Фан Клуб: Пелистер

• Креатор на темата Креатор на темата јас
  • Време на започнување Време на започнување
На прес не одам не од страв туку што ќе слушнам нешто се знај трансферите ги праеше тренерот кој поради лошите резултати си ојде и после пробаја ама касно беше е то ќе го кажат на тој прес.

Добро тогаш ти ќе го прашаш дали чувствуват одговорност и кој ги донел во клубот тие од управа и то ќе се снима и ќе те има по социјални мрежи дека си поставил прашање и ќе му удриш на ПР-от или тешко е?

Никогаш не реков дека Декси е крив за испаѓањето, само што единствената фудбалска управа си зеде за право да ја оцрнува и то што е точно и то што не е, за наредна година предочи трансфери од трета лига му се прат ама пошто е сега во клубот не смеј збор да зборни.
На прес не одам не од страв туку што ќе слушнам нешто се знај трансферите ги праеше тренерот кој поради лошите резултати си ојде и после пробаја ама касно беше е то ќе го кажат на тој прес.
Не бе, ела, постави какво сакаш прашање, од секоја свера дури и за ревизии и итн, ете пошто јас појма немам и другите овде, дојди ти, минатиот прес траеше 45 минути, секакви прашања, дури и тие кои не се одговорија моментално, му се одговорија по емајл, дојди и ти ете и @Пеце земи и кој сака, лично јас ќе ви дозволам да влезите иако мислам дека е само со акредитации и за новинари, прашај ама шо сакаш, прашај и за минатата управа, со колку борџ го остаја клубот, прашај колку имаа нивни луѓе пикнато, каков ростер на играчи оставија, абе шо сакаш, за разлика од тебе и претседателот и јас и Мирко и Мане ќе бидиме таму, нема никој да се крие како тебе, да проба само да напаѓа зад "скриен профил" на кајгана, беа ете неколку души минатиот пат, ќе бидат утре пак сигурно ама ќе бидат нема да седат дома како тебе зад тастатура и само да ги јадат триците... А за то шо верглаш за управата минатата, за сега играчите од 3та лига, ако не јавно знам дека внатре кревав глас и кажвав мое мислење, со Милан бев лично скаран околу то, шо за жал испадна дека сум во право сега... така да или дојди или кој е тука модератор нека те банира на темата и да ти се забрани во сите теми за спорт да кажваш, за разлика од тебе, јас се шо пишам тука, и јавно и лично ќе го кажам и не ми е гајле, оти не се плашам кој шо ќе речи и дали работно место ќе изгубам ама ич, оти не зависам од никој... комплексаш.

Site velite mestenq liga so znaci mesteni I barazi oti vidovme Fk Skopje vleze prva liga isto znajte za sampinot pa sega so mislite zosto Pelister ne vleze ako bese mesteno trebase da gi namestat prvo da ne igraat baraz vtoro koga vekje igraa lesno mozese I da pobedat arno ama ...so velite vie od kaj dojdoa pola igraci od fudbal ili od vmro so velite trenerite so bea vo Pelister bea od vmro ili od drugo mesto slucajno da ne se javi nekoj za kapinkovski za stojanovski ili broke hristov sakate da zborame kolku igraci se od partija itn...Kako sakate recite vmro odnosno ffm ne pustija po voda so nesposobnata nasa uorava strucen stab i tn igraci I zasiluvanja na prethodniot trener koj za mene e given vinovnik zaedno so uoravata so mu dava odvrzani race a site I joe so gledavme I kjutevme oli ne kjutevme no nikoj ne ne slusase site rakomet gledaja
Пелистер во прва лига !
Автоматски споено мислење:

P.S.za baskimi ima dokazi I izjavi vo mvr sleduvase I kazna no ne ja spirvedija do kraj ffm so znaci lesno mozi da gi reasat isto I sega za aracinovo javna tajna e deka poslednqta da ja kuoijq so Sasa gi zemas za usi igracite trenerot se ke kazat I ete ti kazna I za aracinovo arno ama lurot gi boli ffm za Pelister ili nekoja regularnost isto I tie amebite od vmro

Последно уредено:
P.S.za baskimi ima dokazi I izjavi vo mvr sleduvase I kazna no ne ja spirvedija do kraj ffm so znaci lesno mozi da gi reasat isto I sega za aracinovo javna tajna e deka poslednqta da ja kuoijq so Sasa gi zemas za usi igracite trenerot se ke kazat I ete ti kazna I za aracinovo arno ama lurot gi boli ffm za Pelister ili nekoja regularnost isto I tie amebite od vmro
За Башкими уште пред месец и кусуро е одлучено дека ќе играт, мислам дека газдата нивни ја смири топката со овие од Федерација и му ја даде последната на Вардар.

stvarno taka sakate da opstanete prva liga? So isfrlanje ne Baskimi

Sram me faka, zemajte konsolidirajte se i vlezete kako sto treba ili ne vlezete. Od koga pamtam za opstanok se borite

Ден 3 : еве јас се пријавувам про боно да учествувам во ревизија финансиска на клубот последни 10 години

За Башкими уште пред месец и кусуро е одлучено дека ќе играт, мислам дека газдата нивни ја смири топката со овие од Федерација и му ја даде последната на Вардар.
Taka de muabeto bese deka ne bila kriva ffm samo nasite bile krivi a tamu crno na belo ima deka treba da se kaznat arno ama xelo vreme ffm taktizirase swga vgodina ke gi kazat isto rekov za aracinovo odis kaj sasa ke si dat izjavi I tolku od aracinovo arno ama ffm kur ja boli da ne zborame deka pola liga e so smesni zavrsni smetki prijavuvaat po 50 po 100 000 evra znaci parite se na raka davani plus zakonski treba

Sram me faka, zemajte konsolidirajte se i vlezete kako sto treba ili ne vlezete. Od koga pamtam za opstanok se borite
Baskimi vo sekoj slucaj ne treba da bidi prva liga I ne ni trebase da ja pocni isto treba site da imaat isti uslovi ne mozi be kluboj da davaat pari na raka da ima so blokirani zeirsmetki mora da ima ramnopravni uslovi da ne zborame za osnovni uslovi za stadioni nikoj ne rece tie da otpadnat nie da vlezime no no mora da se klaj red ova na nisto ne lici daj ke soberime 100 000 evra od dinaspirata ke naprajme klub I ke mestime utakmici ke orajme glupsoti isto so tie famozni turci sekade so velgoa posle people napraja pa uste ne pocnati slednata sezona ke bidi haos otpakuzqvnje trista gluspoti ke ima ne znam so ne e jasno

Inaku nemoj ti da se konsolidirame pa vie kako se konsolidiravte ako ne bese destani so ekolog sega ke bevte treta liga da zborame za vardar kaj ke bea koj da se konsolidira I kako ako ne eojdi nekoj so pari po naredba na nekoj drug daj molimte takvi demagogii kazuvaj na drugo mesto kaj nas treba prvo zakon za sport pa osnovni uslovi na site tereni sali I stadioni pa posle da zborame a ne vaka pazen muabet

Mozi treba kako avstralija da se napraj profi prva liga da se znaj red I poredok ova sega plus so gluspotite na ffm I sudenjeto na nisto ne lici

Ден 3 : еве јас се пријавувам про боно да учествувам во ревизија финансиска на клубот последни 10 години
Ti ne si partiski nemas revizorska kukja od vmro da prajs se znaj kaj nas koj praj I so izvestaj dava se isto samo nkjega nema

P.S.ne sme nie river plata da otpadnime tuka taka xaxaxa

So se odnesuva za baskimi I prosirvanje na ligata do pred tri dena ni pod razno ne bi prifatil I cesno posteno bi igral 2liga no po onie gluspoti na portalite so pobedata na aracinovo i toa 5-5 pa prececi coceci duri i ali ahmeti go viknaa ne baskimi koj saka neka go isklucat za nie da igrame ic ne mi gajle za nikoj kako so ne mu bes egajle na nikoj za nas so kucinja kuceski ne mozi samo nie da bidime arni a posle da ni se mocaat drugite gi preminaa site granici ! Jas da sum nema ni licenca da mu dam na pola ekipi ic da ne mozat da igraat prva liga nema zal3nje za nikoj !

Последно уредено:

Брат, стварно сакам еднаш за секогаш РЕД да де донеси, не ме интересира кој и како, ако можи еден клуб во случајот Пелистер, да биди се регуларно и фер, плати, премии, да нема црни пари, да не се касни, да не мести, да не игра 3 за 3 ЌЕ МОЖИ СЕКОЈ само така нема да смее последната лига во Европа, па во Општинска Лига бе она го нема, Башкими 10 пати фатени кај шо местат, лани кај шо ја купија, Арсими исто, Шкупи исто, шо е ова бе? Со вложени 100.000 евра, милиони враќаат назад, МИЛИОНИ, само то шо е до мене стигнато зборам, уплати и добивки, замисли колку има шо не излегле јавно... Па ова да е во друга држава абе ќе му се забрани на сите учесници со спорт да се занимаваат по 100 години и ќе лежат по затвори, ама во ова вукојебина, каде се е математика... вака е како шо е...Арачиново не ја купи со Саса? Арачиново не напрај измени со Шкендија па да победи Шкендија м? Не велам дека кај Пелистер нема вина, има и то најголемиот дел, ама да си чесен и поштен во лига каде НИКОЈ ДРУГ НЕ Е... да ти се повраќа...

По неколку (не)преспиени ноќи, по безброј направени кавги меѓу нас навивачите а и меѓу целиот град каде е кривицата за овај пораз не само на Пелистер туку и на цела Битола. И покрај јавните реакции, до последно дававме поддршка и верувавме дека ќе заврши колку толку позитивно оваа сезона. Но на се иди крај! Наредниот период ЌЕ ИНСИСТИРАМЕ НА:
1. Иако знајме дека договорите ви се направени со дискретционо право, ИНСИСТИРАМЕ во јавноста да се објават со име и презиме, сумата која им била испаќана и улогата во клубот на сите оние кои не се фудбалери, односно кои имаат било каква функција освен фудбалер. Да се тргнат прашањата и обвинувањата во јавноста, да се завршат рекла-казала муабетите, одважете се и објавете ги јавно!!!
2. Да се понеси одговорност и јавно да се соопшти кој ги одобруваше оваа сезона трансферите на фудбалерите. Самата селекција е најодговорна за она шо беше ,,прикажано'' на терен. Кој го креираше тимот кој го играше најлошиот фудбал во цела лига? Која е улогата на гувернерот на Македонија Трајко Славевски во носењето на фудбалскиот анонимус Милан Стојановски?
Виновците за оваа катастрофа имаат име и презиме, овој пораз не е дојден сам од себе.

ОДГОВОРНОСТ ОД СИТЕ ДО ЕДЕН ШО ГО ДОНЕСОВТЕ КЛУБОТ НА ОВА НИВО!!!

Ova me bendisa isto I toa so rekov sekoj da znaj deka Pelister mora vo prva liga oti kolku so se uprava ,trenerite ,igracite, ffm vmro site krivi isto sme I nie krivi oti kjutevme ne mozi za nasiot klub da se izborat lobiraat drugite mora da se kreni silno glas pak da se pikaat gravity vo torba kako vo minatoto nema koj da ni go vrati klubot nazad ako ne nie mora da se trgnat na strana rodninski prijatelski vrski I se drugo pa isto kako porano so rekov od pragot na treta liga so akcii na sekoj nacin da se vratime vo prva liga sega isto vazi oti od nas zavisi mora sami da si ja zavrsime domasnata rabota oti Pelister mora vo prva liga !

Голема срамота е испаѓањето на ФК Пелистер од прва лига иако имаше конкурентен буџет најмалце за средина на табела. Еден куп пари се изедоа/украдоа и во ФК и во КК и во РК Пелистер.
Кошарка веќе неколку години Пелистер има конкурентен буџет за шампион и ништо, исто така и ракомет катастрофа годинава.
Сериозно треба да се детектира проблемот, затоа што најголем дел од парите фрлени во бунар доаѓаат од општината односно од Битолчани.
Поздрав и брзо враќање во прва лига, пред се со прочистена управа.

Голема срамота е испаѓањето на ФК Пелистер од прва лига иако имаше конкурентен буџет најмалце за средина на табела. Еден куп пари се изедоа/украдоа и во ФК и во КК и во РК Пелистер.
Кошарка веќе неколку години Пелистер има конкурентен буџет за шампион и ништо, исто така и ракомет катастрофа годинава.
Сериозно треба да се детектира проблемот, затоа што најголем дел од парите фрлени во бунар доаѓаат од општината односно од Битолчани.
Поздрав и брзо враќање во прва лига, пред се со прочистена управа.
По кој основ се ракометот и кошарката катастрофа?

Кошарката со години имаат буџет еднаков на МЗТ, една година и поголем и не освоија ниеден трофеј?
Тоа е успех за тебе?
Ракометот годинава ги изгубија и двете домашни титули убедливо иако исто беа пата пата со Вардар.

резултатите од европа како ти изгледаат или пратиш реултати само кога ќе играат со селски и маалски екипи

резултатите од европа како ти изгледаат или пратиш реултати само кога ќе играат со селски и маалски екипи
Ако мислиш дека со 2 милиони евра се брка титула или final 4 во европа тогаш џабе прајме муабет.

Џабе прајме муабет и се вртиме во круг.

Треба сериозно да се седни и види како понатаму т.е. дали клубот ќе биди партиско прибежиште на партија која е на власт или ќе се смисли нов начин на управување а тоа да не е на приватник со сумлив капитал.
Е сега можи кај нас најдобро е германски модел за клубот со плус дополнителни прилагодување .

Ако општината е главен финансиер на клубот, најдобро решение е адаптација на германскиот модел „50+1“, со дополнителни механизми за транспарентност.
Е зошто оти со години кај нас и други клубови на Балканот се истите проблеми:
  • Политичко влијание врз изборот на раководство.
  • Промени во клубот по секои локални избори.
  • Недоволна транспарентност во трошењето на јавните средства.
  • Исклученост на навивачите и локалната заедница од одлучувањето.
  • Недостаток на долгорочна стратегија.
Бидејќи клубот се финансира со пари на граѓаните, логично е граѓаните да имаат улога во неговото управување.

Пример структура​

1. Членство​

Секој полнолетен жител може да стане член.
Годишна членарина:
  • 1.000 -2.000 денари.
Право на глас:
  • Сите со платена чланарина
Членовите го избираат најголемиот дел од раководството. Ова лесно може да се направи и со онлајн гласање.

2. Собрание на клубот​

Највисок орган на клубот.
Состав:
  • Членови на клубот.
  • Усвојување на годишни извештаи.
  • Усвојување на буџет.
  • Избор на Управен одбор.
  • Избор на Надзорен одбор.

3. Управен одбор (9 члена)​

• 5 претставници избрани од членовите.
  • 2 претставници предложени од општината.
  • 2 независни спортски или финансиски експерти.
Мандат:
  • 4 години.
Никој не може самостојно да има мнозинство , односно за одлука мора да има согласност барем еден глас од сите категории

4. Надзорен одбор (5 члена)​

Состав:
  • 1 финансиски ревизор.
  • 1 правник.
  • 1 претставник на членството.
  • 1 претставник на општината.
  • 1 независен експерт.
Задачи:
  • Контрола на финансиското работење.
  • Контрола на законитоста.
  • Следење на трошењето на јавните средства.

5. Извршен директор​

Се избира преку јавен конкурс.

Минимални услови:
  • искуство во менаџмент;
  • финансиско управување;
  • познавање на спортски организации.
Да не биде активен политички функционер.

6. Транспарентност​

Задолжително јавно објавување на:
  • Годишен буџет.
  • Годишна ревизија.
  • Финансиски извештаи на секои 3 месеци.
  • Спонзорски договори.
  • Трансфери на играчи.
  • Плати на раководството (во рамки дозволени со закон).

7. Финансирање​

Пример:
  • 70% општина.
  • 15% спонзори.
  • 10% членарини.
  • 5% билети и продажба на реквизити.
Целта е со текот на времето зависноста од општината да се намалува.
  • Клубот не зависи од една политичка гарнитура.
  • Граѓаните имаат директно влијание.
  • Поголема транспарентност.
  • Професионално управување.
  • Подолгорочна стабилност.
  • Помал ризик од злоупотреба на јавни средства.
Ако општината ги обезбедува најголемиот дел од средствата, таа треба да има претставници во управувањето, но не и целосна контрола. Така клубот станува институција на градот, а не на која било политичка структура.

Незнам ова е некој модел што можи е апликативен кај нас ама чисто за тема за дискусија, бидејќи факт е дека 30 години тапкаме во место , па пак ќе влезиме пак за опстанок ќе се бориме пак ќе отпадниме.

Мора нешто од корен да се смени !

Back
На врв Bottom