Тука почнува и завршува секој муабет околу Перо и друштвото. Перо ради тоа и си отишол, човек може да издржи сиромаштија, ама корупција и неправда тешко.
И за да иронијата биде поголема, сега Перо вози камион во Германија, дише чист воздух и заработува исто колку програмерот. На крај излезе дека Перо ја реши екологијата побрзо од државата.
Ама сте наивни, дијалектика е тоа.....не може поштен човек да стане политичар, и да стане не може да догура далеку. Било која функција сама по себе е зло и не може да стане чесен човек функционер.
Е сега, има лоши и полоши...треба да ги бираме лошите да не ни сјебат матер како 33 што не сјеба.
А да ги бираме добрите што садеа врби од 2мил€ сред Вардар, лееја лавови трансформери од по 5мил€, 500 милиони по фуш фасади...
Или нешто дијалектикава ми е сјебана?
А да ги бираме добрите што садеа врби од 2мил€ сред Вардар, лееја лавови трансформери од по 5мил€, 500 милиони по фуш фасади...
Или нешто дијалектикава ми е сјебана?
Muabetot na zasegnatite idi nekako vaka:
Ako nemaat za leb, neka jadat kolaci.
Odamna e toa tuka konstatirano za IT sektorot, ne e nisto novo toa. Uste za kovidot se vide kolku se zaminati so umot. Povekjeto ne ke ni znaeja deka ima karantin ako ne procitaja na net nekade, e do tolku se odlepeni od realnosta.
Okolu anketata, ako na nekoj so vozi tesla mu smeta mojot dizel oti mu zagaduval, slobodno neka mi kupi tesla, ne mu se ljutam. Ama da me tera jas sam da si kupam oti nego mu precelo, soznam, da prasam od doma za toa. Taka da ako na tamu visokata klasa im preci socijalata , neka si go odvrzat kjeseto. Ili neka trpat . Ke glasam vozdrzano oti toa bi vazelo za tie sto im smeta, ne za site.
...опстанокот на човештвото зависи од многу фактори, меѓу кои е и еколошката свест. Од една страна нашето битисување е неминовно поврзано со трошење на ресурси, а од друга страна се поставува прашањето колку од сета таа потрошувачка ни е навистина потребна. Е од таа точка, настапуваат на сцена алчноста, завидноста и наметнатата купувачка треска како доказ за социјален и друштвен статус, која само добива на интензитет.
...не можеме да напредуваме во еколошка свест кога ни се плитки џебовите и ни свири во стомакот. А оние што имаат, ја уништуваат планетата оти им треба уште и уште...и така полека но сигурно, едните за преживување а другите за луксуз неповратно ставаме точка на поглавјето Планета Земја и човештво.
Се согласувам со тоа дека сиромашна држава со сиромашен народ не треба фокус да и е екологија. Па затоа владини мерки од стилот на забрана на возила што загадуваат кога повеќе од пола од населението не може да си дозволи еко френдли кола, се решенија "неможеш по магарето удри по самарот".
Треба да се постави систем каде што ќе се потикнува да се избегнуваат не-еколошките решенија. Пример можам да земам со греењето, кај мене во маало пред 5-6 години сите се греевме на дрва, моментално речиси сите сме на клима, далеку поисплатливо е на клима сега отколку пред 6-7 години, плус има и многу што зедоја субвенции за клими.
Ако веќе треба некој да се оштетува, не е програмерот Трпе што зема надпросечна плата, туку тие што прават огромен профит од загадувањето. Така да воздржано од мене најмногу поради последниов параграф, не е вината во средна класа за загадувањето, како што не е и на ниска класа.
Се согласувам со тоа дека сиромашна држава со сиромашен народ не треба фокус да и е екологија. Па затоа владини мерки од стилот на забрана на возила што загадуваат кога повеќе од пола од населението не може да си дозволи еко френдли кола, се решенија "неможеш по магарето удри по самарот".
Треба да се постави систем каде што ќе се потикнува да се избегнуваат не-еколошките решенија. Пример можам да земам со греењето, кај мене во маало пред 5-6 години сите се греевме на дрва, моментално речиси сите сме на клима, далеку поисплатливо е на клима сега отколку пред 6-7 години, плус има и многу што зедоја субвенции за клими.
Ако веќе треба некој да се оштетува, не е програмерот Трпе што зема надпросечна плата, туку тие што прават огромен профит од загадувањето. Така да воздржано од мене најмногу поради последниов параграф, не е вината во средна класа за загадувањето, како што не е и на ниска класа.
Секое еколошко решение треба да се финансира. Пример тоа со климите, доаѓа од буџет на еден или друг начин (субвенции за климите, субвенции за струјата).
Како дојдов до темата? Опкружувањето ми се луѓе со надпросечни примања. За повеќето од нив, загадувањето и екологијата е топ 3 проблеми во животот. Мене ми е сосема логично они да ја финансираат оваа еколошка преродба. Зашто? Бидејки нивниот квалитет на живот не трпи од еколошките мерки. Они секако не цепат дрва, не возат стари коли и тн. Мерките што ги предлагаат, забрани на некој начин, иако се еколошки валидни - не ги осеќаат.
Кога сум ја дискутирал темата, повеќето како и на форумот се нервозни. Нејкат ни денар да дадат за тоа, иако имаат и можат. А сепак се убедени дека треба да им стават мерки на луѓе кој не можат да си дозволат да ги следат.
Секое еколошко решение треба да се финансира. Пример тоа со климите, доаѓа од буџет на еден или друг начин (субвенции за климите, субвенции за струјата).
Како дојдов до темата? Опкружувањето ми се луѓе со надпросечни примања. За повеќето од нив, загадувањето и екологијата е топ 3 проблеми во животот. Мене ми е сосема логично они да ја финансираат оваа еколошка преродба. Зашто? Бидејки нивниот квалитет на живот не трпи од еколошките мерки. Они секако не цепат дрва, не возат стари коли и тн. Мерките што ги предлагаат, забрани на некој начин, иако се еколошки валидни - не ги осеќаат.
Кога сум ја дискутирал темата, повеќето како и на форумот се нервозни. Нејкат ни денар да дадат за тоа, иако имаат и можат. А сепак се убедени дека треба да им стават мерки на луѓе кој не можат да си дозволат да ги следат.
Тоа е така бидејќи голем дел од нив се отуѓени од проблемите на ниската класа. Голем дел од твоите колеги најверојатно никогаш не биле дел од таа ниска класа, едноставно не ги знаат проблемите таму доле.
Се слагам со тебе дека се лицемерни и живеат во посебен свет, но тоа не ја оправдува мерката што си ја пишал. За мене лично тие средна класа ми се поблиску до сиромашната класа него ли до богатата. На крајот на денот најголеми профитери од еколошкава катастрофа се високата класа кои свесно купуваат влијание кај политичарите за да остане тоа така. Ако веќе треба некој да биде казнет, нека ги казнуваат нив, посекако имаат богатство што средната класа неможе со генерации да го направи.
Автоматски споено мислење:
Ако ти полесно, замисли хипотетичко сценарио - тие не постојат. Би платил ли тогаш на сиромашниот Македонец да не се грее на ќумур и да стаи клима?
Проблемот кој го имате и ти и другарчињата од работа е што не ја согледувате сржта на проблемот и они и ти сте одвоени од реалност. Сржта на проблемот секако не е дека сиромашните загадуваат. Успеаа платени новинарчиња да ви стават во глава дека стари коли и греење на дрва се најголем проблем. Горат депонии цело лето, ама не ние што се грееме на дрва сме проблем...
И да како некој што е сиромашен, цепам дрва и сум цело време со сиромашни луѓе ти кажувам дека на сите чистиот воздух ни е еден од поголемите проблеми.
Ама твоите пријатели плаќаат за екологијата преку постоечкиот буџет. Како се даваат субвенции за инвертер клими? Од буџетот. Буџетот се полни од ДДВ (ако трошат повеќе, плаќаат повеќе) и од данок на личен доход (значи ако имаат поголема плата, имаат и поголем данок).
Не. Освен луѓето што навистина имаат пречки во развојот, сите останати треба да придонесуваат за државата. Сe поголемото оптоварување на продуктивните луѓе за сметка на паразитите не е добра долгорочна стратегија.
Не. Освен луѓето што навистина имаат пречки во развојот, сите останати треба да придонесуваат за државата. Сe поголемото оптоварување на продуктивните луѓе за сметка на паразитите не е добра долгорочна стратегија.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.