Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    799
Сега да не се враќаме шта би било кад би било... а реално и иднината е во Кина ни се допаѓало тоа или не..
За некои работи би фанале чекор, како на пр. Сухој патничкиот... ќе шеруваа технологија и ќе крадеа како кинезите што правеа.. ама санкциите и војната последниве 10год ги схебаа скроз :(

За некој работи многу ги бидува и тоа е факт! Ама без трговија, капитал, сојузништва.. и тоа е џабе..
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 482835

Ја пред 10год во еден ресторан што @The xx сигурно го знае.. :D

п.с. дај молимте не трескај глупости за турбините... не за друго, да не ти се смеат ти кажувам ;)
Само пред некој пост тврдеше дека русите не знаеле да го направат копресорот

1784228765559.png

DESIGNEROKB-276 N.D. Kuznetsov
COUNTRYRussia

п.с..

црвените патики ти вриштат :D

Само пред некој пост тврдеше дека русите не знаеле да го направат копресорот

Прегледај го приврзокот 482837

DESIGNEROKB-276 N.D. Kuznetsov
COUNTRYRussia
Цитирај каде точно сум го рекол тоа!?
Не измислувај и не ми импутирај ствари што не сум ги рекол!
Ај сега најди амерички турбо-фан од оваа ера, и спиреди го дијаметарот и ефикасноста и се..

@The xx чешка точно :rolleyes:

Имаат русите големи турбофан мотори. PS-90 и новиот ПД, има повеќе верзии од овој. Едниот ќе биде замена за тој моторот на Ан-124 руслан што го праеја украинците. Али сепак неспоредливо е тоа со Ролс Ројс и Прат и Витни. Русите се секогаш више зад воениот сектор него кон комерцијала.

Имаат русите големи турбофан мотори. PS-90 и новиот ПД, има повеќе верзии од овој. Едниот ќе биде замена за тој моторот на Ан-124 руслан што го праеја украинците. Али сепак неспоредливо е тоа со Ролс Ројс и Прат и Витни. Русите се секогаш више зад воениот сектор него кон комерцијала.
Баш читав за еден од авионите кога уште летале. Мислам беше Илушин. Има еден јоутубер во Русија лета на сите можни летови и можни авиони братот. Имаше пишувано која моќ ја имаат моторите кога се дигаат. Она баш што го викаш воено.

Е тука заостанале Русите како и со автоиндустријата. Никогаш не се потрудиле да ги направат поефикасни и економски поисплатливи за да конкурираат и надвор.

Брајан како и секогаш, одличен.

Последно уредено:
Проблемот на Русите не е ни од финансиски, ни од технолошки карактер, туку просто се работи за корупција.
СССР, можеби финансиски не можеше со САД, но имаа доволно за развој на технологија.
Технолошки можеби заостануваа во некои полиња зад САД, но ништо што не можеше да биде надокнадено на друг начин.
Проблемот иди по распадот на СССР и алчноста на поединци.
Воопшто не вложуваа ни цент од парите што ги добиваа, благодарение на технологиите развиени од СССР.

Најдобар пример е ракетниот сектор. Најнапредна земја во тој сектор.
До пред најмалку 10 години, им продаваа ракетни мотори на Американците (клучната ракета за поставување воени сателити користеше Руски мотори), имаа тимови за развој на други ракети во Ј.Кореја, Кина, Индија, споделуваа технологија со Иран, имаа соработка со Европа со Сојуз, им лансираа астронаути на Американците кога останаа без возило до вселенската станица и еден куп други проекти.
Сите беа наплаќани дебело, затоа што и немаше друг кој може да ги понуди истите услуги.
Ниту долар не вложија во развој на нови системи. Сите пари во џебовите на поединци.
Додека конкуренцијата во САД, Европа, Кина не седеше со скрстени раце.
Денеска, сите останати земји имаа проекти кои развиваат напредни технологии во тоа поле, освен Русија.

Се надѕира ли политичка криза во сред војна?

Во Киев и други украински градови се одржуваат „картонски Мајдани“ против Зеленски и во поддршка на поранешниот министер за одбрана Федоров.
▪️Киевските демонстранти држат слогани на картон во поддршка на Федоров и скандираат „Долу Сирски!“

Се надѕира ли политичка криза во сред војна?

Во Киев и други украински градови се одржуваат „картонски Мајдани“ против Зеленски и во поддршка на поранешниот министер за одбрана Федоров.
▪️Киевските демонстранти држат слогани на картон во поддршка на Федоров и скандираат „Долу Сирски!“
Баграта азовци со пендраци ќе им ги пушти и ќе ги реши за 15 мин.
А да и таман све ќе испоапси и киднапира од маживе и момчињава за на фронт.

Баграта азовци со пендраци ќе им ги пушти и ќе ги реши за 15 мин.
А да и таман све ќе испоапси и киднапира од маживе и момчињава за на фронт.
Може, ама тешко за верување.
Никој случајно не излегува на улица. Тоа азовци најдобро го знаат. Може истиот патрон е.

Акчли сега излегуваат вести дека во име на подршка на Федоров, сменетиот министер за одбрана, е овој протест.
Воедно е проба да му се извлече чергичето на Зељо од по нозе.
Имаат подршка од Драпатии и педерска подршка од ЕУ.
Типа декларативно ги подржуваат, активно сакаат да кажат: колете се, бесете се, таму кај вас, подалеку од нас.

Последно уредено:
Не сум историчар бтв... иако многу сакав..
Јасно ми е што им се дешаваше во 90ʼте иако многу митови се од ерата на СССР, и за жал се само тоа. Митови..

Навивам МС да успее и да го сруши дуополот на Боинг/Ербас, посебно што боинг е тешко срање денес...
Ама без извоз и сервисни центри тешко..
Ете Кина веќе има свој пулен во трката, и иако застарен, пак ќе го фирсира испред странците и русите...

Не бе човек... па си навивам за русите!
Само сум реален :toe:
И тамам работа да не ги бива.. ова конкретно за нешто беше муабетов..
Види, застаруваат и во УСА некој работи уште на прототип...ама ако пратеше неодамна, имаше две интересни работи....прво дека со 30 години постар авион е оштетен најнов, мислам во Иранската војна, а второ дека УСА ги активира за одредени намени во војната со Иран старите бомбардери од ВВ2 ....а околу Перките, да потсетам дека во виетнамската војна, форсирана од военохеликоптерското Лоби, имаше многу паѓања на хеликоптери поради грешка во турбината, па и зетот на Линдон Џонсон загина....а околу бизнисот со воените авиони да се потсетиме на кратката индиско-лакистанска војна, симптоматично е зошто Трамп брзаше да ја прекине ?(се случи доминација на кинеските авиони над француските)....

Последно уредено:
Дај друже кажи на какви тревки си, и ја да пробам!
Русија и ЦНЦ/автоматика два различни појмови!
Ни во врвот на СССР немале, купувале од јапонците... по распадот па ич!

И тие приказни за ракетните мотори се баш приказни за мали деца!
"Било је некад давно"

Моментално САД прават мотори со 3-д штампач со најкомплекси форми и металугии... Бар 20 години се понапред у оваа област!

Дајте еднаш да ги закопаме митовите, и ваквите приказни...

П.С. и за патничките авиони планираа западњачки мотори, па ојде тоа во вода се!
Ни маталургија, ни технологија немаат за перките на турбо-фан мотори со такви димензии!

Ајде де смешковци... напишете нешто, побијте ме...
Ама нема нели... хехе :rolleyes:
Така е!
За се си во право, Русите се гола вода, сакав да подметнам ама глеам ти си многу спремен се си знаеш.
Ај се а смири се малку,

Така е!
За се си во право, Русите се гола вода, сакав да подметнам ама глеам ти си многу спремен се си знаеш.
Ај се а смири се малку,

Браво бе југонасталгичару...
Да не ми ја постнеше женскава, денов заебан ќе ми беше..

Ај сеа со другар ти од МЗТ раскажете ни нешто за југословенската свемирска програма и како Тито ги однел америте на Месечината :rolleyes:

Ај сеа со другар ти од МЗТ раскажете ни нешто за југословенската свемирска програма и како Тито ги однел америте на Месечината :rolleyes:
Што е бе квислингу!
што ти смета женскава, друг пат ќе има нешто за твој вкус, овој пат го грешев мислев дека сакаш женски.
Што те интересира за свемирската програма, да не работиш за Маска па сакаш ексклузива :pos:

Абе квислинг зашто не напушти и отиде кај натовциве ? :icon_mrgr:
Или чисто за да развиеш дебата затоа што веќе 2 години никој од нив нема напишано СЛАВА УКРАИНИ! ?

Back
На врв Bottom