и признание, туку бараат внимание од Баба Дудунка од Долно Дупени.
Автоматски споено мислење:

Pa taa grandioznost za da se izgradi e potrebna mathematika, arhitektura, geometrija, itn, toa ne e nauka? Tie principi denes ne se koristat? Iako pristapot na katolicite e so nauka da ja objasnat religijata sepak, sto Galileo, samo Bruno bil zapalen I toa poradi eres, nemalo vrska so heliocentrizmot.
A pretezno stari zeni bile goneti
Не реков дека не било, но тоа не било измислено тогаш, туку искористено претходно научено за тековни цели. Да доловам целта, тоа што користиме денес интернет не значи дека баш денес е измислен нели? А тоа дека тогаш ја сузбивале науката, прочитај па види. Нормално, не можеле се, ама богами пробале.

Не верглај во празно бе. Знам дека немаш доблест да ќутиш кога не си во право и дека ќе си гласен против правилата за дискусија кои ти самиот ги наметнуваш. И да ти кажам сега што те боли тебе газето што сум, пак ќе прелета над твојата глава иронијата. Да не зборам за злопамтењето, ако фрлам камен во базенот од членови, тој што ќе го погодам ќе знаеш како гласал во 2012. Имаш ноутпад за цел форум. Не постои жена која кенка повеќе од тебе.

Ајде кажи, надвор од брак, имаш ли изневерено, те имаат ли изневерено? Мислиш ли паричната казна повеќе би те болела од твоето каење? Или доволна казна ли би било тоа за твојот гнев и желба за одмазда кога си бил изневерен? Дали мислиш ако некој се самоубие поради изневерување ја задоволува правдата повеќе од парична? Мислам на темата за летање со бебиња што помина можеше да придонесеш повеќе иако не си летал, но бидејќи си бебе си релевантен. На оваа дури допрашува за да знаел како да гласа...

Мкд Фактор Владе :lolzz:

Знам дека ти ова не го читаш, ти веќе куцаш уште кога ти реков да не верглаш во празно во првата реченица. На жена и да не и е до секс би те изварала за да одмори од тебе. Не би казнувал парично јас такви жртви.

Wotce pak se imas umisleno deka si nekoj golem kur faktor pa treba da ti se pravdam ili da ti se objasnuvam.
E pa ne si :toe:
I da, vo pravi si, ne te ni procitav so iznatreska posto stvarno naporen mi si, ona glup dosadno pederasticno naporen. Od nekoi clenovi bez problem ke procitam i kilometarski post, ama ne i od tebe taka da djabe si se macel.

Не реков дека не било, но тоа не било измислено тогаш, туку искористено претходно научено за тековни цели. Да доловам целта, тоа што користиме денес интернет не значи дека баш денес е измислен нели? А тоа дека тогаш ја сузбивале науката, прочитај па види. Нормално, не можеле се, ама богами пробале.
Kako ne bilo izmisleno togas koga prv pat se javuva Gotika arhitektura togas.
Da ne spomnuvam za ocilata I casovnikot, sto seuste se koristat I ne mozeme da go zamislime zivotot bez niv.

Toa sto koristime Internet znaci deka ziveeme vo dobata na internet. Za 500 godini ako nekoj mu tekne poradi Kovid da go preimenuva vo ne znam doba na maski, I da ne zamisluvaat deka samo so maski se setame I ne ispagame od doma ne e bas tocno kako I sto ne e tocno da nareceme edno celo doba mracno.

Kako ne bilo izmisleno togas koga prv pat se javuva Gotika arhitektura togas.
Da ne spomnuvam za ocilata I casovnikot, sto seuste se koristat I ne mozeme da go zamislime zivotot bez niv.

Toa sto koristime Internet znaci deka ziveeme vo dobata na internet. Za 500 godini ako nekoj mu tekne poradi Kovid da go preimenuva vo ne znam doba na maski, I da ne zamisluvaat deka samo so maski se setame I ne ispagame od doma ne e bas tocno kako I sto ne e tocno da nareceme edno celo doba mracno.
Фер, но не сум го нарекол ја, така го викаа коа учев историја. За очилата се согласувам, за часовникот голем стап, додале минути и секунди, да може феудалците полесно да не контролираат, сме можеле и без тој изум толку рано, можеле да го забават едно 500 години тој проклет изум.

Back
На врв Bottom