Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 34: @Емкаа - (Човештвото да се врати на нивото на технолошки напредок од пред 20 години и да застане тука)

Човештвото да се врати на нивото на технолошки напредок од пред 20 години и да застане тука

• Вкупно гласачи
    49
Истото важи и за кафана/кафе меѓу мажи. Сметката се погледнува набрзина, ако некој прв каже оставете јас плаќам, другите си прифаќаат, ако не, секој остава колку отприлика мисли (без да врши математички пресметки на лице место), се погледнува нешто да нема кусок, ако има вишок голем си зема кусур кој оставил преголема пара, а ако има мал кусок, се остава на келнерот.

Се на се, поентата ми е дека процесот на плаќање мора да биде многу брз и без кревање галама, особено кога зборуваме за маса на која седеле 2,3 или 4 луѓе.
Аааа ама јас пиев две ракии едната до пола ми ја напунија од заедничкото бокалче, јадев 163 грама салата и 278 грама од увијачот
Сметка посебно ве молам
Јас сум независен

Е од тоа ни патат дружбите

Тј пасос подоле беше општо напишан, не за тебе.
И ке те цитирам колко сакам, форум е, дненик недневник, битно имаф поенту мои постови. За разлику од тебе што глумиш лудило сс тија глупи досетке скоро у сфаку тему.

Не ме разбираш ,ја не ти забранувам да пишеш дека сум тапа или глумам лудило, и да ме пцуеш- слободно, не се љутам.
Ја те молам само, кога ме цитираш, да е само тоа, и да нема постот приколица-твој некој муабет со умрена самопромоција како церебралче некое.
Тоа да ми учиниш ако може.

Треба да плати машкото на прв дејт, и не само на прв дејт туку не треба змија да има во џеб и на другите излегувања, исто така не гледам лошо и женското некогаш да плати ако буџетот и дозволува.
Ме частеле сум частела, никогаш не чекав да ми плаќа некој ама па и ретко сум се нашла во ситуација со некој таков.

Мене страшно ме иритира денешно време кај што се дели сметката на дигитрон, ама до денар.
Сметката 1000 денари сите вадат точно до денарче, мажи по 40 години и тоа ситуирани, кај што на масата имало само едно девојче, срамота е.
Исто и жени има такви, изгорени се да бидат почастени а ниту еднаш не им текнало да частат една пијачка.
Мажот ми убави вика, со такви не ни одам во кафана.

Јас имам една пријателка и сега ми кажува дека во агенција уплаќале по пола за одморот со дечко и, и на крај таа платила таму скоро дупло повеќе од него оти таа била иницијатор за одморот.
А сто години се заедно и стан делат
Јас и дури бев во врска со мажот ми еден буџет бил секогаш, нема тука мои твои.
Сега се повеќе сретнувам бракови кај што секој си има свој буџет од платата, и си префрлаат еден на друг кој колку потрошу кој колку плати

Гледам дека џентлменството кај новиве генерации изумира, а бонтонот им стана тотално нејасен поим. Искрено, сериозно ме иритира пресметливоста во модерното време. Кога слушам искуства на денешниве деца од состаноци, и од муабети со другарки, целосно ја губам вербата во мажите на 21 ви век.

Цело време зборуваме за еднаквост, независност и за тоа дека жените заработуваат колку и мажите, но во таа трка по модерното скроз го изгубивме основното кавалерство.

Моето контроверзно мислење: Вистински маж не смее да дозволи жена да плати на прв состанок.

И пред да скокнете со коментари за еманципација, не се работи за тоа дали таа има пари или не. Денешните жени се понезависни од кога било. Тука се работи за принцип, манири и почит. Ако вадите дигитрони за да делите сметка на пола, тогаш не сте излегле на дејт, туку на деловен состанок со поделени трошоци.

Да почестиш не е трошок, туку одраз на твоето воспитување и начин да покажеш дека пред тебе стои жена која вреди да биде третирана како дама. А секоја жена, без разлика колку е самостојна, сака и заслужува да почувствува почит и внимание ако ништо друго барем на прв дејт :D
За сите што зборуваат за еднаквост, чудно е што никој не реагира кога се очекува мажот да плати на прв состанок. Ако сакаме еднаквост, тогаш нека биде еднаквост во сe.

Моето мислење: вистински маж не дозволува вистинска жена да плати на првиот состанок.

За сите што зборуваат за еднаквост, чудно е што никој не реагира кога се очекува мажот да плати на прв состанок. Ако сакаме еднаквост, тогаш нека биде еднаквост во сe.

Моето мислење: вистински маж не дозволува вистинска жена да плати на првиот состанок.

Некои пари во животот, еден маж треба да знае да ги прежали и да си е спремен на тоа.
Од една пица и пилешко во кари никој не осиромашил. Вистинска-невистинска, нема тука гаранција. Не се живее со 24часа упалена фискална во мозокот

Некои пари во животот, еден маж треба да знае да ги прежали и да си е спремен на тоа.
Од една пица и пилешко во кари никој не осиромашил. Вистинска-невистинска, нема тука гаранција. Не се живее со 24часа упалена фискална во мозокот
Твои пари, твоја работа, мои пари, моја работа.

Чекај да дојде културата на foodie call и во Македонија, па ќе го смениш мислењето.

Гледам дека џентлменството кај новиве генерации изумира, а бонтонот им стана тотално нејасен поим. Искрено, сериозно ме иритира пресметливоста во модерното време. Кога слушам искуства на денешниве деца од состаноци, и од муабети со другарки, целосно ја губам вербата во мажите на 21 ви век.

Цело време зборуваме за еднаквост, независност и за тоа дека жените заработуваат колку и мажите, но во таа трка по модерното скроз го изгубивме основното кавалерство.

Моето контроверзно мислење: Вистински маж не смее да дозволи жена да плати на прв состанок.

И пред да скокнете со коментари за еманципација, не се работи за тоа дали таа има пари или не. Денешните жени се понезависни од кога било. Тука се работи за принцип, манири и почит. Ако вадите дигитрони за да делите сметка на пола, тогаш не сте излегле на дејт, туку на деловен состанок со поделени трошоци.

Да почестиш не е трошок, туку одраз на твоето воспитување и начин да покажеш дека пред тебе стои жена која вреди да биде третирана како дама. А секоја жена, без разлика колку е самостојна, сака и заслужува да почувствува почит и внимание ако ништо друго барем на прв дејт :D
На прв дејт секој своето!
Манири? Тоа ти е исто како штосот за љубов, демек комунистите ја измислиле, за да ебат за џабе.
Исто и со манирите, измислени од жените за да се огребат!
Третман? Според заслугите, не зборам од типот ако даде, па ќе платам. Туку ако ни легне муабетот, се однесува како човек, те гледа како човек, а не како крава музара, тогаш и ќе добие таков третман, ама на следниот дејт :D
Автоматски споено мислење:

Иначе не сметам дека треба да плати, имам пари, имаш пари, чиста сметка долга љубов.
Така де!
Автоматски споено мислење:

Ја па например не би сакаја некоја да ми даде на прф дејт. Не би ни тражија искрено. Прф дејт е за друго, не е за плескање.
Чичин, ако гори огинче бива гу и на прв дејт! Пошто ако дојдете до кецање на прв дејт, значи муабет ви легнаја т.е. психика е туј негде, остануе да видите дали и механика ќе работи како што треба. Ако и тој проработи, бидена работа.

Последно уредено:
Твои пари, твоја работа, мои пари, моја работа.

Чекај да дојде културата на foodie call и во Македонија, па ќе го смениш мислењето.

Проверив што е ова . Хорор жив. Врати си се назад и спаси една генерација бар од таа култура пореметена.

На овие теми може до утре да се натегате, ама тука нема точен одговор.
Мислам дека за се што е поврзано со љубовта, џабе е да се разглаба какви биле луѓето во просек, што очекувале новите генерации а што не. Едноставно, во живтот ви треба да најдете една личност со која ќе си одговарате. Ако сакате да најдете некоја што ќе се тепа да плати на првиот дејт ќе најдете. Ако сакате да најдете некоја што ќе ве остави да плати, ќе најдете. Нема да ја дејтате 20% од популацијата, треба да најдете една личност (во милиони) што ви одговара. Не е толку тешко тоа, само треба да знае човек што сака.

@Aceso prvo sto e vistinski maz ?
I sto e vistinska zena, ili nema vrska posto gledam nemas naglaseno ?
Сигурна сум дека дефинциите се многу индивидуални. Но, кога ќе се сретнат вистински маж и вистинска жена, нема дигитрони на масата. Нема калкулации, нема префрлање за глупости и препирки за тоа кој колку потрошил. Има почит, има разбирање и има јасни улоги каде што секој знае како да го задржи своето достоинство.

Не на прв, не на втор.... на стоти и илјадити дејт.. идиотски е да се дозволи или чека девојка да плаќа. Ти си мажот, мачото, бајо, фраерот... и не смее да има никаква дилема дека ти плаќаш и не смее да има дилема дека за тебе е навреда и омаловажување ако таа посегне по новчаник! Е, она може да плаќа откако сте у брак и буџетот ви станал еден ист, твоите и нејзините пари станале ваши пари, па ти како баја излегуваш по кошула на која имаш само џеб за цигарите и упаљачот а она носи торба у која има новчаници, картици.....
И мој совет до сите девојки е бегајте што подалеку од шушумиги кои сакаат путка а немаат или не сакаат да платат излегување... прв момент кога ке видите дека дозволува или чека на вас да платите за било што, платете и кажете му чао за век и веков. Не ви треба господин мрза неспособњаковиќ ниту цинција скржлаковиќ, немојте при очи да си го заебете животот со некој таков па после офлеле.
Не, кавалерството не е прашање на пари, туку на манири, и жените знаат да го препознаат тоа и да го ценат.

@Aceso prvo sto e vistinski maz ?
I sto e vistinska zena, ili nema vrska posto gledam nemas naglaseno ?
Вистински маж е тој кој што ќе и ги трпи квази-феминистичките ставови на прв дејт и пак ќе плаќа и ќе отвара врати.

Вистински маж е тој кој што ќе и ги трпи квази-феминистичките ставови на прв дејт и пак ќе плаќа и ќе отвара врати.
Ааа не, он не трпи ништо. Има изградено свои ставови па не се плаши од жена што размислува со своја глава.

Ќе објасни некој што е вистински маж?

Иначе не сметам дека треба да плати, имам пари, имаш пари, чиста сметка долга љубов.
Од женска перспектива вистински маж е тој џентлеменот кој е во френд зоната кај кој што доаѓаат жените да се жалат од тој сељакот со кој излегуваат.

Ааа не, он не трпи ништо. Има изградено свои ставови па не се плаши од жена што размислува со своја глава.
Бев ироничен, но би кажал, особено кога станува збор за дејтови, особено во рани фази, нит мажот мисли нит жената мисли со главата, мажот мисли со другата глава а жената со емоции.
Он топик: ни под разно не би платил баш на прв дејт поради т.н. еднаквост, затоа што би сакал да видам кај се вредностите на жената, да видиме со која брзина и фаца ќе се фати за сметката и да си плати својот дел. Ако тука пројде тест, т.е. без колебање и кисела фаца, тогаш веќе од втор и натака може ако веќе има втор+ дејт.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom