Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Пред една година на попуст една 60000ден., две Daisekai 9 2,5kw ги купив на попуст, со двоен ротор, кога излезе Daiseikai 10 во Енергија, веднаш се забележува разлика посебно во греење и комфор во просторијата во однос на други клими.

Кој има време и нерви за следење на попусти кај официјалниве застапници, на попусти може да се начекаат добри клими од време на време.

Знам :)

Точно, што дека ниско ќе модулира со ниска темп на издув. Само ќе се осеќа ладен провев.
Ама LN - от на имењакот твој @zlatko_ti412 so 170W потрошувачка дава 37°С на издув. Тоа е онаа телесна температура па нема да се осеќа ладен провев. Ниска потрошувачка а висока темп на издув.
LN 3.5kW е со двоен изменувач и твин компресор а тоа е ретко да се најде.
А и многу интересно е она термалното сензорче што постојано врти лево-десно.

Daikin 3.5ка со твин компресор немаат, освен нордик модел што ќе кошта скапо.

Toshiba не знам нека каже @filipinec дали има 3.5ка со твин компресор?
Сега видов Daiseikai 10 е со твин компресор дури и моделот 2.5kW.
Браво одлично
Vo asortimanot ima i Tosiba Diseki i 2,5 i 3.5 so twin rotari ama i tie se nad 1150 do1300 evra,a ima i drugi modeli so twin18 ama i taa e 1250 evra ima i 24 i taa e 1250 evraama pak ovie se visoki 320mm,taka da poevtina nema.Imase na klimi mk gledav daisekai pod 1000 evra ama sega ne gi gledam do pred 2-3 meseci.Poevtino sega za sega nema na nasiov pazar.Gledam deka daisekai i taa e 293mm visoka,a so micu LN e povisoka,da ne treba da go strugni malce tavanot za da mozi vozduh da ima da zema.E toa e zort situacija.:( Baraj nesto-nekoj munasip da se najde.
Не прајме муабет за VGHZ него за VG обична не нордик.
Значи цената што ја кажуваш е без ддв? И со 25% ддв цената е 2060 евра и + монтажа 700 евра ќе дојди поскапо млекото отколку кравата.

Во МКД цените што ги гледаш се веќе со пресметано ддв
Pa racunaj deka 35VGHZ e ramna na 50LN po performansi,koja startot i e 2300 -2400eurra.
LN25VGHZ po performanci tokmi ja so LN35,pa praj matematika.Taka nekako odata rabotive.

Последно уредено:
Не прајме муабет за VGHZ него за VG обична не нордик.
Значи цената што ја кажуваш е без ддв? И со 25% ддв цената е 2060 евра и + монтажа 700 евра ќе дојди поскапо млекото отколку кравата.

Во МКД цените што ги гледаш се веќе со пресметано ддв
Другар што не е јасно бе ти пишав продажна цена, значи продажната цена во Шведска сосе ДДВ што е повисоко од МКД се тоа вкупно е 1650€ за нордик модел

Имаш право млекото е поскапо од кравата кога ама у Македонија, ако нешто не ти е јасно се прашува не се нагаѓа па после аааа незнаев

Злате на линкот твој вика 50 не 70к ама добро, ајде и амберката што им ја дава најскапа да ја земеме на клими за 60к

Значи не е дека очекувам мицу да е во тој ранг ама барем малку со усул на маржата

@tzlatko

I ovoj model e dobar 280mm e visoka vnatresnata edinica

Ama znaj deka ovaa najniska modulacija i e 250-300w,i nema 800 grama freon.Zlate pod 800 grama freon ne saka klimatizer,taka se izjasni.So 550 grama ne mozel da se stopli.Taka da pomagaj ubav care da se najde.
Tie se uslovite,baraj klima da ne e pod 800gama freon .

BOOO!More toplenje ovie japoncive so nekoj prosek od 220w potrosuvacka prosek toplat 36c a glem strelkata i duri i 40c mava.
Kiznaj kolkav COP vadi ovaj japonecov.
Ептен добра прогноза гледам за наредни 2 дена....
Нишо да го барам дајлинскиот да ја намалам малу

Ептен добра прогноза гледам за наредни 2 дена....
Нишо да го барам дајлинскиот да ја намалам м namalija ke si trosi po 150w prosek
Namali i ke duva po37c i nagore.Uste malce ovie japoncive i stuja ke pocnat da proizvedvaat visok za izvoz :)

da ne treba da go strugni malce tavanot za da mozi vozduh da ima da zema.E toa e zort situacija.:( Baraj nesto-nekoj munasip da se najde.
И јас сум со план за монтирање на клима во стан па можеби @tzlatko да го има истиот "проблем" како мене.
На надворешниот зид во дневната има три прозорци кои се многу високи и многу блиску еден од друг и блиску до спротивните зидови.
Така да нема место за клима ни над нив ни измеѓу нив. Само испод нив за парапетна.

На метар можеби метар и пол од надворешниот зид спрема внатрешноста на дневната во горниот дел има носач кој што е паралелно со надворешниот зид. Масивен носач пошо нели зграда е, 30цм можеби 35 има. Не сум мерел. Не живее никој во станот моментално.

Мојот план е внатрешната да биде пола на носачот а пола да виси надолу :)
Точно оној дел позади кај што се цевките ќе виси.
Потоа цевките хоризонтално излегуваат на лево каде што има врата за на тераса и таму ќе биди надворешната. Хоризонтално али сепак малку пад да има поради цревото за одвод. Растојание од внатрешната до вратата за тераса најмалку пола метар можеби метар.
Растојание од внатрешна до надворешна можеби 5 метри бидејќи надворешната ќе биде на спротивна страна на терасата.

Климата најверојатно ќе биде Мицу ЛН 3.5 пошо е веќе докажана тестирана од @zlatko_ti412 :) Само не е ништо хитно, имам фора до наредна зима. Ќе видам кој ќе даде највеќе попуст за плаќање во кеш.
Барем 10% што на 100,000 денари колку што бараат за ЛН, се 10 илјадарки па со нив ќе се плати монтажа.

Со среќа при ценкањето....
Али ѕвони прашај секаде кај ќе ја најдеш дека ја продаваат!

I know i did :D

И јас сум со план за монтирање на клима во стан па можеби @tzlatko да го има истиот "проблем" како мене.
На надворешниот зид во дневната има три прозорци кои се многу високи и многу блиску еден од друг и блиску до спротивните зидови.
Така да нема место за клима ни над нив ни измеѓу нив. Само испод нив за парапетна.

На метар можеби метар и пол од надворешниот зид спрема внатрешноста на дневната во горниот дел има носач кој што е паралелно со надворешниот зид. Масивен носач пошо нели зграда е, 30цм можеби 35 има. Не сум мерел. Не живее никој во станот моментално.

Мојот план е внатрешната да биде пола на носачот а пола да виси надолу :)
Точно оној дел позади кај што се цевките ќе виси.
Потоа цевките хоризонтално излегуваат на лево каде што има врата за на тераса и таму ќе биди надворешната. Хоризонтално али сепак малку пад да има поради цревото за одвод. Растојание од внатрешната до вратата за тераса најмалку пола метар можеби метар.
Растојание од внатрешна до надворешна можеби 5 метри бидејќи надворешната ќе биде на спротивна страна на терасата.

Климата најверојатно ќе биде Мицу ЛН 3.5 пошо е веќе докажана тестирана од @zlatko_ti412 :) Само не е ништо хитно, имам фора до наредна зима. Ќе видам кој ќе даде највеќе попуст за плаќање во кеш.
Барем 10% што на 100,000 денари колку што бараат за ЛН, се 10 илјадарки па со нив ќе се плати монтажа.
Kako što si planiral se će funkcionira, pod uslov nadvorešnata na balkonot da bide svrtena kon svetliot otvor za da pravilno diše i zema sekogaš svež nitu ednaš iskoristen vozduh. Monterot ako saka poinaku udri mu kloca.
Deka će izgleda grdo vn edinica da će izgleda, će izgledaat grdo cevkite odvoeni od plafonot poradi padot za kondenz. Ako imaš nekoe rešenie da se pokrijat i maskiraat togaš dobro.
Ne znam zošto begaš od parapetna klima, ako imaš 3 do 4m od prozorite do sprotivniot zid i prazen prostor pred nea, toa ti e idealno rešenie i za ladenje pogotovo za greenje. Skapi se da no vredat za site pari veruvaj. Jas bi izbral sekogaš parapetna bez razmisluvanje.
Автоматски споено мислење:

Еве стопли малку и одма тие 20тина минути од вчера се претвориле во 20тина часа денес ;)

Прегледај го приврзокот 473985
Прегледај го приврзокот 473987
Znači moželo i dva dena da se prikažat. Ko što gledam ovde nikade nema raboteno so COP10, prviot den nekade so 7,5 do 8, vo vtoriot den e povisoko, posle 18h e najdobro no e COP9 i posle 06h e so COP8. Ova se pod uslov da duva so 510m3 na h, a znaeme deka ne e taka......
Ova po mene e lov na veštici ama dobro ako ti e tebe zabavno. Mene veće mi dokaža deka se raboti za odlična klima.

Последно уредено:
Тесла климите ги бива ли, какви се мислењата?

Од Тесла само овие модели ( во зависност дали ти треба 3.5 или 5.5 kw модел )

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom