Даjте сериозно... Ви недостига ли Jугославиjа?

Сакам да ти кажам дека тој што го фалиш дека донел мир и ќе исчистел многу зла крв, он ги има бап истите тие работи правено.
Прва контрадикција е што Дража го има без судење стрелано и господ знае каде му се наоѓа гробот а сите четници ги има амнестирано и ги има пресоблечено у партизани. Втора контрадикција истите партизани убиваат обични селани што кријат четници. Трета контрадикција, додека на четниците им дава втора шанса да се пресоблечат у партизани, усташите и домобраните не ги помилува туку ги убива на пат за Австрија. Со балистиве башка муабет што прво ги убива и ги гони у Албанија за после да ги насели пак на Косово.

На Голи Оток покрај пто иделе политички неистомисленици и тоа строго советски а не и амерички, иделе и луѓе што биле лажно клеветени. Никој никогаш не го процесуирал тоа. Башка што цело време партизаните какале за некаква народна правда и чистење на криминал бла бла а земи прочитај ги биографиите на Сава Ковачевиќ и Жарко Зрењанин да видиш какви достигнувања имале.

Ама сега ќе ми дојде кралот лав на џунглата и ќе ми каже дека се е ова српска и хрватска пропаганда...
Автоматски споено мислење:

И со горното и со долното мислење само што ја опиша југа од 45-та до 90та.
Контрадикторно малце за систем што го фалиш ама ок.
Не се труди да ме цитираш и „објаснуваш“ на оваа тема
не ни читам што си напишал, (како шекерната да ја „слушам“ стално едни исти пет/шест реченици само по различен редослед кажани).... така да не си го губи времето џабе, ова што сум го цитирал е онака рефлексно колку да ги напишам овие редови....
.... сега ако почнам да пљукам по бившата држава ..
... ти како професионален хејтер на оваа тема.... ќе почнеш обратно да пишуваш :D

Дража Михајловиќ е суден, исто како и Степинац на пример, макар што тоа не значи ништо кога пресудата се знае однапред.

Види, во годините пред создавање на државата имало толку покољ што никако тоа не можело да се среди. Или треба да ги амнестираш и да ги пресоблечеш, или да убиеш уште милион луѓе и да почнеш одново. Од перспектива на опстанокот на државата второто требало да се случи, и денес ќе зборувавме за Тито како за Сталин, додуша некои и сега така зборуваат за него. После војната колабораторите беа стрелани во сите држави, не само во комунистичките.

Секако дека многу невини луѓе завршија во затвори, никој не треба да го спори тоа.

Усташите и четниците не водеа многу војна, во главно колеа цивили и гледаа да се избегнат меѓусебно па кој ќе заколе повеќе. Тоа што го виде во 90-те, тоа е тоа. Да не се формираше таа држава бројот на жртви ќе беше поголем и војните немаа да престанат се до чистење цели територии.
Џабе се трудиш .... тоа никако не им влегува во тоа меѓу ушите!
браварот и само браварот и тоа е тоа ....
Си мислат дека браварот бил и бог и стап .... никако да разберат дека тоа бил систем менаџиран од куп луѓе, Браварот не работел сам, бил опкружен со луѓе од „доверба“ од кој секој си имал свои интереси, кој знае и колку го лажеле нарочито во последните години од неговиот живот а и тој колку бил способен за функцијата, но ете се уште им бил потребен на чело, прерано им било, се уште немале доволно сила да го срушат и направат тоа што следувало после неговата смрт.

Слично е и денес .... има премногу луѓе навлезено во партиите од чисто лукративни причини, и менуваат партии побрзо и од чорапите што ги менуваат.

Последно уредено:
Супер чим ја верувам у измислици што се докажани од 70% од населението на екс - ЈУ а веќе и странски разузнавачи истото го потврдуваат.
Но вие, ти и кралот лав, титовите пионири ја знаете вистината.
Тоа комунистите се гледа дека кога ви ја ставиле на глава петокраката со црвената марама автоматски ви направиле и лоботомија.
Морам да прашам за да нема збунки,
70% од популацијата на ехСФРЈ веруваат во твоиве бајки добро напишав?
(ако е бројкава точна тогаш е јасно зошто тие ех СФРЈ републики се на денешново дереџе, не беше јасно ама сега веќе е)
Срањските служби ќе ти потврдат се што ќе посакаш!
Никаде не реков дека ја знам вистината само реков дека не вервам во будалаштини е сеа ако е тоа грев тогаш сум виновен.
Кога ќе дадеш дефиниција што е Комунизам можеме и за тоа да збориме до тогаш уживај.

Затуцан бумер?
Последна генерација која е функционално писмена, читала и чита книги, слуша рок и класика...
Ако ние сме затуцани, кај сте вие кои сте наш производ?
Не дозволувај нивото на тестостерон да ти биде репер за просветленост, оти не е!
Кој во што верува, негова работа.
Ако мислиш дека е залудно да се докажуваш, престани и решен проблем.
На крај од краиштата, што е важно кој и што бил Тито?
И холограм да бил, функционирало некое време, толку.
Ништо страшно не знае дека интелигенцијата е наследна, кога ќе научи ќе биде полесно, ако научи.

Мене младоста ми се Бранко, Љупчо, Грујо, Зајко, Киро, Бучко, Циле, Амди, Али и уште многу дегени и нема поради младоста да ги бранам дека биле дегени.
Е па така де изјасни се, да се знае зошто така мислиш, сега е веќе појасно.

Ама што има врска каква боја е кравата ако дава доволно млеко?
Има има тие веруваат дека чоколадно млеко се добива од кафеави крави!

Разликата е што во демократија барем постои можност да критикуваш, да смениш власт да формираш опозиција, да имаш независни медиуми и да изнесеш скандал без да завршиш како „државен непријател".
Постојано се говори за демократија.
Дали би сакал да појасниш што е тоа демократија, каков политички систем е тоа, кои му се темелите каков вредносен систем има?
Учев предмет општествено политички системи некоја си книжурина од 5-600 страници и никако не ми е јасно што е тоа демократија тоа што таму го читав нема врска со ова денес па било добро од некој што толку говори за демократија малку ги разјасни работите барем за нешто да не спориме.
Благодарам!

Ние после 80та од криза во криза влегувавме. Кога се појави Марковиќ, овие се уплашија дека ќе ја биде Југа и брзо брзо со помош на МИ, циа и останати сателити организираа распад.
Ставив претходно коментар со ЛИНК каде се говори дека во 1976/7 е направен првиот план на алЦИАда и потпишан договор САД-Германија-Ватикан за растурање на ех СФРЈ. (Во 1977 СФРЈ врв имал снимки од тој договор и план, па и самиот Тито - но тоа е историја од минатиот век, нешто што и денес ги мачи умните глави.)
Значи сцената долго време се поставуваше кога сцената се заврши само се пуштија актерите и толку.

Последно уредено:
Дража Михајловиќ е суден, исто како и Степинац на пример, макар што тоа не значи ништо кога пресудата се знае однапред.

Види, во годините пред создавање на државата имало толку покољ што никако тоа не можело да се среди. Или треба да ги амнестираш и да ги пресоблечеш, или да убиеш уште милион луѓе и да почнеш одново. Од перспектива на опстанокот на државата второто требало да се случи, и денес ќе зборувавме за Тито како за Сталин, додуша некои и сега така зборуваат за него. После војната колабораторите беа стрелани во сите држави, не само во комунистичките.

Секако дека многу невини луѓе завршија во затвори, никој не треба да го спори тоа.

Усташите и четниците не водеа многу војна, во главно колеа цивили и гледаа да се избегнат меѓусебно па кој ќе заколе повеќе. Тоа што го виде во 90-те, тоа е тоа. Да не се формираше таа држава бројот на жртви ќе беше поголем и војните немаа да престанат се до чистење цели територии.
Му дале бланко смртна пресуда да потпише.
Муабетот ми е ако толку биле добри комунистите зашто не го суделе и не го оставеле да ја каже барем неговата страна на на приказната кога веќе се знаел исходот ?

И испаѓа дека Сталин многу подобар бил од Тито од аспект на решавање внатрешни проблеми. Барем фактите тоа го викаат дека не им продавал лажно братство единство. Туку кој не слуша иде у гулаг. Работата е што не сите колаборатори беа стрелани туку дека имаше селективност.
Затоа и србите и хрватите викаат дека тито работел за интересите на другиот.

Има факти што кажуваат конкретно за Славонија и делови на Бих дека тие места и села што ги чувале четниците останале непипнати од усташите. А тие места што ги чувале партизаните биле ршум направени. Ама ајде ова е можеби српска пропаганда.
Фактите за "пробојот" на сремски фронт знаеш што викаат ?
Дека бил непотребна касапница на луѓе од страна на партизаните. Во тој период Советите веќе ја заземале Виена. Усташите и нацистите ќе биле фатени во обрач доколку не се повлекле на време . А тоа и го направиле откако 80 000 буквално деца што незнаеле пушка да држат биле праќани на јуриш на МГ 42.
А се што требале да направат е да почекаат на Советите да ја освојат и Виена и овие сами ќе си се повлекле. Но тука големиот мастер на војната Сава Ковачевиќ издејствувал дека треба да се јуриша без мозок.
Освен ако не било и ова некоја агенда за намалување на неподобно население.
А врвот на неправдата е да ти дојде некоја багра неписмена и без ништо во животот и да ти кажат : у име братства јединства и остралих комнистичких срања морамо ти отети имот. И ти све што имаш од прадедо стекнато и наследено треба да го дадеш за да не идеш под мач.
Одлични биле нема што.

Не се труди да ме цитираш и „објаснуваш“ на оваа тема
не ни читам што си напишал, (како шекерната да ја „слушам“ стално едни исти пет/шест реченици само по различен редослед кажани).... така да не си го губи времето џабе, ова што сум го цитирал е онака рефлексно колку да ги напишам овие редови....
.... сега ако почнам да пљукам по бившата држава ..
... ти како професионален хејтер на оваа тема.... ќе почнеш обратно да пишуваш :D

Си мислат дека браварот бил и бог и стап .... никако да разберат дека тоа бил систем менаџиран од куп луѓе, Браварот не работел сам, бил опкружен со луѓе од „доверба“ од кој секој си имал свои интереси, кој знае и колку го лажеле нарочито во последните години од неговиот живот а и тој колку бил способен за функцијата, но ете се уште им бил потребен на чело, прерано им било, се уште немале доволно сила да го срушат и направат тоа што следувало после неговата смрт.

Слично е и денес .... има премногу луѓе навлезено во партиите од чисто лукративни причини, и менуваат партии побрзо и од чорапите што ги менуваат.
Не нема спротивно да пишувам ако фактите укажуваат нешто друго.
Ти што не сакаш да ги согледаш тоа е твој проблем.

Со Далмација што бидна ? Ќе ни кажеш како Јоже им ја лапнал на итаљаните а таа од предходно била хрватска територија ?

И која ти е таа шекерна што била како мене ?

Е со ова веќе позитивно изненадуваш чим покажуваш знаци на самокритика. (y)

Му дале бланко смртна пресуда да потпише.
Муабетот ми е ако толку биле добри комунистите зашто не го суделе и не го оставеле да ја каже барем неговата страна на на приказната кога веќе се знаел исходот ?
Не знам од каде ти се информациите дека не го суделе и не го оставиле да ја каже неговата страна на приказната:

Морам да прашам за да нема збунки,
70% од популацијата на ехСФРЈ веруваат во твоиве бајки добро напишав?
(ако е бројкава точна тогаш е јасно зошто тие ех СФРЈ републики се на денешново дереџе, не беше јасно ама сега веќе е)
Срањските служби ќе ти потврдат се што ќе посакаш!
Никаде не реков дека ја знам вистината само реков дека не вервам во будалаштини е сеа ако е тоа грев тогаш сум виновен.
Кога ќе дадеш дефиниција што е Комунизам можеме и за тоа да збориме до тогаш уживај.
Епа значи според дешавањава од 90тите наваму испаѓа дека и ти си свесен дека јас тоа што го зборам не се бајки него факти. Само што ми ја потврди тезата.
Има една поговорка што вика : Не е грев да не знаеш. Грев е да не сакаш да научиш.

Дефиниција според кого сакаш да ти дадам ? Според Тито, Карл Маркс, Сталин, Ленин, Троцки, Енвер Хоџа, Мао Цетунг, Кастро, Че Гевара, Пол Пот .... ?

Е па така де изјасни се, да се знае зошто така мислиш, сега е веќе појасно.
А ти што мислиш ? Дека јас сум горд на овие ?
Тоа ти го каќувам дека јас уште за време на нивното владење бев свесен дека се превара. Ти и после 46 години од смртта на Јоже уште не сакаш ни да помислиш дека бил превара и дури си навреден од нас што ти викаме дека не е се црно бело.

Не знам од каде ти се информациите дека не го суделе и не го оставиле да ја каже неговата страна на приказната:

Ама ајде и ти претеруваш, зошто го храниш?

Никако не им е јасно дека ако не било тоа што било денес ќе пишуваа/говореа/учеа на бугарски, грецки, шчипетарски или српски до толку им тера паметот, не може со нив прифати ја реалноста, нека си терат наративот.

Има една поговорка што вика : Не е грев да не знаеш. Грев е да не сакаш да научиш.
:pos:
Дефиниција според кого сакаш да ти дадам ? Според Тито, Карл Маркс, Сталин, Ленин, Троцки, Енвер Хоџа, Мао Цетунг, Кастро, Че Гевара, Пол Пот .... ?
Ма нема врска само давај може и твоја само ме интересира што имаш да речеш.
(внимавај да не мешаш идеологија и политички систем)

Безобразен си .... му постираш видеа генерирани со АИ :D

Ставив претходно коментар со ЛИНК каде се говори дека во 1976/7 е направен првиот план на алЦИАда и потпишан договор САД-Германија-Ватикан за растурање на ех СФРЈ. (Во 1977 СФРЈ врв имал снимки од тој договор и план, па и самиот Тито - но тоа е историја од минатиот век, нешто што и денес ги мачи умните глави.)
Значи сцената долго време се поставуваше кога сцената се заврши само се пуштија актерите и толку.
Овој договор од никогаш не бил некоја тајна. Дури Германија сама си кажа дека Југа ја распаднале само за да Хрватска ја земат под свое поради пристаништата. Не им одговарало да идат до Солун. И дека морало со војна да се ослободат за да никогаш во иднина не влезат во нова федерација со балканциве.
Само што Хрватите сега тоа го сфатија дека се изиграни од нивните најголеми сојузници.
Муабетот е што Јоже преземал во врска со ова освен што гракал чувајте братства и јединства ?

Издаја било што една паравојска (која што има повеќе право да се нарече официјална војска) не се приклучила на страната на друга пара војска . :pos:
Какви глупости за перење мозок на проста раја.
Ова е ко бугарите у ВСВ да ги суделе балистите затоа што направиле издаја место на Германија и Бугарија да и бидат послушници на Италија и Албанија.

Последно уредено:
Овој договор од никогаш не бил некоја тајна. Дури Германија сама си кажа дека Југа ја распаднале само за да Хрватска ја земат под свое поради пристаништата. Не им одговарало да идат до Солун. И дека морало со војна да се ослободат за да никогаш во иднина не влезат во нова федерација со балканциве.
Само што Хрватите сега тоа го сфатија дека се изиграни од нивните најголеми сојузници.
Муабетот е што Јоже преземал во врска со ова освен што гракал чувајте братства и јединства ?
Тајна е дека ех ЈУ безбедносни служби го снимиле целиот состанок/договорот и дека имаат информации од прва рака.

Ама ајде и ти претеруваш, зошто го храниш?

Никако не им е јасно дека ако не било тоа што било денес ќе пишуваа/говореа/учеа на бугарски, грецки, шчипетарски или српски до толку им тера паметот, не може со нив прифати ја реалноста, нека си терат наративот.

:pos:

Ништо не ме храни. Само он и Фенел за разлика од тебе и кралов лав дискутира со факти без лични побуди, еготрипови и игнорантност.

Е ова со јазикот баш ти е на место. Конечно еден позитивен и реален факт. Од тука сега се поставува прашањето зошто македонскиот национализам бил дозволен на ниво на јазик и сојузна република а не на ниво на тоа што го говорел Ченто ?

Еве ја мојата дефиниција опеана во 2 песни :

Svi smo ga mi voljeli
Osim onih na robiji
Pisali duge sastavke:
Što je ljepše, on il' proljeće?
Hehehe proljeće, hehehe

Svi smo mi posjetili
Osim onih na robiji
Kuću u pripizdini
Gdje rođen je najveći sin

Najveći sin naroda svog
Bio nam otac, majka, Bog
Odozdo smo se divili
Osim onih na robiji

Najveći sin naroda svog
Bio nam otac, majka, Bog
Odozdo smo se divili
Osim onih na robiji

Fino smo mi živjeli
Osim onih na robiji
Nekako drugačije
Zapadno - istočnije

I svi smo plakali
Osim onih na robiji
Tukli su se na travnjaku
Kad umro je najveći drug

Najveći drug naroda svog
Bio nam otac, majka, Bog
Odozdo smo se divili
Osim onih na robiji

Sad smo se probudili
Iz opće amnezije
I nakon mnogo godina
Izašli iz tamnice

A vani je baš oblačno
Na vrhu brda stoji On
Skoro da nas zavara
Jeftina imitacija

Najveći drug naroda svog
Bio nam otac, majka, Bog
Odozdo smo se divili
Osim onih na robiji

Najveći drug naroda svog
Bio nam otac, majka, Bog
Odozdo smo se divili
Osim onih na robiji

и во оваа :

Oni su ordenje zasluzili,
zivotnu skolu izucili,
oni su nas necim zaduzili
i zbog toga su zakljucili:
Slusaj, sine, obrisi sline!
Ne budi alav, jos si balav!
Oni su nas uspesno vodili,
i sve sto kazu u redu je,
mi smo se nezahvalni rodili,
i zbog toga nam sleduje:
Oni su dozivotno u pravu,
bolju buducnost nam stvaraju,
na svako pametno pitanje,
spremno nam odgovaraju:

Последно уредено:
Марковиќ имал сериозно добар план за да ја спаси СФРЈ или бил некоја верзија на Горбачов ?
Сега можеме се’ да збориме. Дека Ватикан бил против нас, дека Германија сакала да излезе на море, дека Хрватска и Словенија ја минирале федерацијата.
Јас знам едно нешто, дека со Марковиќ почнавме да се организираме. Немавме огромен надворешен долг, индустријата подзастана на здрави нозе, се роди оптимизам кај обичниот човек. Плус беше што Хрватска и Словенија не го опструираа Марковиќ, напротив.
Може имало заткулисни игри, ама најголемото апче го голтна Србија и јас нејзе ја гледам како најголем саботер на СФРЈ. Ја држеа ЈНА и мислеа дека на сила ќе бидат главни фраери во селото.
Тоа што после ја играа играта на подржувачи на опстанокот на Југославија, тури му пепел и таму беа диктатори.
Така да одговорот на твоето прашање е да. Да имаше ладни глави, и покрај планови и заговори на циа, ватикан или МИ, Југа можеше да преживее во некоја форма. Лабава федерација, конфедерација, не знам што, ама шанса имаше.

Сега можеме се’ да збориме. Дека Ватикан бил против нас, дека Германија сакала да излезе на море, дека Хрватска и Словенија ја минирале федерацијата.
Германија сакала на море за да од Риека, Пула, Сплит и Задар бродските контејнери на магариња ги носи до Германија. :D
А самата Германија има милион морски и речни пристаништа.
Што ли нема се да прочита по нетов а да неко врвен самопрогласен „стручњак“ по економска географија го лупне овде.
--------------------------------------------
Болдот не е упатен кон тебе

Германија сакала на море за да од Риека, Пула, Сплит и Задар бродските контејнери на магариња ги носи до Германија. :D
Што ли нема се да прочита по нетов а да неко врвен самопрогласен „стручњак“ по економска географија го лупне овде.
Епа цитирај го тој кој го цитирав и јас, вака за малку кавга ќе се случеше :D

Јас знам едно нешто, дека со Марковиќ почнавме да се организираме. Немавме огромен надворешен долг, индустријата подзастана на здрави нозе, се роди оптимизам кај обичниот човек. Плус беше што Хрватска и Словенија не го опструираа Марковиќ, напротив.
Може имало заткулисни игри, ама најголемото апче го голтна Србија и јас нејзе ја гледам како најголем саботер на СФРЈ. Ја држеа ЈНА и мислеа дека на сила ќе бидат главни фраери во селото.
Тоа што после ја играа играта на подржувачи на опстанокот на Југославија, тури му пепел и таму беа диктатори.
Така да одговорот на твоето прашање е да. Да имаше ладни глави, и покрај планови и заговори на циа, ватикан или МИ, Југа можеше да преживее во некоја форма. Лабава федерација, конфедерација, не знам што, ама шанса имаше.
Тоа ми беше чудно затоа што Марковиќ немам приметено да го пљукаат ни комунистите ни четниците и усташите (зборам за овие од 90тите). Затоа мислев да не бил некој гробар од типот на Горбачов што толку бил небитен што никој не го рецкал и сите си терале по свое.
Значи според Марковиќ тој систем можел да се опорави да продолжи да опстојува доколку странски тајни служби и национализам не го саботирале ?

Тажно е колку си прост и ограничен на темава а во темите за Украина, Иран и Русија колку здраворазумно и логички размислуваш.
Ама јасно ми е дека овде си заслепен од лични симпати и побуди и не размислуваш со ладна глава.

Back
На врв Bottom