Црна Хроника

• Креатор на темата Креатор на темата Macka12345
  • Време на започнување Време на започнување
Да, затоа вие докторите сте таму да процените кој 77 годишњак не е способен, кој е.
Свесни ли сте вака да ве прашам колку луѓето што ве ранат, земјоделците, се баш над 70 години, па возат трактори, камиони и слично.
Добро, тука не можам во целост да се сложам со тебе затоа што се запоставува една компонента: работоспособност. Не за џабе има поставена старосна пензија, на 64 (+3), односно станува збор за поредовни и подолги траспортни (меѓународни) рути, со оглед на фактот дека тој вршел транспорт на стока- работел. Ограничувањата требаат да бидат во таа насока. Дедо ми сеуште е активен возач, иако сам си прави проценка дали може да ја извози рутата од саат-време или не. Така не вози ноќно време и кога има неповолни временски услови затоа што е свесен дека и рефлексите и видот драстично му се опаднати.

Со оглед на тоа дека камионот доаѓа од џган место, нема да ме чуди и да нема поминат прописен технички преглед.

Џаро кога возеше пола коли по улицине изгребани од него, на крај му падна и левата врата.

А зошто мене ме прашуваш? Јас не сум таа што прави проценка за возачка способност. Допирна точка немам со тоа. Постојат различни видови доктори бе Дарлинг.
Извини ако те цитирав меѓутоа доктор си и си запознаена со физиологоијата, психологијата, што и да е, од факултет па мислам дека имаш повеќе барем општо познавање од нас.
Лекарските често се даваат и од ракав. За вработување отидов, ми зедоа ливчето и ми ставија мур и толку.

А за проценка за такви способности кај стари или хендикепирани лица треба веројатно (не знам, мислењето од вас докторите е најрелевантно за тоа дали и како би се тестирале тие стари лица) доктори од повеќе специјализации плус практична показна вежба.
Ама па и тоа кога ќе видиш ќе може да се купи кај нас, као и све друго.

И не само рефлекси, вид, почеста можност за удари, ортопедски случаи, простати, чуда, туку и умот често се менува кај постарите.
За младите што ги споредуваат ама ич не е за споредба. Младите беснеат ради нефункционална полиција, закон, често и психотропни супстанци и слично. Казни го еднаш синот на цајканот или советникот, одземи му ја и колата, прави рации као у ексју па да видиш како ќе се смират. Овде најбесно возат по мала улица синот и другарите на цајканите.

Офтопик Па (ако) го сменат и законот рецимо за пензионирање на 70, ќе излезе од дома, нема да знае ради што излегол, не па да работи :)

Последно уредено:
Не се проблем возачките што ги имаат постарите него у случајов професионалното возење кое треба да биде забрането за нив пошто немаат рефлекси веќе.

Лекарските често се даваат и од ракав. За вработување отидов, ми зедоа ливчето и ми ставија мур и толку.
И мене така ми даваат и го носам на работа, наместо да ме малтретираат на систематски со 300 прегледи. За нив лесни пари, за мене заштеда на време, енергија и нервози. Дали така треба да биде, е сосема друго прашање. :)

Не се проблем возачките што ги имаат постарите него у случајов професионалното возење кое треба да биде забрането за нив пошто немаат рефлекси веќе.
Точно, професионално возење со десетици часови и огромни возила. Многу специфично, многу барано и платено занимање е тоа. Затоа одат и по двајца шофери на подолги релации, чест е заморот кај нив.

Полицајци, војници уште на 50 години ги праќаат во пензија со бенефициран стаж демек измачени не можат веќе а пензионери нека лупаат и после 70+ години да возат тешки камиони и автобуси со патници да ризикуваат животи на други учесници во сообраќајот

А зошто мене ме прашуваш? Јас не сум таа што прави проценка за возачка способност. Допирна точка немам со тоа. Постојат различни видови доктори бе Дарлинг.
Добро ја не знам кај си, ама вашата бранша го одредува тоа, одговорноста е кај вашиот сектор.
Автоматски споено мислење:

Добро, тука не можам во целост да се сложам со тебе затоа што се запоставува една компонента: работоспособност. Не за џабе има поставена старосна пензија, на 64 (+3), односно станува збор за поредовни и подолги траспортни (меѓународни) рути, со оглед на фактот дека тој вршел транспорт на стока- работел. Ограничувањата требаат да бидат во таа насока. Дедо ми сеуште е активен возач, иако сам си прави проценка дали може да ја извози рутата од саат-време или не. Така не вози ноќно време и кога има неповолни временски услови затоа што е свесен дека и рефлексите и видот драстично му се опаднати.

Со оглед на тоа дека камионот доаѓа од џган место, нема да ме чуди и да нема поминат прописен технички преглед.
Супер, се океј.
Ама некој ако се нафати хонорарно не е проблем.
И возел од Косово до Скопје, не возел од Франкфурт...
Стварно премногу се фокусирате на небитни детали. Причината се утврди дека нема врска со здравствената состојба и возраста.

Back
На врв Bottom