Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Беше против правосуден испит на Албански јазик и сега е сменет.
...не сум знаела дека толку силен е министерот, ако лично е - против, тоа ќе се спроведе вистински и сега демек ,,одмазда",
... министрите се поставени во своите ресори да ја сороведат политиката и агендата на партијата на власт или на Владата, а не лични мислења ,,сакам" ,,не сакам".

Отстапувањето на Министерството за Правда на ВЛЕН е огромна грешка. Другото е во ред. ВМРО - ДПМНЕ добива здравство и социјала, ЗНАМ земјоделство ВЛЕН култура, што е во ред. Култура за социјала е добра зделка, но за здравство ВМРО -ДПМНЕ како најголем партнер во власта можеше да даде некое друго министерство или две помали наместо Правда. ВЛЕН го добива и она за односи помеѓу заедниците, но тоа искрено не ме засега, посекако не беше наш ресор.
Каква разлика има дали министер таму ќе биде четник или балист?
Дури пореално е тоа да оди кај ВЛЕН заради етничкиот состав на Македонија.

Ова што читам по портали вистина е или...??ДПНЕ толку големи будали ли се во изборен законик да ставаат гласање електронско за дијаспора??Ако ова помине Албанци во парламент одат на МИНИМУМ 40 пратеници.

Некој да појасни ако сум прочитал погрешно.Дали е ова само за дијаспорските пратеници(3 се мислам)?

Како и да се сврти лоша идеја е.Ќе се добијат минимум нови 3 шпони во парламент ако ова некако помине

Ова што читам по портали вистина е или...??ДПНЕ толку големи будали ли се во изборен законик да ставаат гласање електронско за дијаспора??Ако ова помине Албанци во парламент одат на МИНИМУМ 40 пратеници.

Некој да појасни ако сум прочитал погрешно.Дали е ова само за дијаспорските пратеници(3 се мислам)?

Како и да се сврти лоша идеја е.Ќе се добијат минимум нови 3 шпони во парламент ако ова некако помине
Од кога нивната дијаспора е побројна од нашата?

...не сум знаела дека толку силен е министерот, ако лично е - против, тоа ќе се спроведе вистински и сега демек ,,одмазда",
... министрите се поставени во своите ресори да ја сороведат политиката и агендата на партијата на власт или на Владата, а не лични мислења ,,сакам" ,,не сакам".

Да, ама владата се состои од повеќе партии во владиното мнозинство.
Не мора да значи ако една од владеачките партии има своја визија за одредена тема ( ВЛЕН во случајот) дека и останатите партии треба да ја спроведат таа политика.
Типот како министер за правда беше децидно против правосуден испит на Албански јазик, тој и неговата партија повеќе беа против правосудниот испит на Албански јазик отколку што против беа премиерот и партијата на која е лидер актуелниот премиер.
Дури и актуелниот премиер во екот на протестите околу камениот мост за правосуден испит на Албански јазик, премиерот кажа дека земал часови по Албански јазик, со други зборови ја подготвува јавноста за правосуден испит на Албански јазик.

За болдираното:
Дали значи дека партијата која има моментално најмногу пратеници, дека таа партија има таква агенда и политика околу правосудниот испит? :(

Од кога нивната дијаспора е побројна од нашата?
...реторичко прашање е ова или?Мнозинство мигранти од Македонија во Европските земји(Австрија,Германија,Швајцарија,Италија) се шпонски.Тоа што има 400000 Македонци во Северна Америка и Австралија не менува ништо кога 99% од нив ниту имаат пасош Македонски ниту пак тие што имаат би гласале.

Да не го споменуваме фактот дека во Европските земји имаат фертелитет просечен околу 3 што е повисоко за 50% од шпоните овде и не ги оставаат тие деца без пасош Македонски.Додека нашиве со мали деца кои заминуваат во странство и јазикот не им го пренесуваат на дечињата и за нецели две генерации се целосно одсечени од (минатата) татковина

...реторичко прашање е ова или?Мнозинство мигранти од Македонија во Европските земји(Австрија,Германија,Швајцарија,Италија) се шпонски.Тоа што има 400000 Македонци во Северна Америка и Австралија не менува ништо кога 99% од нив ниту имаат пасош Македонски ниту пак тие што имаат би гласале.

Да не го споменуваме фактот дека во Европските земји имаат фертелитет просечен околу 3 што е повисоко за 50% од шпоните овде и не ги оставаат тие деца без пасош Македонски.Додека нашиве со мали деца кои заминуваат во странство и јазикот не им го пренесуваат на дечињата и за нецели две генерации се целосно одсечени од (минатата) татковина
Значи само теза без основа.

А кој е крив што државава даваше државјанства на племето, порано устав пишуваше загарантирано македонско државјанство за сите Македонци по род, ако тоа се врати и се поделат државјанства албанците ќе бидат под 10% но кога имаме вакви политичари ќе гледаме циркуз.
Јас се чудам како може Македонец кој побара да добие државјанство да биде одбиван, па Македонија е негова држава не е на Мухамед.

Никој не тврди дека не треба да се прошируваат пазарите. Македонија и денес извезува и тргува со десетици држави. Проширување на пазарите е диверзификација, а не алтернативен геополитички и економски пат. Прашањето е што ја заменува ЕУ како главен економски простор, не дали треба да тргуваме и со други.
Како мислиш да правиш промени во геополитичкото позиционирање ако не влезеш на тие пазари кон кои имаш намера да се репозиционираш?
Токму со влегување на други пазари го анулираш влијанието на ЕУропска.
Еве еден пример: доајџа еден Русин и го гостат нашиве бизнисмени-олигарси. Му нудат кисела зелка и типот вели кхм интересно добра производ само сепак би сакал да пробам со ограничена количина па би сакал за проба да ми продадете 1.000.000 парчиња само за предградијата на Москва.
На ова нашата тутурутка одговара ама јас имам капацитет само за 250.000 годишно таква количина не можам да обезбедам, се разбира Рускио вели тоа е количина со која не можам да се занимавам и заминва.
Е па проблемот е што покрај тутуруткава има барем уште 5-6 кои го терат истиот бизнис и имаат сличен капацитет и наместо тој да разговара со нив за откуп на нивно производство тој таков каков што е роден дупуи кој знае колку лујџе...
Примерот не е директно поврзан ама ја објаснува матрицата по која кај нас се работи, економски простор денес си присутен а утре може и да не си ама додека влезеш има дузина мечиња да родиш.

Никој не спори дека поевтината енергија е предност. Но еден гасовод не ја менува економската ориентација на државата. И со Јужен тек Македонија ќе извезуваше најмногу во ЕУ, најмногу инвестиции ќе доаѓаа од ЕУ, а европските компании ќе останеа најголеми инвеститори. Значи зборуваш за подобрување на условите, не за замена на економскиот правец.
Ако Германистан одеше по твојава логика НИКОГАШ немаше да се развие толку (ако купуваше плин од САД наместо од Русија).

Баш тоа е поентата. Истиот тој гасовод поминува низ земји што се економски интегрирани со ЕУ. Тоа покажува дека еден инфраструктурен или енергетски проект не значи автоматски промена на економската ориентација
Тој гасовод да поминуваше низ Македонија ќе имавме раст од над 10% годишно.
Попусто да објаснувам, постојано се правише недоветен и бараш оправдување за твојата приказна.

И? Кој е конкретниот план? Ќе ги национализираш банките? Ќе ги избркаш европските банки? Со кои банки ќе ги замениш? Како ќе функционира кредитирањето, платниот промет, инвестициите и целиот финансиски систем?

Велиш дека се потребни „глобални репозиционирања“ и дека процесот веќе започнал. Тоа не е план, туку очекување дека можеби нешто ќе се случи во иднина. На што конкретно мислиш? Кои се тие промени? Во кои држави веќе се гледаат? Како тие промени ќе доведат Македонија да ја смени својата економска ориентација? Дај барем еден конкретен пример од европска држава што успешно го напуштила постојниот европски финансиски и банкарски модел и преминала на некој друг. Ако ова е реална алтернатива, сигурно постои барем еден таков пример.

Ако зборуваме за алтернативен модел, мора да има конкретен механизам и конкретни примери, а не само констатација дека „некој контролира“ или дека „започнал процес“.
Зошто мене ме прашуваш за план, ако сакав да бидам премиер и креирам политика во ред ама вака...
Има повеќе модалитет како да се направат промени во банкарскиот сектор и истиот да биде под контрола на државата ама мислам дека е премногу да во ... на форум тоа се разгледува.

Кој рече дека глобалните процеси е план?
Навистина не разбираш или се заебаваш?

Поентата беше дека таквите промени се многу полесни во услови/време на тектонски глобални поместувања отколку кога нема таков амбиент, полсени значи може да се прават и сега/претходно ама треба повеќе ресурси.

Тоа е посебна тема. Можеме да дискутираме дали Македонија била неправедно третирана од ЕУ и во многу работи ќе се согласиме. Но неправдата сама по себе не создава нов економски и геополитички модел

Во еден пасус велиш дека нема логика да се заменува веќе освоениот европски пазар, а во следниот зборуваш за алтернативен пат. Ако самиот сметаш дека нема логика да се заменува европскиот пазар, тогаш практично се согласуваш дека европскиот пазар останува главниот економски простор за Македонија
Токму неправдата креира/спздава економски и геополитичка “модел“ илити перспектива.
Ако ја немаше таа неправда економската реалност во Македонија ќе беше многу поразлична.

Аман бе човек.
Нема потреба од политика на заминивање од веќе освоен пазар па бил тоа и еуРОПСКИО, ова јасно е?
Алтернатаива во надворешната политика и поврзување со други да речеме БРИКС или ако милуваш епштајн коалицијата (ова не е баш алтернатива затоа што веќе работи на планоите за поделба на Македонија, акои ти не си во можност да ги видиш) е неопходност за Македонија ако сака да опстане бидејќи големите сили од ЕУропска одлучиле да нема Македонија и затоа МОРА да се бара или да се оди со алтернатива, што овде не ти е јасно?

премиерот кажа дека земал часови по Албански јазик, со други зборови ја подготвува јавноста за правосуден испит на Албански јазик.
...ај сега па ти каков заклучок, па имам исто познавање на албанскиот јазик тоа не значи со други зборови дека се сложувам со таа ситуација во правосудство, тие ,,со други зборови" се твои, а не верувам дека е негово мислење.

...овде цела утка ја направил ЗНАМ т.е. конкретно Максим што онака лабаво двозволил двајца пратеници да си отидат како независни, наместо да ги прибере ,,чекај бе вие бевте изгласани и одбрани под капа на ЗНАМ, а не самостално да дејствувате како независни" со што тие ја пореметија рамнотежата, а пак си задржаа два министерства.

За рушење на структура како дуи не се оди фронтално, туку етапно и на долг временски период кој гарантира успех.
Да прашам, колку долг временски период ќе треба за да нема учк?
Или се мисли/смета да замине Аљи од овој свет, ами ако поживее 150 години шу праиме!
Автоматски споено мислење:

...ај сега па ти каков заклучок, па имам исто познавање на албанскиот јазик тоа не значи со други зборови дека се сложувам со таа ситуација во правосудство, тие ,,со други зборови" се твои, а не верувам дека е негово мислење.
Ами која е потребата да човек кој е во функција на премиер јавно дава изјава дека земал часови по албански?
Зошто мисли дека во Македонија има такви кои ги интересира какви часови тој земал, на место да го измени законот за употреба на јазици и го усклади со Уставот тој земал часови по шчипетарски ме заболе уво што земал тој што има да ме малтретираат со јазик кој не го знам и не сакам да го знам живеам во средина каде нема ниту еден што говори шчипетарски.

Последно уредено:
Типот како министер за правда беше децидно против правосуден испит на Албански јазик, тој и неговата партија повеќе беа против правосудниот испит на Албански јазик
...скоро сите правници во дисперзираните факултети на албанскиот етникум имаат само 3 години завршено и полагаат за правосуден испит, па сега одозгора да било на албански јазик, нека направат една проверка Министерство за образование и наука да видат дека сите ,,правници" со само три години завршени од албански етникот имаат дипломи за завршен Правен факултет и сите се на работно место како соработници низ Јавната администрација - правници, со само три години правен факултет, па и кај Министерство за правда, кој им го прегледува работното досие - Никој!!
Ами која е потребата да човек кој е во функција на премиер јавно дава изјава дека земал часови по албански?
Зошто мисли дека во Македонија има такви кои ги интересира какви часови тој земал, на место да го измени законот за употреба на јазици и го усклади со Уставот тој земал часови по шчипетарски ме заболе уво што земал тој што има да ме малтретираат со јазик кој не го знам и не сакам да го знам живеам во средина каде нема ниту еден што говори шчипетарски.
...па и ти си во право, како Премиер не значи дека треба да ни биде пример за нешто приватно што правел, а било добро, за некој тоа можеби е лошо и обратно, приватно си е приватно, инаку познавање на многу јазици е богаство и секогаш си над тој што не знае, еднаш дојде ОБСЕ за изјава за време на избори, кога развржав 3,4 странски јазици со самите членови поинаков дојам се остава.

Последно уредено:
...па и ти си во право, како Премиер не значи дека треба да ни биде пример за нешто приватно што правел, а било добро, за некој тоа можеби е лошо и обратно, приватно си е приватно, инаку познавање на многу јазици е богаство и секогаш си над тој што не знае, еднаш дојде ОБСЕ за изјава за време на избори, кога развржав 3,4 странски јазици со самите членови поинаков дојам се остава.
А не со тие куршуми.
Негово право е колку ќе биде богат со јазици, мене ме инересира следново:
-зошто веќе втора година не направил ништо во поглед со спорниот закон за јазици (кои според тебе и други се богатство и веројатно придонесуваат до нечиј имиџ/дојам - Македонија ја направија најбогата :yid: )?
Но тој е избран од Собрание да води-креира политика (добро за оваа дека е избран баш од Собрание не сум сигурен ама така би требало да биде, а дека води политика сум уште помалку сигурен ама тоа е) и истата ја донесе во согласност со Усравот а таа која не е ја исправи!
Е сеа ако некои други очекуваат нешто друго од него е нивна работа, тој еден закон не може да измени а не пак име да врати или бугаризација да прекине, ама знам тешко е треба време и пари многу пари така ме убедија на форумов и јас им верувам!

П.С.
Иако е во порака кон тебе не се однесува за тебе, едноставно така ми дојде, нели!

Нѐ крадат 35 години, грабежи сме виделе. Ама ова е више отворен грабеж. Стока ненаранета.
Може да кажеш ти или некој што е грабежот со пензискиот фонд? 40 милиони не уплатиле на време во втор пензиски ?

Од сите овие работи што ги напиша најверојатно е тоа дека нема да се замараат да гласаат.
Се друго е погрешна информација.

Back
На врв Bottom