Теории на заговор vs. Coincidence theory

• Креатор на темата Креатор на темата Toecutter
  • Време на започнување Време на започнување
Прометеј е осуден да вечно страда поради неговата љубов кон луѓето.
Сатаната е отфрлен поради гревот што сакал да биде еден до бога, најважен, најмоќен.
Тие два ентитети немаат ништо заедничко. Види јас те поштовам како свештено лица и се согласувам со некои твои писанија ама понекоаш претеруваш. Прометеј бил ѓаоло бе...
Напротив...

Прометеј е осуден ради кражбата на огнот (симбол за знаењето, т.е. просветлувањето на човековиот ум со знаење кое било ексклузива само за боговите од античките Елини) и давањето на огнот т.е. знаењето на обичните смртници.

Француските философи од XVIII век (Волтер, Русо, Дидро, Даламбер...) се нарекуваат и „илуминати„ (просветители), во нивната намера да го пренесет знаењето/образованието и на неуките народни маси.

Како што Прометеј е казнет и закован на материјален објект на Земјава, така и Сатаната е казнет со негово исфрлање од Небесата на Земјава.

Како што Прометеј е казнет на вечно страдање на Земјава, така и Сатаната и неговите ќе бидат казнето на вечни маки во адот.

Не реков дека Прометеј е самиот Сатана, туку дека е негова персонификација, непостоечки лик зад кој постои познат настан.

Не сум свештено лице, туку само мирјанин.

@датум.... Мораш да ги читаш стиховите во контекст, во спротивно си како Закир Наик кој на дебати со христјани ја користи токму таа тактика, секташка.
Вика ,,покажете ми еден стих каде Исус вели јас сум Бог, обожувајте ме и јас(Закир Наик) ќе конвертирам сега,,. И како на ваква тарабука да му туриш? Цело време му даваат моќни аргументи, тој ко пијан за плот, ,,не конкретно ваков стих каков што ви реков,,

Во Дела 2... Знаеш дека Светиот Дух слегува врз апостолите....
Петар станува во одбрана на апостолите, бидејќи во позадина некои од народот, тоа што овие ги зборуваат сите јазици, им се потсмевале па рекле дека се поднапиле.

И што Петар им вика? Дека не се пијани како што мислат тие, зошто бил третиот час од денот, односно 09:00. ...таман работа од сабајле се налокале.
Следниот стих Петар го цитира Јоил и на крајот имаш * Јоил 2, 28-29. Тука ти ќе одиш кај оваа забелешка и ќе дочиташ до крај, до 32 стих, за да не те викаат Закир како тој погоре.(се смеам)

Од Воскресението до ден денес ние живееме во последните дни, ден, сат како сакаш, период. Ако еден ден е 24 часа, еден час е 60 мин.... Што мислиш во кој временски интервал или дел од денот, часот живееле апостолите по воскресението?

Пробај да ги споредиш настаните од распнувањето до денес, со тие од избавуањето од Египет.
Одењето низ пустина, денес ти е историјата на христијанската црква.
Второ доаѓање ти е влегување во ветената земја, Царството Небесно ( Ерусалим).

Знаеш ли дека ти како христијанин си Израил? Дека си духовно семе на Авраам?

Читај со духовни очи.. да не биде онаа,, при очи слеп, при уши глув,,

Не знам, ако и ова не те разубеди... или се инаетиш или тролаш или па можеби допрва планираш да нуркаш. Спортски поздрав.
Јас се согласувам со сѐ што сте напишале, истото го мислам само има едно нешто што ми е нејасно

Ќе допишам покасно на поопширно за да воочиме каде било недоразбирањето

Како тоа мислиш "човекот"? Не постои таквно нешто како човекова природа, постои хомо-сапиенс кој се формирал под извесни еволуциони притисоци, некаде вака, некаде онака ама не сите и не униформно.
Теологијата и тоа како може да биде проблем, види Џонстаун кул-ејд калт .
Ок. Хомосапиенсовата глупавост pardon my french.

Ама пак, за да испиеш отров, затоа што некој ти кажал дека така треба, пак ти треба хомосапиенсова глупавост.

А чекај, нели си ти христијанин? Може грешам ама таков утисак имав...
По што заклучи дека сум христијанин ?
Автоматски споено мислење:

@Ska Maniac Ако мислиш на мртвите пред Првото доаѓање, решено е и тоа. Времето од смртта на крстот до воскресението Тој е ,,долу,,. Таму ја соопштува победата и го проповеда евангелието.
Не знам за што ме цитираш. Цитирај ми го мислењето да знам на што се однесува твојов коментар.

Ако го земеме зборот сатанисти како нешто што е зло тогаш до негде е така. Ама ние како луѓе чуваме стока во фарми, до скоро се обработуваше земја со нив и ги јадеме и се сликаме за божиќ со нив на маса....
Појасни ми што сакаше да кажеш со ова. Многу ме интересира.

Сатаната е уствари креаторот на овој материјален свет, Yaldabaoth...синот на Софија, тоа што е настанато без божја искра...архитектот на симулацијава кој има карактеристики на Џокер...трикстер. Е сега, на планетарно ниво овде се администратори нордијците(анунаки), уствари Енки, Енлил, Инана и т.н. Со други имиња ги наведов претходно. Ние сме креација на некои од нив, Енки и Инана најверојатно. Откако сме створени Енлил(Јахве, Зевс) преземал контрола и у војната помеѓу девите и асурите односно боговите и титаните у грчка митологија односно Јахве и Луцифер(нефилимите) победиле и сега сме заробени на оваа планета. Не само у овој живот туку у сите наредни реинкарнации...ни ги жнејат емоциите. Роберт Монро го вика тоа loosh Ние у целава игра сме на некој начин подоле хиерархиски земено со тоа што сме ја прифатиле играта и го користиме живиот свет на планетава за наши потреби, за работа и за храна како и за жнеење на нивната енергија преку чување миленичиња...на кратко.

Сатаната е уствари креаторот на овој материјален свет, Yaldabaoth...синот на Софија, тоа што е настанато без божја искра...архитектот на симулацијава кој има карактеристики на Џокер...трикстер. Е сега, на планетарно ниво овде се администратори нордијците(анунаки), уствари Енки, Енлил, Инана и т.н. Со други имиња ги наведов претходно. Ние сме креација на некои од нив, Енки и Инана најверојатно. Откако сме створени Енлил(Јахве, Зевс) преземал контрола и у војната помеѓу девите и асурите односно боговите и титаните у грчка митологија односно Јахве и Луцифер(нефилимите) победиле и сега сме заробени на оваа планета. Не само у овој живот туку у сите наредни реинкарнации...ни ги жнејат емоциите. Роберт Монро го вика тоа loosh Ние у целава игра сме на некој начин подоле хиерархиски земено со тоа што сме ја прифатиле играта и го користиме живиот свет на планетава за наши потреби, за работа и за храна како и за жнеење на нивната енергија преку чување миленичиња...на кратко.
Note : Друже мене доволни ми се Енлил и Енки да ми ги спомнеш и одма знам на што мислиш и што сакаш да кажеш и доловиш. Другиве аватари што ми ги спомнуваш повеќе ме збунува затоа што ќе треба пралелно дур те читам да се преиспиитувам за другите митологии. :icon_mrgr:

Чекај малце, со Енлил и Енки причата е дека едниот сакал да не уништи затоа што сме станале беспотребни за нив а другиот се сожалил затоа што неговата екипа се размножувале со човечки жени. После тоа и цела династија почува да владее на земајава.
Од каде е сега оваа прича дека анунакиве се нордијци ?
Прво не личат. Нордијците блонд- бели со бел тен и без бради. Овие се со црна виткана коса и брада. У висината огромна разлика имаат. Нордијците се мак 2.5 м за разлика од овие што се 6-9 м . Башка и нордијците не се од Нибиру. Од Нибиру се анунакиве.

Од каде е причата и дека тие ни се администратори ?
Галактичката федерација нејќат да не примат додека духовно не се издигнеме, а за такво нешто сме премногу далеку.

Тоа со жнеење на емоциите го знам од друга страна. За тоа се задолжени интердимензионалните битија и драконите. А тие сеуште официјално не не владеат.
Иначе и физички не жнејат покрај емотивно. :icon_mrgr:

А конкретно на твојата пралела со сатанистите, интересна дискусија започна. Јас ги спомнав од аспект на се непознато и неприфатливо што е за христијанството па и за исламот се смета за ѓаволско и сатанско, без разлика дали е добро, лошо или неутрално.

Note : Друже мене доволни ми се Енлил и Енки да ми ги спомнеш и одма знам на што мислиш и што сакаш да кажеш и доловиш. Другиве аватари што ми ги спомнуваш повеќе ме збунува затоа што ќе треба пралелно дур те читам да се преиспиитувам за другите митологии. :icon_mrgr:

Чекај малце, со Енлил и Енки причата е дека едниот сакал да не уништи затоа што сме станале беспотребни за нив а другиот се сожалил затоа што неговата екипа се размножувале со човечки жени. После тоа и цела династија почува да владее на земајава.
Од каде е сега оваа прича дека анунакиве се нордијци ?
Прво не личат. Нордијците блонд- бели со бел тен и без бради. Овие се со црна виткана коса и брада. У висината огромна разлика имаат. Нордијците се мак 2.5 м за разлика од овие што се 6-9 м . Башка и нордијците не се од Нибиру. Од Нибиру се анунакиве.

Од каде е причата и дека тие ни се администратори ?
Галактичката федерација нејќат да не примат додека духовно не се издигнеме, а за такво нешто сме премногу далеку.

Тоа со жнеење на емоциите го знам од друга страна. За тоа се задолжени интердимензионалните битија и драконите. А тие сеуште официјално не не владеат.
Иначе и физички не жнејат покрај емотивно. :icon_mrgr:

А конкретно на твојата пралела со сатанистите, интересна дискусија започна. Јас ги спомнав од аспект на се непознато и неприфатливо што е за христијанството па и за исламот се смета за ѓаволско и сатанско, без разлика дали е добро, лошо или неутрално.
Можно е да се интердимензионални битија анунаките односно нордијците, а овие сивите(greys) им се робови, нешто како органски роботи. Плави очи имале анунаките, прочепкај.
Зборот сатана се користи у разноразни контексти различно, каша попара е. А Луцифер е уствари Енки, креаторот на луѓето кој што со одредена група застанал на страна на луѓето и се бореле заедно се до моментот на поплавата со која е ставено крај на таа борба.

Можно е да се интердимензионални битија анунаките односно нордијците, а овие сивите(greys) им се робови, нешто како органски роботи. Плави очи имале анунаките, прочепкај.
Зборот сатана се користи у разноразни контексти различно, каша попара е. А Луцифер е уствари Енки, креаторот на луѓето кој што со одредена група застанал на страна на луѓето и се бореле заедно се до моментот на поплавата со која е ставено крај на таа борба.
Не се анунаките и нордијците интердимензионални. Патуваат со бродови, башка се размножуваат со луѓе преку полов однос.
Си Чул или прочитал за ифритот ?
Е тој е пример за интердимензионално битие затоа што нема физичко тело, или има само делимично.
Сивите се на некои лоши раси робови. Дали дракони или тоа богомолките. Иначе да, стурчно тоа се вика биодронови.
Ова огрански робот, некој веган да го прочита ќе се попали по него. :pos:
За анунаките може си во право, И на Иштарината порта ко во магла ги памтам представите дека сите човеколики суштества се прикажани со сини очи.

Поплавата била од Енлил прво за да ја избрише биокреацијата за копање злато која што веќе му била непотребна. А второ затоа што дел од екипата на Енки почнала да се размножува со нив. Па затоа Енки се сожалил и ги советувал да се спасат.
Ама и оваа прича е малце чудна затоа што такви нагли промени на температурата циклично и се дешаваат на земјава секој 20 000 год. Така што могуче е и да е природна.

Бехтел и Енка муабетов. Значи и овде се збори таа Федерација оној трампистот Кабамур што проповеда на Твитер демек мајка му медиум добивала визии/пораки.

По што заклучи дека сум христијанин ?

Не знам за што ме цитираш. Цитирај ми го мислењето да знам на што се однесува твојов коментар.

Не знам, така мислев поради конзервативноста ама не треба да се поврзуваат тие две секогаш иако најголем дел од конзервативци се христијани.

Ок. Хомосапиенсовата глупавост pardon my french.

Ама пак, за да испиеш отров, затоа што некој ти кажал дека така треба, пак ти треба хомосапиенсова глупавост.
Не е тоа така едноставно, сосема други динамики се во прашање, не игра улога интелектот на секташите.

Последно уредено:
Бехтел и Енка муабетов. Значи и овде се збори таа Федерација оној трампистот Кабамур што проповеда на Твитер демек мајка му медиум добивала визии/пораки.
Па не мораш да веруваш...но факт е дека постојат поедицни, кои се до таа мера демонизирани, што демоните ги користат како т.н. „канализатори„, односно ликови преку кои демоните „праќаат пораки„ до родот човечки.

Како и до сега, нели, тие пораки се чиста лага, небитно каква приказна праќаат демоните за себе.

Лагата е основното оружје кое демоните го користат против човекот. Оттаму и разно-разните приказни за постоење „интергалактички патници„ или вонземски цивилизации.

Последно уредено:
Добро дечки озбилно верувате у демони, врколаци, нордиски елиенс?? :confused:

Ја некако на курташак ја читам темава ама.....

Back
На врв Bottom