Не мораше, сам си сеЕпа цитирај го тој кој го цитирав и јас, вака за малку кавга ќе се случеше![]()
јавиСистемот „сети се снао“ никогаш не закажал

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не мораше, сам си сеЕпа цитирај го тој кој го цитирав и јас, вака за малку кавга ќе се случеше![]()
јави
Јас мислам дека повеќе беше внатрешно несогласување кој да биде главен, отколку надворешни тајни служби.Тоа ми беше чудно затоа што Марковиќ немам приметено да го пљукаат ни комунистите ни четниците и усташите (зборам за овие од 90тите). Затоа мислев да не бил некој гробар од типот на Горбачов што толку бил небитен што никој не го рецкал и сите си терале по свое.
Значи според Марковиќ тој систем можел да се опорави да продолжи да опстојува доколку странски тајни служби и национализам не го саботирале ?
За останатото иако не го делам истото мислење не би го коментирал.
Не , не . Не ми е прашањето дали сите без војна ќе сме се разишле туку дали опцијата што ја нудел Марковиќ реално била возможна за да опстои Југославија ?Јас мислам дека повеќе беше внатрешно несогласување кој да биде главен, отколку надворешни тајни служби.
Ако имаш здраво општествено ткиво, надворешни служби можат да ти прават сопки, ама да те растурат без твоја согласност тешко.
Великосрпството придонесе за контра реакција од Хрватска, Словенија беше неутрална до пред крај, кога почна да игра своја игра.
Прочитајте ги состаноците на претседателството на државата во последните 3-4 години пред растурањето, ќе ви стане јасно кој на кај влечел.
Не е сама Југославија во филмот. Ние живеевме како дете на комунизмот, кое беше важно и за западот. Со распадот на Варшавскиот пакт и СССР, можевме да се трансформираме како и некои други држави од тој пакт. Ама не, некои наши сограѓани решија да се курчат и да бидат поглавни од другите.И бидна што бидна.
Што Романија или Бугарија етнички чисти да не беа? Чешка и Словачка се испотепаа за да се разделат?
Став подразбирам ....Не знам дали некој го заменил главниот ама знам дека сме преебани највише, како и секогаш.
Затоа и Ска веројатно има таков став и револт, како и јас до некој степен.
Тоа почнува со Ченго и продолжува во годините што следат, од судскиот процес на Ченто јасно се гледа дека е политички гонет за да биде замолчен
Во ред, може ние не сме толку благодарни како вас на пример ама тоа е така со причина, не затоа што тераме инат
.... не бевме до толку заразени со политика како денес што е се живо и диво, денес бе ги знаат по име презиме до последниот дибек во општинските совети....Тоа е наша историја, на нашиот народ и не треба да разбираш искрено - тоа е наше право и на тие после нас исто колку што е и твоеСтав подразбирам ....
но револт спрема нешто што не сум го доживувал , преживувал, ма и физички не сум постоел ... е тоа не го разбирам, индиферентен сум, не ме засега
Па искрено да ти кажам за Ченто.... појма немавме.... се тоа почна од 90-те
Од денешен аспект, да не бидам погрешно сфатен, тоа изгледа како злосторство кон револуционер и неправда.... но тогаш, кога го суделе, се мислело дека штитат уставен поредок и тоа е тоа .... и криви и невини страдале
Револтот е дека ме потценуваш и понижуваш и наместо да дискутираш за Јоже и Југа ти дискутираш за мене па и на крај си игнорантен, не ме цитираш.Став подразбирам ....
но револт спрема нешто што не сум го доживувал , преживувал, ма и физички не сум постоел ... е тоа не го разбирам, индиферентен сум, не ме засега
Не беше тоа перестројка.Не , не . Не ми е прашањето дали сите без војна ќе сме се разишле туку дали опцијата што ја нудел Марковиќ реално била возможна за да опстои Југославија ?
Друго. Второто потпрашање се наметнува дали доколку неговата опција била успешна, тоа ќе била перестројка но овојпат успешна за разлика од таа на Горбачов или ќе бил некој нов тип на социјализам ?
Ова ти е околу ставовите .... и точно е...Тоа е наша историја, на нашиот народ и не треба да разбираш искрено - тоа е наше право и на тие после нас исто колку што е и твое
Тоа почнало за вас од 90тите, за некои многу порано!
Не го буткам натака туку се обидувам да сфатам каков би бил тој нов систем ште ќе биде надградба на социјализмот и комунизмот а нема да биде капитализам.Не беше тоа перестројка.
Не се смени нешто значајно, ама социјализам тешко дека ќе можеше да се нарече. Идејата беше транзиција кон еден вид капитализам, со приватизирање на општествената сопственост. Ама не како што ја спроведоа после, него секој да добие акции од фирмата во која работи.
Малку и ме чуди зошто го буткаш муабетот накај Перестројката и Горбачов. Колку и да ни беше сличен почетокот на општественото уредување, покасно до толку се разидувавме што мислам дека нема место за споредба.
Тие се енергетски најбогаттата земја на светот, Југославија не беше ни блиску до таква ситуација.
Еве те цитирам и не ставам смајлињаНе го буткам натака туку се обидувам да сфатам каков би бил тој нов систем ште ќе биде надградба на социјализмот и комунизмот а нема да биде капитализам.
Обид на преоѓање од договорна економија кон пазарна....Можно ли е овој систем на Марковиќ да бил нешто слично на денешна Кина ?
Југославија пред тоа почна да се одалечува од социјалистичко- комунистичката идеја. Уредувањето пополека стануваше пазарно. Затоа и почна приватизација и акционерство.Не го буткам натака туку се обидувам да сфатам каков би бил тој нов систем ште ќе биде надградба на социјализмот и комунизмот а нема да биде капитализам.
Па затоа ја спомињам перестројката како неуспешен обид за такво нешто.
Можно ли е овој систем на Марковиќ да бил нешто слично на денешна Кина ? Микс на економски капитализам со политички комунизам ?