Теории на заговор vs. Coincidence theory

• Креатор на темата Креатор на темата Toecutter
  • Време на започнување Време на започнување
На вечноста мислев по смртта. Или можеби алудираш на реинкарнација?
Црквата не познаава никаква реинкранција, туку смрт, а по смртта, следи поединечниот суд за секоја човекова душа.

Што се однесува до границата од која човекот се смета за возрасен, познати се пар „пропишани„ возрасти, кои самиот ги наведе, а јас посочив таква граница според учењето од Стариот Завет, според биологијата, не од модерниве „прописи„.

Црквата не познаава никаква реинкранција, туку смрт, а по смртта, следи поединечниот суд за секоја човекова душа.

Што се однесува до границата од која човекот се смета за возрасен, познати се пар „пропишани„ возрасти, кои самиот ги наведе, а јас посочив таква граница според учењето од Стариот Завет, според биологијата, не од модерниве „прописи„.

А не е вечност утре ако умрам па после рај или пекол? Јас на тоа мислев.

Што се однесува до границата предмет на субјективно поимање е. Премногу е оштар судот за варијабилни работи кои се предмет на лична перцепција. Тука ви мањка работата генерално.

Да, Судијата Христос ќе ни суди на сите, небитно на која националност или човечка раса и‘ припаѓаме.

Христос Е строг Судија, но и праведен, оти Он суди не по нечија (не)симпатичност, туку суди во 2 основи: вера и дела.

Пошто човековото битусување на Земјава е неколку милениумско, што значи дека низ тоа време се пројавиле миљон религии и учења, и самото судење Христово ќе биде изведено „посебно„, различно за различни народи и вероисповести.
Kaко е можно за некој будист, хинду што не верува воопшто во исус, ни дека му е бог , ни дека постоел да му суди Исус ?

Ова е исто ко тебе да ри суди Буда.
Така ли ?

Kaко е можно за некој будист, хинду што не верува воопшто во исус, ни дека му е бог , ни дека постоел да му суди Исус ?

Може.

Исус Е Господ Исус Христос, Синот Божји Единороден, преку Кого Отецот го створи Светов, што значи и човекот во тој Свет. Колку Христос мене ме створил, токму го створил и ликот кој исповеда будизам.

Христос првиот пат дојде за да не‘ повика на спасение (за сите луѓе...) и ради сите Он доброволно отиде да биде погубен

Оттаму Христос „има право„ да ни суди на сите, небитно на кој народ или раса им припаѓаме.
Автоматски споено мислење:

Ова е исто ко тебе да ри суди Буда.
Така ли ?

Буда никогаш не се гледал себе си за бог, а будистите велат дека будизмот е „нетеистичка религија„, т.е. религија која не исповеда никаков бог.

Последично, Буда, како обичен смртник, нит‘ ме створил, нит‘ ме спасил па нит‘ може да ми суди.

Може.

Исус Е Господ Исус Христос, Синот Божји Единороден, преку Кого Отецот го створи Светов, што значи и човекот во тој Свет. Колку Христос мене ме створил, токму го створил и ликот кој исповеда будизам.

Христос првиот пат дојде за да не‘ повика на спасение (за сите луѓе...) и ради сите Он доброволно отиде да биде погубен

Оттаму Христос „има право„ да ни суди на сите, небитно на кој народ или раса им припаѓаме.
По истава логика може и нас да ни суди некое локално афричко врховно божество.

По истава логика може и нас да ни суди некое локално афричко врховно божество.

Не може, оти и самиот кажуваш дека е „локално„, што значи дека не е исто што и „универзално„, за разлика од Христовата улога во Светов и за човекот.

На Земјава постојат само 2 религии кои се експанзионистички и кои претендираат на универзалност: христијанството и Исламот.

Не може, оти и самиот кажуваш дека е „локално„, што значи дека не е исто што и „универзално„, за разлика од Христовата улога во Светов и за човекот.

На Земјава постојат само 2 религии кои се експанзионистички и кои претендираат на универзалност: христијанството и Исламот.
Значи може да се дојде до заклучок дека христијанството како стуктура не е ништо поразлично од исламот.

Значи може да се дојде до заклучок дека христијанството како стуктура не е ништо поразлично од исламот.
Заклучокот ти е погрешен, но постојат миљон споредби меѓу наведените религии, од кои произлегува дека тие немаат речиси ништо заедничко.

Тоа што и двете се експанзионистички, не е ништо ново или непознато, оти зад нив има векови постоење...

А како им е судено на оние пред за Исус воопшто да се знае? Како им е судено на античките цивилизации?

А како им е судено на оние пред за Исус воопшто да се знае? Како им е судено на античките цивилизации?
ЈБГ морале да предпостават и предвидат дека исус некогаш во иднината ќе дојде и ќе им суди.

ЈБГ морале да предпостават и предвидат дека исус некогаш во иднината ќе дојде и ќе им суди.

Не функционира тоа така. Религискиот концепт за Исус е заплашувачки со цел контрола врз населението и овоземска пљачка во име негово. Тргам од премисата дека секое битие со своите дела и недела е произлезено од тој “ентитет” и нема тука грешно или безгрешно, се е дел од театарот или она што зборевме - искуство на душата. Дека ќе се собереме сега 33 годишни во задгробен живот ми е малце без поента. Замисли 80% црнцине не си го знаат биолошкиот татко и сега имаат цела вечност да пројдат со некој што нит ги сакал нит ги знае. Нелогични приказни за мали деца.

Види го пак се запнал за второто христово доаѓање, 100 пати објаснето му е дека тоа не е така како што си замислува, он пак христовото доаѓање па христовото доаѓање :tapp:

Море Пророче и ти за стап еден, не за џабе рекле ќутекот од рајот искочил

Back
На врв Bottom