Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Зависи, ако ги носиш во магиска сврха - да.Верници сериозно да ве прашам што е проблемот со мартинката ?
Дали и други типови на алки и украси исто така се харам за носење според библијата, црквата, попот, господ ?
Прегледај го приврзокот 472868
Верници сериозно да ве прашам што е проблемот со мартинката ?
Дали и други типови на алки и украси исто така се харам за носење според библијата, црквата, попот, господ ?

Каква е таа магиска сврха на мартинката од која што се плашите вие верниците ?Зависи, ако ги носиш во магиска сврха - да.
А богот творецот не е имагинарна сила ?Да.
Има и други украси кои често се среќаваат кај денешните луѓе, а се неприфатливи за Црквата.
На пример: носење бројаница (33 јазли) ради помодност, носење гердани со несоодветни/антицрковни/сатаноидни додатоци, носење ланче со крст околу вратот а без вера во Бога, нанесување шминекрај на лицето, тетовирање, пирсинг и тн....односно нешта кои се забранети уште во Стариот Завет, лично од сам Бог.
Мартинката е израз на суеверие/празноверие, со трошење на личните надеж и вера за/во очекување идни добри настани, очекувани не од Бога Творецот, туку од некоја имагинарна сила.
Афирмативен заклучок од негативен пример.За неприфатливоста на „Црквата“!
Не се слушаат мирјани за учењата. Си има авторитети... и тие како кажат, така јет. Научете за црквата од тоа како дејствува и што зборува, а што прави...
Тетовирајте се и бидете христијани, муслимани, агори, будисти, што ви е волја... никој не се грижи дали сте тетовирани (освен фанатици),
туку дали сте добри луѓе
П.С. Ова исто како оние кои се обрежани... или се муслимани или евреи! Не може друг, тоа е знакот!
Прегледај го приврзокот 472908Прегледај го приврзокот 472909Прегледај го приврзокот 472910
А богот творецот не е имагинарна сила ?
За тебе е така, за црквата поинаку.За мене е исто како и плетенине алки што ги продаваат тинејџерки за 100 ден у Охрид у чаршија.
@парваБог Е лик и личност.
Конкретна, со име и презиме, со свое постоење, со свои атрибути, со свој однос кон Светот и кон човекот.
Епа тогаш нека не се чуди црквата што се повеќе и повеќе губи верници.За тебе е така, за црквата поинаку.
...
Епа тогаш нека не се чуди црквата што се повеќе и повеќе губи верници.
Прво не се работи за никаква збрана туку се потенцира дека нема никаква врска со Христијанството,тоест носењето мартинка е чисто паганско верување.Треба да научиме повеќе за својата Христијанска вера пошто за време на комунизмот намерно се инсистираше на некои пагански обичаи.Верници сериозно да ве прашам што е проблемот со мартинката ?
Што ја, ја не сам господ сигурно.@парва![]()
Автоматски споено мислење:
Епа тогаш нека не се чуди црквата што се повеќе и повеќе губи верници.
Ако имаш мартинка на тебе тоа значи дека можеш да фрлаш пагански клетви и магии.Што ја, ја не сам господ сигурно.
Хахааха господ е личност хахахаха.
Лице в лице со господ.
Син божји, ама он е бог, лудило.
Иста шизофренија како куде нослиња и муслиња, само покултурна верзија.
Магије, клетфе, уроци...
Прање мозак пуштено на центрифугу.
Па никаква врска со христијанството нема ни многу други работи па секојдневно ги правиме а и ти ги ги правиш. Немој да ми кажеш дека никаков украс на телото дека немаш или дека не пратиш некаква мода. Сигурно на женските членови у фамилијата не им забрануваш да идат на фризер, да лакираат нокти и да се шминкаат.Прво не се работи за никаква збрана туку се потенцира дека нема никаква врска со Христијанството,тоест носењето мартинка е чисто паганско верување.Треба да научиме повеќе за својата Христијанска вера пошто за време на комунизмот намерно се инсистираше на некои пагански обичаи.
По стар завет замо лист на кур треа да носимо, по ноф само бела наметка.Ако имаш мартинка на тебе тоа значи дека можеш да фрлаш пагански клетви и магии.
Јас барем така ги сфатив овие верски освестениве.
Ти кажав за мене дека имам шамански моќи ама не се често и јако изразени. Сега ќе си ставам мартинка и више нема да ти пишувам на форумов а ни на чат. Телепатски ќе разговараме.
Автоматски споено мислење:
Па никаква врска со христијанството нема ни многу други работи па секојдневно ги правиме а и ти ги ги правиш. Немој да ми кажеш дека никаков украс на телото дека немаш или дека не пратиш некаква мода. Сигурно на женските членови у фамилијата не им забрануваш да идат на фризер, да лакираат нокти и да се шминкаат.
Рипањето на оган нема ништо заедничко со Христијанството. Исто како Вевчанскиот карневал. Проблемот е шо кај нас љугето ги мешаат традицијата и религијата. Традицијата за мене нема никакво значење.По стар завет замо лист на кур треа да носимо, по ноф само бела наметка.
Збори ми за паганско верување а да рипаш огањ на бадник, прочка или слично.
Они неможеф од село до село да се договориф што е исправно и правилно а не па општо за цело Христијанстфо.
И да,кд се разболиш лечење никако, ерес е тој, верба у госпо има да те напраи као ноф.