kano
Farang
Го коментирам само овој дел од твојот допис.
Секако дека дел од нас кои живееме во „нашата земјата„, имаме недоверба во власта, кога се изборите во прашање (како и за мноштво други прашања...), особено ако земеме како се одвива гласањето кај нас, во случаите со полнење кутии, гласање во рок од 3 секунди, па на овој му паднал „серверот„ кој („сервер„) бил врзан за некоја соседна земја....и тн.
Нормално, кој здравоумен има доверба во таква/ваква власт?
А тоа што власта (понекогаш...) се сеќава дека и иселениците треба да гласаат, тоа сеќавање се „дешава„ само кога на власта ќе и‘ притреба дополнителна „количина„ од гласови, оти (веројатно ти е познато...) „сердарите и војводите„ веќе изгубија 130-тина илјади гласови на последните избори па ете, токму сега, се сетија на можните избирачки гласови од иселениците.
Туку, како што велиш и самиот, јасно е за која партија би гласале иселениците...така да знаеш од кого (од која партија...) треба да бараш и очекуваш уредување услови за гласање во земјата во која живееш.
vidi toa sto vi se desava tamu e uste eden dokaz deka ste nesposobni ni edni izbori da organizirate, zatoa najdobro prifatete ja ponudata nie ovde zaedno so avstraliskata izborna komisija da gi organzirame izborite i resen problem. ke nemate trosoci za ovde ke ima fer glasanje i edno 30-40k izlezeni.
koga mozese za govor na boris trajkov da go napolnime tenis centarot 14k+ vnatre i uste 5-6k nadvor samo u melburn sigurno 40-50k glasaci vo aus ke ima.
i ne ne im teknuva samo sega nego konstantno od 1999 se zbori za ova nekogas poglasno nekogas potivko i imalo konferencii i obidi za da se sredi ovoj problem ali nema resenie samo radi edna strana u mkd. vistinskite makedonci i onie vo mkd i onie nadvor ne bi trebalo da imaat problem so ova, eve mene ne mi smeta ti sto glasas u maalo.