Препораки за доктори специјалисти/супспецијалисти

• Креатор на темата Креатор на темата .Lost Angel.
  • Време на започнување Време на започнување
Не зборам за ораторство. Некој може да биде лош оратор, а феноменален доктор. Мислам дека точно знаеш што ти зборам. Имам колеги што се деца на доктори, и супер се кога во прашање медицински дискусии и дебати, имаат солидно знаење и се стручни во тоа што го работат. Сепак, најубаво би било кога праксата умееш да ја преточиш ви зборови и да им ја пренесеш на младите колеги. Није знање знати, веч је знати знање дати.

Филипче е одличен доктор, а лош политичар. Жал ми е што дозволи лекарската професионалност да му падни во сенка на политиканството. Лично сум сведок на многу ситуации во кои Филипче им бил достапен за медицинска консултација 24/7 на пациенти кои што се никој и ништо во општеството.

И зошто мислиш дека такви лекари во брза помош нема пример и во Скопје? Нестручноста и незнаењето немаат адреса на живеење. Не гледам зошто еден лекар од имп Скопје би бил постручен од некој друг лекар во Ресен кога ги поминале истиот образовен процес и истите партиски вработувања. Секој си учи за себе.

Џабе ќе ни е, знаеме дека cyanokit е антидот за цијанид. :D

Мислам дека треба да се фокусираме на медицина и пациенти, бидејќи само така се станува подобар лекар.
Гледај не планирам веќе да кршам копја на теми каде што очигледно ти лежи срцето. Прво ја бранеше Соофијанова како заслужувала да краде пари од клиника, па го бранеше Јота, а сега го воспеваш и Филипче. Да ги оставиме овие дебати настрана, времето ќе покаже во која насока ќе оди македонскиот здравствен систем и какво влијание(позитивно или негативно) имале овие лица врз него.

Гледај не планирам веќе да кршам копја на теми каде што очигледно ти лежи срцето. Прво ја бранеше Соофијанова како заслужувала да краде пари од клиника, па го бранеше Јота, а сега го воспеваш и Филипче. Да ги оставиме овие дебати настрана, времето ќе покаже во која насока ќе оди македонскиот здравствен систем и какво влијание(позитивно или негативно) имале овие лица врз него.
... го заборави и д-р Александар Петличковски! :facepalm:

... го заборави и д-р Александар Петличковски! :facepalm:
Жал ми е за овој дечко, онака, максимално глуп излезе по пандемијата. И за време на пандемијата не беше нешто бистар и паметен, тропаше глупости, лажеше народ, го носеше во заблуда, беше корисен идиот, класичен антинаучен политички полтрон, ама сепак ми е жал. Со сите оние со кои комуницирам, од вашата елитна натчовечка медицинска фела, го претставуваат како максимално фин и коректен човек. Не за џабе е кажано „три пати мери, еднаш сечи“, посебно она кое ќе го пласираш во јавност, а треба да претставува апсолутна вистина, ѕвезда водилка на поединецот, поточно медицински совет или препорака која треба да има индивидуална и/или колективна полза. Среќа во несреќа народот долго не памети, па реномето му остана нечепнато.

Нема да се согласам од неколку причини. Како прво бројот на тие избрани поединци кои се трудат навистина и се стручни е максимум 10% од сите. И дури тие вложуваат bare minimum. По стручност се на ниво на некој просечен, специјалист од западните држави, а не академски професори кои треба да работат на универзитетски клиника. Тоа што изгледаат како ескперти во споредба со кадри од внатрешноста кои незнаат да стават катетер или инфузија, тоа е друг проблем. Нормално е да стекнат рутина и подобри способности од нив, кога работат по 20,30 години на клиники кои прегледуваат и лекуваат преку 80% од сите пациенти во државата.
За вложен труд и работливост, да не зборуваме. Бев крајот на ноември нешто до клиника, официјално работно време од 8 до 16 часот. Доаѓаат на работа во 9, 9: 30. Бегаат во 1:30, 2 часот. Ова во денови кога имаат мој термин/амбуланта/операции, ако немаат, воопшто не доаѓаат.
Академската работа е друг проблем. Можат да објавуваат многу повеќе трудови, многу повеќе да се вложуваат како академици, како што доликува на универзитетски професори, ама во тоа нема профит. Целата шема на вработување на децата на клиника е да им обезбедат лагоден живот каде што нема да се замараат премногу, две плати-една професорска друга лекарска и неограничен пристап кон мито без реперкусии-кој лекар лежел затвор за мито кај нас?
Замисли сега да имавме меритократски систем и да беа поставени на тие позииции најспособните, особено овие наши лекари кои се докажале во странство. Мислам дека здравството би ни било дијаметрално подобро доколку овие индивидуи не биле набркани од кај нас, за да се вработат сопствените деца и партиските полтрони. Поими како систем и менталитет не се нешто апстрактно и недопирливо. Тие се збир на карактеристиките на луѓето кои што го сочинуваат тој систем.

И најважно што не споменав, сета оваа лакрдија е финансирана од џебот на ѓраѓанинот, од твојот и од мојот џеб.

Колку е точно болдираното за работното време.
И јас бев Ноември, Декември и Јануари во државна болница во една од клиниките, и таму истото, јас уште во 08:10 оставив книшка со упат и документи на шалтер, и други пациенти исто оставија на шалтер, и лекарите после 09:30 се појавија со кафиња од автомати во рацете, и накај 10 часот почнаа да повикуваат пациенти во амбулантите и ординациите.
Во Јануари ги забележав тие истите докторки во 13:20 часот си отидоа на задниот влез /излез на клинички центар кај оној маркет Рептил отидоа низ онаа улица 50- та дивизија.
Доаѓаат само два денови на работа кога имаат еден ден амбуланта и еден ден кога имаат хирургија и толку.

Колку е точно болдираното за работното време.
И јас бев Ноември, Декември и Јануари во државна болница во една од клиниките, и таму истото, јас уште во 08:10 оставив книшка со упат и документи на шалтер, и други пациенти исто оставија на шалтер, и лекарите после 09:30 се појавија со кафиња од автомати во рацете, и накај 10 часот почнаа да повикуваат пациенти во амбулантите и ординациите.
Во Јануари ги забележав тие истите докторки во 13:20 часот си отидоа на задниот влез /излез на клинички центар кај оној маркет Рептил отидоа низ онаа улица 50- та дивизија.
Доаѓаат само два денови на работа кога имаат еден ден амбуланта и еден ден кога имаат хирургија и толку.
... според Законот за Здравствена заштита, регулирањето на работното време на здравствениот кадар (и соработниците) мора да биде електронско евидентирано, инаку ќе се казни директорот на институцијата, секој влез и излез од работното место вработениот мора да го евидентира лично, ееее тоа лично ретко важи, има одреден човек во сите клиники кои „тајно“ ги евидентира електронско присуство на картиците, чипови или со што електронско евидентира, а грото доктори поради тоа покривање некој друг да им го евидентира присуството, имаат релаксирачко работно време кога како, освен на мој термин кој мора да биде точен, иако пак касни, нели навиката не може туку така да се смени.

... членот за електронската евиденција на работното време во законот, предимствено за контрола на операциони сали (да се знае кога влегуваат и излегуваат дотичните здравствени работници), во амбулантите каде се прегледуваат пациенти и во просториите каде има апаратури каде влегуваат пациенти на снимање, да се знае (па и да се види, затоа има и видео надзор кој како работа), е па тоа функционира онака де јуре, ама де факто НЕ, контроли ако некогаш се прават, се прават таму каде треба последно да се прават, каде не се присутни пациентите, или рандом здравствени работници кои не се важни во Мој термин, така да додека се применува ова вака селективно, вака ќе се однесуваат тие кои треба први да се на работни места, посебно за Мој термин!

... ако евентуално има некоја контрола за работно време и присуство, нормално „тие“ се на време на работно место според електронска евиденцијата, иако физички не се присутни, зошто друг им ги евидентира на дигиталниот апарат, ама и тоа се решава на многу лесен начин, да присуството на работно место на тие дигитални апарати биде не со картица, не со чип, туку со „прст“ е тука нема промашај, ќе си го притиснеш прстот за евиденција на работно место со единствен отисок што друг не може да го покрие, па и да го пресече прстот!

... заминувањето од работно место најчесто го прикриваат „демек службено“ за што опција има посебно во електронска евиденција за службено отсуство, ама кој да следи, тој што треба да следи, самиот е отсутен, затоа има такви каснење и нецелодневно работење на здравствените работници, најчесто докторите (има нели исклучоци), а трпат пациентите, докторите како колеги не можат да се состанат самите да се видат и да споделат мислење за пациент задолжително меѓусебно стручно консултирање, а не пак пациентите ќе ги видат во текот на денот!

Screenshot 02-14-2026 14.52.21.jpgScreenshot 02-14-2026 14.52.45.jpg

Последно уредено:
Имам правено снимка и ми беше дадена дијагноза од специјалист кој ме имаше упатено на електро и физикална терапија но тоа беше у 2022 година и морав да ја прекинам поради смените на работа. Имам ишијас и од долниот дел на кичмата ( нервот ) ја продолжува болката низ цела лева нога до глуждот.
Prijatelka edna odese kaj fizijatar od Turcija vo Sante group hospital 3 kade imale razni uredi za terapija

Prijatelka edna odese kaj fizijatar od Turcija vo Sante group hospital 3 kade imale razni uredi za terapija
... апаратите за физикална терапија се тие едни исти -

Апарати за електротерапија со различни видови струи (TENS, интерферентни, галвански) за намалување на болка, стимулација на мускули и подобрување на циркулацијата.

Ултразвучна терапија со звучни бранови за длабинска микромасажа на ткивата, намалување на воспаленија и олеснување на болката во зглобовите и мускулите.

Ласерска терапија со нискофреквентна ласерска светлина за поттикнување на клеточната регенерација, намалување на воспалението и заздравување на ткивата.

Магнетотерапија со магнетно поле за забрзување на заздравувањето на коските, намалување на едеми и подобрување на циркулацијата.

Апарати за вакуум терапија и терапија со притисок се користат за подобрување на лимфната дренажа и циркулацијата.

Апарати за компресија и кислородна терапија кои помагаат во намалување на отоци и ја зголемуваат оксигенацијата на ткивата, со што се забрзува рехабилитацијата.

Препорака за очен лекар, посебно за страбизам кај деца.

Препорака за очен лекар, посебно за страбизам кај деца.
Беким Татеши ти е најдобар очен за деца, на Очна Клиника а можно е и да има прегледи и во Систина, распрашај се.

Има ли специјализиран доктор за бели дробови за тие што нуркале ?? Порано се тестираше со дување, сега на клиника имаат сосем друго тест, со БРЗО. издувување...а знам порано астма се откриваше со вадење крв од УВО.....

Последно уредено:
Препорака за ортопед на приватно, проблемот ми е во рамото што трае скоро цел месец.

Back
На врв Bottom