Под директива на Лазар Колишевски се формирани и земјоделски задруги т.н. комбинати кои што придонеле за развој на земјоделството во Македонија и отвориле работни места за селското население во селата. Се ова веќе не постои, ама ти си запнал за козите, па козите. Оди нека ви даде Гујо субвенции за кози и купи кози, ама стварно не ко оној кодошот од ФК Вардар.
Автоматски споено мислење:
Што е толку смешно стварно не знам?
Да знаеше земјоделство ќе знаеше и дека приносот на млеко од коза е неспоредиво со млеко од крава или овца. Ниру пак е месото е јадливо како од теле или јагне.
Значи неисплатливо било козарство, оти поисплатливо е говедарство и овчарство.
Иначе Лазар Колишевски им киднал на фашистичките Бугари пред да го убијат и бил прв претседател на федеративнатс наша.
Не, не кај мене ќе биде причина. На факултет кога се запишав сите мислеа и за надвор, само јас не сум сакал. Сега сакав и бизнис да отворам, ама не отворив баш заради ова што со една нога сум надвор. Утре деца да растам ли во мирис на запалено ѓубре и кабли? Не е хумано. Во држва каде не ги апсат овие со изговор греота се и нема место по затворите, а лежат луѓе за коментари на фб? Бетер од Индија сме.
Не, не кај мене ќе биде причина. На факултет кога се запишав сите мислеа и за надвор, само јас не сум сакал. Сега сакав и бизнис да отворам, ама не отворив баш заради ова што со една нога сум надвор. Утре деца да растам ли во мирис на запалено ѓубре и кабли? Не е хумано. Во држва каде не ги апсат овие со изговор греота се и нема место по затворите, а лежат луѓе за коментари на фб? Бетер од Индија сме.
Иначе еве како се прави тоа во Словенија, кога веќе ја спомнсвме претходно, инсче една од најчистите земји у Европа. Абе ксбловски и фибер ксбли немаст на бандери, се им е под земја.
@Artemisia Vulgaris не се смеј, убаво ти е таму на лад, овде жешко е не се дише, немам клима во моја соба, а надвор смрди копа, како земаш воздух, така пече на грло. Би ги бесел јас лично на плоштад.
Друже, многу неосновани обвинувања упатуваш кон мене.
Жртва е цел Македонски народ у поглед на Османлиската окупација, поделбата по Балканските војни, поделбата по конфликтот у 2001 итн...
За да една држава оствари напредок и профункционира потребна е национална стратегија.
А прашањето е која е нашата национална стратегија? Ќе ја враќаме Егејска, Пиринска? Тоа нема никад да се случи.
Ќе одиме у ЕУ? Оној кажа дека ќе чекал.
Немаме национална стратегија. Имаме партиска стратегија за богатење на поединци на коишто им одговара тоа чекање.
Ефтини плати, високи цени, шверц комерц со Бугарија, бугарски пасоши и двојни државјанства итн, итн...
Епа што сакате сега вие? Народот бил крив, а? Како тоа народот е крив, кога народот оди на работа, плаќа даноци и се што може да направи еден народ во едно модерно демократско општество.
Политичарите се криви, оти распродадоа се за шака пари.
Се убаво кажа само последниот дел не се согласувам, народот и те како е крив 35+ години гласа за курто и мурто. Огромен дел од народот и се шитка ефтино за едно мочано работно место во администрација и фактички им ја продолжува лиценцата на курто и мурто за крадење
Мирен народ ама и прост во исто време, подалеку од носот не си гледаат луѓево сенс за национален интерес нема туку само личен
Друже, само скокаш од тема на тема, оти твоите постови немаат никаква поента.
Факти:
Хрватска
Словенија
Црна Гора
Србија
Грција
Бугарија
Албанија
Се поразвиени од нашата државичка, како што ја нарече. Криминал има и таму, има и овде, закони има и таму има и овде, корупција има таму има и овде.
Еве ти како интернетски форумски политиколог осознај ја вистинската причина за преселба и за нашата неразвиеност и осмисли решение и предложи им го таму у штаб ко ќе идеш следен пат да лепиш плакати.
Предлогот е сите тие жени шо емигрирале во странство да ги стимулираме да се вратат во МК и во секоја фирма да се обезбеди со субвенции да имаат личен tattoo мајстор на speed dial, градинки за мачиња, кучиња и кучки со најмодерни фризерски салони и џакузи во склоп на фирмата плус дресери за животните. Да се направат нови алеи за шетање за кучињата, со песокче за мочање на мачките.
Да се помести работното време од 10 часот за да може џеки, џони, леандра, клара, радмила да биде прошетана од газдарицата на време и да не се губи тој bond меѓу нив.
Се убаво кажа само последниот дел не се согласувам, народот и те како е крив 35+ години гласа за курто и мурто. Огромен дел од народот и се шитка ефтино за едно мочано работно место во администрација и фактички им ја продолжува лиценцата на курто и мурто за крадење
Мирен народ ама и прост во исто време, подалеку од носот не си гледаат луѓево сенс за национален интерес нема туку само личен
Кога бевме очајни малите плати беа аргумент, сега не може да биде. Зошто? Затоа што не треба свој народ да се подцени. И со повисоки плати сме атрактивни, поголем проблем се други работи како инфраструктура, правна и политичка стабилност и други фактори. Кина покажа како оди, нуди добри услови и ефтини плати ама тие мора да пораснат и тоа не само колку што расте инфлацијата туку народот да има бенефит. Темава е за одселување, па како не ќе се одселат ако се фалиме со ниски плати?
Предлогот е сите тие жени шо емигрирале во странство да ги стимулираме да се вратат во МК и во секоја фирма да се обезбеди со субвенции да имаат личен tattoo мајстор на speed dial, градинки за мачиња, кучиња и кучки со најмодерни фризерски салони и џакузи во склоп на фирмата плус дресери за животните. Да се направат нови алеи за шетање за кучињата, со песокче за мочање на мачките.
Да се помести работното време од 10 часот за да може џеки, џони, леандра, клара, радмила да биде прошетана од газдарицата на време и да не се губи тој bond меѓу нив.
Со тоа ќе се обезбедат нови работни места.
Немој така, најголем зен е да влезеш у администрација
Со тоа ќе се обезбедат нови работни места.
Немој така, најголем зен е да влезеш у администрација
Господ знаел како да ги благослови охриѓани со најдобрите туристи од Холандија. Тие добар промет прават на локалната економија. Не се швеѓанки за охриѓани.
Господ знаел како да ги благослови охриѓани со најдобрите туристи од Холандија. Тие добар промет прават на локалната економија. Не се швеѓанки за охриѓани.
Иначе еве како се прави тоа во Словенија, кога веќе ја спомнсвме претходно, инсче една од најчистите земји у Европа. Абе ксбловски и фибер ксбли немаст на бандери, се им е под земја.
Словенија беше прогласена за најчиста и најуредена земја пред неколку години во цела Европа, и тоа е вистина.
Како му се уредени јавните простори, зеленило, плански градби, сето скоцкано, совршено. Бравос.
Северџаниве пак нека лаат, џабе е. Како што кажа некој член претходно, едно 120-150 години сме назад, и не верувам дека овој хаос ќе се среди некое скоро време се додека се гласаат истите тие кои ги мачат и мораат да им лижат дуп 30 години.
Неколку пати имав спомнато на други теми зошто бегаат младите, поточно да речам моето опкружување со кои делиме горе-долу слични мислења од индивидуи 22-28 години:
Недоволно можности: Ниски плати, малку можности за развој, партиска книшка за влез на работа, незаинтересираност на самата држава да интервенира и да креира можности за младите.
Корупција: Судство, партиско вработување, крадење на народски пари. Мислам ова е повеќе од очигледно, да се инвестираше барем 20% од тоа што се кради се ќе беше многу подруго, ама човекот како човек а лукав.
Лошо здраство: Лично на моја кожа нештово го имам видено, мајка ми со потфатен нерв каде што за малку ќе останеше инвалид, цел живот здраство плаќа и за на крај да бараат пари за операцијата. Исто и за татко ми. Другар со едноставен очен зафат не можеше доктор да си најди, мораше приватно да се лечи. Женскава исто така, плаќа здраство и закажаа операција за ушето по 1 година и 2 месеци. Дотогаш можи инфекцијата да се рашири од ушето и недајбоже фатално можи да биде. Мораше на приватно да се оди и овде случајов.
Парична купувна моќ: Еден член спомна погоре исто така, еден битен фактор. Сето е укурац заминато, особено во Скопје што живеат тие. Европски цени на Македонски плати. Храната скапа. Да си купиш стан или куќа со мкд плата? Хаххахахахахахахаххахахахахахахахахахахах
Инфраструктура и незаинтересираност за одржување или градење на тоа што е потребно на еден современ град, со неколку исклучоци пр. Кавадарци и Гевгелија. Се распаѓаат патиштата по 3-4 години од самото градење бидеќи тие 10cm што требало да биди дебел патот е 6cm, бидеќи материјалот пола е украден и ставен во некој си џебови.
Лично мене, ми е најгадно нешто да работам во МВР, доста млади се испопикаа (нека кажат колку платија овај пат, сигурно сега е покачено 6-7к евричи влезот) и мислат дека готово спасиле газ, сигурна работа и сега ќе го мачат народот, како да не беше измачен доволно. Ќе те запре на улица некој со потпросечно ниво на интелегенција и ќе ти изиграва шериф, без никаква култура, манири, ни едно добарден/добровечер. Ќе си избегам од кожа самиот да знам дека сум во позиција да ги штитам на власт овие истите кои мајката му ебаа на народот. Баш имаше еден скеч пред некој период што го слушнав: "Која е разликата помеѓу џандар и курва? Нема разлика, двете страни на улица живеат и ја срамат фамилијата".
Малограѓанштина и ретардиран менталитет на просечниот Македонец: Овде нема да коментирам апсолутно ништо...
Можам да продолжам, ама овие се доста битни едни од поголемите фактори..
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.