Woke и cancel култура, SJW, safe spaces, политичка коректност...

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување
Некогаш не е проблемот паузата, туку има ситуации во кои вагаш што ти е финансиски поисплатливо за да го одгледуваш тоа дете. Бебето не живее од воздух и љубов.
Никакви пари на светов не можат да му го надоместат времето поминато со мајка му у тој дел од развојот. Од аспект на тој развој.

Никакви пари на светов не можат да му го надоместат времето поминато со мајка му у тој дел од развојот. Од аспект на тој развој.
Јас се согласувам, ама ако немаш пари? Како ќе го храниш? Пелени од кај ќе купуваш?

Последно уредено:
Господ знае кому што тоа значи.
Абе аман Берик, убаво знаеш што значи. Не зборам за луксузирање, туку едноставно немаш пари бре да го гледаш детето. Не живее од љубов само и воздух. Треба да купиш храна, пелени, триста други глупости.

Пример еве ќе ти ги земам приватните специјализанти во државава кои немаат право на платено породилно отсуство, и во случај на бременост треба да си ја стават специјализацијата на пауза, и да не земаат никави примања од државата.

Некогаш не е проблемот паузата, туку има ситуации во кои вагаш што ти е финансиски поисплатливо за да го одгледуваш тоа дете. Бебето не живее од воздух и љубов.

Тоа пак, што немаат здравствено осигурување…е друга тема на муабет.

Два света се двете ситуации. Едната е во Северен Фиром, прчија што не знае кај тера, другата е во среден, цивилизиран свет што преку форсирање некоја бос бејб -култура, сака од жената да напраи маж, од мажот-леунка со цицка од тему, а цехот да го плати детето.

Абе аман Берик, убаво знаеш што значи. Не зборам за луксузирање, туку едноставно немаш пари бре да го гледаш детето. Не живее од љубов само и воздух. Треба да купиш храна, пелени, триста други глупости.
Ќе седиш со него, ќе бидеш близу до него. Мажот е далеку понеприкладен за таа работа, од аспект на развојот на бебето.
Он ќе иде да вози Волт, ќе работи у Хај-тек кај Саво, келнер у Калдрма.... за да имате за пелени и друго. Мада може и платнени пелени, ако е толку срање ситуацијата, после ќе ги перете и варите у врела вода и тн.

Прво си помислив ова е drive by, дека фаќам некои залутани куршуми, но излезе straight up assassination обид. Сепак ќе го дозволам, знаеш ти добро зошто. Но, за волја на вистинста, навистина бев полиберален во 2023 одошто 2026. Премногу поткасти од маносферата следам изгледа. Сега ги нарекувам кучките кучки почесто.

Него, вие “доле” дали се спремате за прајд?
Ќе блеснете пак пред светот.
:oleee:

Прегледај го приврзокот 478329

Кога сме на тема воук, вчера дознав дека имам повеќе денови за породилно како non birthing parent од жена ми која го носи детето. Значи јас како татко можам да останам дома повеќе со детето од мајката која ќе го роди и дои. Зарем било некогаш подобро од денес да си бел маж?

Actually имаш многу добар point.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Нема врска со воук ова, туку со чиста семејна економија. Има жени кои заработуваат повеќе од мажите во денешно време и чии што кариери не трпат долга пауза.

Така што, не е тоа машка привилегија, туку ствар на семејна логистика.
Па не зборам кој да седи дома ако едниот повеќе заработува, зборам за тоа дека како прво јас сум изедначен со мајката, имаме исто време породилно што мене само тоа ми е чудно, а како второ, воук бидејќи таква е мојата фирма која ми дава повеќе слободни недели како татко во споредба на таа со жена ми, иако таа е трудната, башка повеќе платено, башка опција да можам да земам уште пола година неплатено, што не е случај кај жена ми. Кажувам воук бидејќи имаме мешани тоалети, цели оделенија за инклузивност итн, но од друг агол некој би рекол стимулираат да прават деца и да биде полесно за сите родители, не само за мајката.

Ништо подобро за едно бебе од седење со татко му и доење со цицка од Тему, додека мајка му праќа мејлови , дреме на Зум конференции и симулира работа.
Барем е од дома, вака така работниот ден ќе го истурка. Има апсурдност да, затоа го пишувам, но зарем идеалното не е и двајцата да се слободни да го растат бебето првите месеци заедно? Зошто јас “да возам Волт, работам у Хај-тек кај Саво, келнер у Калдрма”? Се напизди малку кога почнавме да ги планираме деновите поради тоа што еден маж како татко може да има повеќе денови од жена што ќе раѓа и дои, но сепак таа флексибилност повеќе ја преферира на крајот на денот, да бидам и јас дома, наместо да ме лаат кучињата надвор возејќи втора работа додека таа заборави да збори од толку гукање. И тоа што работата ќе ја чека и после година-две.

Колку јаде едно дете? Најголем дел од трошоците се безвеза. Нас не не ранеле со кашички кои се скапи, не сме носеле памперс, него ги переле пелените. Сите трошкови околу деца се измислени.

Дека има конзумеризам за модерни бебешки реквизити од типот на колички, носилки, столчиња, цуцли, креветчиња играчки, алишта има.
Ама да речеш дека сите трошкови се измислени треба веројатно и самиот уште да си во пелени.

Реално си има трошоци, а најголемиот трошок е времето и иако тој трошок веројатно е единствениот кој сакаш да плаќаш што повеќе (со задршка услов да си нормален човек). Проблемот е што тој ресурс (времето) е конечен и некогаш (во пракса секогаш) обврските лошо се поклопуваат со тоа.

Паричните трошоци не се занемарливи, не толку за јадење (ако нормално се готви, што денес е сѐ поретка пракса) но за другите работи си има трошоци. Не пелените, тие не се скапи во однос на времето што го штедат. Но има куп други трошоци кои за фамилии со просечна заработувачка се навистина големи. Ете обувките на пример, се менуваат на х месеци а чинат скоро колку обувките за возрасни. Квалитетна облека исто. Количките се ретардирано скапи, посебно ако сакаш барем нормален квалитет (90% се тешки срања). И има куп замки, посебно за мајките, куп непотребни работи кои имаат добра пропаганда дека се потребни. Ако се остават жените без контрола, дури и разумни личности кои не се склони кон неразумно трошење, способни се за многу кратко време да потрошат куп пари на такви непотребни глупости. :)

Дека има конзумеризам за модерни бебешки реквизити од типот на колички, носилки, столчиња, цуцли, креветчиња играчки, алишта има.
Ама да речеш дека сите трошкови се измислени треба веројатно и самиот уште да си во пелени.

Се измислени. Здравје ја кога ќе се женам жената на рака ќе ги пере пелените и ќе ги рани децата со манџа како и ја што сум се ранел.

Се измислени. Здравје ја кога ќе се женам жената на рака ќе ги пере пелените и ќе ги рани децата со манџа како и ја што сум се ранел.
Ако ги пере на Вардар за да не пушта машина тогаш да, нема да имате трошок.

Здравје ја кога ќе се женам
Happy Cracking Up GIF by Regal

Пола од дрндупките за бебиња стварно се измислици, направени исклучиво за раат на родителот и на ниеден начин не го помагаат развитокот на бебето.
Уште поскапо е кога каурската суета ќе заигра, па не се земаат од други деца дрндупки што се надраснати, туку морало да е све ново.

Back
На врв Bottom