Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Трајковски: „Парадокс: Со новата владина гасна централа добиваме помалку струја и помала ефикасност, за двојно повеќе пари“

Професорот од Техничкиот факултет во Битола, Дејан Трајковски истакнува дека предложениот проект за нова гасна централа „РЕК Битола 1“ е економски и технички неефикасен, бидејќи инвестицијата во чисто нова опрема е скапа и ќе има ниска ефикасност од 35–40%, додека со ревитализација на постоечки гасни турбини и комбиниран когенеративен циклус е можно да се постигне значително повисока ефикасност (52%) и пет пати пониска цена по мегават инсталирана моќност. Тој го критикува пристапот на Владата да се потпира на нова опрема, игнорирајќи ја можноста за искористување на постоечките ресурси кои можат да донесат голема економска и енергетска придобивка за помалку пари и за пократок рок.
Во средината на јуни во Владата свечено беше потпишан Договор за грант во вредност од 2,4 милиони американски долари помеѓу АД ЕСМ и Светска банка. Со овие средства официјално започнуваат подготвителните активности за реализација на големиот проект за когенеративната централа „РЕК Битола 1“. Предвидено е за 200 милиони евра да биде изградена централа со електрична моќност од 200-250 MW(e) и топлинска моќност од околу 70 MW(t), за загревање на Битола. Други детали не се соопштени, а од неофицијални извори се слушаат шпекулации дека веројатно се работи за кинеска опрема, пишува професорот на

Врз основа на цената од 0,8...1 милион евра/MW(e) и моќноста (200 MW(e)) најверојатно се работи за чисто гасна турбина (Open-cycle gas turbine - OCGT), без парен дел. Со додаток на утилизатор, односно топлоизменувач за искористување на топлината на издувните гасови од турбината ќе може да се загрева вода, за потребите на топловодната мрежа за загревање на Битола. Тоа е когенеративниот дел.

Моќноста на ваквата гасна централа е доволна само за погонување на една парна турбина со моќност од 100 MW, односно нема да биде можно нејзино поврзување со парна турбина од еден блок од РЕК Битола со номинална моќност од 230 MW .

Тука доаѓаме до првата нелогичност и субоптималноста на предложеното решение. Имено, без парен дел во централата (со дополнителен парогенератор и парна турбина), односно без работа во комбиниран гасно-парен циклус (Combined-Cycle Gas Turbine - CCGT), електричната ефикасност изнесува само 35% - 40%. Со парен дел, според Брајтон-Ранкинов циклус, ефикасноста се зголемува за половина и се искачува до 60%, а кај најсовремените централи и до 64%.

Веќе три години со група инженери предлагаме набавка на две половни гасни централи од по 200 MW(e), со чие поврзување за неискористениот парен блок во ТЕ Неготино или ТЕ Битола би добиле дополнителни 200 MW(e) како чист подарок, односно без еден дополнителен кубен метар природен гас, за сметка на искористувањето на жешките издувни гасови од гасните турбини. Ова во светот е стандардна пракса за спасување на стари термоцентрали на јаглен или мазут.

Во денешно време, поради интензивниот премин на обновливи извори на енергија (ОИЕ) во светот масовно се напуштаат и евтино и се продаваат (за 5-20 милиони евра) гасни централи од околу 180-200 MW(e). За инвестиција од само 100 милиони евра, што би опфатила набавка, транспорт, релокација, ревитализација и поврзување со постоечките парни блокови во Неготино или Битола, би добиле дури 540 MW(e) за само 100 милиони евра (0,2 милиони евра/MW). Би добиле и гаранција од изведувачот од една година. За споредба, според планот на Владата би добиле централа од само 200 MW, но по цена од 200 милиони евра (1 милион евра/MW), што е пет пати поскапо по мегават инсталирана моќност.

Освен тоа, инвестицијата во нова опрема не би можела да ги врати вложените пари ни за 17-19 години работа (централата би била завршена најрано во 2031 година), односно до 2050 година, кога е планирано напуштање и на гасот во рамките на Зелената транзиција. Од друга страна, со ревитализирана опрема инвестицијата би се отплатила за само 2-3 години. Лудост е да се прават капитални трошоци (CAPEX) за централа која би работела само 17-19 години, ако рокот на траење на самиот енергенс (природен гас) во Европа е законски ограничен до 2050 година. Почетната инвестиција едноставно не би можела да се исплати дотогаш од добивката пред камати, амортизација и даноци (EBITDA).

За жал, имаме издвоено мислење на еден пензиониран инженер, голем поддржувач на политиките на Владата, дека „ново си е ново“ и дека половната опрема би имала многу помал степен на корисно дејство од новата. Веднаш аргументирано морам да ја демантирам оваа паушална оценка.

Кај индустриските гасни турбини (GE, Siemens, Alstom), поимот „половно“ не е како кај автомобилите. Турбините се сервисираат по принципот на работни часови. Кога ќе се направат т.н. Major Overhaul (генерален ремонт) и ќе се сменат лопатките на роторот и компресорот, таа машина има 0 работни часови и фабричка ефикасност на новороденче. Но, на пазарот (може да се погледне на Интернет) се нудат и работени гасни турбини со само 5.000 - 10.000 часови, односно речиси нови!

Со новата чисто гасна централа (OCGT) би имале електрична ефикасност од 35%-40%, што е максимумот што може да се постигне, бидејќи нема никакво дополнително искористување на топлината од парниот дел, туку целата отпадна топлина би се користела за греење во зима, а во лето би се губела преку испуштање на врелите гасови во атмосферата.

Од друга страна, дури и ревитализирана гасна централа (која всушност би била како потполно нова, со 0 часови, бидејќи би работела со нови лопатки и други делови), благодарение на искористување на топлината во парниот дел би добиле уште 50% од најмалку 35%, односно дополнителни 17% во ефикасноста, која би се искачила на најмалку 52%.

Ајде да споредиме тогаш, што е подобро, 35% - 40% со новата опрема во гасен циклус или 52% во комбиниран циклус со ревитализирана опрема? Да не зборуваме што со ревитализираната опрема имаме 5 пати поевтина инвестицијата.

Важен фактор претставува и времето за имплементација на проектот. Проектирањето, фабричката изработка и монтажата во Битола на нова гасна централа би траела 5-7 години (до 2033 година), што го скратува периодот на експлоатација на само 17 години, со мали изгледи дотогаш да се исплати. Од друга страна, релокацијата и ревитализацијата на постоечка гасна централа може да се заврши за околу 1,5 година, а истата би ги вратила вложените пари за околу 2-3 години, зависно од тоа дали ќе се користи само за производство на електрична енергија или когенеративно и за топлинска.

Што се однесува до топлинската енергија за греење, неа не ја губиме ни со комбинираниот циклус, бидејќи во зима би се одземала пареа меѓу турбината за среден и турбината за низок притисок, со мала загуба на ефикасноста. Во лето, пак, електричната моќност и ефикасност би биле уште повисоки, заради искористувањето на топлината и во степенот за низок притисок. Така и CCGT може да работи во когенеративен режим. Друго прашање е дали и кому тоа му треба кога во Битола освен магистралниот топловод и приклучоци за неколку институции (со конзум од одвај неколку мегавати топлинска енергија) - нема други потрошувачи, а мали се шансите дека до 2050 ќе има повеќе.

Наместо да го искористат „мртвиот капитал“ што лежи и рѓосува во Неготино, а наскоро и во Битола, решиле да ги фрлат парите во нова опрема што нема никогаш да се исплати.

Ова треба да го знаат не само во Владата туку и населението, како и тој што им кажува дека „ново си е ново“ и дека „со стара опрема ефикасноста би била ниска“. Вистината е дека не само што би била повисока (најмалку 52% наспроти 35%-40%) туку цената по мегават инсталирана моќност би била 5 пати пониска. Изгледа дека нашите власти слепо ги слушаат советите на производителите на нови гасни централи, кои се помалку се бараат на пазарот, па очајнички се трудат да ни ги продадат“, пишува тој.

Знае ли за ова македонската бугарка? Или бугарската македонка, не знам како обича да се казва...дека премиерот енергетичар беше мубаетот.

Трајковски: „Парадокс: Со новата владина гасна централа добиваме помалку струја и помала ефикасност, за двојно повеќе пари“

Знае ли за ова македонската бугарка? Или бугарската македонка, не знам како обича да се казва...дека премиерот енергетичар беше мубаетот.
znaat oni dobro shto pravat, u drzhavava clenovi na najgolemite partii od dvata bloka si pravat farmi so solarni paneli za proizvodstvo na struja koja utre ke i ja prodavaat na drzavava.

licno poznavam nekolku takvi, teski pari vrtat i doprva za nekoja decenija ke svrtat.

ne znam sto ocekuvase narodot koga glasase lik so hidrocentrali za premier, sigurno ne deka ke odi protiv sam sebe i sopstven dzeb.

Нашата дијаспора нема да гласа. Они сами не гласаат во својата држава па не кај нас. Такада Ѓорѓи од Зрзе во Австралија си го менува името во Џорџ за да биде модерен. А неговиот син Мајкл Стефановски што никогаш нема дојдено во Македонија го заболе десното маде за да гласа за политика.

Само Албанците ке добијат со ова пошто ги лобираат од тука а како козари они све прават за своја кауза.
Глупости живи. Тој Џорџ 5та генерација е Австралија се идентификува како Македонец, зборува Македонски и не се одкажува од потеклото. Не го прави помалку Македонец.

Туку уште никој не пишал, пошто се потенцира, како поразлично ќе гласаат дијаспорците него луѓето во Македонија? Ете со кои одлуки би ја загрозиле иднината на Македонците во Македонија? Тој муабет имплицира дека би гласале на штета на Македонците во Македонија. Како конкретно?
Автоматски споено мислење:

ne ja sfakjas situacijata.

razlikata izmegju makedonskata dijaspora i albanskata dijaspora i nivnoto ucestvo vo izborniot proces e vo toa shto na albanskata dijaspora i e plateno.

samo vo edna opshtina vo zapadna Makedonija vo vtor krug lokalni izbori, bez podrshka na negovata partija, shipe kandidat za gradonachalnik isturi stotici iljadi evra za da plati avtobusi, avionski karti i da dade pari na stotici lugje, zatoa shto toa doagjanje znaci gubenje dnevnici tamu i seriozen troshok.

ednostavno se im e plateno plus lapaat pari, doagjaat glasaat, ke si pominat vreme so familijata tuka (za niv najvazniot del) i si se vrakjaat.

eve, neka platat DPMNE, SDS i ostanatite na makedonskata dijaspora vo Evropa, Avstralija i SAD avionski karti i da vidis dali nema nashite da dojdat.

ili shto, treba George Trifunovski da iskeshira 5k dolari od sopstven dzeb, da go stavi cel zhivot vo druga drzhava on hold, da zagrozi sopstvena i familijarna egzistencija za da ispadne nekakov patriot vo vashi ochi?

vo vrska so zdrastvoto, tolku ne kukavte koga kosovari koi nemaat ni pet denari danok plateno ni drzavljanstvo se lechea tuka na smetka na drzhavata.
Ете во Кичево имаше и дијаспорци Македонци кои имаа колку толку удел на резултатот. Ама секој гледа тоа што сака.

ne ja sfakjas situacijata.

razlikata izmegju makedonskata dijaspora i albanskata dijaspora i nivnoto ucestvo vo izborniot proces e vo toa shto na albanskata dijaspora i e plateno.

samo vo edna opshtina vo zapadna Makedonija vo vtor krug lokalni izbori, bez podrshka na negovata partija, shipe kandidat za gradonachalnik isturi stotici iljadi evra za da plati avtobusi, avionski karti i da dade pari na stotici lugje, zatoa shto toa doagjanje znaci gubenje dnevnici tamu i seriozen troshok.

ednostavno se im e plateno plus lapaat pari, doagjaat glasaat, ke si pominat vreme so familijata tuka (za niv najvazniot del) i si se vrakjaat.

eve, neka platat DPMNE, SDS i ostanatite na makedonskata dijaspora vo Evropa, Avstralija i SAD avionski karti i da vidis dali nema nashite da dojdat.

ili shto, treba George Trifunovski da iskeshira 5k dolari od sopstven dzeb, da go stavi cel zhivot vo druga drzhava on hold, da zagrozi sopstvena i familijarna egzistencija za da ispadne nekakov patriot vo vashi ochi?

vo vrska so zdrastvoto, tolku ne kukavte koga kosovari koi nemaat ni pet denari danok plateno ni drzavljanstvo se lechea tuka na smetka na drzhavata.

Јас не ги поканив косоварите да се лекуваат во Македонија на сметка на македонските даночни обврзници, и секако дека сум против тоа странци да се лекуваат во македонските државни болници на сметка на македонските даночни обврзници.

Да беше македонската дијаспора двајца без тројца разбирливо ќе беше нивното отсуство од било кои изборни циклуси.

Но со оглед на фактот дека македонската дијаспора наводно брои стотици илјадници Македонци низ светот, или најмалку 100.000 (СТОТИНА ИЛЈАДИ) Македонци кои се иселиле помеѓу последните два пописа од 2001 и 2021 година - и двата фалсификувани, се разбира - тогаш искористувањето на правото на глас е пред се` морална и патриотска должност кон татковината.

Изговорот - не ни држи вода како оправдание, повеќе е изговор отколку оправдание - дека не можат да дојдат, скап бил превозот, имале работни или не знам какви обврски, не држи ниту малку вода. Изборите се одржуваат еднаш на 4 (ЧЕТИРИ) години, а не на 4 месеци или на 4 недели, доволно време имаат за да одвојат по некој долар/евро/франк за да дојдат во Македонија и да гласаат. Истото важи и за пописот кој се одржува еднаш на секои 10 (ДЕСЕТ) години.

Но бидејќи досега не беа од корист на изборните процеси и пописите на населението во Македонија, подобро нека си продолжат по досегашниот пат.

Тие ја имаат отпишано Македонија, фер и коректно е и ние да ги отпишеме нив.

znaat oni dobro shto pravat, u drzhavava clenovi na najgolemite partii od dvata bloka si pravat farmi so solarni paneli za proizvodstvo na struja koja utre ke i ja prodavaat na drzavava.

licno poznavam nekolku takvi, teski pari vrtat i doprva za nekoja decenija ke svrtat.

ne znam sto ocekuvase narodot koga glasase lik so hidrocentrali za premier, sigurno ne deka ke odi protiv sam sebe i sopstven dzeb.
Нема кој не знаеш испаѓа работава

Заебан опозиционер си ти да си ебеш векот :)

Јас не ги поканив косоварите да се лекуваат во Македонија на сметка на македонските даночни обврзници, и секако дека сум против тоа странци да се лекуваат во македонските државни болници на сметка на македонските даночни обврзници.

Да беше македонската дијаспора двајца без тројца разбирливо ќе беше нивното отсуство од било кои изборни циклуси.

Но со оглед на фактот дека македонската дијаспора наводно брои стотици илјадници Македонци низ светот, или најмалку 100.000 (СТОТИНА ИЛЈАДИ) Македонци кои се иселиле помеѓу последните два пописа од 2001 и 2021 година - и двата фалсификувани, се разбира - тогаш искористувањето на правото на глас е пред се` морална и патриотска должност кон татковината.

Изговорот - не ни држи вода како оправдание, повеќе е изговор отколку оправдание - дека не можат да дојдат, скап бил превозот, имале работни или не знам какви обврски, не држи ниту малку вода. Изборите се одржуваат еднаш на 4 (ЧЕТИРИ) години, а не на 4 месеци или на 4 недели, доволно време имаат за да одвојат по некој долар/евро/франк за да дојдат во Македонија и да гласаат. Истото важи и за пописот кој се одржува еднаш на секои 10 (ДЕСЕТ) години.

Но бидејќи досега не беа од корист на изборните процеси и пописите на населението во Македонија, подобро нека си продолжат по досегашниот пат.

Тие ја имаат отпишано Македонија, фер и коректно е и ние да ги отпишеме нив.
xaxa, dobro, izgovori bile.

istrazi malku kolku pari se avionski bileti so povratna od USA, AUS za cetvorocleno semejstvo i kolku vreme se patuva i javi mi.

taka e toa, zivis u SAD, doznavas deka za mesec dena imas izbori i taka fino ne se pojavuvas na rabota, decata ke propushtat ispiti po koledzhi i ke frlis 10-15k dolari za da dojdes da gi glasas kurto i murto koi se direktni priciniteli zasto zivis odvoeno od pola familija i rodendeni si cestitate prwku facetime.

bas e ednostavno, samo zelba treba da se ima neli, plus tamu pari na drvo rastat.

pa tie pari so ke gi frlis na avionski bileti i usputni trosoci za da stignes tuka podobro na svoite da im gi ispratis, barem ke imaat prostor da zdivnat i da ziveat nekoj nekuceski zivot.

Нема кој не знаеш испаѓа работава

Заебан опозиционер си ти да си ебеш векот :)
taka e, ima zivot i van forumov kade sto treba da se umesas i da se zapoznaes so lugje, ne sme site asocijalni tipovi so socijalen krug stvoren po shtabovi.

ete, ja i tebe i onoj bugarofilon ve pokaniv na kafe da se zapoznaeme i da porazgovarame, ama ne sakavte, steta, mozebi i vas ke ve spomnev nekade. (y)

Една мала позитива: Двајца работници ги кубеа израснатите треви околу велосипедските патеки спроти Соборниот Храм a претходно една јака женска со кратка плава коса ги вклучи прскалките на патеките во Карпош 3.:cool: Не знам зошто ама гледајќи го ова во живо ми даде барем малку надеж дека во следните 5-10 години ќе станеме нормална држава.

shipe kandidat za gradonachalnik isturi stotici iljadi evra za da plati avtobusi, avionski karti i da dade pari na stotici lugje, zatoa shto toa doagjanje znaci gubenje dnevnici tamu i seriozen troshok.

...парите не ги плаќа ниту градоначалникот ниту партиите од албански етникум, туку ги дава секој месец како ,,арач" обичниот граѓанин од албански етникум, има/ нема не ги интересира 100 Е на маса, ако одбие или не ги исплати тие се немилосрдни и удираат ќутек по потреба и полоши закани, не смеат да писнат.

...парите не ги плаќа ниту градоначалникот ниту партиите од албански етникум, туку ги дава секој месец како ,,арач" обичниот граѓанин од албански етникум, има/ нема не ги интересира 100 Е на маса, ако одбие или не ги исплати тие се немилосрдни и удираат ќутек по потреба и полоши закани, не смеат да писнат.
ti nema vrska moabetov.

99% e shansata deka parite se od lokalni firmi koi plakjaat kampanja, prevozi i avionski karti vo zamena za idni tenderi i kompenzacii.

kakvi tepacki, kakvi iznudi po 100 evra, pet godini da gi bere tie pari od lokalnoto naselenie nema da gi sobere.

fakt e deka na svoja smetka ne doagjaat tuka da glasaat, a vo politika celta gi opravduva sredstvata.

xaxa, dobro, izgovori bile.

istrazi malku kolku pari se avionski bileti so povratna od USA, AUS za cetvorocleno semejstvo i kolku vreme se patuva i javi mi.

taka e toa, zivis u SAD, doznavas deka za mesec dena imas izbori i taka fino ne se pojavuvas na rabota, decata ke propushtat ispiti po koledzhi i ke frlis 10-15k dolari za da dojdes da gi glasas kurto i murto koi se direktni priciniteli zasto zivis odvoeno od pola familija i rodendeni si cestitate prwku facetime.

bas e ednostavno, samo zelba treba da se ima neli, plus tamu pari na drvo rastat.

pa tie pari so ke gi frlis na avionski bileti i usputni trosoci za da stignes tuka podobro na svoite da im gi ispratis, barem ke imaat prostor da zdivnat i da ziveat nekoj nekuceski zivot.

Е добро де, не мора за месец дена да одат да гласаат, нека гласаат еднаш на секои 4 години, тоа е доволно време за да соберат пари за патување до Македонија.

Кога братучетка моја правеше венчавка пред некоја година, роднините нејзини од другата страна на фамилијата кои живеат во Њу Џерси најавија дека ќе доаѓаат, демек за венчавката, но во пракса испадна дека им се поклопиле венчавката со планот на тетка нејзина да си ги поправи забите - поевтино било тука во Македонија, па си остана цел месец и повеќе таа тетката нејзина.

Јас сум буквалист и кога некој ќе ми каже дека му е убаво во странство тоа го сфаќам буквално и верувам во тоа.

Ако некој ми раскажува приказни и бајки за тоа колку му е убаво во странство - како на пример овие родниниве на братучеткава од другата страна на фамилијата кои иако имаат американски државјанства, сепак работат на диво таму бидејќи така им било поисплатливо, можеш Македонецот да го извадиш од Балканот, но со него доаѓаат и неговите балкански навики и начини на размислување - додека во пракса се враќаат во Македонија по поевтини здравствени услуги, тоа го сметам за лицемерие, и воопшто не би ги охрабрувал таквите луѓе да дојдат за да гласаат на избори.

Тие велат дека расчистиле со Македонија за век и навек, јас им велам да се држат до тоа што го зборуваат.

Последно уредено:
Е добро де, не мора за месец дена да одат да гласаат, нека гласаат еднаш на секои 4 години, тоа е доволно време за да соберат пари за патување до Македонија.

Кога братучетка моја правеше венчавка пред некоја година, роднините нејзини од другата страна на фамилијата кои живеат во Њу Џерси најавија дека ќе доаѓаат, демек за венчавката, но во пракса испадна дека им се поклопиле венчавката со планот на тетка нејзина да си ги поправи забите - поевтино било тука во Македонија, па си остана цел месец и повеќе таа тетката нејзина.

Јас сум буквалист и кога некој ќе ми каже дека му е убаво во странство тоа го сфаќам буквално и верувам во тоа.

Ако некој ми раскажува приказни и бајки за тоа колку му е убаво во странство - како на пример овие родниниве на братучеткава од другата страна на фамилијата кои иако имаат американски државјанства, сепак работат на диво таму бидејќи така им било поисплатливо, можеш Македонецот да го извадиш од Балканот, но со него доаѓаат и неговите балкански навики и начини на размислување - додека во пракса се враќаат во Македонија по поевтини здравствени услуги, тоа го сметам за лицемерие, и воопшто не би ги охрабрувал таквите луѓе да дојдат за да гласаат на избори.

Тие велат дека расчистиле со Македонија за век и навек, јас им велам да се држат до тоа што го зборуваат.
golema rabota brat sto dosle tuka da si gi popravat zabite, od edna strana niv im e poeftino, od druga strana makedonski kompanii, gazdi i rabotnici ke zemat pari, sto e win-win situacija.

sigurno ne e povekje patriotski tie pari da gi potroshat tamu, otkolku za pomalku pari tuka da gi napravat i ostanatite pari da gi potroshat na uzhivanje so familijata koja shto im e tuka.

realno, ja ne gledam nekakov problem, duri i da ne se makedonci se dodeka parite zavrshuvaat kaj ova naselenie, zdrastven turizam, narko turizam i drugi vidovi turizmi imas sekade vo svetov, edna Turcija e cist primer.

ne site dijasporci se takvi kako tvoite rodnini i ne site plukaat po drzavava.

golema rabota brat sto dosle tuka da si gi popravat zabite, od edna strana niv im e poeftino, od druga strana makedonski kompanii, gazdi i rabotnici ke zemat pari, sto e win-win situacija.

sigurno ne e povekje patriotski tie pari da gi potroshat tamu, otkolku za pomalku pari tuka da gi napravat i ostanatite pari da gi potroshat na uzhivanje so familijata koja shto im e tuka.

realno, ja ne gledam nekakov problem, duri i da ne se makedonci se dodeka parite zavrshuvaat kaj ova naselenie, zdrastven turizam, narko turizam i drugi vidovi turizmi imas sekade vo svetov, edna Turcija e cist primer.

ne site dijasporci se takvi kako tvoite rodnini i ne site plukaat po drzavava.

Тие не се мои директни роднини, туку индиректни роднини, не сме поврзани по крвна врска.

Како и да е, ако е исплатливо да доаѓаат и да си ги поправаат забите тука во Македонија и парите да завршуваат во македонски фирми, кај македонски работодавачи и кај македонски работници, тогаш и доаѓањето еднаш на 4 (ЧЕТИРИ) години за да гласаат на избори и еднаш на 10 (ДЕСЕТ) години за да се попишат на попис, ќе биде исплатливо и за македонската економија, а и за македонскиот народ.

Не мора ја да аргументирам за универзално право кое произлегува од државјанството. Тоа се основни права кои важат универзално.
Не знам дали воопшто го прочита прашањето, никој не го спори законот. Еве го прашањето
Никој не спори што пропишува законот, спорно е дали тоа е добро решение. Можеш ли да објасниш зошто државјанството само по себе е доволно, без оглед дали човекот со децении живее и го гради животот во друга држава?
Дали навистина сметаш дека е нормално некој што со децении не живее во Македонија, не ги користи институциите, не плаќа даноци, не го чувствува секојдневието и не ги сноси последиците од политичките одлуки, да одлучува за оние што живеат тука?

Не те прашувам што пишува во законот, туку дали сметаш дека тоа е исправно и зошто.

Последно уредено:
Нека го олеснат прво тука секојдневниот живот на Македонците па после нека се замараат за оние што се иселиле. За еден обичен преглед се чека со месеци, за компјутерска томографија ти викаат за 3-4 месеци они запнале да олеснеле на дијаспората да гласа

Најголемите превари се случуваат електронски или по пошта, чист пример се изборите во сад

kakva vrska ima zdrastvoto so dijasporata?

ostaj sad tamu se slucuvaat krazbi, ovde ke nema nesto takvo 90% se znae kako ke glasa dijasporata. sigurno nema da ima krazbi drugo e problemot.

eve aj vaka... na vremeto od sovetot na makedonskata zaednica vo AUS imase vakov predlog.

# sovetot na makedonskata zaednica co aus da gi pokrie site trosoci za izborite vo aus.
# da bidat otvoreni lokalni glasacki mesta kade dijasporata bi glasala, istite sto se koristat pri izbori vo aus (ova se skoli i gradinki obicno).
# glasanjeto da go sproveduva AEC avstraliskoto telo sto go sproveduva gladanjeto vo aus, ovie slicno ko u mkd se obicni luge sto se plateni nekoja minimalna suma na denot kako u mkd.

vaka nema da imate trosoci za aus sto e okulu 1m evra zasteda, plus za razlika od segasnoto otvaranje 3 glasacki mesta u ambasada kadd nalacitet e edvaj 800 luge ke moze sekoj da glasa.

zalosno e kolku ste nesposobni dole i kolku nemate doverba vo samite sebe.

Туку уште никој не пишал, пошто се потенцира, како поразлично ќе гласаат дијаспорците него луѓето во Македонија? Ете со кои одлуки би ја загрозиле иднината на Македонците во Македонија? Тој муабет имплицира дека би гласале на штета на Македонците во Македонија. Како конкретно?
Истото можам и јас да те прашам. Како конкретно ќе помогнат? Не можеш однапред да докажеш ниту дека ќе наштетат, ниту дека ќе помогнат. Затоа тоа воопшто не е суштината на дискусијата. Суштината е кој треба да ги носи одлуките за државата, луѓето што секој ден живеат со последиците од тие одлуки или луѓе што со години живеат надвор од Македонија и не ги сносат тие последици?

Back
На врв Bottom