Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Некако ми делува во првиве денови дека Иран е повеќе фокусиран на земјиве од голфскиов залив него ли на Израел. Или пак до толку Израел има јак филтер на тоа што ќе искочи како информација од кај нив.
Smenija doktrina na vojuvanje. Kolku saka neka e jak Iran, voeno e daleku od SAD i nivnite sojuznici. I rabotata e ako ne mozis po magareto, mavas po samarot. Celta najverojatno im e da im nanesat dovolno steta na tie drzavi kade SAD imaat logistika, bazi i gi koristat za prelet , za da ovie im otkazat gostoprimstvo ili da im zabranat da ja koristat nivnata teritorija za napadi vrz Iran so sto mnogu ke im se namali prostorot za manevri na SAD od kade i so sto mozat da napagjaat. Isto so zatvoranjeto na prolazot, uste povekje zemji , posebno evropskite ke pocuvstvuvaat posledici, a so toa se nadevaat deka ke se zgolemi politickiot pritisok vrz SAD da prekinat so glupostite. Kolku ke im uspee, ke vidime.
Da sum Iran, kad je bal, nek je maskenbal, ke go blokirav i suetskiot kanal. Ke roknev nekolku brodovi vo najtesnoto, pa efektivno ne 20 % tuku 50 % od trgovijata ke ja blokirav. Ko ke gi zdoboli po djebot gragjanite, evropskite vladi ke bidat izlozeni na uste po pogolem pritisok doma za prekin na neprijatelstvata. Mozi prosecen evropeec ne go boli mnogu mnogu za tamu nekoj si civili vo picke si materine, ama mani gi po djepot, skrati mu lagodnost i standard, odma ke smenat ploca.
Da skratam, zborot mi bese djabe ke lupaat po voeni celi, mavaj po ekonomski, povekje ke gi zdoboli.

Генерално битна информација.

Со вакви потези опаѓа притисокот на Америка во Азија и во регионот на Тајван, каде што кинезите веќе вршат воени вежби и расте шансата и таму да видиме воена интервенција.

Три фронта, во кои што воено ќе бидат активни трите најголеми сили, тоа веќе личи на WW3.

Иран со првиве 3000 ракети ги оствари сите цели да им го потроши ПВО-то, набрка од бахреин, кувајт, ербил, катар, и уае. Исто и носачот им го набркале пошто го гаѓале со ракети.

Иран со првиве 3000 ракети ги оствари сите цели да им го потроши ПВО-то, набрка од бахреин, кувајт, ербил, катар, и уае. Исто и носачот им го набркале пошто го гаѓале со ракети.
Ако опстане како држава со ова уредување тогаш ја постигнале целта....времето ќе покаже. Ако САД и Израел не ги бутнат од власт у наредните два месеци овие тогаш јебали су ежа у леџа.

Соборувањето на 3 американски авиони од Кувајтската ПВО е голем пропуст.
Американците имаат вложени доста труд во идентификација на непријателско/пријателско летало.
Без разлика на позадината, ова е недоволна координација со сојузниците на терен.
Da, da od kuvajtskoto PVO. Golem propust e toa. Neka ne gi ostavt poke da pukat, poke steta im napravija od Irancite.
Nemoj slucajno ni da pomislis deka iranskoto pvo im gi sobori, cel film ke si go zaebis.

иако викаат пријателски, можно е авионите да се соборени од С-300 од Иран.

На толку војска и опрема трупање...
Нападов уште на почеток смрди на маскировка!

Исто како и минатиот пат, веројатно се договориле: ја тебе војводо, ти мене сердаре!
И така...

Овие ќе глумат победници, другиве бранитители..
И секое чудо за три дена!

Ако не испадне вака, еве јавно соопштувам дека веќе никогаш повеќе нема да пишам на подфорум светска политика!
^нека светка
Еве да си се цитирам самиот каков промашај сум направил...
Ќе си стојам на зборот!

За крај само ќе порачам:
-Брате Ким Јонг :cuc:

-Иранци, борете се за Вашата земја до крај! И Алах, и Тор, и Перун нека Ви се напомош, па да дочекате праведна победа над педо-ционистите и америчките гојими!

-Путине пичко стара, у право беше Пригожин, и криво ми е што не ве скина во тоа дувлото полу-еврејско! Се надевам како те наместија, така и ќе те испратат! Педерски! И историјата ќе те запамти како Горбачов од инстаграм!

Позз другови... ќе ве читам чат-пат, ама збор си е збор!

Smenija doktrina na vojuvanje. Kolku saka neka e jak Iran, voeno e daleku od SAD i nivnite sojuznici. I rabotata e ako ne mozis po magareto, mavas po samarot. Celta najverojatno im e da im nanesat dovolno steta na tie drzavi kade SAD imaat logistika, bazi i gi koristat za prelet , za da ovie im otkazat gostoprimstvo ili da im zabranat da ja koristat nivnata teritorija za napadi vrz Iran so sto mnogu ke im se namali prostorot za manevri na SAD od kade i so sto mozat da napagjaat. Isto so zatvoranjeto na prolazot, uste povekje zemji , posebno evropskite ke pocuvstvuvaat posledici, a so toa se nadevaat deka ke se zgolemi politickiot pritisok vrz SAD da prekinat so glupostite. Kolku ke im uspee, ke vidime.
Da sum Iran, kad je bal, nek je maskenbal, ke go blokirav i suetskiot kanal. Ke roknev nekolku brodovi vo najtesnoto, pa efektivno ne 20 % tuku 50 % od trgovijata ke ja blokirav. Ko ke gi zdoboli po djebot gragjanite, evropskite vladi ke bidat izlozeni na uste po pogolem pritisok doma za prekin na neprijatelstvata. Mozi prosecen evropeec ne go boli mnogu mnogu za tamu nekoj si civili vo picke si materine, ama mani gi po djepot, skrati mu lagodnost i standard, odma ke smenat ploca.
Da skratam, zborot mi bese djabe ke lupaat po voeni celi, mavaj po ekonomski, povekje ke gi zdoboli.
Iran ne moze da ho blokira Suetski kanal, samo Jemen moze donekade indirektno

Еве вака. Замисли некој ресторан става оглас на интернет дека бара пица мајстор. И сега им се јавуваш ти. Здраво, добар ден. Може ли да ми дефинирате шо е то пица мајстор? Колку пици треба да напрај човек за да можи да се наречи така? Ако се 500 зошто не 499 или 501, зошто баш 500? Зошто да е битно професионалното искуство? Еве јас секој ден последниве 10 години прам по една пица дома, а Трајко комшијата само на замена кога мајсторот им е 2 недели на одмор. И зошто сега тој да е поквалификуван од мене, само затоа што работел во ресторан 2 недели, а јас дома 10 години секој ден. Не, не знам да ја правам таа врста со такво тесто, еве јас ја прам дома со авокадо, маргарин и пекмез. Кај пиши дека то не е пица и како треби една пица да биди?
Значи пак по втор пат, а не сакам да има трет, ако ти се дискутира, немам проблем и покрај тоа што немаме исто мислење. Ама ако планираш да го тупиш на тој начин немам намера да дискутирам со тебе. Пак ќе кажам еве го Ване и со него не се слагам па не го тупи со вакви глупости. Никој нормален нема да каже дека тие цифри што ти ги пишав на луѓе знаеле и биле дел од организиран пуч. Или си будала или со мене си играш курот, не ме интересира што и да е од двете.

Сега за другите два дела. Кур ме боли дали Турција ќе беше втора Украина и дали ќе беа топовско месо. Луѓе кои после 100 години секуларизам и образование сакаат да се вратат на педомухамеданските корени и кои како што рече членот да можат за 10 секунди би се вратиле тука и тебе би те ебеле и после тоа исекле гркланот зошто не си муслиман па ти објаснувај се до утре сабајле дека си атеист и дека многу ги сакаш. Радо би да беа топовско месо регуртирани сега на фронотот со Иран место да ги гледам како глутница орки низ Скопјево. И да, дури и во такво сценарио за Иран ќе навивав. Прости, не сакам ваков израз да искористам ама не си бос, глуп си на темава. И само ти си. Има и други шиптaри и тој оон ама они се муслимани и ги сфаќам. Ти во претходните изјави рече нешто во стилот: Еми шо, ако се фрлат сите и јас да се фрлам? Ама има и една друга. Ако гледаш дека група луѓе хистерично трчаат во спротивниот правец од твојот може треба и да се запрашаш зошто.

Нормално дека од негова гледна точка, како и од гледна точка на шиптaри, бошњаци, торбеши, санџаклии и ти он прави најубаво. Ама неговите потези се во сукоб со безбедноста на Македонија и сите граѓани кои не се педомухамеданци. Објаснето 100 пати зошто. Не секогаш непријателот на мојот непријател ми е пријател. Утре хипотетички политиката може да се сврти и Америка може ќе го бомбардира Косово, видено со Садам, видено со талибанците. И што треба аааа не не касно е сега. Политика е, не е секогаш проста математика, интереси се во прашање. Не е го мразам оној доживотно затоа што ми го направи ова, го сакам тој доживотно затоа што не ми го направи тоа. Многу детска градинка гледаш на работите.
Sega nemoj so tie kursumi mene. Prvo ne ti pravam nikakvi finti, Ti se izbaci so podatok deka tolku i tolku bile uapseni, kao bile mnogu, nemalo sansi ova, ona i ne znam so. Jas ednostavno te prasav kolku treba da bidat, kolku e dozvoleno da se uapsat. Cim Ti imas soznanie kolku e mnogu, sigurno imas i podatok kolku e taman. Znaci ne si igram kurot, prasanjeto e sosem legitimno.
Okolu drugiot uste od pocetokot ve zamoliv zakoravenite vernici da si se drzat do svoeto katce na forumot oti nisto pametno nema sto da kazat od mnogu prosta pricina sto se gledaat niz religiozna prizma i prema toa si vadat zaklucoci koi se vo najmala raka gluposti sto e i razbirlivo do nekade. Koj uste ocekuva od covek koj vo 21 vek veruva vo bajki nesto pametno da kazi, mislam stvarno. Od taa gledna tocka iskreno ne odskoknuvas kojznae kolku od random verski fanatik od bilo koja religija. Ist kalap ste site, razlikata e sto po nekoja igra na slucajot si se rodil od drugata strana na Vardar. Da bese roden na drugata, sega ke se cepese Alah Akbar i ke se klanjase 5 pati na den :toe:

Последно уредено:
Се им хакнале Израел на Иранциве

Иранскиот режим ги користел камерите за безбедност на сообраќајот во Техеран за да ги следи своите противници. Но, камерите пред години биле хакирани и од израелската служба Мосад, која будно следела сè на улиците. И кога во саботата специфична колона возила се паркирала пред резиденцијата на ајатолахот, биле лансирани проектилите што го убија Али Хамнеи.

Iran ne moze da ho blokira Suetski kanal, samo Jemen moze donekade indirektno
Pred nekoja godina kargo brod se nasuka na sred kanal. Pojma nemam kolku vreme go odglavuvaja, a za celo toa vreme kanalot bese blokiran . Taka da vervaj mozi.
Автоматски споено мислење:

Се надевам дека нема да изгледа како да те вадам од контекст што го издвоив само ова - но ова е суштината на тоа за што редовно не се согласувам со тебе... Ти на работите гледаш како можеш да си дозволиш идеалистички да носиш одлуки, како да не те засегаат последиците од х акции/реакции. Но не е така, треба на друга планета да живееш па да не те засегаат работите.
Ne be toj i slicnite na nego si gledaat niz prizmata na religijata i taka si formiraat stav, taka si gledaat na svetot. Nie pravoverni, drugite losite i tolku. Dobroto protiv zloto. Ograniceni ko balkun.
Ama znaes sto e najtragucnoto vo cela rabota, site za sebe si mislat deka se onie izbranite, a drugite se nevernici. Znaes sto e uste potragicno od toa. Lik, bilo koj lik, ne mora nego za reper da go zemime, znaci zemi za primer bilo koj zatucan vernik od koja sakas religija istiot majndset go imaat. Bukvalno istiot. Toj e kapacitetot, toa e limitot za zal. Razlikata ja pravi vo koja religija se rodile, nisto drugo. Najgolemiot hristijanin tuka bi bil najgolemiot musliman tamu samo ako se rodel kako takov, nesto za sto toj kako lik nemal nikakvo vlijanie, niti izbor. Taka mu padnala parickata, isto kako Jas sto sum se rodil tuka a ne vo Luksemburg na primer. Niti me prasal nekoj, niti sum imal izbor.
Ete srekja toj se rodil vo hristijanska familija i si veruva vo prikaznitr sto mu gi servira hristijanstvo ,koi i da se tie. Da se rodel kako Safet, sega ke trgnese vo djihad protiv nevernicite, ke ocekuvase 40 devici vo rajot i generalno ste sto mu servira taa religija i nisto na svetot nemase da go ubedi vo sprotvnoto oti kako sto rekov, tolku e kapacitetot za zal. Zatoa i gi zamoliv da si se drzat do svoeto katce na forumot oti ne e bas kvantna fizika da se pretpostavi so gluposti ke treskaat, sto kako sto mozi i da se zabelezi od dosega prilozenoto, bev vo pravo.
Mislat krstonisna vojna se vodi, a tie so krstot na celo templari mi izigravat. Neka im kazi nekoj 21 vek sme, ne 11 :(

Последно уредено:
Се им хакнале Израел на Иранциве

Иранскиот режим ги користел камерите за безбедност на сообраќајот во Техеран за да ги следи своите противници. Но, камерите пред години биле хакирани и од израелската служба Мосад, која будно следела сè на улиците. И кога во саботата специфична колона возила се паркирала пред резиденцијата на ајатолахот, биле лансирани проектилите што го убија Али Хамнеи.
Вакви извори, разознавачки службеник им кажан на Фајненшнал тајмс, се баш без везе. Поише верувам дека сателитски ги следат, односно САД ги имаат во исти монент снимките, а со тоа и Израел. Не дена и со камериве не е реално, за Мосад и Израел се ми е рално. За некој кој може да активира бомби во пејџери и да потепа не знам колкава екипа на Хезболах, која буквално има атентати на противници, од воени цели, научници, политички фигури, на филмски начини, од бомби поставени во телефони, пејџери, наслони за глава во кола, со роботи, следење и прислушување, влегување и хакирање на ситем за камери за безбедност ми делува ко најмал проблем. Се што сме гледале по фимови само овие го имаат направено. Они имаа луѓе у најблизок круг на противниците нивни кои со години биле заспани агенти, па ги активираат во даден момент после дециении. Така да Мосад, после ЦИА е најмоќна служба.

На секоја актуелна тема мора да се уфрлувам и интервенирам ко модератор од "сенка" за да ги потсетам луѓето дека живееме во 21-ви век и во ерата на вештачката интелигенција и со ладна глава да читаат и примаат информации и да го сведам снопот од емоции и енергија на некое разумно ниво и да ја разбијам синхронизацијата која се бара максимално од вас..Знам звучам ко партибрејкер и доста непопуларен ама јбг..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom