Русија - смена во надворешната политика?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Кога тоа Естонија била фашистичка? Претпоставувам во истиот период кога била и Финска, така?

po okupacijata od germanija imas celi odredi SS i normalna vojska sto se priklucuva na fasistite. vo 42ra stanuva i judenfrei otkako gi trebat celosno evreite od estonia. pred vojnata si imaat fasisticka partija - vaps itn...

Друже, ти одговараш како проблемите да се исти како пред неколку векови, нели приметуваш?
Уште на тоа додаваш „.. ви е луда“ , како ти да не дискутираш воопшто..
Многу пати е покажано низ темиве дека се откажувате кога ќе се навлезе подлабоко

Долги одговори време одзимаат, не е проблем ни тоа, проблем е што истите ги игнорирате..

На си од вчера тука
Ne znam kako bojle da ti dolovam. Rusija e imperijalisticka drzava, pola kontinent e nivna teritorija i toa ne e so trgovija dobieno. Skoro site drzavi okulu niv imaat negativno mislenje i strav od niv.
Rusija nema nikogas da gi ostavi na raat, prirodata na nestata se takvi. 20 godini mir nisto ne znacat.

Ne znam kako bojle da ti dolovam. Rusija e imperijalisticka drzava, pola kontinent e nivna teritorija i toa ne e so trgovija dobieno. Skoro site drzavi okulu niv imaat negativno mislenje i strav od niv.
Rusija nema nikogas da gi ostavi na raat, prirodata na nestata se takvi. 20 godini mir nisto ne znacat.
Им дојде чудно со мирот изгледа, па мораше преку Украина пак стравот да го насадат

Во ред, историски имаат причина да стравуваат, но според текот на нештата во последните децении не баш..

Да не се разбереме погрешно, би било супер Русија да се развива брзо економски, технолошки и како систем да биде стабилна и конкурентна, да гради добри односи со земјите околу неа и да тргува со секој. Дали развојот ќе и дојде по европски модели на владеење (либерални демократии) што е доста неверојатно во блиска иднина, дали по автократски терк (Сингапур), или некој свој модел (информациона автократија), на крај на ден не е важно, али мора да менува многу работи ако сака да оди напред.

Работите во моментов кај нив не се идеални на повеќе полиња, али главните проблеми ги има како систем внатре. Закани од надвор постојат (како кај секоја држава), али за да биде стабилна кон проблемите од надвор и внатре, мора да менува доста работи и брзо. Да се справи со своите геополитички ривали, а тука не се само САД и делови од ЕУ, туку и други доста озбилни држави кои ги сметаат некои делови од Русија за свои, и со комплексноста на државата (мешавина на етникуми, религии, големина и тн), мора истата да се прилагодува. Најмногу касни поради економски нереализиран потенцијал (бизнис клима, владеење на право, и тн), образовни политики (во што се инвестира и колку), корупција во системот и демографска бомба (стареење на популација, слаб наталитет и иселување).

И што испадна подобро, ова нивното или тоа нашето од 2001?
Тие две работи не се споредуваат.
Македонија е спомната само во контекст дека „западот“ ќе го подржи секој не ради право туку само тоа што него му е од интерес притоа извртувајки го меѓународното право на начин како му одговара од случај до случај.

Да не се разбереме погрешно, би било супер Русија да се развива брзо економски, технолошки и како систем да биде стабилна и конкурентна, да гради добри односи со земјите околу неа и да тргува со секој. Дали развојот ќе и дојде по европски модели на владеење (либерални демократии) што е доста неверојатно во блиска иднина, дали по автократски терк (Сингапур), или некој свој модел (информациона автократија), на крај на ден не е важно, али мора да менува многу работи ако сака да оди напред.

Работите во моментов кај нив не се идеални на повеќе полиња, али главните проблеми ги има како систем внатре. Закани од надвор постојат (како кај секоја држава), али за да биде стабилна кон проблемите од надвор и внатре, мора да менува доста работи и брзо. Да се справи со своите геополитички ривали, а тука не се само САД и делови од ЕУ, туку и други доста озбилни држави кои ги сметаат некои делови од Русија за свои, и со комплексноста на државата (мешавина на етникуми, религии, големина и тн), мора истата да се прилагодува. Најмногу касни поради економски нереализиран потенцијал (бизнис клима, владеење на право, и тн), образовни политики (во што се инвестира и колку), корупција во системот и демографска бомба (стареење на популација, слаб наталитет и иселување).

rusija da nema idioti na nejzinite granici sto postojano im pravat pritisok za 10 godini ke bide edna od najrazvienite drzavi vo svetot. ova go znae amerika pa zatoa konstantno im pravi problemi.

predhodno kako sssr premnogu pari im odea na podrska na drugi nerazvieni podracja. sega prilicno brzo i lesno moze da se izgradi infrastruktura, kina ti e dokaz za toa plus ako ne nemaat pritisok lesno ke moze da se koncentriraat na civilno proizvodstvo. za razlika od zapad kade platite se otideni plafon, kade kuburat so energensi pa i zemjiste vo mnogu delovi rusija sve ima u izobilstvo i znacitelno poeftino. demografija ne e problem imaat oni eks ussr drzavi od koj moze i uvezuvaat rabotna raka.

Пак мантрата за руски империјализам а од друга страна мижење на двете очи кога некој бомбардира држави на 10 000 км од него како (карикирам) мулите би можеле да носат миниќи.

Целосно прочитан текстот звучи добро. Зошто мене ми звучи како: требаше да им се даде шанса на Навални и Каспаров?
Ете немам ништо против твоите ставови, ама таа ветка ми провејува низ анализата.
Пробаа Русија и околина со лабаво, па и со ептен лабаво. На крај добија вледеење на банди. Кога стегнаа узенгиите, РФ почна да расте економски, ама демоНкратија не бидна.
Што ги споредуваш Русија и Сингапур? Пола Азија и помалку од еден кенеф на Азија?
Затоа во другите теми го повторувам она старото, каква брада, таков брич!
Временската дистанца за изведување на заклучоци е микроскопска. Не брзајте. Сингапур кој го споменуваш е модел на Дубаи. еден потрес сибамајката.
Русија, 200 војни, сеуште жива и тука!

И ќе биде тука и после 200 години!

А ние?
Ние подалеку од гаргара не сме стигнале
Оној мрсулон од Атина едно време викаше нас не ни е проблем ни до Скопје да стигнеме, за 2 саати ќе биде освоена цела територија ама тогаш кај беа борците за правда и демократија?
Кај беа кога Егејска ја бомбардираа?
Кај беа кога историјата ни ја украдоа пред нос?
Тука беа, само од другата страна
Да нe беше Русија позади нас? Кур беше, ама пак они друго си избраа

Така да џабе се пробувате, со нас уште не е готово, тек почнува!

И ќе биде тука и после 200 години!

А ние?
Ние подалеку од гаргара не сме стигнале
Оној мрсулон од Атина едно време викаше нас не ни е проблем ни до Скопје да стигнеме, за 2 саати ќе биде освоена цела територија ама тогаш кај беа борците за правда и демократија?
Кај беа кога Егејска ја бомбардираа?
Кај беа кога историјата ни ја украдоа пред нос?
Тука беа, само од другата страна
Да нe беше Русија позади нас? Кур беше, ама пак они друго си избраа

Така да џабе се пробувате, со нас уште не е готово, тек почнува!
Ние друже сами се пречкртавме од картата!
Никој не ни е ни крив ни должен. Сами се убијавме, од заседа!
П.С. Јас имам право на пасош на РФ, ќе праиме муабет после едно 100-150 години :D

Ние друже сами се пречкртавме од картата!
Никој не ни е ни крив ни должен. Сами се убијавме, од заседа!
П.С. Јас имам право на пасош на РФ, ќе праиме муабет после едно 100-150 години :D
Јас мислам дека и ние имаме толку вина како и тие што не испосраа во 100 години

Нив никој не ги тераше Господ сегде да изиграваат, јбг.

Пак мантрата за руски империјализам а од друга страна мижење на двете очи кога некој бомбардира држави на 10 000 км од него како (карикирам) мулите би можеле да носат миниќи.
Neso si pomesal, mojot stav za iran mozhes da go procitas tamu. Ne sme site od ist kur praeni ko sektata vasa.
Автоматски споено мислење:

Тие две работи не се споредуваат.
Македонија е спомната само во контекст дека „западот“ ќе го подржи секој не ради право туку само тоа што него му е од интерес притоа извртувајки го меѓународното право на начин како му одговара од случај до случај.
Zar ima zemja sto kje pravi nesto sportivno od nivniot interes :D

Им дојде чудно со мирот изгледа, па мораше преку Украина пак стравот да го насадат

Во ред, историски имаат причина да стравуваат, но според текот на нештата во последните децении не баш..
Ne im doslo nisto cudno, zasto nema estonec ili rusin koj e naiven deka megju niv nekogas kje ima nesto poise od eban i tepan.

Последно уредено:
Сакаш да кажеш дека ЕУ ќе спреми армија со цел да нападне држава со 5000+ нуклеарки? Ова е во мала рака лудо тврдење. Историски гледано, од периодот кога Русија развива нуклеарен арсенал, никој сериозно не и загрозува територијален интегритет. Се вршеле политички влијанија врз земји во нејзината орбита на интерес (Грузија, Ерменија, Украина) али никој не влегува во отворен судир со Русија. Тоа е зошто е нуклеарна сила со еден од најголеми нуклеарни арсенали во свет. Какви инвазии момак, какви бакрачи, зборуваме за нуклеарна сила.
Сулудо беше и да почнеш прокси војна со „држава со 5000+ нуклеарки“ па ете баш тоа го направије. Сулудо е преку територија на ЕУ држави да се напаѓа „држава со 5000+ нуклеарки“ па ете баш тоа се дешава.

Сулудо е да влезат да ја „бранат ЕУ“ во Украина, па изгледа дека баш тоа ќе го направат.

Русија има проблем со автократска олигархија и слаба економија.
Руските олигарси се како мали деца во споредба со западната олигархија. Разликата е во тоа што во Русија олигархијата не ја води државата... И таа „слаба економија“ куп години преживува економска (и секаква) војна од САД и вазалите.

Neso si pomesal, mojot stav za iran mozhes da go procitas tamu. Ne sme site od ist kur praeni ko sektata vasa.
Ти спомнав ли за некои секти дека припаѓаш?

И сега што, треба ли да го цитирам клинот и неговите изливи на философија за напад и одбрана при дискусија. :D

Сулудо беше и да почнеш прокси војна со „држава со 5000+ нуклеарки“ па ете баш тоа го направије. Сулудо е преку територија на ЕУ држави да се напаѓа „држава со 5000+ нуклеарки“ па ете баш тоа се дешава.
Сулудо е и да помисли дека од 5000+ нуклеарки и само 50 да пројдат одбрана дека ќе преживее и светот дека ќе остане ист.

Последно уредено:
rusija da nema idioti na nejzinite granici sto postojano im pravat pritisok za 10 godini ke bide edna od najrazvienite drzavi vo svetot. ova go znae amerika pa zatoa konstantno im pravi problemi.

predhodno kako sssr premnogu pari im odea na podrska na drugi nerazvieni podracja. sega prilicno brzo i lesno moze da se izgradi infrastruktura, kina ti e dokaz za toa plus ako ne nemaat pritisok lesno ke moze da se koncentriraat na civilno proizvodstvo. za razlika od zapad kade platite se otideni plafon, kade kuburat so energensi pa i zemjiste vo mnogu delovi rusija sve ima u izobilstvo i znacitelno poeftino. demografija ne e problem imaat oni eks ussr drzavi od koj moze i uvezuvaat rabotna raka.
Се слагам со делот дека на нејзините граници постојано и се прави притисок, некогаш од надвор (Грузија, Украина, Балтик), некогаш од внатрешни струи (Чеченија, Дагистан, и тн). По природата на нештата, имаат најголема територија на планетата и 9 временски зони, граничат и со САД и со ЕУ, и Кина. Исто како што Русија се ширела низ различни територии и земала дел од други (Кина, Финска, Украина, Грузија и тн), така и други земји гледаат на Русија како закана или со свој интерес (или историски реваншизам, да речеме кај Кина). Исто се слагам дека можат брзо да се развијат ако управуваат правилно со ресурси и човечки капитал, имаат здрав правен систем (што е предуслов за здрава бизнис клима). Делот со кој не се слагам е демографија, мислам дека кај нив ова е голем проблем (иселување и низок степен на наталитет), иако може да компензираат.

Целосно прочитан текстот звучи добро. Зошто мене ми звучи како: требаше да им се даде шанса на Навални и Каспаров?
Ете немам ништо против твоите ставови, ама таа ветка ми провејува низ анализата.
Ако тврдам дека Русија треба да нема корупција и злоупотреба на моќ, тоа не значи дека тврдам Навални или Каспаров да дојде на власт. Ако ти кажеш Путин е добар, тоа не значи дека кажуваш Сталин треба да се врати и да ја стави пола Русија во гулаг нели.

Мојот став е следен, ако сака Русија да движи напред, во овој формат, не е во идеална позиција. Историјата и е: прво е царска империја, со мал слој ултра-богати, мала средна класа, и мнозинството селани во серфство, каде што селанот е роб на земјата на својот господар (на нашки кажано робовладетелство). Со векови сам својот народ, легално, го третира државата како роб. Не се индустријализираат, не се инвестира во образование и развој, и се касни еден век позади Европа која во тој период иде низ индустријализација, пазарни и системски промени. Прочитај за серфство во царска Русија и види како својот народ е третиран.

Потоа тој систем не е издржлив, има масовна сиромаштија и незадоволство и имплодира. Се случува граѓанска војна и имаш тоталитарен комунизам. Нема социјални нееднаквости, полека државата се индустријализира, али почетната точка и е многу зад западните земји пазарно и системски. Се врши репресија над свој народ (Солженицин има најдобра книга за ова, Архипелагот Гулаг) и се воведува економски систем (планска економија) кој едноставно не е компетитивен споредено со пазарните економии. И овој систем имплодира од внатре, не генерира на долги стази вредност, јака армија, сиромашна држава. Ова не е ради странски фактор, туку е одговорност и одлуки од внатрешното лидерство - не дошол Сорос да им инсталира планска економија, сами си ја бирале. Пошто имаш авторитарност, никој не смее да писне за системот и грешките во него, и да посочи што треба да се смени, така да истиот си постои со години, иако не им иде во корист (објективно гледано, животен стандард е доста низок во СССР, споредено со било која земја на запад).

Денес се движи кон автократија и се страда од доста внатрешни проблеми (одозгора на тоа државата има проблеми и од надвор). Овде не велам САД треба да ја превземе Русија или Русија треба да се распадне, или дека треба утре да биде либерална. Туку аргументот ми е дека ако сака Русија да биде компетитивна и да не движи на долги стази кон уште една имплозија или кризи, мора да носи огромни реформи (пазарни и системски, поготово врзани со судство и корупција). Ако движи кон автократија, единствено ќе може да функционира по моделот на Сингапур (што Кина го има копирано добро, и заради тоа е таму каде што е денес). Системот е строга, централизирана власт, со слободен пазар и мало, незначително ниво на корупција. Проблемот со автократија е, кога лидерот носи лоши одлуки, немаш механизам да го смениш (пошто цела власт е во негови раце). Утре ако дојде некој лик, калибар на Кадиров, Пригожин, или било кој друг лик што нема да работи во интерес на Русија, нема државата/луѓето да имаат механизам да го сменат. Ќе мора да прифатат се што им сервира и тоа не е добро за нив.

Сулудо е да влезат да ја „бранат ЕУ“ во Украина, па изгледа дека баш тоа ќе го направат.

Руските олигарси се како мали деца во споредба со западната олигархија. Разликата е во тоа што во Русија олигархијата не ја води државата... И таа „слаба економија“ куп години преживува економска (и секаква) војна од САД и вазалите.
Момак, има разлика меѓу испратени дронови или терористички напад врз голема сила, и окупација и целосна промена на систем кој е нуклеарна сила, смешна дискусија е. Северна Кореа е педа земја меѓу 3 големи сили, никој не ја пипа, не па држава со 5000+ нуклеарки. Тоа што САД има свој техно-феудализам, не значи дека е во интерес на Русија да има олигархија. Ако кажам пицава во кафанава не ја бива, не е одговор "е да бе, а хамбургерот во другава кафана до нас што е за нигде? сто пати полош е". Овде дискутираме за Русија конкретно, ако САД има дефекти, тоа не оправдува дефекти во Русија нели и веројатно е друга тема на разговор.

Back
На врв Bottom