Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 47: @Artemisia Vulgaris - Иселениците да го задржат правото на глас)

Иселениците да го задржат правото на глас

• Вкупно гласачи
    64
Шефе, шарената револуција беше државен удар...10 год поминаа од тогаш, не бладајте со тие глупи муабети. Државава ни беше киднапирана и нас како народ не поништија, преку 10 милијарди евра се украдоа. Тотално е уништено ова парче земја засекогаш, не бладајте со тие детски и наивни муабети.
Тоа не е изговор за да се вработуваат партиски ботови, да се владее по принцип повели работа, дај ми лојалност, и да се нема кадарност во државна управа. Ми нема сенс како аргумент "има глобална конспирација против Македонија, сите се против нас, шарените, илуминатите" и следствено на тоа "мора судството да го испартизираме, да фрламе ѓубре кај стигнеме, да си вработиме пола фамилија државно, да го опљачкаме буџетот со цел глобалната конспирација да ја спречиме и да цркнат душманите". Пак ќе кажам: ова се изговори за лошо владеење и избегнување на било каква лична одговорност. Најлесно е да се каже: се е конспирација, ние немаме никаква одговорност за ништо, едноставно кај не дувне ветрот. Така држава не се води, со мали очекувања и изговори за да оправдаат мрза, корумпираност, некомпетентност.

Имаат имооти тука каде одликите на владата може и нив да ги афектирa.
А што ако имаат имоти па толку? Јакиот данок што плаќаме за тоа. Што ги држат тогаш празни за 10 дена во годината а квадратот станал ете недостижен за младите во Македонија да си почнат фамилии. Каков бенефит има државата од тоа што странците имале имоти? Даноци како аргумент имаат смисла ако примањата во другата држава ги даночи нашата матична, Македонија. Кога ќе ми зема 5-60% од заработката она, наместо сегашната, тогаш може да збориме за важноста на мојот глас и правото на тоа.

Иста логика и за тоа што пуштале странците пари, како да државата ги тера на тоа. Некои стари навики како да не умираат, што, си купуваме гласови? Ако пушташ пари за твоите, за трошење, за сметки, за инвестиции еве ќе ти дадеме право да гласаш бидејќи си фер лик? Нешто за пиење да не треба дечки? Зошто парите цело време се мафтаат преку очи, како да би престанале да се вливат ако му забранеме некому да гласа кој што бил тотал 20 денови од последни 5 години во Македонија и има траен престој и пасош од друга земја, башка има странски акцент кога збори Македонски. :sick: Они 20 евра за влез во земјата на претходните теми не се согласуваа да даваат, пак само јас гласав за тоа... а еве и за темава гласам да се забрани да гласаме, а сепак @мкд владе мене ми вика педер, а во негови редови го дупат позади... грб и му гласат обратно. Не знам што да направи човек да му стане омилен странец од форумот, китот да ми јаде веќе аман. :D

Ајде еве за тебе ќе направиме параметри колку треба еден глас да тежи и нивниот ќе носи помалку тежина по овие параметри, а по некои параметри и повеќе. Ќе измислиме ново политичко уредување.
Е ај ако не на тие што имаат роднини во странство ќе им направиме параметри, по тежина ќе има нивниот глас 10 гласа бидејќи имаат втора генерација две цели фамилии во странство кои треба по дефулт да гласаат за потенцијално лоши политики и кандидати само оти нивните се вработени партиски и треба да го задржат работното местото кај што ги тераат да носат гласови. А тие без братучеди во Чикаго нека си гласат за Левица. Воведниот аргумент на Агда е благо ретардиран, имале странците роднини и пријатели во Македонија и тоа било причина зошто треба ние да го задржиме правото на глас, како да самите не знаат да си гласат што им е битно и правилно, мора ние да им го амплифицираме гласот бидејќи сите наши роднини во Македонија знаат како треба да се гласа. Без исклучок.

Искрено ме иритира и на Кано Тоше трипот, сѐ нека му земат само црешата да ја најде жива хаха, па фатил ги обвинува дека му продале името, јазикот, уставот, идентитетот тие што се во Македонија, божем намерно за инает. Ако отворам муабет за протести за името и останатите работи @Darling пак ќе ме кара дека не чинело фалење кога сме правеле правилни работи. Странците со нивниот глас кој и до сега го имаа, ќе ја средиле работата без да го мирисат ѓубрето по пат со нивен нос, аха во ред е. Како да ќе имаше некоја разлика неговото гласање да беше и во Македонија, и сите ние останати со него, последните 20 години. Како да постоеше точен избор кон посветла иднина во некој паралелен универзум, одошто по тој што одиме сега.

Кога мораше да оди им рече
Сѐ што имам и куќа и нива
Нека земе што му треба секој
Но црешата...

Јас не гласам и тоа е мој став долго пред темата, не се осеќам убаво да некому избирам како ќе живее. Што сум можел дур сум бил дома сум правел или требало да правам. И не прочитав некој аргумент да тоа ми го промени, не гледам право на тоа освен што некој закон таму тоа го дозволувал. Имаше @Anyma претходно некое убаво носталгично мислење за единство и зошто некои мостови не треба да се изгорат. Но тоа се ретки ноушнс што би рекол еден странец, засега расположението е сеуште поделба, од кутрите со бугарски, до црвено/плавите и секоја една возможна варијанта на ваши и наши помеѓу. И тоа е во ред. Тоа значи дека ножот не е до коска. Вистински проблеми сплотуваат народ.

:oeoeoe:

Здравството и образованието се катастрофа токму за тие што живеат тука и секој ден ги користат. Ако некој живее во Австралија, Германија или Канада 20 години, ниту децата му одат во македонско училиште, ниту се лекува во македонско здравство, ниту плаќа даноци тука. Затоа и прашувам: како конкретно тие одлуки влијаат врз неговиот секојдневен живот, работа и финансии на ист начин како врз некој што живее во Македонија?
Сега ти пиша каде е афектиран и ти пишав областите. Имаат имот тука, има огромна дијаспора што немаат друго државјанство и се со визи без друго државјанство и на нив им треба функционални институции. Има народ што планира дсќа се врати тука и не сака да се врати во бетер од тоа што било. Еве дијаспората ти гласа минимално(македонсската) и што се они криви за тоа што е катастрофа здравство и образование? Плус имаше одредена група на луѓе што велеше дека тррбало странци да не оправат, па штом ги рачунаат за странци нашата фијаспора јсс велам да им дсдеме шанса.

Јас сум против иселениците да имаат право на глас, затоа што малку е смешно да одлучуваат за секојдневието во кое не живеат. Не може од далеку, со кафе и убави сеќавања, да се гласа за реалност што не ја чувствуваш на своја кожа. Овде се живее со последиците, не со носталгични спомени и идеализирани слики. Па мислам дека гласот треба да остане кај оние што навистина ја носат тежината на одлуките, а не кај тие што повремено ги фаќа носталгија и мислат дека тоа е доволно за да имаат право на глас.
Дали сериозно сметаш дека иселениците имаат убави сеќавања и носталгични спомени? :icon_lol:

Агдо, што ти се дешавало по Лас Велес за да немаш убави и носталгични спомени!?

Ти беше тај што збореше дека ке га искинеш македонски пасош, нели?
Епа зшто си за да дијаспорци гласаф у државу на коју треа да ву га искинеф пасош?

Не, не треа да гласаф.
Чим се отселиш братче мили у Тунгузију, гласај си за тунгузиски есдеес и вмро.

Агдо, што ти се дешавало по Лас Велес за да немаш убави и носталгични спомени!?

Ти беше тај што збореше дека ке га искинеш македонски пасош, нели?
Епа зшто си за да дијаспорци гласаф у државу на коју треа да ву га искинеф пасош?

Не, не треа да гласаф.
Чим се отселиш братче мили у Тунгузију, гласај си за тунгузиски есдеес и вмро.
За инат. :icon_mrgr: Јас реално досега немам гласано во ниедна држава и затоа на темата гласав за „воздржан“.

Пасошот одамна е неважечки затоа што пишуваше „Република Македонија“ на него, ај погоди што се случи потоа.

За инат. :icon_mrgr: Јас реално досега немам гласано во ниедна држава и затоа на темата гласав за „воздржан“.

Пасошот одамна е неважечки затоа што пишуваше „Република Македонија“ на него, ај погоди што се случи потоа.
Потоа, саде го сменафне името???

Не озбиљно, што има толко контраверзно у тфое глафче у врску сс избори, а никад не си гласала?
Тој ти е како некое невинашче, например Рон, омилена поза да му е доги. Или Дарлинг, омилена поза да ву е мисионерска. :icon_lol:

Значи ради незадовољстфо и скапан систем, и чекање по шалтери, и распаднати ходници и вециња по болннице, услуга нула, услови зиро, распад тоталка...
Ради овија причине ви сте избегале од државу и ск сакате да гласате за да пази молим те, колко толко одлучуете у иднину на исту.

Нема туј ништо контраверзно. Овуј државу ни екстратерестриал да гласаф, нема да гу опраиф, а не па ви кои сте се на некој начин откажале.

Такој да терајте си сс поларну сфетлину, баварски кобасице, азијатски сушиња и астралиски спајдери, оставете не нас сами да одлучуемо дали есдеес или вмро ке не крадеф како и до сега.
Или кд тк ке се најде трета опција која ке не разбуди и оправи.

Потоа, саде го сменафне името???

Не озбиљно, што има толко контраверзно у тфое глафче у врску сс избори, а никад не си гласала?
Тој ти е како некое невинашче, например Рон, омилена поза да му е доги. Или Дарлинг, омилена поза да ву е мисионерска. :icon_lol:

Значи ради незадовољстфо и скапан систем, и чекање по шалтери, и распаднати ходници и вециња по болннице, услуга нула, услови зиро, распад тоталка...
Ради овија причине ви сте избегале од државу и ск сакате да гласате за да пази молим те, колко толко одлучуете у иднину на исту.

Нема туј ништо контраверзно. Овуј државу ни екстратерестриал да гласаф, нема да гу опраиф, а не па ви кои сте се на некој начин откажале.

Такој да терајте си сс поларну сфетлину, баварски кобасице, азијатски сушиња и астралиски спајдери, оставете не нас сами да одлучуемо дали есдеес или вмро ке не крадеф како и до сега.
Или кд тк ке се најде трета опција која ке не разбуди и оправи.
Шведска до Исланд ми праќа писмо за да гласам, затоа што многу држави ги гледаат иселениците како граѓани, само северњакот ги гледа како закана и непријатен потсетник на своите комплекси.

Шведска до Исланд ми праќа писмо за да гласам, затоа што многу држави ги гледаат иселениците како граѓани, само северњакот ги гледа како закана и непријатен потсетник на своите комплекси.
Абе не си ми ти закана и било кој.
И ни ја ни ти не смо северњаци.

Едноставно е. Не си туј, не гласаш и готово.

Тоа не е изговор за да се вработуваат партиски ботови, да се владее по принцип повели работа, дај ми лојалност, и да се нема кадарност во државна управа. Ми нема сенс како аргумент "има глобална конспирација против Македонија, сите се против нас, шарените, илуминатите" и следствено на тоа "мора судството да го испартизираме, да фрламе ѓубре кај стигнеме, да си вработиме пола фамилија државно, да го опљачкаме буџетот со цел глобалната конспирација да ја спречиме и да цркнат душманите". Пак ќе кажам: ова се изговори за лошо владеење и избегнување на било каква лична одговорност. Најлесно е да се каже: се е конспирација, ние немаме никаква одговорност за ништо, едноставно кај не дувне ветрот. Така држава не се води, со мали очекувања и изговори за да оправдаат мрза, корумпираност, некомпетентност.
Не може во истиов пост да бараш да се има лична одговорност а да ја дефлектираш истата за шарените како обична конспирација.
Реалноста што ја живееме не може да ја минимизира штетата, и одговорноста што треба да ја носат, извини.

Не знам што да направи човек да му стане омилен странец
Happy Laugh GIF by TRT

читајќи го хот ајс и булгарис сфаќам дека иселенициве многу патат од комплекси и ради тоа ја мразат државата. Сега секој е посебен случај, но патернот е тој.

Не може во истиов пост да бараш да се има лична одговорност а да ја дефлектираш истата за шарените како обична конспирација.
Реалноста што ја живееме не може да ја минимизира штетата, и одговорноста што треба да ја носат, извини.
Да бидеме реални: реалноста е производ и на СДСМ (Шарените) и на ВМРО пропорционално на годините што се на власт. Неможе ВМРО да ја аболицираш од вина како партија што води држава најголем дел од нејзината историја и поради која Шарените дојдоа на власт (едните завршија со крадење и уништување на институциите, другите го продолжија делото на предходните). По мене, во овие обвинувања на релација ВМРО-СДС ми делува како едните секогаш да ги користат другите за да ја оправдаат својата корумпираност, некомпетентност, иако и двете се причина и за иселување и за најголем дел од проблемите во државата кои се дел од реалноста во неа.

Нивното владеење е овозможено поради послушни партиски ботови што за слугување на партиското лидерство добиваат работа, привилегии, или во идеално сценарио (поготово тие на врвот): добра пара на сметка на граѓаните. Двете ја упропастија државата и тоа е факт. Двете партии се производ на наши луѓе, наши деца. Ретко ако некој поднесе оставка и покрај сериозни скандали (апсења на нивни соработници, замрзнување сметки, и тн). Исти аљази и џамбази се, и се причината зошто Македонија е таму каде што е во моментов.

Back
На врв Bottom