Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 47: @Artemisia Vulgaris - Иселениците да го задржат правото на глас)

Иселениците да го задржат правото на глас

• Вкупно гласачи
    58
Многу се замарате кој што кажал, ептен лично ја сфаќате темава

Во времиња кога Европа е нестабилна треба тоа да се искористи максимално и да се најде начин за единство
Тоа е најважно, се друго е споредно

@Staufer
Многу се вреѓаш пријател и ги браниш иселениците колективно како да се некои светци а не се
Истите копачи со истите навики, само под друго небо шетаат

Секоја чест за исклучоци

Правото на глас НИКОГАШ нема да биде одземено.. а треба затоа што не се извршуваат основните граѓански обврски

Веројатно е лош момент да ти кажат кои им се комшии и колеги на работа во франкфурт на кремот од државава.
:motorce:

vidi jas tie ne gi ebam 2%... isto kako i sekoj sto ide kaj takvi na gosti ili misli deka toa e dijasporata. nie sme shaka narod ali ne ima sekakvi. nekoj nikogas nema da mrdne od mkd, nekoj ke ja zameni mkd so geto, nekoj ide direktno u podobar del na frankfurt ili kaj i da e, nekoj pocnuva od mkd pa geto pa podobra lokacija... pak koga ke vidis bar se bori i probuva ovie dole jadnici sto kukaat deka nisto ne cini i drugi im se krivi se apsolutno najlosi.

Многу се замарате кој што кажал, ептен лично ја сфаќате темава

Во времиња кога Европа е нестабилна треба тоа да се искористи максимално и да се најде начин за единство
Тоа е најважно, се друго е споредно

@Staufer
Многу се вреѓаш пријател и ги браниш иселениците колективно како да се некои светци а не се
Истите копачи со истите навики, само под друго небо шетаат

Секоја чест за исклучоци

Правото на глас НИКОГАШ нема да биде одземено.. а треба затоа што не се извршуваат основните граѓански обврски

Ovie raboti gi pisuvam so godini unazad na forumot. Ne e do branejne, znam kakov narod sme, tuku deka bez potreba se podeluvame i gubime sekakov potencijal kako narod. Toa sto gledam e jaka odbivnost na Makedoncite koi ziveat vo Makedonija prema tie sto se nadvor. Ne mi e cudno kako drzava se odkazavme od site Makedonci vo sosednite zemji da ne bevme nie uste so Makedonski drzavjanstva i od nas ke se odkazele. Treba mostovi da izgradime a ne zidovi da krevame megju nas.

Sega ako kazvas, kazvaj kako so stvarno e. Ke te cita nekoj od stranstvo i za seriozno ke te sfati ;)
Владе, кога станува збор за партиска администрација ДПМНЕ е next level. Не дека се за жалење другите, ама се знае кој е број еден

Елитата сака да гласа и одлучува за нас овде, сме ги терале до амбасада да одат:(

Како влијаат на нив?
Имаат имооти тука каде одликите на владата може и нив да ги афектира, добар дел се државјани само на оваа држава така да одликите на надворешен план и нив ги афектираат, и они се веќе северомакедонци, националното понижување е и нивно освен ако не си од оние глупаците и таму и тука што мислат дека нема национално понижување.

Ovie raboti gi pisuvam so godini unazad na forumot. Ne e do branejne, znam kako narod sme, tuku deka bez potreba se podeluvame i gubime sekakov potencijal kako narod. Toa sto gledam e jaka odbivnost na Makedoncite koi ziveat vo Makedonija prema tie sto se nadvor. Ne mi e cudno kako drzava se odkazavme od site Makedonci vo sosednite zemji da ne bevme nie uste so Makedonski drzavjanstva i od nas ke se odkazele. Treba mostovi da izgradime a ne zidovi da krevame megju nas.
Никој од никого не се откажал, може малце се буцка со коментари ама ретко кој Македонец нема добредојде да каже на секој иселеник што и мисли добро на државата

Колку пати си гласал од кога си надвор, биди искрен?

Ovie raboti gi pisuvam so godini unazad na forumot. Ne e do branejne, znam kakov narod sme, tuku deka bez potreba se podeluvame i gubime sekakov potencijal kako narod. Toa sto gledam e jaka odbivnost na Makedoncite koi ziveat vo Makedonija prema tie sto se nadvor. Ne mi e cudno kako drzava se odkazavme od site Makedonci vo sosednite zemji da ne bevme nie uste so Makedonski drzavjanstva i od nas ke se odkazele. Treba mostovi da izgradime a ne zidovi da krevame megju nas.
Им објаснуваш на другите да не генерализираат од тоа што виделе одредена група на иселеници надвор ама исто така и ти генерализираш дека има јака одбивност на сите тука кон дијаспората. Затоа велам, а надвор а тука исти калап се сите. :icon_lol:

Имаат имооти тука каде одликите на владата може и нив да ги афектира, добар дел се државјани само на оваа држава така да одликите на надворешен план и нив ги афектираат, и они се веќе северомакедонци, националното понижување е и нивно освен ако не си од оние глупаците и таму и тука што мислат дека нема национално понижување.
Никој не спори дека може емотивно да ги засега или дека имаат имот тука. Прашањето е колку директно ги чувствуваат последиците во секојдневниот живот. Ако утре се зголемат даноци, поскапат сметки, се влоши здравство или образование, јас тоа го чувствувам секој ден. Некој што 20 години живее во Австралија или Германија нема да ги трпи тие последици на ист начин. Да имаш имот или емоционална поврзаност не е исто како да живееш со последиците од тие одлуки секој ден.

vidi jas tie ne gi ebam 2%... isto kako i sekoj sto ide kaj takvi na gosti ili misli deka toa e dijasporata. nie sme shaka narod ali ne ima sekakvi. nekoj nikogas nema da mrdne od mkd, nekoj ke ja zameni mkd so geto, nekoj ide direktno u podobar del na frankfurt ili kaj i da e, nekoj pocnuva od mkd pa geto pa podobra lokacija... pak koga ke vidis bar se bori i probuva ovie dole jadnici sto kukaat deka nisto ne cini i drugi im se krivi se apsolutno najlosi.
Не знам ако бидеш објективен и тие и тие кукаат, особено иселенициве кога ќе им дојдеш на гости и пак ти го прават муабетот мк овака Мк онака си викаш во паметот дали овие ментално се иселиле или само физички.
Автоматски споено мислење:

Никој не спори дека може емотивно да ги засега или дека имаат имот тука. Прашањето е колку директно ги чувствуваат последиците во секојдневниот живот. Ако утре се зголемат даноци, поскапат сметки, се влоши здравство или образование, јас тоа го чувствувам секој ден. Некој што 20 години живее во Австралија или Германија нема да ги трпи тие последици на ист начин. Да имаш имот или емоционална поврзаност не е исто како да живееш со последиците од тие одлуки секој ден.
Аха значи политиките на државава ги афектираат сепак, ама ај ќе ја градираме афектираноста, за некако да не можат да гласаат.

Последно уредено:
Никој од никого не се откажал, може малце се буцка со коментари ама ретко кој Македонец нема добредојде да каже на секој иселеник што и мисли добро на државата

Колку пати си гласал од кога си надвор, биди искрен?

Ne mozam da nabrojam, koga su mislel deka ima potreba. Referendumi, lokalni izbori (neli od Kicevo sum). Su preskoknal koga bese izborot Pendarovski protiv Siljanoska na primer.

Ne mozam da nabrojam, koga su mislel deka ima potreba. Referendumi, lokalni izbori (neli od Kicevo sum). Su preskoknal koga bese izborot Pendarovski protiv Siljanoska na primer.
Значи си ги извршил своите обврски делумно, сигурно доаѓаш и на гости оставаш пари, колку толку придонесуваш..

Што се замараш бе чоек што некој пишал за некој трет?
Јас од искуство ти кажувам дека муабетиве што кружат за дел од иселениците се точни

Лошо да и посакуваш на својата држава и на својот народ, тоа не можам да сфатам

Кој што сака нека збори, од каде и да е - тоа е надвор од здравиот разум

Ne e toa za falenje toa e licen izbor, moe pravo. Uste koga se glasase za teitorijalnata podelba koga mnozina narod VO Makedonija odluci, deka nekoi prasanja ne zasluzuvaat odgovor.

Diskusijava okolu ovaa tema sekogas ista e.

Kazav sto imav zatoa ostavam drugite neka komentiraat. Samo edno na kraj.

Na malku im preci koga izboren den se mesti na datum, koga vo mestata kade sto ziveat Albancite (Svajcarija itn.) se pagja na praznik ili raspust. Za da mozat polesno da glasaat. Od druga strana na mnogu im preci nie Makedoncite vo dijasporata da imame pravo na glas.
Edno samo da vi kazam: Tie Albanski glasovi mnogu povekje (i poloso) vlijaat na vasiot zivot vo Makedonija nego nasite, Makedonskite.

Back
На врв Bottom