Кодекс на облекување во институции

• Креатор на темата Креатор на темата mints1
  • Време на започнување Време на започнување
Се знае како се оди таму не можи му текнало во 5.11 да се облечи и да оди таму ќе мислат дека е од тајната служба, а не претседател на држава. Тој можи да оди во униформа ама не ваква (работна) туку свечена и се знае таа како изгледа, а во придружба треба да е и неговиот аѓутант за вака да дојде и никако поинаку од ова правило. Се знае како се оди во инситуција,а тоа вклучува театар, градски власти, МВР, АРМ. Не можи ви текнало по влечки или по работнички да влегувате таму.
Ама вие многу драма направивте, женски. Па пола у МВР у Телевизија не знаат ни Македонски да зборат, а вие за дрескод.
А што е со тоа што се пикаат преку ред со врски, а? Зарем нема тука некој код?
Пола од џандарине се пијандури стари, бараби со тетоважи, преваранти ги испофатија за превари, а вие дрескод.
Еј, фишинг праат на СејфСити што го изрекламираа како Ѓаволот носи Прада и ти бараш некој да ѝ верува и почитува полиција?

Немај гајле за мене ја фурам фармерка, маица и патики и не киснам по судови и мвр станици и тоа у лето и како што кажа 10 минути работа и си идам.
Автоматски споено мислење:

Исто и кога носиш штикли. На мажите нозете им се одземаат. Така што, ако правиш некакви зделки со мажи, облечи си штикли и стави си црвен кармин.
Ги издаде сите женски сега. Значи ако некоја ми дојде службено со штикли и црвен кармин уствари сака да ме насанка?

Па ние не сме цицале весла, цицки сме цицале сите овде и женски и машки, не сме од вчера и знаеме што и кога сакате вие женските да добиете гага.

Ама вие многу драма направивте, женски. Па пола у МВР у Телевизија не знаат ни Македонски да зборат, а вие за дрескод.
А што е со тоа што се пикаат преку ред со врски, а? Зарем нема тука некој код?
Пола од џандарине се пијандури стари, бараби со тетоважи, преваранти ги испофатија за превари, а вие дрескод.
Еј, фишинг праат на СејфСити што го изрекламираа како Ѓаволот носи Прада и ти бараш некој да ѝ верува и почитува полиција?

Немај гајле за мене ја фурам фармерка, маица и патики и не киснам по судови и мвр станици и тоа у лето и како што кажа 10 минути работа и си идам.
ХАХА абе не сум женско. Не е некој бараба ако носи тетоважи, а и јас сум против во служба да се носат тетоважи ама не од тоа што ги мразам и сметам дека се бараби туку од безбедносен аспект. Кодекс на облекување имаш секаде не е тоа нешто ново само сега бараат барем малку од малку почит. Тоа е почит на институцијата исто како што го даде примерот со Зеленски што им одите како од Донбас вратен се знае ако сака да се види со државник не можи да изгледа така туку како што напишав со службена или свечена униформа уште подобро во придружба на неговиот аѓунтат и никако поинаку. На било кој друг начин искажуваш непочит. Истото важи и за поставување на знамињата по бандери тоа низ Битола го имам забележано кога доаѓам.

Исто и кога носиш штикли. На мажите нозете им се одземаат. Така што, ако правиш некакви зделки со мажи, облечи си штикли и стави си црвен кармин.
Е тука си грешка мислам, мажите не обожаваат црвен кармин многу. Општо не сакаат превише шминка.
Ама поентата ми е дека кога човек изгледа добро, и мажи и жени во поголем дел од времето ќе бидат поуслужливи.
Човековата психа е таква.

Е тука си грешка мислам, мажите не обожаваат црвен кармин многу. Општо не сакаат превише шминка.
Ама поентата ми е дека кога човек изгледа добро, и мажи и жени во поголем дел од времето ќе бидат поуслужливи.
И љубезноста е исто важна, што ако е дотерана и убава, ако не е фина и се понаша ко сноб, дрска, арогантна...

Значи не шминка.
Само малку пудра, туш може, но и не мора. Може маскара. И црвен кармин. Решени се. :D

Затоа шо е у јавна институција, сеа е климатизирано внатре, има 10мин до 1 саат време работа. Внатре на ново, климатизирано, средено. Сакавте ново? Епа има да се понашате ко господа, не ко стока.
Ја бев у пантолони долги, маица со кратки и патики. Идев пешки од Соборна до Телевизија и назад. И жива сум. И никој не го заболе бе друже дали моеш или не на 30 факинг степени.
Прво е СЕЉАЧКИ да доеш у апостолки и толку краток шорц.
Разбираш ти друже дрес код или не ти е јасно?
Вака само на кеј се иде. Може успат од стаза ѝ текнало да заврши нешо.
У банка исто се иде среден.
По државни институции или битни институции освен шпонови и глупи Македонци влага и културен народ од странство. Не мора да се брукаме.
Иди било кај пробај у суд, банка, црква, јавна установа да влезеш несоодветно облечен.
Убаво имав професорка у средно шо нѐ враќаше дома, за фармерки скинати, тренерки, нокти долги, трепки вештачки.
Сме плачеле по дома. Ама отиде све у курац.

Затоа не ни куцам више толку. Си ибало матер овде оправање народ. Дрес код ви е мисловна именка не па нешо друго.
И по папучи, влечки, сандали или апостолки ми е безвезе да се шетам, патиката е крал на обувките. Полајт, поопуштена, поспортска, не мора да е строго деловна, да свети ко ќелава глава на сонце.

Сега дел од овие институции што ги наброја се приватни, како банките, и немаат некоја политика да враќаат граѓани назад затоа што работат на релативно мал пазар, со голема конкуренција. Посветуваат внимание за грижата за клиенти. Оние кои се државни, можат да форсираат дрес-код политика, и сакаш-не сакаш мора да ја почитуваш затоа што ти треба таа услуга. Ама верувај, за неколку денови ќе омекнат овие мерки, никој нема ни да ги почитува, ни да ги имплементира.

Еднаш зборував дека одредени професори на факс имаа воспоставен критериум за облекување, не дозволуваа студентот како сака облечен да дојде на испит, па и на предавање. Папучи, кратки фустанчиња и хавајки беа забранети. Не кај сите професори, кај дел.

Во однос на твојата мака, да си ја споделам мојата приправничка. Скоро две години секојдневно по инситуции, нотари, извршители, градско собрание, централен, пошта, УЈП, општини, даночни одделенија, банки, агенција за вработување, царина...каде не, и лето и зима, се издржува. Луѓето кои работат во надворешни услови, издржуваат. Ќе издржи секој, пола саат-саат, ако институцијата тоа го бара.

Еднаш ни правеа проблем во едно министерство, не дозволија вработен да влезе по работна униформа (овде веќе не бев приправник) затоа што наликувала на тренерка, што е безвезе! Така, не секој формален дрес-код е паметна имплементација затоа што мора да се земе предвид и дека не секој може да си ги исполни работните задолженија односно задачи ако не биде пуштен во таа институција, мислам дека ме разбираш што сакам да кажам. Тогаш влегов затоа што не носам работна униформа, која кај нас не е задолжителна, ама сепак...да носев се бацев врата.

пи.ес. Нека не те лажат погоре дека штиклите се пресудниот фактор еден маж да попушти, туку босите ноџиња. Да му веруваш на бато. :love:

Башка патика > штикла.

Затоа шо е у јавна институција, сеа е климатизирано внатре, има 10мин до 1 саат време работа. Внатре на ново, климатизирано, средено. Сакавте ново? Епа има да се понашате ко господа, не ко стока.
Ја бев у пантолони долги, маица со кратки и патики. Идев пешки од Соборна до Телевизија и назад. И жива сум. И никој не го заболе бе друже дали моеш или не на 30 факинг степени.
Прво е СЕЉАЧКИ да доеш у апостолки и толку краток шорц.
Разбираш ти друже дрес код или не ти е јасно?
Вака само на кеј се иде. Може успат од стаза ѝ текнало да заврши нешо.
У банка исто се иде среден.
По државни институции или битни институции освен шпонови и глупи Македонци влага и културен народ од странство. Не мора да се брукаме.
Иди било кај пробај у суд, банка, црква, јавна установа да влезеш несоодветно облечен.
Убаво имав професорка у средно шо нѐ враќаше дома, за фармерки скинати, тренерки, нокти долги, трепки вештачки.
Сме плачеле по дома. Ама отиде све у курац.

Затоа не ни куцам више толку. Си ибало матер овде оправање народ. Дрес код ви е мисловна именка не па нешо друго.
Знаеш зошто народот не сака дрес код за влегување во институции? Затоа шо тие институции се синоним за мито, корупција и партиски легачи. Затоа шо народот не е воопшто задоволен од нивната неажурност. Овие работи се битни за функционирањето на една држава ,а не како бил облечен некој си Соколе шо влоегува во институцијата.

ХАХА абе не сум женско. Не е некој бараба ако носи тетоважи, а и јас сум против во служба да се носат тетоважи ама не од тоа што ги мразам и сметам дека се бараби туку од безбедносен аспект. Кодекс на облекување имаш секаде не е тоа нешто ново само сега бараат барем малку од малку почит. Тоа е почит на институцијата исто како што го даде примерот со Зеленски што им одите како од Донбас вратен се знае ако сака да се види со државник не можи да изгледа така туку како што напишав со службена или свечена униформа уште подобро во придружба на неговиот аѓунтат и никако поинаку. На било кој друг начин искажуваш непочит. Истото важи и за поставување на знамињата по бандери тоа низ Битола го имам забележано кога доаѓам.
А, јас помислив дека си у женската екипа. Треба да се има некое почитување тоа се подразбира, ама не може дрескод да биде приоритет особено у случајот со Зеленски. Јас не познавам човек што не мрази полиција, просто не сакаш некој да те казнува, а он друга страна го прави слободно тоа за кое што тебе те казнува, на пример сообраќај. Тие со тетоважи, па у алфите на времето имаше и бивши робијаши и слично. На регистрација видов и џандарка со тетоважи, виски у рака и пееше нешто српско, ваљда славеа нешто, не разбрав. Не носеше ни униформа. Особено овде фатија еден куп преваранти за дозволи, сообраќајни коишто ги издавале неовластено.

Така да тоа што они бараат почит кон дрескодот и сите правила сообраќајни, криминални, такви, вакви онакви, некои го сфаќаат како да бараат покорност, а не почитување, оти од друга страна они, полицијата и властите, ги прекршуваат сите правни правила и прописи.

Да, поудобни се.

Ама кога жената носи штикли, мажот ја гледа како бог. Жими сѐ, одма се претварате во јагниња.
Нема искуство чоекот затоа мисли така.

А, јас помислив дека си у женската екипа. Треба да се има некое почитување тоа се подразбира, ама не може дрескод да биде приоритет особено у случајот со Зеленски.
За џандарите и јас ќе се сложам како и за другите припадници што имаат тетоважи. Едноставно има некои работи кои се забранети е сега ќе се најди некој покусо ќе кажи дека во армијата на САД има тетовирани па не им смета. Точно ама да забележите што се по чин и после ќе дискутираме. На Зеленски, а и на било кој државник вклучувајќи го тука и НГШ еве да го земиме дека е Залужни. Замисли да оди Залужни по теренската униформа вратен од КМ сместено во Донбас и се сретнува со некои државници, па каков пример ќе остави тој за себе како генерал или Зеленски како државник? Никаков затоа што генералот е офицер, а офицер во било која армија значи пред се чистина и среденост, а теренската униформа претставува се само не чистина и среденост. Затоа и носат бели ракавици (во зима се црни, а бели немам видено да има зимски ракавици), акселбендер, шапка, чевли или штикли за жените итн. Во теренска униформа на прием само во касарна на одредени места, а не во Белата куќа, влада, собрание итн.

Back
На врв Bottom