Rodni drva vo urbana sredina na drzavno zemjiste.

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.635
Поени од реакции
15.546
Локација
Skopje
Pred 5-6 godini pred zgrada na edvaj najdenoto zemjiste pomegu dva reda zgradi so edvaj sirina 1 metro resiv i posadiv poveke rodni drvca,visni-cresi-slivi-ribizli . se drugo od okolu zgradite e beton,asfalt i plocki. Pred zgradite ima ogromen parking od site 3 strani AMA samo Asfalt,nikako ne im teknalo da ostavat po eddna DUPKA bez asfalt pa i po nekoe drvce da ima... koj ke cisti potoa lisja vaka im e poubavo neka gorat kolite celo leto.
Pred 2-3 godini pocnaa i ozbilno da ragaat drvata i plodovi. Eve denes resiv da go posetam ovostarnikot na samo 4 m. odalecenost od portata. Toa cudo e na Bul.Asnom vo N.Lisice.
Vtora slika,ova mi e najinteresno,vtora godina mu e a rodilo kako da go oslobodil Skopje.Visina mu e edvaj 1m a steblo tenko kako prst.A bas toa lani go nasadiv pred tuga zgrada i nikoj ne me sopre vo toa,potocno ne me vide.
Sakav i trebase vakov naslov---Samo cresata da ja najdam ziva.
Dali ste ZA, rodni drva pred zgradite vo metropolata. (ili po bulevarite i malite parkovi)-kako e vo Evropa pisete.

Attachments

• Слика2230[2].jpg
    Слика2230[2].jpg
    303,2 KB · Прегледи: 42
  • Слика2238[1].jpg
    Слика2238[1].jpg
    417,9 KB · Прегледи: 40
  • Слика2237[1].jpg
    Слика2237[1].jpg
    272,8 KB · Прегледи: 39
  • Слика2239[2].jpg
    Слика2239[2].jpg
    237,4 KB · Прегледи: 39
  • Слика2204[3].jpg
    Слика2204[3].jpg
    263,4 KB · Прегледи: 41
Последно уредено:
Ок е да се садат дрвца, било родни било неродни... Не сум сигурен дали плодовите од тие дрвца се добри за јадење, бидејќи се од загадена средина...

Ок е да се садат дрвца, било родни било неродни... Не сум сигурен дали плодовите од тие дрвца се добри за јадење, бидејќи се од загадена средина...
Кога купвиш од на пазар од кај знаеш од кај се овошјата можда од покрај РЕК Битола пример?А колку се тилтувани со пестициди то е друг муабет.

Казниво е садење родно овошје во урбана средина, поради опасност од стршлени и оси

Казниво е садење родно овошје во урбана средина, поради опасност од стршлени и оси
На ова загадување... де кажи кога последен пат си видел стршлен?
А оси има и по контејнерите и кантите.. така да.. уживај ;)

На ова загадување... де кажи кога последен пат си видел стршлен?
А оси има и по контејнерите и кантите.. така да.. уживај ;)
Јас лани летото утепав дома. А он живее блиску.

Јас лани летото утепав дома. А он живее блиску.
Абе и волк имавте у Скопје.. не можеш таков заклучок да вадиш...
Стршните одат кај што има пчели (кошници најчесто) или у шума...

Ја у град не сум видел со години..

Nie mece, si trckase niz parkot nekolku dena :D
Ние зомби апоколипса...
Денес пазарен ден, се што е со една нога у гроб беше излезено :cautious:
И тоа не дека купуваат нешто, туку само така доживљај ти прават на пешачки, по пат, на тротоар..
Автоматски споено мислење:

едит: у право беше @парва :rolleyes:

Ние зомби апоколипса...
Денес пазарен ден, се што е со една нога у гроб беше излезено :cautious:
И тоа не дека купуваат нешто, туку само така доживљај ти прават на пешачки, по пат, на тротоар..

едит: у право беше @парва :rolleyes:
Vo Pehcevo Duovden, ziv coek nema :D

Абе и волк имавте у Скопје.. не можеш таков заклучок да вадиш...
Стршните одат кај што има пчели (кошници најчесто) или у шума...

Ја у град не сум видел со години..
Има овде, не дека се ептен честа појава, ама ги има. Иако за ова со закониве сигурно не може на кој му текне да сади овошки сред град, ама не верувам дека е таа причина.

Има овде, не дека се ептен честа појава, ама ги има. Иако за ова со закониве сигурно не може на кој му текне да сади овошки сред град, ама не верувам дека е таа причина.
Нема таков закон дај не се губете :cautious:

Добро, ние сепак Припјат сме, па ме чувал Господ да видам стршен дома..

Ostaj te gi strslenite, ke se najdi tuk i tamu po nekoj, tuku koga posleden pat svetulka imate videno ? :cautious:

Нема таков закон дај не се губете :cautious:

Добро, ние сепак Припјат сме, па ме чувал Господ да видам стршен дома..
Абе голема е веројатноста да има, не може кој кај стигне да сади глупости низ град. Стршенов се вртеше околу куќа цело време на крај влезе, па се скри, па го барав да го утепам. Овде има и ласици, куни, змии, ежови.
Ostaj te gi strslenite, ke se najdi tuk i tamu po nekoj, tuku koga posleden pat svetulka imate videno ? :cautious:
И ова има кај мене во населба. Лани летото ги гледав, годинава немам приметено, не знам од кога им е сезоната.

Back
На врв Bottom