Мултикултурализмот, и неговата злоупотреба

Значи не се ни задушил, туку добил проблеми со срцето, тоа е причината за смрт.
Врз основа на овие информации градам мислење, не на новинари, фала Богу.
Новинарите погоре не пишуваат стихотворба на слободна тема "Што се случи со Флојд?" него пренесуваат официјална информација од обдукциски наод, не даваат свое мислење. Што вика официјалната обдукцијата? Флојд е убиен поради давење. Еве на англиски:

"(the report) concludes that it was a homicide due to “cardiopulmonary arrest” from “law enforcement subdual, restraint, and neck compression.”

На нашки кажано, обдукцискиот наод вика: убиство е, кое предизвикало срцев удар/белодробен застој и настанало поради давење од страна на полицијата. Не е ова мое мислење, ниту на новинарите, они пренесуваат официјален извештај од оние кои ова го работат. Он може и дрога, и алкохол, и што и да е да имал во крв (што е потврдено во извештајот), али е тотално ирелевантно ако пишува дека причина за смрт е давење.

Југоисточна Азија, така е. Доста културни се, нема криминал, и сите се фокусираат на бизнис/работа (се работат луди саати). Има култура на почит кон закон и нема толеранција многу за забушавање (и како држава, и како култура). Истово однесување го гледам и кај други етникуми/раси како сакаме да ги кажеме, индивидуално е. И ја живеев во САД и западна Европа пред да дојдам во Азија, и не негирам дека има проблеми со миграција, но не го гледам како примарен, туку примарен проблем, по мене примарен проблем е економија (и ако нема мигранти како во Јапонија, главниот извор на проблемите ќе си остане нерешен).

Ко што кажа еден мој пријател “има многу мртви луѓе кои не биле расисти што денес би биле живи на биле расисти“ така да јас си терам по своето.

Кафеавата миграција не придонесува ништо на државите домаќини и генерално не се менуваат но по 3-та генерација. Они дошле да се закачат на државна цицка, да серат за расизам и вршат криминал. Британија, Германија и Франција покажуваат дека не може да се промени тоа.

А и јас и ти знаеме дека повеле би сакале Јапонци за комшии од Сомалијци.

Razlicni kulturi se vo prasanje i vo modernoto vreme mnogu tesko nekogas da dojde do nekoj mir zatoa sto i od dvete strani vo poslednite nastani se radikalizira naselnie, procitav nekade deka del od kulturata na ovie so turbanite od indija e da nozat nekoj vid na tradicionalni nozevi/maceti sto isto go potvrduva muabetot, ne moze da dojdes vo Evropa i da prodolzis da neguvas vakav tradicija.
Го коментирам само овој дел од твојот допис.

Не се само хиндусите со такво однесување, затоа што секој имигрант, небитно од која земја доаѓа а се доселил во друга, тој не доаѓа само како биолошка „маса„, туку доаѓа и со се‘ што му „стои„ во неговиот ум/мозок, па оттаму и начинот на неговото однесување во земјата во која дошол. Ете ти куп Македонци кои се доселени во ЕУ, во САД или во Австралија, а начелно се исти во умот, небитно што можеби примиле по некоја нова навика или обичај од новата им татковина.

Но, кај одредена сорта од народи, особено кај „сечените„, миграцијата не е просто физичко менување на животната околина ради трагање по подобар живот, туку суштината е во „она„ кое го носат во своите глави и „тоа„ (што го носат во главите, а кое не се „гледа„) го предодредува нивното однесување во и кон земјата која ги прифатила како „социјални случаи„. Затоа е практично невозможно прилагодување на мигрантите кои во умот се настроени колективистички и традиционалистички кон нормите на однесување во државата која ги примила.

Она кое се случува последниве барем 10г. низ ЕУ е „добар„ показател дека „сечените„ мигранти не доаѓаат за да најдат подобро платена работа од онаа која ја имале дома, туку за да освојат се‘ што е туѓо и освоеното да го асимилираат или целосно променат согласно „упатствата„ кои ги им дава „најмирољубивата религија„ во целата Вселена.

Последно уредено:
Во ред, гледаме различно на ова. По мене економските проблеми се извор на проблемите на европеецот (економииве остаруваат, помалце конкурентни се споредено со земјите во развој).
Точно е

Еве пример пред короната 300 евра беа доволни за прехрана за четиричлено семејство
Денес тоа е х4
Во Германија минималецот се качи за 4.5 евра, пресметај според саати колку е тоа и ќе ти стане јасно дека не може да ја покрие ни храната а не пак другите трошоци.
Отворија конфликт со Русија за интерес на тие преку барата и денес обичниот европски народ трпи по својот џеп

Мнозинството од европскиот народ работи за плати кои се поблиску до минималецот него до просекот.
Затоа Америка е земја каде што се остваруваат сонови, бидејќи во сите останати можноста за напредок е потисната од нивна страна.

Руска и Германска чизма да се обединат може и ќе има резултати, вака со пиуни од разни десници ни под разно не може отпор да се пружи на Јенките

Ко што кажа еден мој пријател “има многу мртви луѓе кои не биле расисти што денес би биле живи на биле расисти“ така да јас си терам по своето. Кафеавата миграција не придонесува ништо на државите домаќини и генерално не се менуваат но по 3-та генерација. Они дошле да се закачат на државна цицка, да серат за расизам и вршат криминал. Британија, Германија и Франција покажуваат дека не може да се промени тоа. А и јас и ти знаеме дека повеле би сакале Јапонци за комшии од Сомалијци.
Твое право и е сосема океј, нема везе и да гледаме различно на работите. Моето искуство е малку поразлично, сум сретнал доста коректни луѓе од разни земји во развој и сум сретнал и доста чкарт ликови од "цивилизираниот свет". Муабетот ми е, од човек до човек е. Така да за мене, односи со секого по принцип на реципроцитет: ако даваат почит, враќаме почит, и тоа е тоа. :pivo2:

Руска и Германска чизма да се обединат може и ќе има резултати, вака со пиуни од разни десници ни под разно не може отпор да се пружи на Јенките
По мене, ова е изворот на сите проблеми што ги гледаме сега од аспект на геополитика во Европа. Џорџ Фридман тоа го опишува најдобро, кај што вика алијанса меѓу Германија и Русија (ЕУ и Русија) е најголема закана за САД (а не Кина), со што се слагам. Во интерес на САД е да крене нов берлински ѕид кон Русија, да ги оддели Германија и Русија, а во исто време да ги направи земјите во ЕУ, а особено Германија, зависни од САД: https://www.youtube.com/watch?v=Wijd10BZS1w

Околу можностите во САД, и таму е падната социјална мобилност, кренати се трошоци за живот и ради тоа и они имаат доста сличен сентимент како во Европа (анти-мигрантски, агресивна политичка реторика за враќање работни места и тн). Ради тоа и политичката сцена им е релативно турбулентна последниве 5-10 години.

Друго, дали Флојд е убиен или не се утврдува од официјален државен орган што врши обдукција како дел од своја должност. Еве ја појма немам што се утврдило, ти слободоумно си пиша дека "предозиран бил". Ја лично мислев дека Флојд е жив и дека живее во населба Тријангла кај што продава шверцана гардероба од Турција. Пошто ни вака, ни така не се утврдува факт, отворив официјален извештај и вика дека бил убиен (од луѓе на кои тоа им е работа). Ја ти постирам тоа што е официјално објавено и пренесено од медиум, што се вика информирано мислење. Ако имаш ти алтернативен начин на конзумирање информации, слободоумен, еве сподели, како некој од тука да се информира за Флојд, ако тоа не се медиуми или јавно достапни информации?
Црешни берeш ти, како вообичено што правиш во дискусии.

Џандарот што лежи во затвор секако е осуден врз основа на форензички наод, но таквите како тебе со умисла се правите слепи за фактот дека после притисок, првиот форензичар се изземал од истрагата а потоа наодот се менува. Наркоманот дефакто бил издрогиран со најевтина синтетичка дрога, давал отпор, и го апселе со стандардна процедура за насилни престапници. Следно таквите како тебе ги хушкале глупите црначки маси да се бунтуваат, се десиле нереди, и корумпираните власти брже боље го „решиле“ случајот и џандарот ни крив ни дужен завршил во затвор. Било кој од другите џандари да се нашол во таа позиција, истото ќе го направеле, едноставано таа им е процедурата... Ако навистина морало да апсат некој, нека се обратат во легислативниот орган кој ја одобрил процедурата.

Само на такви како тебе може сиве овие срања да им се регуларни.
И само такви како тебе може да не гледаат двојни аршини во акти како anti-racism commitment и во апсење на заклани бели тинејџери наместо убијците цигани. Така и за ДЕИ и за АА исто кажуваше гачки и приказни кои врска немаат со реалноста.

Иди качи се на планина момак да те фати воздух, посети некој концерт, јави и се на класната, честитај и закаснет осми март, јави му се на дилерот и посакај му убав ден, што се преоптеретуваш нервно со глупости не си ми јасен.
Ич да не те боли кypот за што јас се преоптеретувам, или не се преоптеретувам.

Твое право и е сосема океј, нема везе и да гледаме различно на работите. Моето искуство е малку поразлично, сум сретнал доста коректни луѓе од разни земји во развој и сум сретнал и доста чкарт ликови од "цивилизираниот свет". Муабетот ми е, од човек до човек е. Така да за мене, односи со секого по принцип на реципроцитет: ако даваат почит, враќаме почит, и тоа е тоа. :pivo2:

Ок, но бројките не лажат.

Џандарот што лежи во затвор секако е осуден врз основа на форензички наод, но таквите како тебе со умисла се правите слепи за фактот дека после притисок, првиот форензичар се изземал од истрагата а потоа наодот се менува.
Ваков факт никој не гледа пошто не постои. Еве ти официјална изјава, не е од непроверени твитер канализациски отвори наменети за замајување широки народни маси, него е од некој што ја представува институцијата која го издала наодот: Carolyn Marinan, a spokesperson for Hennepin County, confirmed that the report “has not been amended or changed since it was finalized on June 1, 2020" - со други зборови, наодот е еден, и никогаш не е сменет, спротивно на твоите "факти". :cool:

Следно таквите како тебе ги хушкале глупите црначки маси да се бунтуваат, се десиле нереди, и корумпираните власти брже боље го „решиле“ случајот и џандарот ни крив ни дужен завршил во затвор. Било кој од другите џандари да се нашол во таа позиција, истото ќе го направеле, едноставано таа им е процедурата... Ако навистина морало да апсат некој, нека се обратат во легислативниот орган кој ја одобрил процедурата.
Истрагата е завршена, судот утврдил вина, крај на приказната. Ова што ти го пишуваш се твои некои глупости, теории на заговор, твитер шпекулации.

Ич да не те боли кypот за што јас се преоптеретувам, или не се преоптеретувам.
И не ме боли. :icon_mrgr:

Ок, но бројките не лажат.
Фер и тоа е делот со кој се слагам со тебе: има проблем со миграција и секој кој што направил проблем, треба да е затворен и депортиран.

Ова што ти го пишуваш се твои некои глупости, теории на заговор, твитер шпекулации.
Да да, секако... Етничкото и културното убиство на Европа и на западната цивилизација, двојните аршини на полицијата, пензионирањето над 70 години за да ухлебуваат мигрантски паразити на социјална помош, изедначувањето на колење на 18 годишно дете со рикнување од предозираност на насилен наркоман и дилер, итн - сето тоа се „мои некои глупости, теории на заговор, твитер шпекулации.“

Продолжи така, покажи им на сите кои ти се вредностите.
Автоматски споено мислење:

Последно уредено:
Да да, секако... Етничкото и културното убиство на Европа и на западната цивилизација, двојните аршини на полицијата, пензионирањето над 70 години за да ухлебуваат мигрантски паразити на социјална помош, изедначувањето на колење на 18 годишно дете со рикнување од предозираност на насилен наркоман и дилер, итн - сето тоа се „мои некои глупости, теории на заговор, твитер шпекулации.“

Продолжи така, покажи им на сите кои ти се вредностите.
Да скратиме на хистерија и театралност и да се вратиме на тоа што ти го тврдеше: дека оргиналниот наод ја "криел вистината" дека Флојд умрел од дрога, али "под притисок на јавноста", го смениле. Таква работа, како што читаш погоре од официјален извештај на тие што ја извршиле обдукцијата, не постои. Со други зборови: ја измислуваш. Ова го правиш доста често, како што тврдеше дека пола црнци во САД работеле во државна администрација што се уверивме дека е лага. Пласираш неточни информации, ги обложуваш со хистерија, али на крај на ден и тогаш, а и сега: тропаш глупости.

Околу државите во Европа и кревање на возраст на пензија: тоа е точно, ќе ја кренат пензиската возраст, али не ради мигранти, него пошто Европа старее, а деца не се раѓаат. Нема никаква врска со "глобална конспирација" или "културно убиство", проста математика е: ако населението ти старее и живее подолго, а не се раѓаат деца, државата неможе да го издржи тој товар на пензии и ради тоа се крева пензиска возраст. Ако цело производство се сели во Азија и Африка пошто на компаниите им е поевтино да произведуваат во Виетнам него во Австрија, тогаш и економиите слабеат во Европа и следствено на тоа, мора да најдат државите начин да имаат помали разходи (во овој случај пензиски). Заради ова се крева пензиска возраст.

Последно уредено:
Во сите три целта е да се стекне имотна корист, разликата е во тоа како делото е извршено:

Робери (на нашки кажано разбојништво) - има закана од насилство или насилство, пример ако извадиш нож или пиштол, и се заканиш на продавачката со "дај ги марките" ова би било робери (разбојништво). Или некој ако го извадиш од кола на булевар со пиштол на чело и му ја земеш колата. Насилниот елемент е тоа што ги прави овие дела потешки и генерално казните се доста високи.

Шоплифтинг - крадеш нешто од мала вредност, каде нема голема бариера за кражба, најчесто во продавница. На пример, во Тинекс ќе земеш пиво и ќе излезеш без да платиш.

Тефт - е кражба каде нема насилен елемент: провала во стан, крадење на кола кога никој не гледа, провала во банка сред ноќ, и тн. Шоплифтинг е специфичен тип на тефт од мала вредност.

Постојат вакви идиоти и нормално, треба да легнат затвор долги години, али вакви ликови постојат и на екстремното десно (каде белци убиваат малцинства, пред некој ден имаше пукање од екстремен десничар во Сан Диего). По мене дали биле бели-црни-зимзелени е ирелевантно, секој што се огрешил или дава знаци дека оди во таа насока (политички-верски фанатизам и радикализација со елемент на насилство) се тоа треба да се институционализира, и секој што почитува треба да добие почит (реципроцитет).

Околу тоа дека белците се криви, изворот на сето ова е последица од западни политики во земји во развој пред 100тина години, на нашки кажано: колонијализам (кој постои во мека форма до ден денес). На кратко, Европа си ја дели Африка меѓу себе, европските сили убиваат масовно локална популација, ги поробуваат, и ги држат под контрола со генерации. Белгија под Леополд има убиено 10 милиони црнци, ги има осакатувано, линчувано, жени, деца, старци, има ставано деца во кафез во зоолошки меѓу животни практика што постоела до 60ти во Брисел. Цела Европа има темна историја со колонијализам и аргументот е дека Европа се развива историски ради колонизација (така прави пари) а до ден денес некои колонијални лидери се слават на запад и се негира страдањето што го предизвикале. Ова не мислам дека е причината за убиствата погоре, али објаснува зошто земјите во развој се фрустрирани со Европа и малцинствата се чувствуваат фрустрирано.

За крај, никој до сега од Пакистан или Индија, Блиски Исток, Југоисточна Азија или Африка не ми негира постоење како македонец, како нација. За мене, таа негација за жал доаѓа од Европа, континентот од каде што доаѓам. Црнец не ми негира постоење, него тоа доаѓа од луѓе што се декларираат себе како цивилизирани со кои делиме континент. Така да моите симпатии се повеќе за оние кои покажуваат почит кон нас како нација без разлика од каде се, без разлика на боја на кожа, и од каде доаѓаат, ради тоа и многу многу не ми сметаат како појава луѓе од земји во развој, ниту пак величам некој пошто е блед и го сметам за супериорен само затоа што е белец. Дали некој е добар човек или не, е индивидуална работа.

А шо е со Отоманскиот колонијализам и последиците шо ги трпиме од него? Интересно е шо не го спомнуваш геноцидот во Руанда или и за тоа се криви европските колонизатори? Работава е многу јасна. Мигрантиве од разноразни вукојебини се многу опасна работа за Европа па и за нас. Дефинитивно се нечива агенда и не се случуваат тукутака. И тотално е небитно дали некој црнец ми негира нација или не. Гледај шо се дешава во државите кои имаат примено најмногу бегалци од разноразни вукојебини за нештата да ти станат појасни. Се друго е пропаганда.

Околу тоа дека белците се криви, изворот на сето ова е последица од западни политики во земји во развој пред 100тина години, на нашки кажано: колонијализам (кој постои во мека форма до ден денес). На кратко, Европа си ја дели Африка меѓу себе, европските сили убиваат масовно локална популација, ги поробуваат, и ги држат под контрола со генерации. Белгија под Леополд има убиено 10 милиони црнци, ги има осакатувано, линчувано, жени, деца, старци, има ставано деца во кафез во зоолошки меѓу животни практика што постоела до 60ти во Брисел. Цела Европа има темна историја со колонијализам и аргументот е дека Европа се развива историски ради колонизација (така прави пари) а до ден денес некои колонијални лидери се слават на запад и се негира страдањето што го предизвикале. Ова не мислам дека е причината за убиствата погоре, али објаснува зошто земјите во развој се фрустрирани со Европа и малцинствата се чувствуваат фрустрирано.
Inaku pred kolonijalizmot ic ne se tepale, ziveele vo mir I spokoj vo predkameno doba neli.

Znaes ima eden vic.
Na sto se osvetluvale vo Zimbabwe pred sveki?
-Na struja.

Efektot na zaminuvanjeto na kolonijalnite sili moze da se vidi na Google maps.
Paralelno so nivno doseluvanje vo Francia, isto vidlivo na Google maps.

Околу државите во Европа и кревање на возраст на пензија: тоа е точно, ќе ја кренат пензиската возраст, али не ради мигранти, него пошто Европа старее, а деца не се раѓаат. Нема никаква врска со "глобална конспирација" или "културно убиство", проста математика е: ако населението ти старее и живее подолго, а не се раѓаат деца, државата неможе да го издржи тој товар на пензии и ради тоа се крева пензиска возраст. Ако цело производство се сели во Азија и Африка пошто на компаниите им е поевтино да произведуваат во Виетнам него во Австрија, тогаш и економиите слабеат во Европа и следствено на тоа, мора да најдат државите начин да имаат помали разходи (во овој случај пензиски). Заради ова се крева пензиска возраст.
А зашто ја избегнуваш „теоријата на зевара„ која е очигледна во нејзината реализација па велиш дека мигрантите не се „глобална конспирација„ иако нивните (не)дела укажуваат на спротивното?

Ете, фрау Меркел тврдеше дека имиграните во Германија ќе го решеле проблемот со немањето домашна работна сила, а д-р Срѓа Трифковиќ вели дека од сите имигранити во Германија, кои се накотија од 2016-тата, само 8% од нив се нафатиле да се доквалификуваат и научат јазик и занает за да се вработат (и вклопат) во германското општество и економија.

И што мислиш, оние 92%‚ од имигранти од што живеат?...

Дефинитивно се нечива агенда и не се случуваат тукутака. И тотално е небитно дали некој црнец ми негира нација или не.
По мене, сметам дека дел од мигрантските текови се геопоитика (една велесила, пробува да и направи проблеми на друга). Ова не го негирам, напротив, убеден сум дека дел од овие мигрантски текови се токму тоа. Дел се економски мигранти, дел избеглици. Не велам дека нема проблем со миграција: има, и мое стојалиште е каде што има криминал, насилство, треба да се апси и сели. До тука се слагаме.

Каде се разидуваме со мислења: по мене, кај што мигрантите почитуваат закон, држава, локални правила, не гледам зошто треба да се иселат. Не секој мигрант е силувач, бандит, некои се со семејства, некои се работници што работат по болници, ресторани, градежништво, образование, му помагаат на општеството. Поентата ми е: овие две групи треба да се раздвојат и третираат соодветно на нивните постапки.

Inaku pred kolonijalizmot ic ne se tepale, ziveele vo mir I spokoj vo predkameno doba neli.
Имале проблеми, како и секаде, али колонијализам е најбрутална форма на владеење (поготово во Африка). Во Конго се убиени 10 милиони луѓе од страна на Белгија, осакатени, поробени, државата испразнета од природни ресурси од "цивилизираниот свет кој не љуби насилство" - до ден денес неможат да се опорават. Во Намибија, Германија истребила 80% од Хереро (локална популација) преку концентрациони логори, ран 20ти век. Зборот ми е: брутални системи на експлоатација биле, не "системи за развој". Така да мистифицирање и глорифицирање на "цивилизирани белци што љубат мир" и ругање на "нецивилизирани раси" не е аргумент што ми има сенс.

Efektot na zaminuvanjeto na kolonijalnite sili moze da se vidi na Google maps. Paralelno so nivno doseluvanje vo Francia, isto vidlivo na Google maps.
Се разбира: од кога си заминуваат колонијалните сили има развој и нема масовни репресии. Погледни ја Индонезија денес (после Холандија), погледни го Сингапур (Британија), погледни го Виетнам (Франција), Кореа (колонизирана од Јапонија), Полска (од Русија), Индија (Британија). Една од најбрзорастечки економии во моментов е Индија. Африка се развива доста брзо во последниве 15 години. Со други зборови: се развиваат.

А зашто ја избегнуваш „теоријата на зевара„ која е очигледна во нејзината реализација па велиш дека мигрантите не се „глобална конспирација„ иако нивните (не)дела укажуваат на спротивното?
Мојата поента е дека дел е геополитика, и дел од мигрантите се во криминал и треба да се депортираат. Ова не го спорам. Само кажувам дека треба да се одвои миграција на нормален свет, од криминален. Не секој мигрант е зло, некои бегаат од војни со семејства, некои од немаштија бараат подобра иднина, сакаат да работат. Не секој е дилер или цедилка за социјално.

само 8% од нив се нафатиле да се доквалификуваат и научат јазик и занает за да се вработат (и вклопат) во германското општество и економија.
Како што кажав: каде што има криминал, да се депортираат луѓе. Каде што работат и почитуваат закони, да се интегрираат. Тоа е мое стојалиште и овие одлуки за дали некој треба да седи се индивидуални: од случај до случај. Сум видел како мешана средина како Сингапур функционира: малеи (муслимани), индијци (хиндуси) и кинези (будисти и атеисти) заедно градат една од најразвиени земји во свет. Одозгора на тоа имаат мигранти од секаде, и бираат: кој е квалитетен, без разлика од каде е и каков е, бујрум. Ако некој не го бива, дали бил бел или зелен, не им е битно, му даваат чао чао. Ради тоа економски се едно од најконкурентни места во светов (и најразвиени). Поентата ми е: до човекот е, не расата и етникумот.

Зборот ми е: брутални системи на експлоатација биле, не "системи за развој". Така да мистифицирање и глорифицирање на "цивилизирани белци што љубат мир" и ругање на "нецивилизирани раси" не е аргумент што ми има сенс.
Кина го прави истото моментално, ја експлоатира Африка, но за разлика од европејците им прави субстандардна инфраструктура и слушам точно 0 плачки за тоа. Патем арапската окупација и робија на африканците била многу репресивна, пак 0 плачки за тоа.
Така функционира светот, ако сам не ти текне да го користиш твоето богатство, некој друг ќе дојде и ќе ти го земе.
Како може да живееш на најплодниот и најбогатиот континент и воопшто да не измислиш култивација на едно растение, туку во 18 век уште да живееш hunter gatherer живот, пред каменодобски.
Што да прават европејците кога народот таму немал концепт за имот, одржување и иднина, а за возврат го облекол и му направил патишта, аеродроми, полиција, и сите институции што постоеле кај нас уште во римско време, а кај нив не постоеле во 18 век. Еве ние сме европејци, споредбата не е фер, ама истото ова постоело во јужноамериканските кралства, и во азиските.

Си пишал развој во Индија... Нема потреба повеќе да дискутираме.
Плиз сар.

Сајд ноут, 10 милиони е досега непотврдена бројка. Популарно се смета дека се толку без никаков извор, приказна пренесена и преувеличена од збор на збор, ама никој немал начин како да го изброи тој број, со оглед на тоа што првиот попис во Конго е во 1984 година. Исто така ѕверствата со сакате раце биле извршени од африканските сили на Леополд, Force Publique, кои ги сочинувале домородни конгојанци. Сечење раце, готвење и убивање било претежно нивно дело. Интересно е што тој начин на казна постоеле и пред Белгија, а и е продолжен до ден денес. Тешко е таа работа да му се препише дека Леополд ја воспоставил прв.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom