Русија - смена во надворешната политика?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Toa e normalno, megjutoa i baltickite drzavi imaat interes za svojot opstanok. I tie za nivna srekja ne se ko makedonskiot narod pa da se otkazat od sopstvenata zemja. Kako sto gleas, i oni i Rusija imaat sprotiven interes.

fino toa, neka ne se zalat i baraat pomos od drugi i neka si go resat problemot

Toa e normalno, megjutoa i baltickite drzavi imaat interes za svojot opstanok. I tie za nivna srekja ne se ko makedonskiot narod pa da se otkazat od sopstvenata zemja. Kako sto gleas, i oni i Rusija imaat sprotiven interes.
Во ред е тоа но од која причина е стравот?
Зошто тој страв не постоеше пред дешавките во Украина?

Балтичките државички од секогаш биле германски вазали и замислени противници на Русија. Мислам они се замислувале, ама реално Русија на нив никад не ангажирала некоја сила да ги покори или стратегија за владеење со нив. Сите акции на Русија кон нив се да се тргнат комарците да не досаѓаат. Тоа што го попушиле после ВСВ, кој е крив? Начмиш?
Од кај тоа прилично е јасно да ги асимилира и контролира?
Јаките држави Литванија, Летонија и Естонија. Баш они фалат и Русија да биде комплетна! Дај не ме смеј.
А кој си ја има мувата на капата си ја ишка, ама 100% тоа не е Русија во овој случај!
Posle ww2? Druzi, SSSR gi osvojuva tie drzavi uste pred ww2. Nastrana 500 godini unazad neprijatelska istorija. Ne znam kako zamisluvas mir i harmonija tamu.
Автоматски споено мислење:

fino toa, neka ne se zalat i baraat pomos od drugi i neka si go resat problemot
Ima nekoe pravilo takvo? Normalno mala zemja kje bara podrska i sojuznistvo, i kje igra pametno. Sea za sea okej im odi.
Автоматски споено мислење:

Во ред е тоа но од која причина е стравот?
Зошто тој страв не постоеше пред дешавките во Украина?
Ne znam koj ti kazal deka ne postoel strav. Strav imalo od sekogas.

Што Русија направи од 90 навака за они страв да имаат?
Кон нив конкретно..?
Zatoa sto ne se budali. Imaat 30 % rusi vo drzavata i dolga istorija na konflikt so Rusija. Ne ni navlagam koj e kriv za konfliktot, ednostavno Rusija im e broj 1 egzistencijalen problem.

Zatoa sto ne se budali. Imaat 30 % rusi vo drzavata i dolga istorija na konflikt so Rusija. Ne ni navlagam koj e kriv za konfliktot, ednostavno Rusija im e broj 1 egzistencijalen problem.
Во ред, но Русија не покажува никакви знаци дека сака да го наруши нивниот суверенитет, или?

До кај стигна Русија во Украина.. до кај што има Руси, или?
Зошто го направи тоа?
Па поради наци режимот во Киев.
Така да, си го бараа - си го добија!

Имаше можности за поинакво решение, нацистите одлучија подли тактики да користат и по нос си го добија

Во ред, но Русија не покажува никакви знаци дека сака да го наруши нивниот суверенитет, или?

До кај стигна Русија во Украина.. до кај што има Руси, или?
Зошто го направи тоа?
Па поради наци режимот во Киев.
Така да, си го бараа - си го добија!

Имаше можности за поинакво решение, нацистите одлучија подли тактики да користат и по нос си го добија
Ima trebase dosta vreme da zastanat na noze. Dopolnitelno, tuka bese i Nato. Megjutoa oni znaat deka toa ne e vecno, vo megjuvreme Rusija vleze vo konflikt vo nekolku zemji za da si gi brani svoite interesi. Prasanje na vreme e koga i ovie drzavi kje se nivni interes.
Toa deka oni kje sedat mirni i nikoj nisto nema da im pravi, e mn naivno. Nikoj ne e tolku glup.

Ima trebase dosta vreme da zastanat na noze. Dopolnitelno, tuka bese i Nato. Megjutoa oni znaat deka toa ne e vecno, vo megjuvreme Rusija vleze vo konflikt vo nekolku zemji za da si gi brani svoite interesi. Prasanje na vreme e koga i ovie drzavi kje se nivni interes.
Toa deka oni kje sedat mirni i nikoj nisto nema da im pravi, e mn naivno. Nikoj ne e tolku glup.
Па ако продолжат со дискриминација на руското население, многу нормално е дека ќе влагаат Русите во конфликти, не знам ти што очекуваш?

Русофобијата е болест која нато бандата ја креираше, не се појави таа туку така..

Се гледа дека либералите ти го земале паметот..
За западните ако почнеме да пишуваме нема крај да има пријател..
Пример за клучни индустрии кои се користат за акумулирање моќ
Тоа што тврдам дека во Русија има корупција/акумулирање на моќ, не исклучува дека на запад или во други земји има корупција исто така. Тврдењето погоре ми е за Русија конкретно дека тоа е темата, али се сложувам дека и во САД има огромни проблеми со корупција, нееднаквост, али тоа е друга тема на разговор (САД).

Каде е ова напишано, има ли некои индиции дека Русија пројавила таков интерес?
Мислам дека си лепите сликовнички купени од Сорос енд Ко, уво не ве боли!
Нато, дојде на граница на Русија, не отиде таа кај него! И сето тоа го релативизирате, почнувате песна дека се загрозени пушачите од Балтикот и оние намќорите од шумата! Како толку години Финска и Шведска не се почуствуваа загрозени, туку лани им текна да бидат уплашени? Приказни за мали деца, сите знаат што е планот, се' се збори, ама од вистината што подалеку да се избега!
Русија е ставена под притисок на западот, со цел да се растури. Кој се чуствува виновен и зошто, прво себе треба да се праша!
Украина е добар пример.
Ако имам мислење што вели "во Русија има проблем Х" тоа не значи дека тврдам "во Русија Сорос треба да се стави на власт и утре сите да ги направи геј". Треба да правиме разлика меѓу навивачки пост и конструктивен муабет кај што пробуваме да разбереме зошто односите им се такви какви што се, и зошто ситуацијата е таква каква што е.

Каде е напишано дека Русија пројавила интерес за Балтикот? За почеток одговорот го имаш во ова што си го пишал самиот: Балтикот е новата граница на НАТО, и во интерес на Русија е таа зона да е неутрална (како што беше Финска, како што е делумно Грузија, и сл) или под нивна капа (како Белорусија на пример). Второ, историја, @Menethil објасни погоре.

Е сега, зошто на Балтикот земјиве се нервозни поради изјави во Русија конкретно. Изјава на Медведев: Балтикот му припаѓа на Русија. Официјална изјава на Путин: државата треба со сите средства да ги брани русите надвор од границите, дури и оние кои не се етнички руси а се идентификуваат со овој етникум. Доста јавни фигури во Русија на десно како на пример Дугин, изјавуваа дека Латвија и Литванија треба да се под капа на Русија. И многу други, али поентата ја разбираш. Ако сум јас Латвија, Литванија, Естонија, после таа историја со СССР (раселување на народ, доселување на нов етникум) и сегашниот контекст на воени дејствија, јас лично би барал начин да се обезбедам како е можно (дали е тоа со градење сојузи, вооружување, дипломатија, и тн). Алтернативата е да сум под капа на Русија. Ти вака што би одлучил ако си на чело на некоја од овие земји?

Да сум Русија, во интерес ми е да имам во најмала рака неутрални земји во тој регион, или идеално сценарио, земји под моја капа. За тоа да го направам, ми требаат средства (притисок преку свои луѓе, дипломатија, воена техника и сл.). Дали е во интерес на западот да стави притисок на Русија за да најде начин да ја стави под своја орбита во најдобро сценарио или второ најдобро за нив, да ја изолира/ослаби? Апсолутно. Ривали се геополитички, исто како што Русија нема да се жали ако САД е во економски проблеми.

Па ако продолжат со дискриминација на руското население, многу нормално е дека ќе влагаат Русите во конфликти, не знам ти што очекуваш?

Русофобијата е болест која нато бандата ја креираше, не се појави таа туку така..
Nivniot konflikt e mnogu pred Nato, vekovi pred toa. Imaat sosema legitimna pricina za rusofobija, tie Rusi se doneseni za kolonizacija ko nasite albanci. Sigurno nema da im gi dadat da ja upravuvaat drzavata.

Nivniot konflikt e mnogu pred Nato, vekovi pred toa. Imaat sosema legitimna pricina za rusofobija, tie Rusi se doneseni za kolonizacija ko nasite albanci. Sigurno nema da im gi dadat da ja upravuvaat drzavata.

baltickite drzavi bile fasisticki. neka se srekni sto im donele rusi i gi ostavile da postojat i da si ja zacuvaat kulturata. realno ne zasluzile.

da se nadevame deka sledeniot pat nema da se tolku dobri i meki rusite.

Незнам тука зошто ги започнуваме овие дискусија, има подфорум историја каде многу подетално може да се разјаснат нештата

Незнам тука зошто ги започнуваме овие дискусија, има подфорум историја каде многу подетално може да се разјаснат нештата
Samata diskusija vi e luda pred se, kako svetot da nastanal pred 20 godini. Nesto nalik na ova: ako sedime mirni turcite i nivnite poturci kje ne ostaat da si ja zacuvame kulturata. Turcite ni se golemi prijateli od 90ta navaka.

Vo megjuvreme pola drzava ti e so dzamii, ti se useluvaat iljadnici turci sekoja godina i imame 20% + albanci vo drzavata.

baltickite drzavi bile fasisticki. neka se srekni sto im donele rusi i gi ostavile da postojat i da si ja zacuvaat kulturata. realno ne zasluzile.

da se nadevame deka sledeniot pat nema da se tolku dobri i meki rusite.
Кога тоа Естонија била фашистичка? Претпоставувам во истиот период кога била и Финска, така?

Друже, ти одговараш како проблемите да се исти како пред неколку векови, нели приметуваш?
Уште на тоа додаваш „.. ви е луда“ , како ти да не дискутираш воопшто..
Многу пати е покажано низ темиве дека се откажувате кога ќе се навлезе подлабоко

Долги одговори време одзимаат, не е проблем ни тоа, проблем е што истите ги игнорирате..

На си од вчера тука

Back
На врв Bottom