Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
pa i za tie boro, treba epten kocki da se naredat za da mozes da dojdes striktno za da glasas.

kako ke gi doneses tuka postarite dijasporci za da glasaat, pari ni tuka ni tamu ne rastat na drvo, a potrebno e i slobodno vreme da imas denovite pred izbori, na denot na izbori i na denovite posle izbori za da se vratis.

dva kruga glasanje imame, dva pati li ke doagjaat, kako?

toa i e i rabota na ambasadite, ambasadite ne sluzhat za da se zadovolat suetite na politicki eliminiranite lugje koi gi stavaat za ambasadori koi pravat se, sem toa shto treba, tuku treba da ostvaruvaat komunikacija so dijasporata i da gi zajaknuvaat odnosite izmegju drzhavata, dijasporata i drzhavata vo koja shto zhivee taa dijaspora.

ja sum apsolutno za dijasporata da e involvirana vo glasanjeto i ambasadite da se efikasni vo ovozmozuvanje na dijasporata da glasa, a i idejata na keno i aus dijasporata e skroz razumna.

valjda si svesen deka makedoncite kako mnozinstvo narod u ovaa drzava ima pogolema dijaspora od dijasporata na malcinstvoto, ama poznavajki te sigurno ne si.

ili podobro da izolirame stotici iljadi dijasporci makedonci da glasaat zatoa shto desetina iljadi dijasporci od malcinstvoto ke im se platat karti da glasaat.

kakov strav imate od Albancite toa e smesno, sevo ova sto go serete u temava e samo na korist na niv, eve, nasive neka ne glasaat, niv neka im plakjaat prevozi tuka sa glasaat, taka najdobro, neli?
Дали го пратеше последниот попис?
Сакам некој да излезе до бројки и колку од тие се сигурни гласачи, јас не спорам дека сме повеќе, јас спорам колку од нив ќе гласаат конзистентно.
Бројки сакам, не флоскули, но чим ти ова го браниш...

pa ti odgovoriv de, definitivno ne vie. ne ve biva.
Ако утре мнозинството граѓани во Македонија повторно избере власт што тебе не ти се допаѓа, тоа и понатаму е нивна одлука. Не гледам како незадоволството од нивниот избор создава право некој друг да одлучува наместо нив. Тоа што не ти се допаѓа изборот на луѓето не значи дека треба да им го замениш изборот.

znaci pak toa ne e prasanjeto, pomiri se so toa deka imame pravo na glas isto kako i cel svet so isklucok na india, pakistan i red cigani od afrika. ali ok mentalniot sklop ti e toj...
Повторно ми докажуваш факт што никој не го негира, наместо да го браниш принципот што го застапуваш. Тоа што денес имате право на глас не е аргумент зошто треба да остане така. Тоа е само опис на моменталната состојба.

prasanjeto e prosto dali treba da imame ednakov pristap ne dali treba da glasame. odgovori so DA ili NE bar da znaeme deka pokraj ciganskiot mentalitet sakas da ja odvoish dijasporata od maticata. bidi jasen.
Не сметам дека луѓето што трајно се отселиле од Македонија треба да имаат ист изборен статус како луѓето што живеат тука. Тоа нема никаква врска со одвојување од матицата, туку со принципот кој треба да одлучува за политиките во државата.
ednostavno jas sum makedonec i sakam najdobro za makedonija. toa e dovolno. nema potreba za poveke i nebitno kade ziveam momentalno faktot deka sum makedonec e dovolno. vaka funkcioniraat 150+ drzavi u svetot, cela eu, usa, aus, can valjda oni znaat poveke od nekoj afro ciganski mentalitet.
Тоа што си Македонец никој не го спори. Прашањето е дали само државјанството е доволен критериум за еднакво учество во одлучување за држава во која не живееш. Тоа што 150 држави имаат еден модел не значи автоматски дека тој модел е најисправен за Македонија и за држава со македонски околности. Не сме сите држави исти по големина, иселеност, институционален капацитет и политички контекст. Прашањето не е што прават сите други, туку дали тој модел е најправеден и најсоодветен за нас.

Ако утре мнозинството граѓани во Македонија повторно избере власт што тебе не ти се допаѓа, тоа и понатаму е нивна одлука. Не гледам како незадоволството од нивниот избор создава право некој друг да одлучува наместо нив. Тоа што не ти се допаѓа изборот на луѓето не значи дека треба да им го замениш изборот.

Повторно ми докажуваш факт што никој не го негира, наместо да го браниш принципот што го застапуваш. Тоа што денес имате право на глас не е аргумент зошто треба да остане така. Тоа е само опис на моменталната состојба.

Не сметам дека луѓето што трајно се отселиле од Македонија треба да имаат ист изборен статус како луѓето што живеат тука. Тоа нема никаква врска со одвојување од матицата, туку со принципот кој треба да одлучува за политиките во државата.

Тоа што си Македонец никој не го спори. Прашањето е дали само државјанството е доволен критериум за еднакво учество во одлучување за држава во која не живееш. Тоа што 150 држави имаат еден модел не значи автоматски дека тој модел е најисправен за Македонија и за држава со македонски околности. Не сме сите држави исти по големина, иселеност, институционален капацитет и политички контекст. Прашањето не е што прават сите други, туку дали тој модел е најправеден и најсоодветен за нас.

aman covece pak gluposti... debatiraj si sam so sebe.

jasno e deka imame pravo na glas.

ovozmozete da glasame na ist princip kako i vie vo mkd. tolku ednostavno e.

Copy-of-%D0%B6%D0%B8%D0%B3-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8.png

Брату, што фаца е оваа, аууу.. :eek: Како Тед Банди и Чарлс Менсон во едно. Јаден народ, вакви ни ја кројат судбината.
Хмммм...интересно.

А што е уште поинтересно, е ми оти често жени се избираат за судии?

И да нема после плачање за начинот на кој „судат„...

Дуото Рускоска-Кацарска зарем веќе се забора‘ени?...
Автоматски споено мислење:

vidi toa sto vi se desava tamu e uste eden dokaz deka ste nesposobni ni edni izbori da organizirate, zatoa najdobro prifatete ja ponudata nie ovde zaedno so avstraliskata izborna komisija da gi organzirame izborite i resen problem. ke nemate trosoci za ovde ke ima fer glasanje i edno 30-40k izlezeni.

koga mozese za govor na boris trajkov da go napolnime tenis centarot 14k+ vnatre i uste 5-6k nadvor samo u melburn sigurno 40-50k glasaci vo aus ke ima.

i ne ne im teknuva samo sega nego konstantno od 1999 se zbori za ova nekogas poglasno nekogas potivko i imalo konferencii i obidi za da se sredi ovoj problem ali nema resenie samo radi edna strana u mkd. vistinskite makedonci i onie vo mkd i onie nadvor ne bi trebalo da imaat problem so ova, eve mene ne mi smeta ti sto glasas u maalo.

Тоа дека не не‘ бива е одамна апсолвиран факт.

Можеби „некој„ нејќе да не‘ биде, можеби „некој„ намерно ги „реди„ рабојќето за да не не‘ биде.

Изборите ги уредува и води власта, така да не знам од која причина домашнава власт би допуштила организирање на домашни избори од страна на други држави/власти, на нивна територија.

Решеие за можност за гласање на иселениците секако дека постои...но пак „некој„ нејќе тоа да го уреди...освен, нели, ако му притреба за свои изборни потреби.

Последно уредено:
Хмммм...интересно.

А што е уште поинтересно, е ми оти често жени се избираат за судии?

И да нема после плачање за начинот на кој „судат„...

Дуото Рускоска-Кацарска зарем веќе се забора‘ени?...

Тоа дека не не‘ бива е одамна апсолвиран факт.

Можеби „некој„ нејќе да не‘ биде, можеби „некој„ намерно ги „реди„ рабојќето за да не не‘ биде.

Изборите ги уредува и води власта, така да не знам од која причина домашнава власт би допуштила организирање на домашни избори од страна на други држави/власти, на нивна територија.

Решеие за можност за гласање на иселениците секако дека постои...но пак „некој„ нејќе тоа да го уреди...освен, нели, ако му притреба за свои изборни потреби.

ne e vlasta nego dik i potrebno e da pomine u parlament. eve gledas blokiraat sds i levica. taka da ostaj prikaznite, jasno ni e nas koj e makedonski orientiran a koj so siptcite. tolku prosto e.

nie pravime golema greska sto ocigledno uste ja podrzuvame mkd. treba kako vlade glasaj si za dui pa neka ve dupat tamu.

Дали го пратеше последниот попис?
Сакам некој да излезе до бројки и колку од тие се сигурни гласачи, јас не спорам дека сме повеќе, јас спорам колку од нив ќе гласаат конзистентно.
Бројки сакам, не флоскули, но чим ти ова го браниш...
posledniot popis ne e nikakov reper zatoa shto partii prvo zborea ne se popishuvajte, pa posle u kasni saati zvonea po telefoni od lokalni shtabovi za da glasaat, dobar del lugje ne se ni popishaa, toa e moabet za druga tema.

broj na sigurni glasaci ti ne mozes da izvadis od naselenieto koe sto zivee tuka, a ne pak od dijasporata, zatoa shto ima mnogu faktori.

eve, ja licno imam okolu 40tina rodnini, nekoi pobliski, nekoi pomalku, koi sto ziveat na drug kontinent i da im se ovozmozi poefikasen nacin na glasanje sigurno bi glasale.

tuka na forumov od 5 clenovi, 2 ti ziveat vo stranski drzavi, brojkata na makedonskata dijaspora e seriozna, i 20% od niv da izlezat pak ke se seriozni brojki, seriozen faktor i odlicen eksteren balanser, zatoa sto ne se podlozni na politicko vlijanie kolku sto e naselenieto koe zivee tuka, shto od strav, shto od toa shto e potkupeno so privilegii i rabotni mesta.

zamisli nie zboruvame u 2k26 dali dijasporata treba i smee da glasa, nesto sto sekoja dijaspora na sekoj narod u razvieniot svet mozhe.

ovoj narod nikogash nema da si go vperi prstot sprema sebe i da pokazhe kolektivna odgovornost za momentalnata situacija na drzhavata, sekogash drug e krivecot.

ne e vlasta nego dik i potrebno e da pomine u parlament. eve gledas blokiraat sds i levica. taka da ostaj prikaznite, jasno ni e nas koj e makedonski orientiran a koj so siptcite. tolku prosto e.

nie pravime golema greska sto ocigledno uste ja podrzuvame mkd. treba kako vlade glasaj si za dui pa neka ve dupat tamu.
ДИК не постои сама од себе, туку е избрана од „некого„, т.е. од Собранието.

А Собранието избира според бројчаната застапеност од партиите, т.е. од нивните интереси, секако не од националните интереси (кои се‘ уште не се издефинирани „кои се и што се„).

И нешто не сум сигурен дека токму ДПНЕ е национално/националистички определената македонска партија, а другите (партии) не се патриоти.

Делата од ДПНЕ во минатите децении велат нешто друго...

Последно уредено:

Pa vi ovozmozuvame potpolno ist princip na glasanje kako i nie tuka. Niti glasame elektronski, niti vo stranstvo, niti po ambasadi tuku fino lepo ke si se zakrenis vo izbiracko mesto i ke si glasas isto kako i nie.
Stvarno ne znam so ne vi e jasno.

Pa vi ovozmozuvame potpolno ist princip na glasanje kako i nie tuka. Niti glasame elektronski, niti vo stranstvo, niti po ambasadi tuku fino lepo ke si se zakrenis vo izbiracko mesto i ke si glasas.
Stvarno ne znam so ne vi e jasno.
Буквално истата нелогика ја користат кога ќе ги прашаш дали треба да го задржат правото на глас, ти викаат ʼама законот вика може да гласамеʼ. Ете законот исто вика гласајте по амбасади.

По кој пат треба да кажеме дека е јасно? Не мора да го повторуваш ова. По Устав и закон, јасно е дека денес имате право на глас. Прашањето е дали треба да важи истиот изборен принцип, а не дали денес го имате тоа право. Колку што паметам, имаше и анкета на форумов за ова и мнозинството се изјасни дека за политиките во Македонија треба да одлучуваат луѓето што живеат во Македонија. Немој да мислиш дека надвор од форумов ставот е значително поразличен.

Работите се многу едноставни, северџганската СДС како и секогаш оди контра македонските интереси.

Меѓу дијаспората несразмерно повеќе се враќаат аутохтоните од скелињата да гласаат во Македонија, со тоа што последната деценија има значително опаднување на викенд туристите па така шизофрениот педофил со швајцарска пензија грдни пари фрла на автобуси и авиони и ги мкне да гласаат. Така и освојуваат општини каде што воопшто не ни живееат со години и години.

Македонците дијаспорци, за разлика од фасадериве, во огромен број се прилично интегрирани во земјите каде што живеат и нема сила ни пара која би ги натерала да дојдат на два дена за да гласаат во нивната општина.

Со ова, имаме огромен број на македонски гласови изгубени во гласањата на избори. Козоебачите имаат голема предност, јебига, не секој може да се тинтари по автобуси за да гласа за еден педофил.

Е сеа, болката на СДС е што дијаспорците гласале за ВМРО, е тоа нив им сметало! :lolzz:

Не им смета Љаврдим што гласа за цела фамилија ами тоа што Никола ќе гласал за ДПМНЕ.

Значи и по цена на државниот интерес, СДС, како и секогаш, се продава за пет пари.

А наместо да блокира и да биде против сопствената дијаспора, зошто СДС не направи некои чекори да ги привлече овие гласачи?

Е затоа, тури му кур на ова СДС, што побрзо да се расформира а сите опајдури до трет ешалон затвор, притвор и години и години судски процеси

Буквално истата нелогика ја користат кога ќе ги прашаш дали треба да го задржат правото на глас, ти викаат ʼама законот вика може да гласамеʼ. Ете законот исто вика гласајте по амбасади.
Abe kakvi ambasadi. Sakaat da glasaat isto ko nas, nikoj ne im brani i skratuva toa izborno pravo kako drzavjani. Nie ziveeme tuka i si glasame tuka. Ako sakaat isto ko nas toj e nacinot, nema drug. Ete duri i privilegirani se za razlika od nas, nie tuka ziveeme postojano, tie treba samo 9 meseci vo 365 dena do denot na izborite da ziveat tuka. Taman i ke se aklimatiziraat i realno ke gi sogledaat problemite i predizvicite na lokalnoto naselenie namesto od rekla kazala muabeti da slusaat i vrz osnov na toa da nosat zaklucoci.

Работите се многу едноставни, северџганската СДС како и секогаш оди контра македонските интереси.

Меѓу дијаспората несразмерно повеќе се враќаат аутохтоните од скелињата да гласаат во Македонија, со тоа што последната деценија има значително опаднување на викенд туристите па така шизофрениот педофил со швајцарска пензија грдни пари фрла на автобуси и авиони и ги мкне да гласаат. Така и освојуваат општини каде што воопшто не ни живееат со години и години.

Македонците дијаспорци, за разлика од фасадериве, во огромен број се прилично интегрирани во земјите каде што живеат и нема сила ни пара која би ги натерала да дојдат на два дена за да гласаат во нивната општина.

Со ова, имаме огромен број на македонски гласови изгубени во гласањата на избори. Козоебачите имаат голема предност, јебига, не секој може да се тинтари по автобуси за да гласа за еден педофил.

Е сеа, болката на СДС е што дијаспорците гласале за ВМРО, е тоа нив им сметало! :lolzz:

Не им смета Љаврдим што гласа за цела фамилија ами тоа што Никола ќе гласал за ДПМНЕ.

Значи и по цена на државниот интерес, СДС, како и секогаш, се продава за пет пари.

А наместо да блокира и да биде против сопствената дијаспора, зошто СДС не направи некои чекори да ги привлече овие гласачи?

Е затоа, тури му кур на ова СДС, што побрзо да се расформира а сите опајдури до трет ешалон затвор, притвор и години и години судски процеси
Rabotite uste povekje ke se poednostavat ako mora da imaat minimum prestoj od 9 meseci pred izbori. Togas aj da gi vidam dali ke se tintarat 9 meseci tuka za da glasaat.

Сега аргументот е полнење буџет и пари? Па нека нема избори најефтино за сите. Така да овие не се муабети за вкорпорација едноставно со државјанството произлегува право на глас. Начинот на кој се организира е дискутабилен. Може да се отежне на државјаните како сега се прави во Македонија или да се олесни.
Се согласувам и онака со избори многу тешко се менва нешто, особено кога избраните се поставени.

Некако не е фер, вие имате можност за гласање во земјата каде живеете и во Македонија, ние имаме само еден глас. Досегашните избори укажаа на страотна незаинтересираност на дијеспората, имаше пратеници кои влегле во парламент со 800 гласови :unsure: За една сиромашна земја издатоци за гласање на неколку стотини иселеници се непотребни.
Но од друга страна најголем дел од иселениците се Македонци, имаат пасоши и све тоа.
Па така можат да дојдат со Виз Ер за 39 евра и да гласаат тука, како што е ред.

По кој пат треба да кажеме дека е јасно? Не мора да го повторуваш ова. По Устав и закон, јасно е дека денес имате право на глас. Прашањето е дали треба да важи истиот изборен принцип, а не дали денес го имате тоа право. Колку што паметам, имаше и анкета на форумов за ова и мнозинството се изјасни дека за политиките во Македонија треба да одлучуваат луѓето што живеат во Македонија. Немој да мислиш дека надвор од форумов ставот е значително поразличен.

i jas ti kazav vo 150+ zemji e taka. toa sto ti i takvite kako tebe mislite sprotivno ve pravi na nivo na indija i sub saharskite zemji. zatoa ste tolku uspesni.

Back
На врв Bottom