Во сите три целта е да се стекне имотна корист, разликата е во тоа како делото е извршено:
Робери (на нашки кажано разбојништво) - има закана од насилство или насилство, пример ако извадиш нож или пиштол, и се заканиш на продавачката со "дај ги марките" ова би било робери (разбојништво). Или некој ако го извадиш од кола на булевар со пиштол на чело и му ја земеш колата. Насилниот елемент е тоа што ги прави овие дела потешки и генерално казните се доста високи.
Шоплифтинг - крадеш нешто од мала вредност, каде нема голема бариера за кражба, најчесто во продавница. На пример, во Тинекс ќе земеш пиво и ќе излезеш без да платиш.
Тефт - е кражба каде нема насилен елемент: провала во стан, крадење на кола кога никој не гледа, провала во банка сред ноќ, и тн. Шоплифтинг е специфичен тип на тефт од мала вредност.
Постојат вакви идиоти и нормално, треба да легнат затвор долги години, али вакви ликови постојат и на екстремното десно (каде белци убиваат малцинства, пред некој ден имаше пукање од екстремен десничар во Сан Диего). По мене дали биле бели-црни-зимзелени е ирелевантно, секој што се огрешил или дава знаци дека оди во таа насока (политички-верски фанатизам и радикализација со елемент на насилство) се тоа треба да се институционализира, и секој што почитува треба да добие почит (реципроцитет).
Околу тоа дека белците се криви, изворот на сето ова е последица од западни политики во земји во развој пред 100тина години, на нашки кажано: колонијализам (кој постои во мека форма до ден денес). На кратко, Европа си ја дели Африка меѓу себе, европските сили убиваат масовно локална популација, ги поробуваат, и ги држат под контрола со генерации. Белгија под Леополд има убиено 10 милиони црнци, ги има осакатувано, линчувано, жени, деца, старци,
има ставано деца во кафез во зоолошки меѓу животни практика што постоела до 60ти во Брисел. Цела Европа има темна историја со колонијализам и аргументот е дека Европа се развива историски ради колонизација (така прави пари) а до ден денес некои колонијални лидери се слават на запад и се негира страдањето што го предизвикале. Ова не мислам дека е причината за убиствата погоре, али објаснува зошто земјите во развој се фрустрирани со Европа и малцинствата се чувствуваат фрустрирано.
За крај, никој до сега од Пакистан или Индија, Блиски Исток, Југоисточна Азија или Африка не ми негира постоење како македонец, како нација. За мене, таа негација за жал доаѓа од Европа, континентот од каде што доаѓам. Црнец не ми негира постоење, него тоа доаѓа од луѓе што се декларираат себе како цивилизирани со кои делиме континент. Така да моите симпатии се повеќе за оние кои покажуваат почит кон нас како нација без разлика од каде се, без разлика на боја на кожа, и од каде доаѓаат, ради тоа и многу многу не ми сметаат како појава луѓе од земји во развој, ниту пак величам некој пошто е блед и го сметам за супериорен само затоа што е белец. Дали некој е добар човек или не, е индивидуална работа.