Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 47: @Artemisia Vulgaris - Иселениците да го задржат правото на глас)

Иселениците да го задржат правото на глас

• Вкупно гласачи
    66
Да се укине право на глас на дијаспора би имале огромен бенефит.

Прво, затоа што нашите иселеници едвај гласаат 1-3%
Второ, затоа што ш иптарите гласааат 70-80% од нив.

Така да, бенефитот би бил 10 кратен од укинивање на нерезидентно население да гласа. Едно 5-6 пратеника македонски плус со гаранција на сметка на малцинствата. И особено бенефит би имале помалите партии како Левица во мешаните изборни единици.

promeni na zname, ime, nacionalnost... promena na dokumenti sekoj nekolku godini itn...
Toa se odluki na mnozinstvoto gragjani so pravo na glas. Ne ste beli mecki pa da ve tintrame. Ako ne sakas promena na zname, ime itn itn, ke si se preselis tuka i resen problem . Ne mozi i kurac u dupe i dusa u raj :toe:

Шипо овчарот ќе си гласа за неговите, он си брка агенда не покомотен живот. Ама и они имаа многу иселеници, да не кажам повеќе од нашите, што мислиш, зашто толку го бавеа тој попис, затоа што мислеа како да го нагласат да се приближи до тие 20% за да има мир у куќа, не дека ќе беше трагедија ако овој пат немаше мир у куќа.
За информираност, мислам дека и двајцата знаеме дека нема неутрално и објективно новинарство, ко што викаат ти си тоа што јадеш кај нас е ти си тоа што читаш, или си про влада и читаш про владина пропаганда или си про опозиција и читаш про опозициска пропаганда. И вистинската информираност доаѓа од среќавање со пријатели, луѓе, праење муабет како се како им иде, како се задоволни, со дишење на загадениов воздух, одење по продупчени улици, додека чекаш ред у административна влада, дур чмаеш у сообраќај и сите други работи што ти се случуваат во секојдневието кои те усреќуваат или те праат несреќен врз кои базираш каква се дејствата на владата и дали си задоволен од нив, не од новините што ќе ти кажат.

taka de ama toj eve nesto ne ti smeta... i nemaat poveke od nas, samo sto nivnite se poblisku do mkd.

dobro covek ti seriozno mislis deka u denesno vreme nekoj sto ke se nafati da glasa ne e informiran ili nema kontakt so rodnini? mislis deka nie u stranstvo sto u sekoj pogled sme nezavisni od sistemot tamu sme poveke podlezni na manipulacii nego vie tamu sto sobirate gladaci za da zadrzite rabotno mesto u opstina so 500e plata?

taka de ama toj eve nesto ne ti smeta... i nemaat poveke od nas, samo sto nivnite se poblisku do mkd.

dobro covek ti seriozno mislis deka u denesno vreme nekoj sto ke se nafati da glasa ne e informiran ili nema kontakt so rodnini? mislis deka nie u stranstvo sto u sekoj pogled sme nezavisni od sistemot tamu sme poveke podlezni na manipulacii nego vie tamu sto sobirate gladaci za da zadrzite rabotno mesto u opstina so 500e plata?
Тука на крај може и да се дамбетер, ама живеат тука и повеќе имаат право, за жал имаме многу малоумници кои гласаат на своја штета само за некоја мизерна платичка на паразитарска работа у државно, ама за тој синдром треба да направиме долга и широка подтема. Сакам да кажам тој малоумен штети на мене ама штети и на себе, и така, до некој степен повеќе го задржува правото на глас. Теоретски, неиформираниот гастарбајтер штети на мене но не и на себе.

Toa se odluki na mnozinstvoto gragjani so pravo na glas. Ne ste beli mecki pa da ve tintrame. Ako ne sakas promena na zname, ime itn itn, ke si se preselis tuka i resen problem . Ne mozi i kurac u dupe i dusa u raj :toe:

epa zatoa vlade sakame da vlezete u 21vi vek i da ni ovozmozite pravo da glasame online. ako moze bankarski transakcii da zastitat i da se odviva se normalno sigurno moze i da se glasa taka. sakate demokratija, tuka taka e...

Да: иселениците да го задржат правото на глас.

Од две причини. Прво, ова ги зајакнува врските со дијаспората, што е важно за Македонија, да има активна дијаспора со силни врски со Македонија. Ако можам да бирам и имам представник кој ги брани моите интереси како дијаспорец (пример, анти-корупција, мала администрација, независно судство) ќе имам посилна врска со државата, него ако немам никаков глас. Ако се одземе правото на глас, тогаш некој во дијаспората може да се осети како државата од која што се иселил, ги иселува по втор пат. Шансите за некој да се врати во таков амбиент се помали, или да помогне, бидејќи наместо да се негува тој однос држава-дијаспора, истиот се прекинува.

Второ, државата преку своите постапки влијае на животот на иселениците надвор, што значи истите треба да имаат глас. На пример: договори за двојно оданочување, визни олеснувања (што влијае колку роднини може често или лесно да те посетат), документи вадење на дистанца, и тн, одлуки донесени од државата околу овие работи директно влијаат на квалитетот на животот на дијаспората, и поради тоа треба да имаат можност да имаат представници што ќе ги застапуваат нивните интереси.

Ако државата не ја дава таа можност, дијаспората да неможе да ги остварува своите интереси преку парламентот, или ако ништо друго да има глас внатре во државата, тоа е горење на мост кој државата има во интерес да го држи отворен. Држава треба да негува и гради односи со дијаспората поради многу причини, меѓу кои и бизнис интерес, политички причини, влијание надвор, и привлекување на истите луѓе да се вратат.

Категорично против. Неможе да живееш да работиш, трошиш пари и плаќаш данок во една држава а да одлучуваш како другите живеат во друга.

Башка што и нашите никој не гласа, ги мрзи од Скопје у провинција да отидат да гласаат а не па од странство.

Тука на крај може и да се дамбетер, ама живеат тука и повеќе имаат право, за жал имаме многу малоумници кои гласаат на своја штета само за некоја мизерна платичка на паразитарска работа у државно, ама за тој синдром треба да направиме долга и широка подтема. Сакам да кажам тој малоумен штети на мене ама штети и на себе, и така, до некој степен повеќе го задржува правото на глас. Теоретски, неиформираниот гастарбајтер штети на мене но не и на себе.

toa sto ziveat tamu nema vrska so pravoto na glas. ednostavno e, sekoj drzavjanin ima pravo na glas. rabotata e sto na edni im e ovozmozeno toa prilicno lesno a na drugi ne. se drugo e nebitno.

Категорично против. Неможе да живееш да работиш, трошиш пари и плаќаш данок во една држава а да одлучуваш како другите живеат во друга.
Повеќе би рекол: важно е да имаш удел во одлуки што влијаат и на твојот живот како македонец во странство. Данокот е ирелевантен за правото на глас (има македонци што не плаќаат данок во Македонија, и имаш и дијаспорци што плаќаат данок во Македонија, дали било тоа данок на имот, или данок на добивка ако имаат инвестиции). Повеќе е прашањето: дали одлуките на државата влијаат и на дијаспорците?

Мојот став е дека влијаат: и директно на животот на македонците надвор (договори за двојно оданочување, визна либерализација, и тн) и индиректно, каде сакаш твојот глас да има влијание на причините поради кои си се иселил, да можеш да ги адресираш со цел да имаш поголема мотивација да се вратиш. Хипотетички пример, да речеме дека мене најмногу ме нервира корупција како проблем во Македонија и партизирано судство. Ако ова е причината за мое иселување, добро е да имам право на глас, да можам да гласам за луѓе кои би го адресирале ова како проблем, за да имам поголема мотивација да се вратам. Од тој агол, државата влијае директно и на животот на луѓето во дијаспората, и следствено на тоа истите треба да имаат право на глас.

Од една страна сум против иселениците да гласаат, оти избраните ке решаваат за судбината на оние кои живеат овде а не за оние кои живеат во други држави.... но од друга страна, податокот дека од иселениците годишно во државава влегуваат 2,5 милијарди евра девизи, што е некои 16% од БДП, ми вели дека и те како треба да имаат право на глас, плус што многу од иселениците оввде имаат и имоти па секако ги тангира што ке бие со државава. Не сум за онлајн гласање, кај нас тоа секако ке се злоупотреби. Сметам дека сегашното решение да се гласа по конзулатите и амбасадите е добро и доволно, кој има мерак да гласа ке најде време и средства да се прошета до амбасадата а ако е толу сиромашен или нема некој мерак да гласа тогаш и немора да гласа.
Јас попрво би ги исклучил од правото на глас пензионерите, студентите, невработените и социјалците. Кој курац ке ми гласаш кога веке не допринесуваш во државата или си издржувано лице. Пензионерите го завршиле своето, имаат гарантирано право на пензија и нека не го дрват. Студентите се лица кои се на терет на родителите и државата, па не гледам резон да им се даде право да гласаат. Невработените, во ова време кога секој може да најде работа, зошто да гласаат кога не допринесуваат за државата. За социјалците нема ни што да се коментира зошто не треба да имаат право на глас.

Јас попрво би ги исклучил од правото на глас пензионерите, студентите, невработените и социјалците. Кој курац ке ми гласаш кога веке не допринесуваш во државата или си издржувано лице. Пензионерите го завршиле своето, имаат гарантирано право на пензија и нека не го дрват. Студентите се лица кои се на терет на родителите и државата, па не гледам резон да им се даде право да гласаат. Невработените, во ова време кога секој може да најде работа, зошто да гласаат кога не допринесуваат за државата. За социјалците нема ни што да се коментира зошто не треба да имаат право на глас.
Ако пензионерите немаат право на глас, властите можат лесно да ги деприоретизираат нивните потреби: да им намалат пензии, да им каснат, да им укинат секакви погодности. Правото на глас ги штити интересите на пензионерите од деприоретизација на нивните интереси, кои се легитимни.

Студентите се терет, но не компаративно поголем терет од: некомпетентни политичари, партиски ботови во јавна администрација што не се појавуваат на работа, квази-бизнисмени што на наместени тендери земаат пари од даночни обврзници за продавање на нешто што на државата не и треба, криминалци што шират насилство и тн. По мене, студентите споредено со овие групи се богатство, и нивниот глас е важен: без глас, исто како и со пензионерите, нивните потреби можат да бидат занемарени повеќе (помалце пари во високото образование, помали погодности, и тн).

Еве да речеме дека се носи одлука дијаспората да нема право на глас. Како ќе го изведат тоа ефективно? За ова да се изведе, треба прво да постои јасен список на сите кои имаат трајно живеалиште надвор, за што се доставува известување до МВР но прашање е дали некој има конечен дигитален список со овие податоци... после тоа, треба на сите да им се оневозможи да гласаат, без разлика каде се наоѓаат на денот на избори. Зошто би бил привилегиран некој што живее во близина и може да дојде за саат време и 50 евра со Виз Аир, или некој кој се затекнал во МК, а некој што живее преку океан или во држави каде нема амбасада да не може да гласа? Ако причините зошто иселениците не требало да гласаат затоа што не живееле таму и не ги засегало, тогаш за сите треба да важи подеднакво, без разлика дали се иселени во Србија или во Австралија.

Штом ова не може, тогаш треба на сите да им се овозможи право на глас и тоа електронски, за да не бидат некои поголеми патриоти затоа што живеат карши амбасада а други да мораат да се тегнат 4000 километри за да фрлат ливче во кутија.

ne mi e jasna averzijata na ovoj forum sprema iselenicite.

pa daj i drzavljanstvata, imotite i pravata da im gi zememe na iselenicite zatoa shto poradi finansii, kariera, obrazovanie i ostanato se iselile vo druga drzava, lol.

ako e argumentot deka ne pridonesuvaat vo budzetot, togas da zabranime glasanje na nevraboteni, na primateli na socijalna pomos, na zatvorenici i se ostanato.

situacijata koja gi tera lugjeto da se iseluvaat i situacijata vo koja sto e drzavava ne e rezultat na toa sto dijasporata/iselenicite smeat da glasaat, tuku zatoa sto budali koi sto ziveat tuka ne znaat za sto glasaat.

apsolutno da, iselenicite treba i mora da imaat pravo na glas.

ne mi e jasna averzijata na ovoj forum sprema iselenicite.
Не е само на форумов, општо во државава. Познавам многу иселеници од други држави и никаде го немаат овој проблем како кај нас, вакви дискусии едноставно не се водат. Миграција е сосема нормална работа.

Back
На врв Bottom