Сејф Сити (Safe City)

• Креатор на темата Креатор на темата Ireal
  • Време на започнување Време на започнување
Ако нема го следиш главниот.
Секогаш е слободно за десно и да има и да нема додатно зелено светло со стрелка, ама мора прво да пропуштиш возила што ти доаѓаат од лево и идат право, пешаци, точаци, тротинети.

На пример:
Овде имаш додатно зелено светло (стрелка надесно) и можеш да се пуштиш слободно оти ова е булевар и имаш своја лента откога ќе свртиш, па практично може истовремено да влезеш и ти и оној од обратната насока што ќе врти лево у случајов сивана кола што чека на семафор.

avtomobili-vozila-ulica-raskrsnica-skopje.jpg

Ова не е вистина.
И ти си за преполагање, така ми стои.

Не постои ГЛАВЕН семафор.
Има семафори што регулираат правци (право, десно или лево).

Епа нека ти пишат казна, па расправај се на суд :kafence:

Епа нека ти пишат казна, па расправај се на суд :kafence:

Радо би се расправал кога знам дека сум во право.

Мене повеќе ме загрижуваат возачите како тебе - што чекаат да пројдат десно, а нема семафор што важи за тој правец и се ориентираат по некаков си главен семафор.

Нема следење "главен семафор" знам дека мислиш на недодатно зелено светло за десно.

@Ron Burgundy Што ќе правиш ако сакаш да свртиш десно на оваа раскрсница? Ќе гледаш семафор или ќе пратиш сообраќај?

jurij-gagarin.jpg

Радо би се расправал кога знам дека сум во право.

Мене повеќе ме загрижуваат возачите како тебе - што чекаат да пројдат десно, а нема семафор што важи за тој правец и се ориентираат по некаков си главен семафор.

Не се секирај за мене, јас возам нормално, и ниедна казна немам до сега добиено.
Автоматски споено мислење:

Нема следење "главен семафор" знам дека мислиш на недодатно зелено светло за десно.

@Ron Burgundy Што ќе правиш ако сакаш да свртиш десно на оваа раскрсница? Ќе гледаш семафор или ќе пратиш сообраќај?

Прегледај го приврзокот 478548

Нема што на овој семафор, си имаш ленти посебни за десно. Зборам за мали раскрсници.

Прегледај го приврзокот 478548
А зошто би гледал семафор кога има посебна лента за десно?

На мали раскрсници е забрането да се врти десно, ако нема лента за десно или нема додатно светло за десно.

Пример е онаа спроти Пошта, од кај Ист Гејт што оди накај НБРМ, кај Андреј Компани дуќанот. Таму нема лента, ама има светло за десно.
Ако немаше светло за десно - нема минување десно воопшто.
Исто е и после Рекорд накај Пошта.

Од кај Олимписки накај Железничка станица нема светло за десно, ама има лента.

На мали раскрсници е забрането да се врти десно, ако нема лента за десно или нема додатно светло за десно.

Пример е онаа спроти Пошта, од кај Ист Гејт што оди накај НБРМ, кај Андреј Компани дуќанот. Таму нема лента, ама има светло за десно.
Ако немаше светло за десно - нема минување десно воопшто.
Исто е и после Рекорд накај Пошта.

Од кај Олимписки накај Железничка станица нема светло за десно, ама има лента.
Значи зелено додатно светло за десно ставаат кајшто не можат да направат додатна лента за десно, ама откога ќе свртиш имаш своја лента, на пример кај Мајчин Дом кога се уклучуваш на булеварот према Три Бисери. Од улица со две ленти влегуваш на булевар со три ленти, од кои едната им е за лево, значи само две ленти на нив им идат право, а третата ти е слободна на тебе. Ме разбира ли некој?

Не може да свртиш десно ако видиш прецртана стрелка за десно или знак за слепа улица. У сите други случаи ако нема сообраќај слободно сврти десно, нормално прво ги пропушташ другите.

А кога веќе искрено се исповедаме за казни, до сега имам добиено само две:
За брзо возење у населено место (булеварот кај Ист Гејт од Автокоманда кон Гази Баба)
И за премин преку две полни ленти исто кај Ист Гејт од паркингот што веќе го срушија и ставија пластични столбови на тоа место.

И за двата прекршоци признавам свесно ги направив.

Последно уредено:
Не може да свртиш десно ако видиш прецртана стрелка за десно или знак за слепа улица. У сите други случаи ако нема сообраќај слободно сврти десно, нормално прво ги пропушташ другите.

Како што кажав - ако на една раскрсница:
- нема лента за десно
- нема дополнително светло за десно, туку има само за право и/или лево

Правиш прекршок ако одиш десно, а си се престроил во лента што означува само за право и си поминал на семафор што има светлосен знак само за право.

Ова не е случај со тој од Бијонс и измешавте баби и жаби.

Како што кажав - ако на една раскрсница:
- нема лента за десно
- нема дополнително светло за десно, туку има само за право и/или лево

Правиш прекршок ако одиш десно, а си се престроил во лента што означува само за право и си поминал на семафор што има светлосен знак само за право.

Ова не е случај со тој од Бијонс и измешавте баби и жаби.
Ова што го кажуваш ти е да речеме "дупка у сообраќајниот систем", ако сака може да те казни, ако нејќе нема да те казни.

Таков семафор е лош семафор. Погрешно подесен. За лево и за право може да е истовремен. Ама за десно и за право не може да биде истовремен, и затоа и додаваат зелена стрелка за десно.

Секогаш е слободно за десно на над 90% раскрсници у Скопје. За Охрид не знам.
Има раскрсници и без семафори, особено мали раскрсници со по една лента у сите правци и нормално сообраќајни знаци за предност.

Ако у случајот на @bijons имало лента за десно со островче, ама она застанала на таа за право и било црвено, па отпосле и текнало дека треба да врти десно и си минала, тогаш е прекршок.
Не ги знам раскрсниците низ Охрид па да тврдам какви се, дали имаат или немаат додатни светла.

Последно уредено:
Јас за поинаков случај сфатив дека зборува. Пример, одиш од Нова Македонија кон АМСМ и кружниот тек на почетокот на Теодосиј Гологанов. Левата лента е лево (кон цветен пазар) и право, а десната е само право. Се пали дополнително зелено светло (иако условно "главниот" семафор е црвено) за право од десната лента, да не ги чекаш оние што вртат лево.
Како што сфатив во таква ситуација продолжила право и и регистрирале прекршок према црвеното светло на "главниот" семафор и затоа се осеќа обесправена.
Или ваква ситуација или за ситуација за дополнително зелено за вртење десно.
За се' друго не сфаќам зошто би се бунела :D

Сеедно, и да била у право и да не била, џандарите нема да ти признаат од глупа гордост.

Имаше случај со некој со скутер и некој друг до него што направил прекршок, ама камерата го регистрирала овој со скутерот. Го коштало човекот малку повеќе време и пари натаму наваму ама си се докажал.

@Ron Burgundy Ме мрзи да го барам клипот на нет, ама тој си чека за десно кај што има слободна лента. Мислам дека заебамција е клипот.

Сеедно, и да била у право и да не била, џандарите нема да ти признаат од глупа гордост.

Велиш дека не би признале своја греша „од гордост„?....:icon_lol:
Ќе да е „друго„ во прашање.

Велиш дека не би признале своја греша „од гордост„?....:icon_lol:
Ќе да е „друго„ во прашање.
Џандари не признаваат грешка никогаш, а ниту они не поштуваат правила сообраќајни, криминални, секакви...
Ама им се може па се курчат... дур некој друг џандар не им замери па ги издаде и после ќе си читаме на нет какви се превари правеле со дозволи, пасоши, документи итн...

На многу раскрсници низ Скопје може да заглавиш на сред раскрсница, па не ме чуди тоа што сакаат да казнуваат и за тоа, просто да искористат.

Back
На врв Bottom