Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 47: @Artemisia Vulgaris - Иселениците да го задржат правото на глас)

Иселениците да го задржат правото на глас

• Вкупно гласачи
    57
И ова од првиот пост со аутсорсингот на гласот во смисла "Ај ја иселен сум, ама имам тетки, братучеди и другари таму, се секирам" e интересна ментална гимнастика, кога ќе размисли човек. Како би знаел дека сите тие братучеди, тетки и другари се согласуваат со твојот политички избор? Може еден дел ќе го сметаат твојот избор за штетен по иднината на државата. Или на Зум имате состанок некое време пред избори, па се координирате колективно како да гласате, да им учините?

И на политичкиот режим, зошто да не.

Ирскиот модел никогаш нема да профункционира кај нас, затоа пробаа со некој хибрид налик кинескиот. До некаде профункционира, ама мораше да се пристапи со поголеми јајца. Ако алудираш на градењето на економијата и преку дијаспората, може да вроди со плод, секоја инвестиција е добредојдена, меѓутоа прашање е зошто некој би инвестирал во држава во која довербата во правосудниот систем руши негативни рекорди? Се е партизирано, “повикај пријател“ е најкористениот џокер во секојдневниот живот, во секоја ситуација. Дури не постои стимуланс со кој домашниот бизнис сектор би ги извадил парите од под перница и би ги вложил во економијата.

Има невработеност која е над природната стапка, на пазарот нема работна сила, а државата е најголемиот работодавец. Зошто некој да инвестира во економија која служи како хранилка на партиската администрација, а притоа самата држава не презема никакви чекори кон намалување на овој сопствен финансиски товар? Наместо да се увезува работна сила, може постепено да се намалува јавната и државната администрација. Тешко е да се креира капитал, лесно е да се троши. :)

protiv politickiot sistem zosto vmro kako vmro si ja vrsi rabota bar kaj nas nadvor a toa e premnogu vazno za se drugo. sdsm i levica nema nikogas da ne splotat toa e fakt, taka da ostuva samo vmro i desnicarska ideologoija.

sum za vnatreani promemi vo vmro ako i koga ima potreba.

cisto irski model nema da pomine. toa im stana jasno na kraj pa pocnaa so nekakvi promoteri za stranski investicii itn... nas ni treba nas model kade dijasporata onaa so pari znaci aus,usa i canada ke kazi kako im e najlesno da investira, vie od mkd ke treba da gi osmislite i rabotite proektite a da se iskoristat nasite u evropa za plasman... ova epten grubo i u kusi crti posto epten zabegavme od temata.

pravosudstvoto moze da se resi za 5 minuti. izbrkaj sve zivo, donesi penzionirani sudii od dijasporata na primer... u dubai slicno nesto ima so britanski sudii. i da u dijasporata imame kadar vo aus sme imale nekolku sudii na najvisokiot sud, vo usa makedonec bese pretsedatel na advokatskata komora itn... za se moze da se najde resenie ako se saka.

И ова од првиот пост со аутсорсингот на гласот во смисла "Ај ја иселен сум, ама имам тетки, братучеди и другари таму, се секирам" e интересна ментална гимнастика, кога ќе размисли човек. Како би знаел дека сите тие братучеди, тетки и другари се согласуваат со твојот политички избор? Може еден дел ќе го сметаат твојот избор за штетен по иднината на државата. Или на Зум имате состанок некое време пред избори, па се координирате колективно како да гласате, да им учините?
Ne zaboravaj i nivi, bavci i poluraspadnata plevna vo nekoja vukojebina, to e stvarno bitno.

pa valjda zosto zboris si niv na zum ili sto i da e.. ili ti koga zboris so tvojte rosnini si se lazhete pa si zbunet i neznaes za koj se?

Изгледа само иселениците сакаат да си го задржат правото на глас. Добро еве нека е така ама да не барате да ве земаме или било што друго бидејќи јас ако немам право на глас исто како да не припаѓам на државата.

Познатите и подмуклите комуњари најоштри против дијаспората. Зошто толку ја мразите Македонија и Македонскиот народ?

Познатите и подмуклите комуњари најоштри против дијаспората. Зошто толку ја мразите Македонија и Македонскиот народ?
Daj odlucete se sega, komunjar sum, vmrovec, shiptаr ?
Ne e ubo vaka vo nedumica da me klavate , da ne znam koj sum, so sum, drugi da me ne znaat :D

Daj odlucete se sega, komunjar sum, vmrovec, shiptаr ?
Ne e ubo vaka vo nedumica da me klavate , da ne znam koj sum, so sum, drugi da me ne znaat :D
ВМРО-вец со знаме на комунистичка Албанија е малку шизифрено ама голем си, си знаеш. :kafence:

Зошто би имале право да одлучуваат за судбина на место во кое веќе не живеат ?
Нормално дека не треба да имаат право да гласаат

vmro i desnicarska ideologoija.

Вака кога ќе прочитам се смеам многу.

Ако размислиш убаво, вмро не е десничарска партија, дури една сдсм е подесно од вмро лол.

Кој и да реплицира, пред да пишеш, размисли убаво, види и ги постапките на двете партии.

Точно е дека сдсм имаше некои левичарски желби, ама повеќето беа наметнати или фејк од вмровска пропаганда.

Гледајте ги делата на партиите, на двете, сдсм и дпмне и кажете ми која партија е и има повеќе десничарски одлуки и дела.

Дпмне се микс на комунисти/социјалисти со вишок хромозом. Како каже главниот, сите како папагали надоле, не се користат мозочните клетки. Класика комунизам.

Вака кога ќе прочитам се смеам многу.

Ако размислиш убаво, вмро не е десничарска партија, дури една сдсм е подесно од вмро лол.

Кој и да реплицира, пред да пишеш, размисли убаво, види и ги постапките на двете партии.

Точно е дека сдсм имаше некои левичарски желби, ама повеќето беа наметнати или фејк од вмровска пропаганда.

Гледајте ги делата на партиите, на двете, сдсм и дпмне и кажете ми која партија е и има повеќе десничарски одлуки и дела.

Дпмне се микс на комунисти/социјалисти со вишок хромозом. Како каже главниот, сите како папагали надоле, не се користат мозочните клетки. Класика комунизам.

toa e tvoja licna percepcija ne i na mnozinstvoto potocno target grupata.

ДПМНЕ е биро за вработување, или ако сакаш уште подобра верзија одговара СЕКТА
Има у Македонија партија што гледа за просперитетот на граѓаните а не за лични придобивки?
Исти се сите нема разлика од прв до последен, граѓаните бираат подобро зло само на изборите.

Има у Македонија партија што гледа за просперитетот на граѓаните а не за лични придобивки?
Исти се сите нема разлика од прв до последен, граѓаните бираат подобро зло само на изборите.
Мене јасно ми е дека се исти, ама имаш процент на луѓе кои мислат обратно и веруваат во бајки

Back
На врв Bottom