Тука коментираме книги

• Креатор на темата Креатор на темата LiquidHeII
  • Време на започнување Време на започнување
Моментално ја започнав Загубениот симбол (2009) од Ден Браун. Од неговите трилери ми останаа недочитани уште Потекло (2017) и Тајната на тајните (2025). На самиот почеток сум, ама делува возбудливо...

Прегледај го приврзокот 473653

Еве, кој викаше дека не може да се нарача веќе од AwesomeBooks, стигна нарачката.
Дај не лажи, ја нарача пред короништево па дур сеа ти стигнал пакетов.
Јас уште чекам 3-4 нарачки од истиов период. Плус им се јавував на пошти у меѓувреме неколку пати.
Надежда последна умира. :P

4 месеци како се обидувам да ја прочитам Китот (Моби Дик) и е предосадна, ја пуштив како аудиокнига зошто во спротивно никогаш нема да ја завршам.
Леле јас стопати ја имам почнато. Прво мислев преводот не ми чини, па најдов друг, па почнав оригинал да ја читам на англиски, не ми оди... а постојано читам по дискусии како била меѓу најдобрите, мора да се прочита и сл.

The Guardian направиле листа со 100 најдобри романи во историјата објавени на англиски јазик. Гласале 172 писатели, критичари и академици од цел свет, бирајќи ги своите топ 10 романи и рангирајќи ги истите од 10 до 1 место. Сега ја објавуваат листата дел по дел. Ова се првите 60 романи:

100 My Ántonia
99 The Go-Between
98 The Road
97 Catch-22
96 Pedro Páramo
95 The Return of the Native
94 The Known World
93 Invisible Cities
92 Sentimental Education
91 Life and Fate
90 Jacob's Room
89 The Left Hand of Darkness
88 Ragtime
87 The Line of Beauty
86 The Turn of the Screw
85 The Vegetarian

84 The Talented Mr Ripley
83 A Farewell to Arms
82 The End of the Affair
81 Buddenbrooks
80 Rebecca
79 Go Tell It on the Mountain
78 A House for Mr Biswas
77 The Rainbow
76 Dracula
75 The Bluest Eye
74 Nervous Conditions
73 Austerlitz
72 Our Mutual Friend
71 Kindred
70 Jude the Obscure
69 Crime and Punishment
68 Blood Meridian
67 The Man Without Qualities
66 The Master and Margarita
65 The Color Purple
64 The Good Soldier
63 White Teeth
62 Half of a Yellow Sun
61 The Rings of Saturn
60 Howards End
59 Never Let Me Go
58 Disgrace
57 The Sound and the Fury
56 Mansfield Park
55 The Waves
54 Orlando
53 The Transit of Venus
52 The Golden Bowl
51 My Brilliant Friend
50 Wide Sargasso Sea
49 A Fine Balance
48 The Metamorphosis
47 Vanity Fair
46 The Leopard
45 The Golden Notebook
44 Giovanni's Room
43 Housekeeping
42 The Magic Mountain
41 Heart of Darkness

Од овие 60, само 5 прочитани. :sramezliv:

Од овие 60, само 5 прочитани. :sramezliv:

Пет, можеби пет и половина... Со оглед на тоа што Злосторство и казна, за мене (тогаш) беше повеќе казна.

Листава повеќе кажува за нејзините составувачи отколку за квалитетот на книгите. Од тие (5.5) што ги имам прочитано, евентуално тие од Ишигуро и Булгаков би ги поддржал за избор. Другите (од прочитаните) се класици кои многу ветуваа а малку дадоа. Дел од листата се работи на кои сум налетал и веројатно никогаш не би ги читал при избор од нешто друго, иако има и мал дел што ми се на пошироката листа. Другите за кои прв пат слушам, од тие што ги пребарав - секако никогаш не би ги читал.
Крајно ваквите листи често се одраз на моменталниот правец на она што го нарекуваат virtue signalling во општеството.

Но ајде да ги видиме првите 40.

Топло препорачувам:

Shackleton's Way - Morrell & Capparell: биографија на Ернест Шеклтон, морепловец и истражувач кој некаде на почеток на 20ти век објавува оглас во весник: барам екипаж за експедиција до јужен пол, услови крајно непријатни, мали шанси за успех, огромен ризик по живот, али ако стигнеме вечна слава загарантирана. Со 30 фанатици тргнуваат на пат за јужен пол од Британија. Како што доаѓаат се поблиску до целта, водата околу бродот замрзнува и цел екипаж се заглавени на мраз, со месеци, сред никаде, додека го гледаат бродот како споро тоне. Нереално добра книга.
9780142002360_p0_v3_s600x595.jpg

12 Notes - Quincy Jones, автобиографија. Од живот пред да почне воошто да се бави со музика, до скромни почетоци и пропаднати бизнис планови, долгови, лични трагедии и среќни околности, Квинси Џоунс објавува некаде кон крај на животот со поглед наназад.
download.jpg

From Third World to First - Lee Kuan Yew - книга од таткото на Сингапур за како гради една нација која во момент на постколонијално ослободување не постои. Веројатно еден од најсериозните државници на 20ти век што има успеано да спои 3 етнички групи (кинези, малеи и индијци) со еден заеднички идентитет на мала територија, и да ја изгради веројатно една од најразвиените држави во светот. Моделот кој на Кина и носи огромен раст и кревање од сиромаштија (авторитарен капитализам) е превземен од Ли Кван Ју и во книгава објаснува како од држава без идентитет, со шкакливи граници, никаква клима, доста сурова средина на меѓународни влијанија, внатрешни проблеми, успеваат да го донесат Сингапур во оваа форма која ја знаеме денес.
416HbAtkKLL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

The Guardian направиле листа со 100 најдобри романи во историјата објавени на англиски јазик. Гласале 172 писатели, критичари и академици од цел свет, бирајќи ги своите топ 10 романи и рангирајќи ги истите од 10 до 1 место. Сега ја објавуваат листата дел по дел. Ова се првите 60 романи:

93 Invisible Cities

86 The Turn of the Screw

69 Crime and Punishment

66 The Master and Margarita

63 White Teeth

48 The Metamorphosis

41 Heart of Darkness
Овие би ми биле читани, под услов Невидливи градови да е книгата на Итало Калвино, White Teeth да е Белиот очњак на Џек Лондон и The Metamorphosis да е Преобразба на Франц Кафка. The Road ми е гледан филмот, исто и за Дракула и за плус 2-3 други наслови.

Овие би ми биле читани, под услов Невидливи градови да е книгата на Итало Калвино, White Teeth да е Белиот очњак на Џек Лондон и The Metamorphosis да е Преобразба на Франц Кафка. The Road ми е гледан филмот, исто и за Дракула и за плус 2-3 други наслови.
White Teeth е Бели заби од Зејди Смит. Другите две се тие.

Еве ги следните 20:

40 Song of Solomon
39 Their Eyes Were Watching God
38 The Age of Innocence
37 Invisible Man
36 The Handmaid's Tale
35 Great Expectations
34 Wolf Hall
33 David Copperfield
32 The God of Small Things
31 The Prime of Miss Jean Brodie
30 Frankenstein
29 Pale Fire
28 The Brothers Karamazov
27 The Trial
26 Don Quixote

25 Lolita
24 The Remains of the Day
23 Midnight's Children
22 Things Fall Apart
21 The Portrait of a Lady

Уште 2 прочитани. Вкупно 7 до сега. Невидливиот човек е од Ралф Елисон, не од Велс.

Две (пак Ишигуро).

Сѐ што кажав, Х10... Еј, Салман Ружди у топ 25 најдобри книги во историјата на светот? Абе фак оф Гардијан. :LOL:

Проблемот со ваквите листи објавувани по западни медиуми е секогаш истиот-англоцентричноста. Ќе објават 10-15 класици на други јазици тие најбитните нешто Толстој и Достоевски, Дон Кихот и слично, а другите 80% се сите книги на англиски јазик. Неанглоцентрични нобеловци и класици прерипани за сметка на The Prime of Miss Jean Brodie што год и да е тоа. Ете отворете и други вакви листи правени и објавени во западни пред се англиски и американски медиуми и приметете го патернот.

Back
На врв Bottom