Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 47: @Artemisia Vulgaris - Иселениците да го задржат правото на глас)

Иселениците да го задржат правото на глас

• Вкупно гласачи
    66
Da se odzeme pravo na glasanje e nekoja fikcija na ovie kako ovoj vlade siptarov i ovoj so dva grama mozok kako Ron Burgundy da se osekjaat bitno otkako si go promashile cel zivot kako individui i kako del od socijalno opstestvo momentot koga si stavile potpis kako clenovi na politicka partija.
Apsolutno odzemanje pravo na glasanje i ostavanje vakvite kleptomani i lopovi so -300 IQ sto se nauceni nisto da ne rabotat i jadat gomna da uzivaat vo specijalitetot serviran od nivnite partii i lugje so koi se ortachile.
Sekoj sto ima prilika da se pise bugar, rumun, hrvat, srbin ili bilo sto i toa mu dava prilika da izbega od kandzite na vakvi kohstapleri, pisuvajte se i kur da ne vi chue ni za makedonija ni za drzavjanstvo, leb i smetki nema da vi plati random udaranje u grudi po forumi i fejsbuci kako ste golemi patrioti.
Makedonija ne postoi, nie sme Severna Makedonija i kako takva treba da se ostavi da umre i lugjeto sto imaa udel so politicki partii, vrski, lugje i slicno da dojdeme do toj moment lugje da baraat spas vo drugo drzavjanstvo, treba da bidat ostaveno da umrat zaedno so toj sistem na vrednosti i mentalitet, tolku na temava.
Za zabolekari se fatil, kakov prost covek.
@vlatkomkd @Ron Burgundy ne znam ni kako da ve tagiram aka hk, pu

ne mi e jasna averzijata na ovoj forum sprema iselenicite.

pa daj i drzavljanstvata, imotite i pravata da im gi zememe na iselenicite zatoa shto poradi finansii, kariera, obrazovanie i ostanato se iselile vo druga drzava, lol.

ako e argumentot deka ne pridonesuvaat vo budzetot, togas da zabranime glasanje na nevraboteni, na primateli na socijalna pomos, na zatvorenici i se ostanato.

situacijata koja gi tera lugjeto da se iseluvaat i situacijata vo koja sto e drzavava ne e rezultat na toa sto dijasporata/iselenicite smeat da glasaat, tuku zatoa sto budali koi sto ziveat tuka ne znaat za sto glasaat.

apsolutno da, iselenicite treba i mora da imaat pravo na glas.
ljubomora i zavist, da mu umre kozata na komsijata, tugj uspeh mora da se obezvredni, nema kako drukshe posto lugjeto sto se iseleni, na posten nacin se izvadile od gomnata dole pa nema kako da se obezvredni nivniot trud, cekaj da gi rugame bugari se, srbi itn, itn. Zatoa i tuak ni e drzavata kaj sto e i lugjeto sto se ostanati dolu, so cest na isklucoci ama dobri 80% i go zasluuvaat toa sto go ziveat

Nasla mi se mana rabotata. Eden kup ima nasi po evropa. I tie tuka najglasni so se, kako i 99.99 od drugite se kladam deka glasale na izbori ako slucajno im se pogodil terminot da se tuka. Pred izbori jas ne gledam nasi gastrabajteri masovno da idat tuka, albanski gledam. I toa vo ogromen broj.
Taka da da ne si prajme bajram so umot ko nekoj vo film so se vlezeni. Realnosta e taa.
Ако се познавале да дојдат, до негде и заслужуваат да гласаат поише него некој електронски гласач.

Da se odzeme pravo na glasanje e nekoja fikcija na ovie kako ovoj vlade siptarov i ovoj so dva grama mozok kako Ron Burgundy da se osekjaat bitno otkako si go promashile cel zivot kako individui i kako del od socijalno opstestvo momentot koga si stavile potpis kako clenovi na politicka partija.
Apsolutno odzemanje pravo na glasanje i ostavanje vakvite kleptomani i lopovi so -300 IQ sto se nauceni nisto da ne rabotat i jadat gomna da uzivaat vo specijalitetot serviran od nivnite partii i lugje so koi se ortachile.
Sekoj sto ima prilika da se pise bugar, rumun, hrvat, srbin ili bilo sto i toa mu dava prilika da izbega od kandzite na vakvi kohstapleri, pisuvajte se i kur da ne vi chue ni za makedonija ni za drzavjanstvo, leb i smetki nema da vi plati random udaranje u grudi po forumi i fejsbuci kako ste golemi patrioti.
Makedonija ne postoi, nie sme Severna Makedonija i kako takva treba da se ostavi da umre i lugjeto sto imaa udel so politicki partii, vrski, lugje i slicno da dojdeme do toj moment lugje da baraat spas vo drugo drzavjanstvo, treba da bidat ostaveno da umrat zaedno so toj sistem na vrednosti i mentalitet, tolku na temava.
Za zabolekari se fatil, kakov prost covek.
@vlatkomkd @Ron Burgundy ne znam ni kako da ve tagiram aka hk, pu

ljubomora i zavist, da mu umre kozata na komsijata, tugj uspeh mora da se obezvredni, nema kako drukshe posto lugjeto sto se iseleni, na posten nacin se izvadile od gomnata dole pa nema kako da se obezvredni nivniot trud, cekaj da gi rugame bugari se, srbi itn, itn. Zatoa i tuak ni e drzavata kaj sto e i lugjeto sto se ostanati dolu, so cest na isklucoci ama dobri 80% i go zasluuvaat toa sto go ziveat
Bugar aj ne seri.

Затоа ти викам, електронско гласање и ќе видиш кој има повеќе гласови. Албанците се иселени во близина и се им е организирано да дојдат бесплатно. Направи го електронски да не мора никој ништо да организира, направи двојна верификација преку имејл и телефон, еден телефонски број еден глас, и дај да се преброиме.
Elektronsko glasanje e mnogu losha ideja.
Osven za na kajgana muzicki natprevari.

Ако се познавале да дојдат, до негде и заслужуваат да гласаат поише него некој електронски гласач.
Problem e sto najgolemiot del se ko ova novospoznaenoto bugarce. Od nego i takvi kako nego prodaeni dusi ocekuvas da glasa. Doma so spisok da mu dojdat ke gi izbrka, ne pak sam da trkni do ambasada ili skraja da e specijalno za izbori da se zakreni i da se vrati. Nacionalna svest ocekuvas od prodaeni dusi i za zal povekjeto se takvi. Zatoa i rekov ne se isplakja za eden glas na nekoj random dijasporec da ni se nakalemat uste iljadnici albanski, samo koj sfati sfati. Drugite ke mantraat so na dedomu nivite i sto bi bilo koga bi bilo po 50 godini ko ke se vratele, ako se vratele.
Автоматски споено мислење:

Elektronsko glasanje e mnogu losha ideja.
Osven za na kajgana muzicki natprevari.
I tamu mestime ;)

Прво, нам очајно ни треба попис на населението, ама вистински попис а не фарса. На тој попис ке мора да се преброиме кои и колку сме останати овде а колку се надвор од државата.
Второ, мора да се донеси закон со кој ке се забрани двојното државјанство. Или си државјанин на Македонија или си странски државјанин, бирај.
Потоа може да се дискутира кој, како и зошто може или не да гласа.
До тогаш, треба како држава да изградиме капацитет за да се справиме со тротинети, стадо крави, жена која наплаќа влез за у куклино...

Moze da imas stav za toa ama interesno bi bilo da obrazlozis.
Pa kako ke ve legitimiraat so otisok preku kompjuter?
Rizikot e ednostavno pregolem.
Автоматски споено мислење:

жена која наплаќа влез за у куклино...
Vaka koga ve citam kolku ste svileni zal mi paga. Naplakala vlez, abe vlezi si I vikni I policija oni neka se raspravaat so nea.

Bolje bugar negoli clan na vmro i ikona od UCK, ajde idi zalepi nekoja plakata vo seloto, ke projde kmetot ke te kara, ne si opravdal partiskata plata za mesecov. Sleden mesecn na mesen komitet ke se tapshate vo ramo kako ste golemi patrioti.
Ne si bas nesto posebno bistar neli ? :cautious:

Pa kako ke ve legitimiraat so otisok preku kompjuter?
Rizikot e ednostavno pregolem.
Со гласачки софтвер и слично како што се легитимираш за онлајн банкарски трансакции или за е-виза за држави. Се регистрираш како гласач со прикачување лична карта / пасош, после тоа следи скенирање на лице, трепкаш три пати како да си киднапиран, внесуваш имејл и телефонски број кои можат да бидат внесени само еднаш, на денот на изборите се логираш да гласаш, следи двојна имејл-телефонска верификација, скенирање лице ако е потребно, и гласаш.

Малверзации има секаде, групни гласања итн, не е дека ќе ги спречиш некако, вака барем им даваш шанса на сите без разлика на место на живеење да гласаат и до 9 сабајле да се заврши целиот процес.

Nesto pametno da pises osven da me navredis? Te pogodiv kaj so boli, znam.
Epten :facepalm:
Uste se trudam da najdam NZS okolu ona vmro, uck i taka ( dodusa kaj vide UCK ali ok, sega da preteruvame so moznostite i kapacitetite ).
Tuku ako ne si vekje clen na sarenokurtoncite, brzo zemaj pristapnica, vaka kako so te citkam, svetla idnina ti pretstoi tamu, kariera ke napravis (y)

Со гласачки софтвер и слично како што се легитимираш за онлајн банкарски трансакции или за е-виза за држави. Се регистрираш како гласач со прикачување лична карта / пасош, после тоа следи скенирање на лице, трепкаш три пати како да си киднапиран, внесуваш имејл и телефонски број кои можат да бидат внесени само еднаш, на денот на изборите се логираш да гласаш, следи двојна имејл-телефонска верификација, скенирање лице ако е потребно, и гласаш.

Малверзации има секаде, групни гласања итн, не е дека ќе ги спречиш некако, вака барем им даваш шанса на сите без разлика на место на живеење да гласаат и до 9 сабајле да се заврши целиот процес.
Zosto mislis deka I sega pri glasanje se bara otisok? Oti sme neinovativni, ili oti e najdobar pokazatel na unikaten identitet?
Znaci skoncentriraj se, zboruvame za glasanje na izbori a ne online shopping...
Duri I bankata koga ke ti naseti somnitelna transakcija ja blokira kartickata.

Ti ako si vo SAD moze imas naviknato na glasanje preku posta, gulab I ne znam uste sto, ama tuka godini se machevme da imame nekoj stabilen glasacki sistem I denes e podobar i povaliden od prethodno.

Epten :facepalm:
Uste se trudam da najdam NZS okolu ona vmro, uck i taka ( dodusa kaj vide UCK ali ok, sega da preteruvame so moznostite i kapacitetite ).
Tuku ako ne si vekje clen na sarenokurtoncite, brzo zemaj pristapnica, vaka kako so te citkam, svetla idnina ti pretstoi tamu, kariera ke napravis (y)
Aj sozemi se, sramota e vampir kako tebe da nemoze koherentna misla da stvori.
Neka ti stoi vrezeno ova vo glava, znaes deka e vistina, povtoruvaj po mene:
- Drzavata vo koja ziveam e nelegitimna i jas bev del od toa zosto si trckav po VMRO za komforna guzica.
- Sistemot vo koj ziveam si go zasluzuvam zosto sum del od nego i mu ovozmuvam da funkconira, kakov i da e.
- Da razbiram od nesto podobro, bi se trudel na bilo koj nacin da uspeam i da se izvadam zosto znam deka zasuluzuvam bolje ama posto sum gomno partisko cija guzica e pod kirija, na mene e sega da delam, ocrnuvam i napagjam lugje sto se izvadile od tuka.
Eve samo tri crtki ke ti kazam i povtoruvaj gi kako mantra kon tvoeto nebidnuvanje kako covek.

Back
На врв Bottom