Пророкот
Ќе ме биде...
Напротив...Прометеј е осуден да вечно страда поради неговата љубов кон луѓето.
Сатаната е отфрлен поради гревот што сакал да биде еден до бога, најважен, најмоќен.
Тие два ентитети немаат ништо заедничко. Види јас те поштовам како свештено лица и се согласувам со некои твои писанија ама понекоаш претеруваш. Прометеј бил ѓаоло бе...
Прометеј е осуден ради кражбата на огнот (симбол за знаењето, т.е. просветлувањето на човековиот ум со знаење кое било ексклузива само за боговите од античките Елини) и давањето на огнот т.е. знаењето на обичните смртници.
Француските философи од XVIII век (Волтер, Русо, Дидро, Даламбер...) се нарекуваат и „илуминати„ (просветители), во нивната намера да го пренесет знаењето/образованието и на неуките народни маси.
Како што Прометеј е казнет и закован на материјален објект на Земјава, така и Сатаната е казнет со негово исфрлање од Небесата на Земјава.
Како што Прометеј е казнет на вечно страдање на Земјава, така и Сатаната и неговите ќе бидат казнето на вечни маки во адот.
Не реков дека Прометеј е самиот Сатана, туку дека е негова персонификација, непостоечки лик зад кој постои познат настан.
Не сум свештено лице, туку само мирјанин.