Феноменот Јаков Јозиновиќ (+фан клуб)

Член од
17 октомври 2011
Мислења
17.882
Поени од реакции
44.905
Локација
Скопје
Го напишав на search неговото име - на форумов воопшто никој не го спомнал. Јас знам дека сме повеќето тука веќе во поодминати години, но сите пратиме што се случува околу нас, а неговата приказна е навистина неверојатна и нешто такво на овие простори никогаш не се случило, па мислам дека заслужува и своја тема на форумов, кога веќе преку ноќ успеа да стекне толкава популарност.

1772305999675.png

За тие што не знаат, да почнеме од почеток:

Јаков Јозиновиќ е хрватски пејач, роден во Винковци на 27 септември 2005 година. Како мал има настапувано во 2 хрватски талент шоуа за деца, без некои поголеми успеси на нив (постојат дури и некои видеа од настапите таму од кои човек не може да биде баш импресиониран). Студент е на факултет за политички науки на Универзитетот во Загреб. Е, арно ама, некаде во почетокот на 2025 година, стекна толкава популарност само преку видеа објавувани на Тик Ток каде пее кавери (преработки) на нам добро познати песни од големи пејачи од регионот (Балашевиќ, Мерлин, Драгојевиќ, Чолиќ и сл.). Значи НЕМАШЕ НИ ЕДНА ЛИЧНО НЕГОВА СОЛО ПЕСНА, а успеа, во друга држава (Србија), не мајчината, да ја распродаде цела Сава Центар, и тоа картите за истата се продале за само еден час! Значи со 0 свои песни успеа да продаде цела концертна сала за само еден час, која пејачи со долгогодишни кариери уште не успеале. И што е уште полудо: вториот концерт во Сава Центар се распродал за само 3 минути, а вкупно 17 000 луѓе биле ставени на листа за чекање за некој следен негов концерт!

По успехот во Србија, успеа 2 пати да ја наполни и загрепска Арена. А во 2026 веќе има најавено балканска турнеја насловена „Ja za čuda letim“, во рамки на која на 9 април ќе настапи во салата Јане Сандански во Скопје. Неодамна на Златна Буба Мара на популарноста најзаслужено му беше доделена наградата „Откритие на годината“. На сите интервјуа, гостувања во емисии и сл. огромни пофалби има не само за неговиот талент, туку и за самата појава на едно младо, културно момче кое е тотална спротивност од целиот тој кич и ненормалност со кој се окупирани денешните млади. Јаков не пее за жени, коли, дрога, голотија, разврат, не пее трапови, со аутотјунови и други модерни музички глупости, пее за „Оливера“, „Цесарица“ и сл. и младите полудеа по него! Можеби темава требаше да биде сместена некаде во филозофија или психологија за да го анализираме ова невообичаено однесување на младата генерација, но мислам дека музиката е во преден план, па затоа заслужува да биде тука.

Јаков со 0 песни полнеше концертни сали. Сега веќе има 2 свои песни, од кои првата: „Поље ружа“ веќе стана голем вирален хит на Балканот, и со нив како тргнал, ќе почне да полни и цели стадиони.

Втората и последна негова песна „Ја волим“ се појави пред неполни 3 недели и е исто со тенденција да прерасне во голем вирален хит. Веќе има 8 милиони прегледи на YouTube!

Навистина е запрепастувачки, но и убаво да се види како некој млад, нормален, културен и воспитан дечко може да успее! Јаков е пример за вистинските вредности и во музиката и во однесувањето. И личност кој, ќе повторам, и со само 2 песни, заслужува цела тема кај нас!

Што мислите, на што се должи неговиот успех?

EDIT: Бидејќи гледам дека некои луѓе се buthurt-наа зашто им е ограничен пристапот до темата, мало појаснување: темата освен за да се дискутира за причините за мега-популарноста на момче кое изникна од никаде е и своевиден фан-клуб за него. Сите кои ќе пишуваат мислења за да го релативизираат и дискредитираат неговиот несомнен успех, нема што да бараат тука. Има теми за генерални дискусии, напишете го вашето мислење таму.

ГенЗ генетски мораат да бидат изуччувани, 21 година има а брчки околку очи. Никогаш други генерации олку брзо не старееле.

Сладок е, харизматичен, шармантен и девојчињата го сакаат. Плус тоа не пее лошо и често го пее Оливер Драгојевиќ.

Дај бе злате не се бламирај со темава па Саше Морж до к-4 има повеќе песни испеано од детево.
Боже сачувај! :popce:

Ти го прочита текстот? Прочита зошто ја отворив темата? Дај, посочи ми еден друг, било кој пејач на Балканот, па и во Европа што наполнил концертни сали, ги распродал за неколку минути, кој направил успешна меѓународна турнеја, а немал ни една своја песна! ЕДЕН ТАКОВ!

Боже сачувај! :popce:

Ти го прочита текстот? Прочита зошто ја отворив темата? Дај, посочи ми еден друг, било кој пејач на Балканот, па и во Европа што наполнил концертни сали, ги распродал за неколку минути, кој направил успешна меѓународна турнеја, а немал ни една своја песна! ЕДЕН ТАКОВ!
Караеоке пеач не заслужува да се коментира ,а уште повеќе теми за него да се отвараат.

Лесно е да се китиш со туѓи перја, секако оригиналните автори треба да го тужат што користи нивни авторски дела, така е лесно, со најголеми хитови да си правиш концерти, не знам како на другите пејачи не им текнало, што ќе прават свои песни, нека си пеат најголеми хитови и лесна работа.

spored mene likot e precenet.

fakt e deka atraktirashe tolkav broj na publika i fanbaza po izgledot i harizmata koja sto ja ima, ne spored nekoi drugi umetnicki kvaliteti koi sto gi poseduva.

toa e i evidentno po samiot fakt deka nema svoja diskografija tuku prepevuva pesni, a vokalnite sposobnosti ne mu se tolku wow za tolkava popularnost vo kratko vreme, a i fan bazata mu se 95% zeni.

eve da go sporedime so Toshe na negova vozrast, razlikata vo kvalitet e drasticna, kako i samiot fakt deka Toshe na negovi godini imase svoi pesni shto go potvrduva ova gore.

kako nekoj koj sto slusa od Baja Mali Knidza do Burzum i poshiroko muzika, ja tvrdam deka eden Matej Foltz ili Dina Jashari se edno pedeset pati pokvalitetni artisti od nego, a sepak nashi.

vo vrska so vrednosti nema da se slozham, ne gledam kakvi toa pravi vrednosti tipot propagira ili pokazuva, lol.

u kratki crti, balkanskiot justin bieber, i na nacinot na koj sto stanal poznat, i pricinata poradi koja sto stanal poznat, ama bravo za deckoto sto ke uspee da go keshira sevo ova.

Лесно е да се китиш со туѓи перја, секако оригиналните автори треба да го тужат што користи нивни авторски дела, така е лесно, со најголеми хитови да си правиш концерти, не знам како на другите пејачи не им текнало, што ќе прават свои песни, нека си пеат најголеми хитови и лесна работа.
Е па стварно, што не им текнало на другите пејачи за 3 минути да наполнат Сава центар и мене не ми е јасно? Дај да им се јавиме да им кажеме. Не мора да прават песни, нека си певуцкаат нешто друго, лесно е. За 3 минути - и оп, цела сала полна.
Автоматски споено мислење:

vo vrska so vrednosti nema da se slozham, ne gledam kakvi toa pravi vrednosti tipot propagira ili pokazuva, lol.
Дали пее за дрога, курви, коли, пари? Дали зборува за дрога, курви, коли, пари? Си гледал некое негово интервју воопшто или онака си кажуваш, лол?

Ме тераа мене на овој да сум идел, ама се предомисли кога виде дека карта е 2000 ден.
2000 ден за некој што препејува песни е премногу.

Последно уредено:
Е па стварно, што не им текнало на другите пејачи за 3 минути да наполнат Сава центар и мене не ми е јасно? Дај да им се јавиме да им кажеме. Не мора да прават песни, нека си певуцкаат нешто друго, лесно е. За 3 минути - и оп, цела сала полна.
Автоматски споено мислење:

Дали пее за дрога, курви, коли, пари? Дали зборува за дрога, курви, коли, пари? Си гледал некое негово интервју воопшто или онака си кажуваш, лол?
a dobro, ako ne pee za droga, kurvi, koli ili pari togas znaci deka vistinski vrednosti ima i takvi propagira. :pos:

eve juice, apetiti mi rastu, prv trap album na balkanov, tematika na sekoja pesna mu e batalete klupi, droga, alkohol i zeni, fokusirajte se na pari i biznis, loshi vrednosti li ima spored tebe?

strajk, str2, pogresni vrednosti li propagiraa(t) pishuvajki li pesni za socijalni temi?

ajzi pogreshni vrednosti propagira so moze najjeziviot avtobiografski album na balkanot kade sto pesnite sliki stvaraat u glava za situaciite koi sto gi proziveal i negoviot pat od heroinski zavisnik do stabilna religiozna licnost koja sto denes drzi lanec sendvicari niz Belgrad i e ghostwriter na mnogu peaci i peachki?

brut?

ne sum lud da trosam vreme da gledam intervjua necivi i da fanboyam lugje, toa vi go prepustam na vas.

pred da pisham mu go zirnav instagramot, vidov deka veke kapitalizira na popularnosta preku prodavanje merch shto znachi deka e kesh orientiran i neshto shto podrzhuvam, vistinski vrednosti li se toa, malku li mu se parite od polnenje sala?

a dobro, ako ne pee za droga, kurvi, koli ili pari togas znaci deka vistinski vrednosti ima i takvi propagira. :pos:

eve juice, apetiti mi rastu, prv trap album na balkanov, tematika na sekoja pesna mu e batalete klupi, droga, alkohol i zeni, fokusirajte se na pari i biznis, loshi vrednosti li ima spored tebe?

strajk, str2, pogresni vrednosti li propagiraa(t) pishuvajki li pesni za socijalni temi?

ajzi pogreshni vrednosti propagira so moze najjeziviot avtobiografski album na balkanot kade sto pesnite sliki stvaraat u glava za situaciite koi sto gi proziveal i negoviot pat od heroinski zavisnik do stabilna religiozna licnost koja sto denes drzi lanec sendvicari niz Belgrad i e ghostwriter na mnogu peaci i peachki?

brut?

ne sum lud da trosam vreme da gledam intervjua necivi i da fanboyam lugje, toa vi go prepustam na vas.

pred da pisham mu go zirnav instagramot, vidov deka veke kapitalizira na popularnosta preku prodavanje merch shto znachi deka e kesh orientiran i neshto shto podrzhuvam, vistinski vrednosti li se toa, malku li mu se parite od polnenje sala?
:facepalm:

jebiga, naiven si ednostavno, tuka nema pomosh.

zamisli da mislis deka peenje za zeni, alkohol, droga ili pari po avtomatizam znaci deka propagirash loshi raboti, axaxaxaxa, a deka peenje i prepevuvanje na romanticni pesni znaci deka propagirash ili si poln vistinski vrednosti.

posto gledam deka ova se preteski temi za tebe, poveli kazi mi, na sto se dolzi negovata neobicna popularnost?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom