Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 48: @Zlatikevichius - Бракот како институција треба да се укине)

Бракот како институција треба да се укине

• Вкупно гласачи
    33
Kaj glup i tup. Za stranstvo mislev. Da bese pameten i kvaliteten kadar ke nemase potreba da se pisis bugar. Posto ocigledno za kur ne te biva, nemase drug nacin da zaminis. Sega pojasno ti e ili ke treba da ti crtam ?
Автоматски споено мислење:

Kazi mi ti mene zosto parite koj jas ili parite na bilo koj danocen obvrznik tuka bi se trosele na nekoj gastrabajter da mu se ovozmozi da glasa. Sto treba, ako si na himalaite, da vi pratime helikopter za da ve odnesi na glasanje oti ste imale ustavno pravo ? Nikakvo pravo ne vi e skrateno. Ke si se dovleckas tuka, ke si prilozis vazecka licna karta so vazecka adresa na ziveenje vo republikata, ke se pobaras vo izbirackiot spisok i na denot na glasanje ke si se nacrtas tamu i ke si glasas. Tolku e ednostavno.
Ako sakate tolku da ni pomognete, ke si se zakrenite tuka, taman i ke glasate i ke si gi vidite rodninite i nivite, bavcite tamu. Mozi i nekoj most ke stavite. Win win situacija.
I nejkime da ni pomozite so vasite glasovi, si imame dovolno i svoi. Ako tolku imate zelba za pomos, pari prifakjame, donacii posebno ;)

jas sum protiv centa da se potrosi. online i gotovo, nemora da prakate delegacii na sekade da se trosat miljoni na hoteli i cuda...

vikas podobro e kako do sega? koga vi doagaa samo od svicarska i kosovo? ako e podobro terajte...

ne vlade, ne ve sakame tolku da gubime po nekolku dena u avion. slobodno terajte... stom si imate dovolno svoi, super, eve gledam odlicno vi odi.

jas sum protiv centa da se potrosi. online i gotovo, nemora da prakate delegacii na sekade da se trosat miljoni na hoteli i cuda...

vikas podobro e kako do sega? koga vi doagaa samo od svicarska i kosovo? ako e podobro terajte...

ne vlade, ne ve sakame tolku da gubime po nekolku dena u avion. slobodno terajte... stom si imate dovolno svoi, super, eve gledam odlicno vi odi.
Pa zatoa rekov i prethodno, nikoj bez postojan prestoj od min 9 meseci do denot na izborite. Bas radi niv. Vie po broj na glasovi ste totalno nebitni za da voopsto se zamara nekoj, ne pak softveri kurci palci. Pravo imate, volja nemate. Ako vas vi e problem da izgubite nekoj den od zivotot za republikata, togas nema ni potreba ni da se zamarate da glasate i odlucuvate za nejzinata sudbina :toe:

Pa zatoa rekov i prethodno, nikoj bez postojan prestoj od min 9 meseci do denot na izborite. Bas radi niv. Vie po broj na glasovi ste totalno nebitni za da voopsto se zamara nekoj, ne pak softveri kurci palci.

fino vlade. aj sega objasni kako ke gi stopris oni svicarska i kosovo posto tie ne gledam deka nekoj so sega gi stoprel.

softver ima ne e nekoe zamaranje, problemot e sto vie tamu megu sebe ne si veruvata pa mesto i vie od doma da glasate se guzvate na izbiracki mesta.

А што дискутираме? Дека некој од Австралија што 15 години не се вратил тука треба да има право на глас во Македонија?

deka sekoj drzavjanin na mkd treba da ima pristap da glasa online.

da i nekoj takov ako e drzavjanin ima pravo na glas isto kolku sto i ti imas pravo na glas.

toa sto ti si tamu i si del od sistemot sto ja pravi mkd edna od najsiromasnite zemji vo evropa ti e prosteno isto kako i ma toj sto 15 god ne stapnal tamu.

fino vlade. aj sega objasni kako ke gi stopris oni svicarska i kosovo posto tie ne gledam deka nekoj so sega gi stoprel.

softver ima ne e nekoe zamaranje, problemot e sto vie tamu megu sebe ne si veruvata pa mesto i vie od doma da glasate se guzvate na izbiracki mesta.

deka sekoj drzavjanin na mkd treba da ima pristap da glasa online.

da i nekoj takov ako e drzavjanin ima pravo na glas isto kolku sto i ti imas pravo na glas.

toa sto ti si tamu i si del od sistemot sto ja pravi mkd edna od najsiromasnite zemji vo evropa ti e prosteno isto kako i ma toj sto 15 god ne stapnal tamu.
Лесно, наместо софтвер за онлајн гласање за да гласа некој 67ма заминат у австралија, ке се направи софтвер кој ке регистрира кој кога излегол и кога се вратил во државата, тој софтвер ке се поврзи со избирачкииот список па ако пресмета дека во последните 365 дена пред изборите не си бил во Македонија минимум 270 дена ке те светни црвено на списокот и нема да гласаш, па бил македонец, ром, албанец или виетнамец....

Земаме отисоци, а јас на времето сум набљудувал во албански села па да видиш како се земаат отисоци таму па ќе ти биде појасно зошто мора да се префрлиме на технологија.
Otisocite sega se so digitalen skener kaj nas.
Znaci prefrleni sme.

Лесно, наместо софтвер за онлајн гласање за да гласа некој 67ма заминат у австралија, ке се направи софтвер кој ке регистрира кој кога излегол и кога се вратил во државата, тој софтвер ке се поврзи со избирачкииот список па ако пресмета дека во последните 365 дена пред изборите не си бил во Македонија минимум 270 дена ке те светни црвено на списокот и нема да гласаш, па бил македонец, ром, албанец или виетнамец....

super, jas sum za.

ajde sega obezbedi ramkovnite da go izglasaat toa i da zavrsime rabota. ke ne spasite i nas da ne se zamarame i da ve mislime.

uste da uspeete i da sredite sve sto sjebavte niz godinite za da ne mora ovde da se objasnuvame deka iako sum roden vo makedonija sega taa drzava se vika severnistan radi kurtonive sto gi nasadivte na vlast i top ke e... na nikoj od nas nadvor veruvaj nema da mu tekne da otvara vakvi temi.

Точно, се реши ли ова вака, без нашите и нивните гастарбајтер ќе си се стабилизира балансот на сила у земјава, а ако има и некој мудоња натака у времето да направи асален попис, тек тогаш ќе паднат на 10% у државава.

Ова е исто исто како некој туристички што ја посетил Австралија еднаш во последниве 20 години може да носи одлуки за Австралија. На пример, овие треба да гласаат така?

Каква поврзаност имаат овие со Македонија па да одлучуваат за нешто овде?

Ова е исто исто како некој туристички што ја посетил Австралија еднаш во последниве 20 години може да носи одлуки за Австралија. На пример, овие треба да гласаат така?

Каква поврзаност имаат овие со Македонија па да одлучуваат за нешто овде?

a tie mislis deka se drzavjani? ako se togas da treba da glasaat. jas porado bi tie nego nekoj cigan ili sipak, neznam za tebe...

i ne ne e isto, turist i drzavjani e prilicno razlicno.

Kaj glup i tup. Za stranstvo mislev. Da bese pameten i kvaliteten kadar ke nemase potreba da se pisis bugar. Posto ocigledno za kur ne te biva, nemase drug nacin da zaminis. Sega pojasno ti e ili ke treba da ti crtam ?
Nene, nacrtaj mi, bas me interesira posto jasno ti kazuvam, vo Makedonija ne se bara kvaliteten kadar, toj kadar si BEGA od tie kako tebe i sistemot vo koj mora da rabotat/ziveat t.e drzavata. Vo Makedonija toj kvaliteten kadar se plakja za da vrze kraj so kraj.
A vo stranstvo, ne poznavam nitu eden sto ne se snashol makar ete i vrtaci na burgeri bile ili sto i da tresna ko demek toa e nesto sramno.
Znaes sto e sramno, da si 50 godini vepar kako ti i da ti e gzot pod kirija na VMRO, e toa e sramota.

a tie mislis deka se drzavjani? ako se togas da treba da glasaat. jas porado bi tie nego nekoj cigan ili sipak, neznam za tebe...

i ne ne e isto, turist i drzavjani e prilicno razlicno.
Не ми објаснувај што е турист а што е државјанин, и не ја скокај поентата на муабетот. И не е битно дали се или што се кога буквално секој што не се вратил 15г тука е ИСТ СЛУЧАЈ, а богами таму кај тебе нормална работа е ова

Израел не организира гласање во дијаспората, исто така и Ирска. Аргументите зошто Израел не организира избори се како и повеќето на темава, спомнати од тие што се против, не ги чувствуваат последиците од својот избор во секојдневниот живот. Тоа што Израелците имаат силна врска со дијаспората е затоа што тие што се надвор чувствуваат света обврска и должност кон заедницата. Не како во контекстов овде со уцени, "дајте ни да гласаме, дајте тоа, дајте она, или кој ве ебе пропаѓајте".
Коментарот ми е реплика на момакот што пиша погоре дека треба да се укине двојното државјанство, ја на тоа му објаснувам зошто е против интерес и на Македонија како држава и на нас македонците како народ да ја тераме дијаспората да бира. Ниту Израел, ниту Ирска, или Полска, не би рекле "бирај државјанство" пошто капираат дека не им е тоа од национален интерес.

Околку дајте тоа, дајде она, дијаспората не бара ништо повеќе од тоа што и следува. Истата праќа огромни пари секоја година, доаѓа кога може, инвестира и има искрени грижи кон Македонија. Често сака и децата кои и растат надвор да ги имаат тие релации како првата генерација иселеници. Истата не сака да биде гледана само како банкомат и да биде антагонизирана, туку како сонародник.

И сега, сосмема легитимно е прашањето, кој курац ке ми гласа на изборите некој кој 67ма заминал во Австралија? Која врска ја има тој човек со оваа држава и проблемите со кои се соочуваме? Или кој курац ке ми гласа некој од Пустец? И кој курац ке ми гласа некој за тоа кој да биде власт и врховен командант кои одлучуваат за војна и мир, кој гласач ако има потреба од мобилизација или војна ке си го прчи чопот на каучот до газот на жена му, и со ладно пиво ке навива на интернет, додека некој ке гине по ровови а врз нечии жени и деца ке паѓаат бомби?
Прво, не верувам дека гласот на некој од Австралија или Канада директно ќе влијае на прашања околу војна и мир во Македонија, а ниту пак гласот на некој што е во Скопје или Велес. Што е поверојатно е дека врховниот командант прво ќе сврти број во една странска амбасада кај нас и решението на таа дилема ќе биде донесено без удел на дијаспората, а и на нашите дома. Во Македонија, странци диктираат доста услови за избори, реформи, избори на политичари, а и тоа директно влијае на како се живее кај нас. Зошто е поприфатливо, пример некој американец од Вашингтон (кој не гине во рововите) или некој бирократ од Брисел да ги условува изборите, отколку македонец од Австралија (кој има крвна врска) да гласа на истите тие избори? Не верувам дека гласот на дијаспората е причина зошто Македонија е во овие проблеми во кои што е и дека истиот би и штетел на државата.

Второ, ги спомна печалбарите од 50-тите и 60-ти од Австралија (би ги додал на нив и оние во САД и Канада). Тие генерации граделе цркви, културни центри и училишта за македонскиот јазик во странство, да се афирмира нашата култура, јазик, идентитет, и не само што донирале него и лобирале за државата. Македонија денес би била во релативно потешка позиција да не биле тие генерации активни за Македонија. Сега кога нивните внуци имаат помали допирни точки со Македонија, по мене ова не е во интерес ниту на нацијата, ниту на државата да се исечат тие врски.

Прво, не верувам дека гласот на некој од Австралија или Канада директно ќе влијае на прашања околу војна и мир во Македонија, а ниту пак гласот на некој што е во Скопје или Велес.
Ништо не го чини тој во Австралија или Канада да зафаќа цврсти идеолошки, националистички ставови (како што и најчесто е од тие што се политички ангажирани од дијаспората), краен антагонизирачки однос према Албанците. Кога ќе почнат срањата, нема тој или неговите деца да се тепаат по улици и автобуси како што беше секојдневие до пред 10-тина години. Тој од Битола, Скопје или Велес ќе биде малку пропрагматичен.

Не ми објаснувај што е турист а што е државјанин, и не ја скокај поентата на муабетот. И не е битно дали се или што се кога буквално секој што не се вратил 15г тука е ИСТ СЛУЧАЈ, а богами таму кај тебе нормална работа е ова

kako da ne ti objasnuvam koga pravis glupi sporedbi. sto ti e poentata? zakonot e toj, diskusijata e taa, ako ne da im gi odzememe drzavjanstva na tie sto se odselile... inace i za toa sum, ic ne mi smeta...

jas bi rekol deka e prilicno bitno sto se, ali ok tebe nekoj cigo ili sipo u mk ako ti e pomilo da glasa vo red...

kaj mene normalna rabota e i sekoj makedonec da ima po 3-4 kuki pogotovo ako e tuka dolgo vreme site vredni po milion plus dolari i da moze na decata da dade mercedes van kako u videoto. nisto strasno, sitnica za nekoj ovde. normalna rabota e i narednite generacii da mesaat makedonski so angliski koga zborat, porano se grizese drzavata prakase knigi uciteli si gi plakavme ne se sekiraj nikogas ne se trosele tvoj pari na nas ovde, sekogas obratno bilo, ali ok e, vi gi sfakame "problemite"... retko e ovde da imas nekoj od vtora ili treta generacija da misli deka ste seuste (iako ste) vukojebina zosto koga gi nosat, a gi nosat, obicno sekogas najubavoto im go pokazuvaat i shetaat niz drzavata. na kraj krajeva koga ne znaete da izgradite mostovi i da gi vratite tie luge da investiraat tamu, a pazi tie vtori generacii imaat iljadnici biznisi ovde i ne zasluzuvate nesto podobro. ete kako sto vi e, terajte...

kako da ne ti objasnuvam koga pravis glupi sporedbi. sto ti e poentata? zakonot e toj, diskusijata e taa, ako ne da im gi odzememe drzavjanstva na tie sto se odselile... inace i za toa sum, ic ne mi smeta...

jas bi rekol deka e prilicno bitno sto se, ali ok tebe nekoj cigo ili sipo u mk ako ti e pomilo da glasa vo red...

kaj mene normalna rabota e i sekoj makedonec da ima po 3-4 kuki pogotovo ako e tuka dolgo vreme site vredni po milion plus dolari i da moze na decata da dade mercedes van kako u videoto. nisto strasno, sitnica za nekoj ovde. normalna rabota e i narednite generacii da mesaat makedonski so angliski koga zborat, porano se grizese drzavata prakase knigi uciteli si gi plakavme ne se sekiraj nikogas ne se trosele tvoj pari na nas ovde, sekogas obratno bilo, ali ok e, vi gi sfakame "problemite"... retko e ovde da imas nekoj od vtora ili treta generacija da misli deka ste seuste (iako ste) vukojebina zosto koga gi nosat, a gi nosat, obicno sekogas najubavoto im go pokazuvaat i shetaat niz drzavata. na kraj krajeva koga ne znaete da izgradite mostovi i da gi vratite tie luge da investiraat tamu, a pazi tie vtori generacii imaat iljadnici biznisi ovde i ne zasluzuvate nesto podobro. ete kako sto vi e, terajte...
Ти разбираш дека некој 15г што не живее тука нема птреба да гласа и да учевствува во било каква одлука? Значи ете ги имаш погоре во видеото, тотално исклучени од секоја реалност.

Како овие ликови можат да оддлучуваат државата во кој правец да оди? Што имаат заедничко со Македонија овие и тие како нив? Како можеш да носиш некоја одлука кога третина од животот не си тука?

Back
На врв Bottom