Случај: Велосипедист на Водно vs планинар + феномен мемиња со кумата

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMKD007
  • Време на започнување Време на започнување

На чива страна сте во случајот?

• Вкупно гласачи
    161
Како прво, не го оправдувам никако и овој што се испонаша ко брич.
Второ, последните години има скроз ненормални дечишта со точаци и нарочито електрични тротинети. Пред некоја година навечер си одам по тротоар и од никаде се појавува детиште на точак залетан и доаѓа право на мене, реков ќе ме заобиколи, ама гледам продолжува накај мене, ако не ги испружев рацете напред и да го оттурнам веројатно ќе ме кренеше на тимон. Исто така некој месец наназад, се движам праволиниски и таман направив чекор на лево да свртам за да влезам во кафич, од назад покрај мене поминува тротинет ракета на помалце од пола метар од мене. Не разбирам јас толку да не мислат со тие зелките на рамена, па некој рефлексно ќе испружи рака, ќе го фрли 5 метра. Ужасно ми газат на нерви и колку и да си толерантен мислам дека некој ден некој ќе го добие салам.

678218047_10241886677214318_3204818720698992151_n.jpg

... безобразлук на ниво, јавно ја заебаваат дури и жената која лежела во болница повредена од брзински велосипедист по пешачка патека, па после „деца“ биле, малолетни, а овој циркус што го прават на јавните медиуми што е за малолетници образовна програма?

Не се согласувам со вас! Скопје го гази таква невоспитана копиљана каква што немало децении наназад! Не знам дали сте ги виделе и моите мислења со слики од копиљаци (и тоа мнозинство од женски пол) со нозете кренати горе на соседното седиште во автобус на ЈСП. И јас исто вака реагирам, како типов, бурно, зашто со нив не може инаку. Тие и така не разбираат и се понашаат ко половиот орган да не ги боли, а не па уште културно и со убаво да им се кажело. Културно и убаво од дома требало да им кажат и кај се вози точак, и кај се креваат нозе. Ама родителите се со вакви слични мислења како вашите - „деца се тоа... (нек се играју)“, па затоа нема ни почит, ни правила!
Ама тоа се невоспитани и некултурни деца во автобусот и оправдано е да ги искараш. Детево буквално ништо не направи, освен што го возеше велосипедот, на патека на која не пишува дека е забрането за велосипедисти. И не возеше брзо воопшто, според тоа што го видов.

Прегледај го приврзокот 475973

... безобразлук на ниво, јавно ја заебаваат дури и жената која лежела во болница повредена од брзински велосипедист по пешачка патека, па после „деца“ биле, малолетни, а овој циркус што го прават на јавните медиуми што е за малолетници образовна програма?
Дај бе не го поти со глупости, жити леб.

А зошто ги ставаш сите точкџии во исти кош? Има и возачи на коли тешки идиоти. Дали тоа значи дека сите шофери треба да бидат шамарани и пешки кога одат?:cautious:

Возачите на коли не возат по тротоари, плоштади, кејови на реки, планински патеки, и жици на бандери.

Точкарите сите предности ги сакаат. Во сообраќајот да се еднакви, на печашки да ги пушташ, по тротоари да возат … бетер се од евреите.

повредена од брзински велосипедист
... па велосипедист што вози „брзински велосипед“, а не „класичен велосипед“, не знам што е замерката?

20260426_012227.jpg

...а на ,,точкари" не реагираш!

Последно уредено:
Не се согласувам со вас! Скопје го гази таква невоспитана копиљана каква што немало децении наназад! Не знам дали сте ги виделе и моите мислења со слики од копиљаци (и тоа мнозинство од женски пол) со нозете кренати горе на соседното седиште во автобус на ЈСП. И јас исто вака реагирам, како типов, бурно, зашто со нив не може инаку. Тие и така не разбираат и се понашаат ко половиот орган да не ги боли, а не па уште културно и со убаво да им се кажело. Културно и убаво од дома требало да им кажат и кај се вози точак, и кај се креваат нозе. Ама родителите се со вакви слични мислења како вашите - „деца се тоа... (нек се играју)“, па затоа нема ни почит, ни правила!

На автопат некаде пишува дека е исклучиво за коли? Што не излезеш да се прошеташ на средна лента на автопат. Кај пишува дека не е за пешаци?
Самиот збор кажува.
АВТОпат. Пат за автомобили.

Дечки намалете со стереотипи за тоа дека сите велосипедисти биле лоши, дека требало да се тепаат итн. Јас не сум активен велосипедист, од време на време го користам како превозно средство и може по 2-3 тури во годината, повеќе сум по трчањето, ама сакам секој велосипедист да има добри услови и да има поддршка да вози и функционира, доколку тоа го прави на исправен начин.

И меѓу нив има коректни луѓе кои:
- Одат на работа секој ден со велосипед од еден до друг крај на Скопје, и на снег и на дожд, бидејќи тоа им е единствено превозно средство што може да си го дозволат
- Работат во Волт и возат прописно, дури и застануваат и се тргаат на страна ако треба локација да видат (да и такви има), ете егзистенција им е велосипедот
- Го користат велосипедот за рекреација, не се спуштаат по козји патеки и не возат на булевари на лентите, ако возат меѓу луѓе, возат со брзината како луѓето...
- Тренираат со велосипед за некој дуатлон, триатлон или велосипедска трка, тоа го прават во глува доба кога нема никој на ќеј да не сметаат никому или по некои лоши селски патишта, за да избегнат сообраќај и да не си сметаат со колите.

Во моето воведно мислење посочив конкретна група луѓе на велосипедисти кои предизвикуваат проблем и предложив како би требало да се реши тој проблем, за сите страни да се задоволни. Нормално дека постојат и пешаци што имаат сообраќајна култура, а и такви што преминуваат низ тревата на булевари и што секогаш на црвено проаѓаат, како и такви што постојано поминуваат пешачки на црвената лента за велосипеди. Има и автомобили што паркираат на велосипедска патека и ги бутаат црвените столпчиња за велосипеди (кај СЦМ улицата кај кафаната 14ка, Форца, буквално има колку сакаш да ги броиш во секое време). Да не набројувам, од сите ги има и лоши и добри примери, нека бидеме сите тука добриот пример.

...а ти што си, Французин?

Возачите на коли не возат по тротоари, плоштади, кејови на реки, планински патеки, и жици на бандери.
Ne be, ich.
Samo se parkiraat tamu. ;)

Самиот збор кажува.
АВТОпат. Пат за автомобили.
Исто, самиот збор кажува: ПЕШАЧКА патека. Патека за пешаци.
Автоматски споено мислење:

Детево буквално ништо не направи, освен што го возеше велосипедот, на патека на која не пишува дека е забрането за велосипедисти.
Ама не ве разбирам луѓе: зошто треба да пишува дека е забрането за велосипедисти на пешачка патека? Се подразбира тоа. На автопат пишува ли дека е забрането за пешаци? Што не се шеташ по средна лента?

Ама не ве разбирам луѓе: зошто треба да пишува дека е забрането за велосипедисти на пешачка патека? Се подразбира тоа. На автопат пишува ли дека е забрането за пешаци? Што не се шеташ по средна лента?
Сфаќам дека ти е преку глава од невоспитани и некултурни деца. Ти ги имам прочитано постовите што ги имаш пишувано, дури мислам дека и ги имам лајкнато истите. Значи за тебе и твоето однесување не сум реагирала бурно.
Тука зборима за дете кои не покажа никаква некултура, напротив цело време ги слушаше човеков.

Друго, не е на автопат. На автопат е со закон забрането за пешаци заради безбедност при брзина од 120 км/ч. На патеките на Водно (кои не се автопат) никаде не стои знак за забрана за велосипеди. Водно е рекреативна зона за сите. Додека не се постават знаци за регулација на сообраќај така ќе си биде и тоа е тоа.

И трето, не може бе Злате заради некултурата на децата од ЈСП, за сите деца да велиме дека се некултурни и невоспитани.

никаде не стои знак за забрана за велосипеди.
Не треба да има знак, @Aceso , не знам како не го разбирате тоа. Пешачка патека е, и тука е со закон забрането движење со било какво превозно средство. Ете, читај погоре, имаш членови од два различни закони. По вашата логика на било каков пат треба да има ознаки дека е забрането за нешто. Ете на пример на тротоар зошто нема знак дека е забрането за трактори? На магистрален пат зошто нема знак дека е забрането за комбајни? Просто е: општа култура! И логика.
Автоматски споено мислење:

Тука зборима за дете кои не покажа никаква некултура, напротив цело време ги слушаше човеков.
И мене ме слуша копиљаната во автобус. Секогаш. Слушаат, ама колку им влегува меѓу ушите?

Ne be, ich.
Samo se parkiraat tamu. ;)

Па кога 35 години на власт е урбаната мафија тоа е резултатот. Чудно како во европски градови 2-3 пати поголеми од Скопје го нема тој проблем.

Дечки намалете со стереотипи за тоа дека сите велосипедисти биле лоши, дека требало да се тепаат итн. Јас не сум активен велосипедист, од време на време го користам како превозно средство и може по 2-3 тури во годината,

Зошто брату? Запали кола ко човек, од издувни гасови потребни се децении за да умреш, од точак може утре да те нема. :LOL:

Back
На врв Bottom