Политички случувања во САД: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Слабо нешто се зборува за ова... Макар нешто дека „пак русите правеле бељи во САД“, итн.

Работата што нас би требало да не интересира е што ќе стане со еурото ако доларот отиде во пичвајз ??
т.е. колку имаме и КАДЕ се нашите Златни резерви, колку имаме државни резерви нафта, плин, житарици итн....

Џо Кент спрема нова платформа од разочарани демократи и републиканци. Воедно пошле на разговор со Такер да го убедат да биде нивни претседателски кандидат.

Можете и вие, за невројатни 99999$

Можете и вие, за невројатни 99999$

Тоа се како пари за џепарлак, батали тоа види ги ваквите суми:

HOvq_1ibAAAnVv6

Нема позалажувачки параметар, за вакви споредби, од ГДП.
Според тоа (како што гледаме) една Јапонија (пред некој ден спасувана од САД, со дампинг од еура), е помоќна држава од РФ. Пред некоја година така и Италија ја ставаа пред РФ... Смејурии. И западни конструкции, се разбира.

На страна што тешки претпоставки се тоа за ГДП со векови пред да го измислат поимот.
Автоматски споено мислење:

Според вторив параметар САД е неспоредливо посилна од Кина и РФ - ЗАЕДНО... Што нема допирна точка со реалноста.

Но не се секирај, продолжи си ти со „хрониките“ и повремено - дај да видиме што си собрал и напишал.

Баби и жаби, е да споредуваш ГДП параметар - ете на пример, меѓу Кина/РФ и САД. Затоа што првиве произведуваат физички/материјални производи и енергенси, а вторите главен продукт во економијата им се услуги (читај, ветер и магла). Првите тоа ги прави отпорни на секакви економски светски крахови (посебно пошто имаат диверзификација и сопствено производство на СЀ), а вторите кога (неизбежно во иднина) ќе се деси глобален економски крах на пазарите и фиат валутуте, вторите ќе останат со таквото во раце.

Военото производство и индустрија е веројатно подобар параметар... И според тој параметар, САД се послаби од едни Иран, барем од аспект на количини оружја со голем домет (и производна база за истите), и од аспект на можност на проекција на сила - секако се послаби од нив, таму во регионот.

Општо индустријата е добар параметар за споредба... Не вештачки смислувани параметри за манипулација на пазарите и економијата (и мозоците на луѓето).

Ne e idealno, toa e točno, no dava nekoja generalna slika. A godinite gore dolu se poklopuvaat, dobar primer e Velika Britanija, posle sucekata kriza počna da tone
Нема позалажувачки параметар, за вакви споредби, од ГДП.
Според тоа (како што гледаме) една Јапонија (пред некој ден спасувана од САД, со дампинг од еура), е помоќна држава од РФ. Пред некоја година така и Италија ја ставаа пред РФ... Смејурии. И западни конструкции, се разбира.
Brojkite zboruvaat sa sebe, može da im se veruva može i da ne im se veruva. Da ja parafraziram izjavata na eden poznat italijnski ekonomist vo vremeto na Berluskoni "Berluskoni nema problem so mene, tuku so brojkite".
Ti si dokažan propagandist, tebe ne ti e nameneto ova taka da ne znam što se javuvaš za zbor.
На страна што тешки претпоставки се тоа за ГДП со векови пред да го измислат поимот.
Автоматски споено мислење:
GDP e samo eden parametar, ne objasnuva se, tuka se soglauvam no ne može i potpolno da se otfrli. Izmislen e od ekonomski mozoci a propagandistite ponekogaš go prigakaat koga im odgovara, a koga ne im odgovara ne go prifakaat.
Според вторив параметар САД е неспоредливо посилна од Кина и РФ - ЗАЕДНО... Што нема допирна точка со реалноста.
RF ili Rusija veke nema golem udel vo brojot na lansiranja. SAD e prv zaradi Mask koj lansira redovno sateliti bidejki ja gradi mrežata na Starlink. Toa se mali sateliti i relativno mali raketi no ovde e prestaven brojot.
Najgolem realen podem ima Kina koja osven što lansira svoi sateliti, go zede komercijalniot del na Rusija

Неспорен е развојот на Кина. Спорена е претставата за позицијата на САД и колективниот запад, како што гледа секој ги разбира светските геополитички случувања. Посебно во последнава деценија.

Back
На врв Bottom