Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
dechko let od AUS i nazad so cela familija koshta kolku dve tvoi godishni plati, kakvi 100 evra be kikirik.

kaj se tuka parite sto ke gi potrosi uspat, kaj se parite koi gi gubi so odsustvoto, itn?

"ej decki ne idam ja na rabota slednive dve nedeli, idam da glasam za kurto i murto", taka toa ide, samo zelba treba da se ima neli?

kolku pamet solite na dijasporata kako trebala da istura desetina iljadi evra, da se zagrozuva sebesi egzistencijalno u stranska drzava, da patuva po 20-30 saati so avion i da go planira toa doagjanje so meseci, a pritoa 90% od vas nemaat na lokalen protest izlezeno, protest na koj sto na vas vi treba od 10 minuti do eden saat za da stignete i ucestvuvate.

pola narod sto zivee ne izleguva ni na lokalni, ni na parlamentarni izbori, ama da - dijasporcite se problemot sto ne sakaat da dojdat tuka da glasaat.

ovozmozi i ti na dijasporata pogotovo na onaa vo AUS i SAD polesni nacini da si go iskoristat izbirackoto pravo (nikako elektronski/poshta poradi potencijalni zloupotrebi) i ke pravime moabet dali nema da glasaat.

Гарант мислел за тие од Европа кои реално да можат да дојдат во Македонија за секое гласање за 100 евра повратна карта. Али проблемот е што тие од Европа нема шанси да ги убедиш да гласаат зошто си имаат отидено дека не сакаат да гласаат.

Друга работа никој не рече дека од Австралија треба да се доаѓа да се гласа во Македонија али:
  • Отварање на сите четири, амбасади и конзуларни претставништва.
  • Оформување на комисии од локални граѓани наместо државно вработени од Македонија со претседатели на комисијата да бидат вработени во амбасадата/конзулатите.
  • Зависно од бројот на пријавени да има отворање на повеќе гласачки места на секоја локација за да оди побрзо гласањето и да нема застој и процесот да оди побрзо.
  • На секоја партија која на претходните избори има освоено 1% од гласот да и биде дадено по еден набљудувач на државен трошок да биде префрлен до Австралија.
Оваква би била процедурата ако во државата има пријавено повеќе од 100 луѓе за гласање. Ако државата е надвор од Европа/ Блиски Исток и има под 100 пријавени за гласање тогаш да гласаат по пошта.

dechko let od AUS i nazad so cela familija koshta kolku dve tvoi godishni plati, kakvi 100 evra be kikirik.

kaj se tuka parite sto ke gi potrosi uspat, kaj se parite koi gi gubi so odsustvoto, itn?

"ej decki ne idam ja na rabota slednive dve nedeli, idam da glasam za kurto i murto", taka toa ide, samo zelba treba da se ima neli?

kolku pamet solite na dijasporata kako trebala da istura desetina iljadi evra, da se zagrozuva sebesi egzistencijalno u stranska drzava, da patuva po 20-30 saati so avion i da go planira toa doagjanje so meseci, a pritoa 90% od vas nemaat na lokalen protest izlezeno, protest na koj sto na vas vi treba od 10 minuti do eden saat za da stignete i ucestvuvate.

pola narod sto zivee ne izleguva ni na lokalni, ni na parlamentarni izbori, ama da - dijasporcite se problemot sto ne sakaat da dojdat tuka da glasaat.

ovozmozi i ti na dijasporata pogotovo na onaa vo AUS i SAD polesni nacini da si go iskoristat izbirackoto pravo (nikako elektronski/poshta poradi potencijalni zloupotrebi) i ke pravime moabet dali nema da glasaat.
Па ако се скапи картите како ке гласа дијаспората ако не е електронски?
Второ прашање. Со што ке гласаат, со лична карта?

Знаеш каков хаос е вадење документи во Мк така? Кај има време дијаспората да се ебава во зградата кај МТВ со месеци за да извади еден мочан документ?

4 месеци отепав за да обновам лична карта, пошто комуњариве 3 пати ја имаат сменето улицата кадешто живеам.
Среќа најдов врски и се среди све. Од тие што се иселиле од МК ни 1% нема да гласаат на избори само ради глупостите што се случуваат на дневна основа кај нас.

Јас тебе да ти плаќам да се вратиш да гласаш во твоја прадедовина земја?
Тоа јас мислам е повеќе разговор со бога и во доменот на гревови, ако ти е скапо 100 евра побарај лет од албанската мафија.

da be brat... ti. ne samo mene nego na 100k makedonci od aus i usa, i ne se 100e nego 3k evra.

e sega posto znam deka nemas ovozmozi mi elektronski da glasam da ti pomognam. ako ne, terajte kako do sega, gledam super vi e.

nie sakame da glasame na parlamentarni i pretsedatelski kade treba da se nosat nasoki i resenija za drzavata na globalno nivo sto i nas ne zasega.
Прво кажуваш дека вие надвор сте си го средиле животот во Австралија, дека не сакате да чекате партии да ви ги средуваат животите и дека сами сте се избориле за тоа што го имате. Потоа велиш дека сакате да одлучувате за насоката во која ќе оди Македонија и да го дадете својот глас за политики со чии последици реално немате никаква допирна точка. Знаеш кај тераш воопшто?
"Последиците " кои толку пати ги повторуваш не завршуваат само со даноците и институциите.
Ти објаснија 50 пати веќе, ама не сакаш да разбереш.
Ајде еве ти повели, по 51 пат, објасни ми кои се тие последици што ги трпи човек што со години не живее во Македонија. Даноци, здравство, образование, институции, плати, инфраструктура, администрација, судство, сето тоа секојдневно го живеат луѓето овде. Ако последиците не се тоа, тогаш што точно се?

Copy-of-%D0%B6%D0%B8%D0%B3-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8.png

Брату, што фаца е оваа, аууу.. :eek: Како Тед Банди и Чарлс Менсон во едно. Јаден народ, вакви ни ја кројат судбината.

Прво кажуваш дека вие надвор сте си го средиле животот во Австралија, дека не сакате да чекате партии да ви ги средуваат животите и дека сами сте се избориле за тоа што го имате. Потоа велиш дека сакате да одлучувате за насоката во која ќе оди Македонија и да го дадете својот глас за политики со чии последици реално немате никаква допирна точка. Знаеш кај тераш воопшто?

Ајде еве ти повели, по 51 пат, објасни ми кои се тие последици што ги трпи човек што со години не живее во Македонија. Даноци, здравство, образование, институции, плати, инфраструктура, администрација, судство, сето тоа секојдневно го живеат луѓето овде. Ако последиците не се тоа, тогаш што точно се?

da tocno znam. jas sum nezavisen od partiite i ke glasam kako sto mene mi odgovara. mene zivotot mi e sreden sakam i tebe da ti pomognam so toa sto ke ima poveke vistinski makedonci u parlament a ne goveda ili sipatiri. da mozevme da glasame na primer zaev nemase da vi se sluci.

aj be ne filozofiraj... me prasa ti odgovoriv. dosta ja vleces diskusijata u pogresna nasoka i defokusiras.
Јас цело време прашувам кој треба да ги носи политичките одлуки за Македонија, а ти цело време зборуваш за олеснување на пристапот до гласање

objasni sega ti toa jas sto te prasav. dali treba da im se ovozmozi fer pristap kako ti sto imas, na tie sto ziveat nadvor od mkd za da si go ostvarat svoeto pravo na glas?
Да. Луѓето што трајно се отселиле од Македонија не треба да одлучуваат за политиките во Македонија.
Автоматски споено мислење:

da tocno znam. jas sum nezavisen od partiite i ke glasam kako sto mene mi odgovara. mene zivotot mi e sreden sakam i tebe da ti pomognam so toa sto ke ima poveke vistinski makedonci u parlament a ne goveda ili sipatiri. da mozevme da glasame na primer zaev nemase da vi se sluci.
Ако животот ти е среден и не зависиш од политиките во Македонија, тогаш по која логика ти треба да одлучуваш кој ќе ја води државата и како ќе живеат луѓето што останале тука?

Гарант мислел за тие од Европа кои реално да можат да дојдат во Македонија за секое гласање за 100 евра повратна карта. Али проблемот е што тие од Европа нема шанси да ги убедиш да гласаат зошто си имаат отидено дека не сакаат да гласаат.

Друга работа никој не рече дека од Австралија треба да се доаѓа да се гласа во Македонија али:
  • Оформување на комисии од локални граѓани наместо државно вработени од Македонија со претседатели на комисијата да бидат вработени во амбасадата/конзулатите.
  • Зависно од бројот на пријавени да има отворање на повеќе гласачки места на секоја локација за да оди побрзо гласањето и да нема застој и процесот да оди побрзо.
  • На секоја партија која на претходните избори има освоено 1% од гласот да и биде дадено по еден набљудувач на државен трошок да биде префрлен до Австралија.
Оваква би била процедурата ако во државата има пријавено повеќе од 100 луѓе за гласање. Ако државата е надвор од Европа/ Блиски Исток и има под 100 пријавени за гласање тогаш да гласаат по пошта.

boro pisuvas gluposti. konzulatite se u zgradi. nemaat dovolno prostor za poveke od 2-3 kutii da otvorat. se glasa za vikend koga del od tie zgradi se limitirani so rabota na liftovi i red drugi raboti. ne e izvodlivo toa.

Не.

da be brat... ti. ne samo mene nego na 100k makedonci od aus i usa, i ne se 100e nego 3k evra.

e sega posto znam deka nemas ovozmozi mi elektronski da glasam da ti pomognam. ako ne, terajte kako do sega, gledam super vi e.
Кано брат, ти мене докажи ми дека 100 000 Македонци ќе гласаат редовно на изборите, ти изгледа не разбираш дека после минатиот попис не знаеме колку ве има и дали ќе бидете конзистентни како племето, убеди ме дека бројот на албански пратеници ќе се намали а не зголеми, многу ли барам?

Јас цело време прашувам кој треба да ги носи политичките одлуки за Македонија, а ти цело време зборуваш за олеснување на пристапот до гласање

Да. Луѓето што трајно се отселиле од Македонија не треба да одлучуваат за политиките во Македонија.
Автоматски споено мислење:

Ако животот ти е среден и не зависиш од политиките во Македонија, тогаш по која логика ти треба да одлучуваш кој ќе ја води државата и како ќе живеат луѓето што останале тука?

pa ti odgovoriv de, definitivno ne vie. ne ve biva.

znaci pak toa ne e prasanjeto, pomiri se so toa deka imame pravo na glas isto kako i cel svet so isklucok na india, pakistan i red cigani od afrika. ali ok mentalniot sklop ti e toj...

prasanjeto e prosto dali treba da imame ednakov pristap ne dali treba da glasame. odgovori so DA ili NE bar da znaeme deka pokraj ciganskiot mentalitet sakas da ja odvoish dijasporata od maticata. bidi jasen.

ednostavno jas sum makedonec i sakam najdobro za makedonija. toa e dovolno. nema potreba za poveke i nebitno kade ziveam momentalno faktot deka sum makedonec e dovolno. vaka funkcioniraat 150+ drzavi u svetot, cela eu, usa, aus, can valjda oni znaat poveke od nekoj afro ciganski mentalitet.

pa i za tie boro, treba epten kocki da se naredat za da mozes da dojdes striktno za da glasas.

kako ke gi doneses tuka postarite dijasporci za da glasaat, pari ni tuka ni tamu ne rastat na drvo, a potrebno e i slobodno vreme da imas denovite pred izbori, na denot na izbori i na denovite posle izbori za da se vratis.

dva kruga glasanje imame, dva pati li ke doagjaat, kako?

toa i e i rabota na ambasadite, ambasadite ne sluzhat za da se zadovolat suetite na politicki eliminiranite lugje koi gi stavaat za ambasadori koi pravat se, sem toa shto treba, tuku treba da ostvaruvaat komunikacija so dijasporata i da gi zajaknuvaat odnosite izmegju drzhavata, dijasporata i drzhavata vo koja shto zhivee taa dijaspora.

ja sum apsolutno za dijasporata da e involvirana vo glasanjeto i ambasadite da se efikasni vo ovozmozuvanje na dijasporata da glasa, a i idejata na keno i aus dijasporata e skroz razumna.

Кано брат, ти мене докажи ми дека 100 000 Македонци ќе гласаат редовно на изборите, ти изгледа не разбираш дека после минатиот попис не знаеме колку ве има и дали ќе бидете конзистентни како племето, убеди ме дека бројот на албански пратеници ќе се намали а не зголеми, многу ли барам?
valjda si svesen deka makedoncite kako mnozinstvo narod u ovaa drzava ima pogolema dijaspora od dijasporata na malcinstvoto, ama poznavajki te sigurno ne si.

ili podobro da izolirame stotici iljadi dijasporci makedonci da glasaat zatoa shto desetina iljadi dijasporci od malcinstvoto ke im se platat karti da glasaat.

kakov strav imate od Albancite toa e smesno, sevo ova sto go serete u temava e samo na korist na niv, eve, nasive neka ne glasaat, niv neka im plakjaat prevozi tuka sa glasaat, taka najdobro, neli?

normalno druze. nema nie da se popisuvame elektronski a posle da ne moze i taka da glasame. ako sakate popis i glasovi napravete da e elektronski, a za dokazuvanje ne e problem, koristi AUS podatoci, sekako se potocni.

eve posledniot census vika 111k vo aus od koj 42k rodeni vo mkd. koga ke se dodat i red drugi sto se pisani kako rodeni vo yu, grcija ili pak ne zapisale deka vlecat poteklo od mkd, samo aus jasno ti e valjda deka ke ima cifra ovde.

rekov koga za govor na boris trajkovski samo u melb mozea da se soberat 20k+ na red demomstracii ne imalo po 20k+ vo melb i syd togas ne e tesko da vidis deka ima potencijal za golema cifra.

najbitno e kolku ke se organizirame a pazi nie ovde sme odlicno organizirani u sporedba so sipcite u evropa. nas ni fali ustvari vie tamu da pocnete da si gi brkate rabotite. i da nie ovde ke glasame, toa si go sfakame kako graganska odgovornost ne priviligeija. ovde sekoj glasa ili dobiva kazna. ednostavno razlicno gledame na rabotite.

Back
На врв Bottom