Политички случувања во САД: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Значи мора како тебе да мислам за да располагам со факти, а ако размислувам различно од тебе тогаш е идеологија? Ти постирав и статистика, и закони, и лични искуства, ги изигнорира и скокна на ге-6 на "евреите се криви за се" и "ти си идеолошки задоен". Во ред, верувај во што сакаш, твое право е. Ништо страшно ако имаме различни мислења на форум кај што од десно иде светлеча реклама за секс играчки и трака за слабеење.
Првите 23 години од животот ги поминав во Македонија. Истите размислувања што ги имаш сега, и јас ги имав тогаш, врз основа на разговорите во Македонија, она што го читавме и она што го гледавме на телевизија. Кога дојдов во САД, сфатив дека многу од работите за кои мислев дека ги знам, всушност не ги знаев.

И претходно сум кажал, главната причина што сум на форумов е да не ја заборавам кирилицата и Македонскиот јазик.
Ако 98% од моите производи дома ги зимам од Тинекс а 2% од Веро, ако Тинекс затвори, тие 2% од Веро ќе одат нагоре. Така и овде, ако Иран и Венецуела се затворат, очигледно е дека на Кина и требаат алтернативи и Нигерија е очигледен избор (11ти во свет по резерви и Кина има инвестирано огромни пари кај нив, клучни им се во Африка за сите инвестиции таму). Ова е зошто Трамп има грижа за Нигерија не е пошто е побожен.
0,2%, не 2%. 2% е десет пати повеќе од 0,2%. Нивните производствени капацитети се приближно половина од оние на Иран, а главните купувачи на нигериската нафта се земјите од Европската Унија. Било какви паралели што ги правиш меѓу Кина и Нигерија се неосновани.
Те молам просветли ме како тоа Трамп има со години несоница поради страдањата на христијаните во Нигерија мој експерту по меѓународни односи. :pivo2:
Еве ти го рефлекторот, политички гледано, мнозинството христијани во САД гласаат за Републиканската партија, а помагањето на христијаните низ светот е тема што ја мобилизира таа гласачка база.
Ubile nekoj džihadist. Ke izberat nov, ušte pološ, kako i sekogaš.
Izraelcite go ubija kompletnoto rakovodstvo na Hezbolah i Hamaz. Što napravija tie - izbraa novo.
Go ubija Hamnei, dojde na vlast sin mu. Ke go ubijat i sinot, ke dojde vnukot.
So vakvi potezi ništo ne se rešava, osven što se bilda malku rejtingot na FOX TV.
Што сакаш ти, медењаци да му испратат?

Значи мора како тебе да мислам за да располагам со факти, а ако размислувам различно од тебе тогаш е идеологија? Ти постирав и статистика, и закони, и лични искуства, ги изигнорира и скокна на ге-6 на "евреите се криви за се" и "ти си идеолошки задоен". Во ред, верувај во што сакаш, твое право е. Ништо страшно ако имаме различни мислења на форум кај што од десно иде светлеча реклама за секс играчки и трака за слабеење.
Хаха... Не.
Си ги помешал работите. Обратно е: Во нормална дискусија секако треба да располагаш со факти а скроз не мора како мене да размислуваш.

Фактите се дека на западот систематска дискриминација врз мнозинството/белците дефакто постои и активно се применува.

Кои се твоите „факти“? Некави статистики? Какви статистики и од кого направени? Не можеш ти со некакви статистики направени надвор од соодветна рамка, да негираш постоење на дискриминација.

Во реалноста буквално имаш милион примери, установи како факултети каде има цели денови кога бели студенти И ПРОФЕСОРИ не смеат да идат на факултетите. Имаш легислативи како Affirmative Action, имаш секакви примери и факти кои сите кажуваат дека ИМА ДИСКРИМИНАЦИЈА... И јас во не „верувам“, туку јас тоа го знам. Во религија се верува, а вистина се знае. Или не се знае, како ти што не ја знаеш (или ја игнорираш) реалноста.

Samo da ne se kreva pregolema vreva. Da ne se dava značenje na nešto što ne zaslužuva
Реков дека постои грижа, не дека сите христијани во Нигерија се спасени до еден. Ова политички им оди во полза.

имаш секакви примери и факти кои сите кажуваат дека ИМА ДИСКРИМИНАЦИЈА... И јас во не „верувам“, туку јас тоа го знам. Во религија се верува, а вистина се знае. Или не се знае, како ти што не ја знаеш (или ја игнорираш) реалноста.
Те прашав да ми дадеш конкретен пример каде законски е забранет пристап за белци некаде и не ми даде. Еве пак, пошто за факти и статистики збориме, ќе можеш ли да покажеш статистика каде мнозинството белци е дискриминирано, без да користиш само еден град или еден универзитет на запад? Пети пат се јавувам, Нискоградба Битола.

Првите 23 години од животот ги поминав во Македонија. Истите размислувања што ги имаш сега, и јас ги имав тогаш, врз основа на разговорите во Македонија, она што го читавме и она што го гледавме на телевизија. Кога дојдов во САД, сфатив дека многу од работите за кои мислев дека ги знам, всушност не ги знаев.
Тоа е твое искуство и е океј. Кај мене е обратна ситуација, ја застапував ставови како твоите до 19та година, и од тогаш сум надвор и имам мое мислење и искуство како што имаш ти твое. Ова што го пишувам е од моја перспектива и не викам дека е секогаш точно или е свето писмо, ниту дека сите други се најглупи ако не мислат како мене. Даваме перспективи. Тоа ти што си сфатил, супер, али не треба да потценуваш туѓи перспективи и својата да ја гледаш како супериорна нели, пошто не е (ниту пак мојата). Од слична причина користиме форум. :icon_mrgr:

И претходно сум кажал, главната причина што сум на форумов е да не ја заборавам кирилицата и Македонскиот јазик.
0,2%, не 2%. 2% е десет пати повеќе од 0,2%. Нивните производствени капацитети се приближно половина од оние на Иран, а главните купувачи на нигериската нафта се земјите од Европската Унија. Било какви паралели што ги правиш меѓу Кина и Нигерија се неосновани.
Пред само помалку од две недели, Нигерија склучи договор со фирми од Кина за партнерство за развивање и оживување на нафтено производство. Трамп десет дена по овој договор манифестираше грижа за христијаните во Нигерија и интервенира со бомби со цел да ги спаси.

Он може да каже било што да мобилизира гласачка база, али причината зошто интервенира, за мене е поверојатна околу нафта или евентуално минерални ресурси и блокирање на влијание на Кина во Африка. Еве ти мислење од професор на Универзитетот во Чикаго, Миршајмер од пред пола година каде ова делумно и го најави, во период кога Трамп почна да најавува интервенција во Нигерија, а Нигерија му се спротиставуваше. По Миршајмер, САД има интерес за минерали кои Нигерија ги има. Нигерија поседува огромни ресурси кои не се искористени (им требаат инвеститори) а и Кина и САД се заинтересирани за нив:

Прв извор:
As rightly observed by John Mearsheimer, U.S. ‘military confrontation with Nigeria will be economically costly, diplomatically damaging, and strategically counter-productive.’ (vide “Nigeria Strikes Back – Trump’s Threat of a vicious Military, John Mearsheimer African Sovereignty, Youtube; https://you-tube/ThzkG9GPRds?si=djCMMpWV5LMBF). In this regard, it can be posited that the likely losses of the United States cannot be as much as what is there to gain following its intended guns-a-blazing intervention in Nigeria. For example, U.S. interest in the oil resources in the Niger Delta is on the decline while the interest is now more in the northern part of Nigeria which has been adjudged to be playing host to strategic solid minerals. The United States and other big powers are much interested in the solid minerals. The mining interest cannot but be adversely affected in the event of US military intervention in Nigeria.

Втор извор:
Nigeria is a new battleground in an intense international competition for control over rare earth metals, materials vital to building crucial technology, such as fighter planes, wind turbines, internet fiber-optic networks, and personal electronics.

За мене, ова е многу поверојатно зошто Трамп интервенира во Нигерија од грижа за христијаните. Може си во право, али мене ова ми е поверојатно.

Те прашав да ми дадеш конкретен пример каде законски е забранет пристап за белци некаде и не ми даде. Еве пак, пошто за факти и статистики збориме, ќе можеш ли да покажеш статистика каде мнозинството белци е дискриминирано, без да користиш само еден град или еден универзитет на запад? Пети пат се јавувам, Нискоградба Битола.
Не е „само еден универзитет“, туку повеќе нив, всушност повеќето универзитети во САД... Но зарем и еден да е - тоа не е дискриминација?
Значи не само предност при запишување, што е апла дискриминација а еве и за време на Трамп дефакто се дешава - туку и забрана за присуство во универзитетите на одредени денови. Бедно е што се обдуваш ова да го релативизираш и да го направиш неважно.

Ако инсистираш да береш црешни, пардон, да се фокусираш само на поединачни моменти (кои ти одговараат за постигнување на поента), тогаш еве ти една важна работа на која слободно можеш да се фокусираш па ако сакаш и со тунелска визија: Affirmative Action Employment.

Тоа е твое искуство и е океј. Кај мене е обратна ситуација, ја застапував ставови како твоите до 19та година, и од тогаш сум надвор и имам мое мислење и искуство како што имаш ти твое. Ова што го пишувам е од моја перспектива и не викам дека е секогаш точно или е свето писмо, ниту дека сите други се најглупи ако не мислат како мене. Даваме перспективи. Тоа ти што си сфатил, супер, али не треба да потценуваш туѓи перспективи и својата да ја гледаш како супериорна нели, пошто не е (ниту пак мојата). Од слична причина користиме форум. :icon_mrgr:
Од која сојузна држава во САД го имаш твоето искуство? Мислам на реално живеење таму, не на туристичка посета.
Пред само помалку од две недели, Нигерија склучи договор со фирми од Кина за партнерство за развивање и оживување на нафтено производство. Трамп десет дена по овој договор манифестираше грижа за христијаните во Нигерија и интервенира со бомби со цел да ги спаси.

Он може да каже било што да мобилизира гласачка база, али причината зошто интервенира, за мене е поверојатна околу нафта или евентуално минерални ресурси и блокирање на влијание на Кина во Африка. Еве ти мислење од професор на Универзитетот во Чикаго, Миршајмер од пред пола година каде ова делумно и го најави, во период кога Трамп почна да најавува интервенција во Нигерија, а Нигерија му се спротиставуваше. По Миршајмер, САД има интерес за минерали кои Нигерија ги има. Нигерија поседува огромни ресурси кои не се искористени (им требаат инвеститори) а и Кина и САД се заинтересирани за нив:

Прв извор:
As rightly observed by John Mearsheimer, U.S. ‘military confrontation with Nigeria will be economically costly, diplomatically damaging, and strategically counter-productive.’ (vide “Nigeria Strikes Back – Trump’s Threat of a vicious Military, John Mearsheimer African Sovereignty, Youtube; https://you-tube/ThzkG9GPRds?si=djCMMpWV5LMBF). In this regard, it can be posited that the likely losses of the United States cannot be as much as what is there to gain following its intended guns-a-blazing intervention in Nigeria. For example, U.S. interest in the oil resources in the Niger Delta is on the decline while the interest is now more in the northern part of Nigeria which has been adjudged to be playing host to strategic solid minerals. The United States and other big powers are much interested in the solid minerals. The mining interest cannot but be adversely affected in the event of US military intervention in Nigeria.

Втор извор:
Nigeria is a new battleground in an intense international competition for control over rare earth metals, materials vital to building crucial technology, such as fighter planes, wind turbines, internet fiber-optic networks, and personal electronics.

За мене, ова е многу поверојатно зошто Трамп интервенира во Нигерија од грижа за христијаните. Може си во право, али мене ова ми е поверојатно.
Еве ти од пред твојот извор, 1ви Ноември ланска година. Изгледа Трамп видовит е и знаеше дека Кина ќе инвестирала таму.

Од која сојузна држава во САД го имаш твоето искуство? Мислам на реално живеење таму, не на туристичка посета.
Живеев во црвена држава низ која поминуваат Rockies, а туристички сум бил во 12 држави ако рачунам добро на повеќе наврати. А од каде овие погледи околу политика, тоа е малце покомплицирано и ќе го оставиме за друг пат. :pivo2:

Еве ти од пред твојот извор, 1ви Ноември ланска година. Изгледа Трамп видовит е и знаеше дека Кина ќе инвестирала таму.
Информациите дека Кина инвестира таму со години се јавни уште пред неговата изјава, али тоа и не е толку релевантно. Што е релевантно е дека некаде околу Јануари 2025та Нигерија станува партнер БРИКС држава, со Кина најавуваат подлабока економска соработка (поготово околу природни ресурси) и така полека Нигерија доаѓа поблиску во орбитата на Кина. 6 месеци после ова, Трамп излегува со изјава дека е загрижен за христијаните и дека веројатно ќе мора да прати војска во Нигерија пошто има геноцид. Христијаните во рурална Нигерија се изговорот, али интересот е нафта, минерали и ограничување на влијание на Кина во Африка.

Многу помалку веројатно е дека Трамп еден ден станал од сабајле, прочитал во весник за репресијата и страдањата на овие луѓе и си рекол "срце ме боли што гледам, сеа пичмајчин ќе им пратам мои луѓе" или "знам што сака мојот гласач: заштита на човекови права на луѓе во рурална Нигерија". Да имаше таква длабока емпатија кон нив, ќе им дадеше прибежиште како на белците од Јужна Африка, и немаше да им забрани визи.

Се ова што го гледаме (Иран, Венецуела, Нигерија, и најави за интервенција во Мексико) се случува пошто Кина пробува да се доближи до земјите од Јужна Америка, Африка (belt & road) и Блиски Исток за да отвори нови пазари и гради посилни врски надвор, а Трамп реагира на тие движења и сака да ограничи влијание на Кина. Не кажувам ова дали е добро или лошо, туку по мене е пореално објаснување зошто ги гледаме овие работи.

Фактите се дека на западот систематска дискриминација врз мнозинството/белците дефакто постои и активно се применува.
Поправи ме ако грешам: ми изгледа дека немаш никакви официјални податоци да ги поткрепиш "фактиве" дека има масовна опресија над белечко население во САД нели?

Последно уредено:
Живеев во црвена држава низ која поминуваат Rockies, а туристички сум бил во 12 држави ако рачунам добро на повеќе наврати. А од каде овие погледи околу политика, тоа е малце покомплицирано и ќе го оставиме за друг пат. :pivo2:
Убаво што си проживеал во црвена држава. Јас, пак, живеам во плава држава и не се согласуваме за многу работи. Не знам што толку чуваш во тајност кај си бил и што си работел.
Многу помалку веројатно е дека Трамп еден ден станал од сабајле, прочитал во весник за репресијата и страдањата на овие луѓе и си рекол "срце ме боли што гледам, сеа пичмајчин ќе им пратам мои луѓе" или "знам што сака мојот гласач: заштита на човекови права на луѓе во рурална Нигерија". Да имаше таква длабока емпатија кон нив, ќе им дадеше прибежиште како на белците од Јужна Африка, и немаше да им забрани визи.
Јас веќе ти го кажав моето мислење за ова. Нигерија не е толку важна за Кина колку што се обидуваш да прикажеш. Не велам дека ги спасил сите, но покажа грижа. Тој потег е политички корисен за него, и затоа го направи. Во било кој случај, нигериските христијани дефинитивно го поздравуваат уништувањето на исламистите.
Се ова што го гледаме (Иран, Венецуела, Нигерија, и најави за интервенција во Мексико) се случува пошто Кина пробува да се доближи до земјите од Јужна Америка, Африка (belt & road) и Блиски Исток за да отвори нови пазари и гради посилни врски надвор, а Трамп реагира на тие движења и сака да ограничи влијание на Кина. Не кажувам ова дали е добро или лошо, туку по мене е пореално објаснување зошто ги гледаме овие работи.
Не мора да постои само едно објаснување за работите што ги гледаш. Може да има три причини истовремено. Ова не е дипломатија заснована на само едно прашање.

Поправи ме ако грешам: ми изгледа дека немаш никакви официјални податоци да ги поткрепиш "фактиве" дека има масовна опресија над белечко население во САД нели?
Грешиш, и тоа со умисла. Еве ти уште еднаш: Affirmative Action Employment.

Последен обид а потоа идеш на лаган игнор како и другите од идеолошката тајфа за кои заедничко ви е дека сите сте како билборди - од аспект на тоа дека комуникацијата ви е еднонасочна: Од вас наратива/пропаганда искача надвор. Внатре не влегува ништо на анализа, се отфрла уште на влез ако не е подобно на идеологијата.

Вака викаше и за факултетите, се праеше на удрен. Ти постирав пет линка за тоа и погоди што?
- Продолжи да се праиш на удрен.
Кој би рекол...

Памфлет, билборд, како што кажаа погоре.

Не мора да постои само едно објаснување за работите што ги гледаш. Може да има три причини истовремено. Ова не е дипломатија заснована на само едно прашање.
Тоа го зборам стално на темиве.

Ретко кога една операција со геополитичко значење има само една причина, само една цел. Не ретко кога, него никогаш, у ставри.
Спојити лепо са корисним е секогаш.

Убаво што си проживеал во црвена држава. Јас, пак, живеам во плава држава и не се согласуваме за многу работи. Не знам што толку чуваш во тајност кај си бил и што си работел.
Мојот живот во САД не е толку релевантен за оваа дискусија конкретно (Трамп, Нигерија, Кина) и неќам да ја матиме темата (која е за политика), али ако се префрлиме во миграција/дијаспора, може да праиме муабет. Самото живеење во САД и онака не не прави експерти по геополитика.

Јас веќе ти го кажав моето мислење за ова.
Коректно, различно гледаме. :pivo2:

Грешиш, и тоа со умисла. Еве ти уште еднаш: Affirmative Action Employment.
Момак ти оставам простор да ми смениш мислење. Еве ти викаш белецот е во инфериорна позиција во САД. Ја ти викам, во ред, можеш ли да ми покажеш истражување, јавни податоци, статистика, што ќе ми покажат дека белците се во инфериорна позиција во САД?

Ти на тоа не ми даваш ни истражување, ни статистика, пошто едноставно белците се далеку од инфериорни во САД (да беа инфериорни, ќе најдеше податоци). Наместо да пробаш да докажеш теза, ми викаш идеологу еден, белците се инфериорни и еве ти го зборот Affirmative Action Employment (што патем важи давање на поволности на инвалиди, ветерани, постари луѓе, етнички заедници, религиски). Како АА е доказ дека белците се инфериорни, можеш да објасниш? Најголемата АА програма во историја на САД е за воени ветерани кои се претежно белци (не за етнички заедници) и се вика GI bill.

Вака викаше и за факултетите, се праеше на удрен. Ти постирав пет линка за тоа и погоди што?
- Продолжи да се праиш на удрен.
Кој би рекол...
Напротив, ги прочитав, и ти кажав дека такви инциденти постојат и се ужасни нема збор, но тоа што на неколку факултети имало студенти (од малцинства) што не сакале да има белци еден ден во школо, по мене не е доказ дека белецот е потчинет во САД. За секој таков инцидент ќе најдеме по некој кај што се цртани кукасти крстови на капус, или бесилки на црнци. Ни едните, ни другите не ни деловуваат целосна слика (иако нормално и двата типа се погрешни). Поентата ми е, од индивидуални примери треба да отидеме на општи податоци.

Затоа ја погоре постирав јавни податоци на богатство во САД (белците имаат во просек 8 пати повеќе имот него црнците) и политичка застапеност (белците се апсолутно мнозинство во сите клучни институции во САД). По тие податоци (државна статистика), белците се во далеку подобра ситуација (финансиска, политичка и тн) и нема никаков знак на инфериорност.

Одозгора на тоа, еве уште еден додаток, официјални податоци од ФБИ, за кривични дела од омраза (заплашување, насилство, уништување имот) спрема различни етнички групи. Најголем дел од жртвите на омраза се црнци, најголем дел од причинителите на делата се белци. Вакви податоци ви барам со @Vanlok али нема да ги најдете пошто белците се далеку од инфериорни:

Screenshot 2026-05-18 at 16.12.23.pngScreenshot 2026-05-18 at 16.12.56.png

Еве и линк: https://cde.ucr.cjis.gov/LATEST/webapp/#/pages/explorer/crime/hate-crime

можеш ли да ми покажеш истражување, јавни податоци, статистика, што ќе ми покажат дека белците се во инфериорна позиција во САД?
Што можам, а што ќе направам (вложам време во), се различни работи. Нема логика при легислатива како Affirmative Action Employment да бараш било што. Да направам една метафора, ти си како бранител на убиец, и на судење за убиството при покажана видео снимка, пиштол, и отисоци на пиштолот - ти бараш: А можеш ли да ми покажеш истражување, јавни податоци, статистика, што ќе ми покажат дека ова оружје навистина може да убие човек?

Знам дека метафорите се лош потег затоа што тие нефер од другата страна едноставано се закачуваат за буквалното значење, но ајде да видиме.

Ти на тоа не ми даваш ни истражување, ни статистика, пошто едноставно белците се далеку од инфериорни во САД (да беа инфериорни, ќе најдеше податоци). Наместо да пробаш да докажеш теза, ми викаш идеологу еден, белците се инфериорни и еве ти го зборот Affirmative Action Employment (што патем важи давање на поволности на инвалиди, ветерани, постари луѓе, етнички заедници, религиски). Како АА е доказ дека белците се инфериорни, можеш да објасниш?
Провери државни статистики за пораст на број на црнци и хиспаноси, после уведување на АА, ете на пример како прираст во процент на вработени кај контракторите за изведување работи за државни ентитети/институции (пошто контракторите се приватњаци а за самите државни институции ЗНАЕМЕ дека применувале и применуваат АА/ДЕИ/АБВГДЃ).

Нонсенсичен ти е целиов настап. Адвокатски пристап кон докажување на спротивното од очгледни нешта. Онаму ти даваат буквални видеа од хх настани што секојдневно се дешаваат на белците, а ти тоа го релативизираш како профи НВО активист. Што би рекле Америте: What gives?

Провери државни статистики за пораст на број на црнци и хиспаноси, после уведување на АА, ете на пример како прираст во процент на вработени кај контракторите за изведување работи за државни ентитети/институции (пошто контракторите се приватњаци а за самите државни институции ЗНАЕМЕ дека применувале и применуваат АА/ДЕИ/АБВГДЃ).
Еве ти момак од Јеил и Кембриџ инстражување за тоа дали АА програми вродуваат плод што се служи со државни податоци од биро за трудова статистика на САД. На кратко, откриваат дека АА нема никаков ефект и дека црнците во просек имаат два пати повисока невработеност од белците со 20% помала плата (во просек). Значи АА не прави никаква разлика:

Racial disparities in employment and earnings in the U.S. are sizable. The unemployment rate for Black workers is, and persistently has been, about twice that of whites, and the average median weekly earnings for Blacks is 80% that of whites (U.S. Bureau of Labor Statistics,2022). Between one-third and one-half of this earnings gap cannot be explained by worker or firm characteristics (Cajner et al., 2017).

И заклучокот за тоа дали АА функционира на една од последните страни:
We show that there is no evidence of positive effects over the years immediately following regulation.

Како тоа белците се инфериорни и губат работни места, а невработеноста на црнците е 2х од белците и платите им се 20% помали? По дефиниција белците се супериорни. Не ти викам ни дали е ова добро, ни лошо, ни како треба да биде, едноставно ова ти се јавно достапни податоци.

Линк: https://www2.census.gov/ces/wp/2022/CES-WP-22-54.pdf

Друго, види разлика во посед на имот разлика меѓу црнци и белци (што е важно за заштеди, инвестиции, социјална сигурност и тн) - линк:
Screenshot 2026-05-18 at 18.59.41.png

Нонсенсичен ти е целиов настап. Адвокатски пристап кон докажување на спротивното од очгледни нешта. Онаму ти даваат буквални видеа од хх настани што секојдневно се дешаваат на белците, а ти тоа го релативизираш како профи НВО активист. Што би рекле Америте: What gives?
Ако збориш за видеата од кампусот, погоре скролни статистика за насилство поради етникум и ќе видиш дека сите етникуми се жртви, само најчесто напаѓани се црнците, најретко белци (по пропорција на население а и по апсолутни бројки). Дали тоа значи нема белци што се напаѓани само зошто се белци? Има, али статистички шансите да им се случи се најмали (кај црнците се најголеми).

Мислам дека те разбирам што сакаш да кажеш: има белци што не се вработени само затоа што се белци и дека постои обратен-расизам (кон белечко население) што на колеџ кампуси, што на улица, што на работа. Двете тврдења ти се точни, исто како што тврдењето дека постои расизам кон малцинствата во САД е точно, каде што ради боја на кожа или етникум може да се нападнати, да не добијат работно место или движат напред во кариера. Прашањето е: што е повеќе присутно и дали белците се инфериорни во САД денес? Ја погоре ти давам статистички податоци што покажуваат дека белците се во далеку подобра позиција по се што гледаме: плата, имот, вработеност, безбедност, пристап до позиција на моќ, и се далеку од инфериорни. Неќеш да веруваш во тоа, океј верувај во што сакаш, твое право е.

Back
На врв Bottom