Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Eдно прашање до тебе @Ska.Можда јудаизмот е намерно формиран од египчаните за полесно контролирање на евреите???:cautious:
Премногу разлика има од јудаизмот (монотеизам) до египетскиот политеизам за разлика од јудаизмот до христијанството и исламот.

а кој е писателот на евангелието
по
Матеј?
Го кажуваш ова како демек постои шанса да е некако подметнато или додадено.. затоа прашувам
Дефинитивно не Матеј, евангелието го датираат некаде во 80 година. Писателите на евангелијата се анонимни, пишувани се на грчки јазик, 40 години по смртта на Исус. Препишани им се на апостолите во 2 век за да им се даде легитимитет.

Како се доаѓа баш до тој заклучок, односно што е тоа што иницира дека најверојатно Исус го нема кажано тоа?

На овој камен ќе ја изградам мојата ..?

Дали зборот што следува после тоа во старогрчки записи е црква или значи нешто друго?
Споменувам бидејќи за тоа прво се фативме да дискутираме
Грчкиот збор за црква се наоѓа само во Матеј, нема никакво спомнување во Марко кое е пишувано пред Матеј (кој Матеј го користи Марко како извор за неговото). Така да го нема ова во другите евангелија независно, а и влегува во историскиот контекстот на писателот како што пишав погоре.
Како нема?
А што е неговото мисионерство?
Тоа што никој не му верувал на кажаното дека ќе се врати од мртвите е друга работа..

Кога сме кај историчарите и што они велат, дали знаеш зошто овие текстови се сметаат за биографии?
Глупо е сега дефиницијија за биографија да расправаме..
Во кратки црти Исус е проповедник кој има верувања и проповеда работи што се дел од еврејската есхатолошка традиција која што била популарна во тоа време. Ако се водиш по првите напишани евангелија (синоптички)

Да де, биографии се, и така ги гледаат (и гледам) како биографии, кои се пишувани 40 години по неговата смрт, па така да во нив има теолошки традиции а и контрадикции помеѓу нив па неможе да се земе се во нив како историска вистина.
Не е точно, учењата се на Јешуа

Кои учења на апостолите потекнуваат од нив а не од него?
Па голем дел од верувањата што ги имате и се централни до ден денес во Христијанството не се дел од учењата на Исус. Почнувајќи од тоа дека е распнат крст специфично за да го избави човекот од грев, дека верувањето во воскресението негово е пат до спасение (воскресение) се мислењата на Павле (дали мислел буквално или симболично не знам). По Синоптичките евангелија Исус се фокусира на нешто друго, за тоа како да се добие место во новото Божјо царство (следење на божјите заповеди, помагање на сиромашни/болни, следење на неговата порака и сл).

Дополнително божественоста на Исус пред негово раѓање хронолошки првпат се спомнува во посланијата на Павле.

Можда е создадено од Евреј кој сакал да ги контролира другите Евреи а не бил во горниот ешалон.

Од философска смисла: Сеедно. Работиш со алатките кои ги имаш.
Јас мислам дека е има добра основа за да биде подметнато секако кога отпрвин тие како секта на јудаизмот го отфрлаат. Подоцна го гледаат како суптилна алатка за контрола на гоимите во римската империја а секако и за контрола на владетелите. Знаеш дека евреите најпрво ги мрзат вавилонците и римјаните а не арапите затоа што и едните и другите им го имаат срамнето храмот на Соломон од кој што е останат само еден ѕид што го лижат на секое идење.
Од тогаш и им потекнува изреката "до година во Ерусалим" затоа што после таа војна (римјаните ги оковувале на крстови) првите бранови на евреи доаѓаат во Европа. Тоа е 70 година од нова ера кога христијаните се секташи што се кријат по подруми и ги фрлаат во арени.
Дури овие две разрушувања на храмов од страна на вавилонците и римјаните ги сметаат за поголема национална и верска трагедија отколку холокаустот.

Башка уште еден доказ за тоа дека христијанството им одело во корист за контрола на гоимите е фактот дека хебрејскиот јазик бил обавезен цело време со латинскиот и старогрчкиот при ширењето на христијанството и препишувањето на библијата.
Автоматски споено мислење:

а кој е писателот на евангелието
по
Матеј?
Го кажуваш ова како демек постои шанса да е некако подметнато или додадено.. затоа прашувам
Многу е подметнато и одметнато од првичните свети записи но не ви се дискутира на таа тема.
Парва убаво те праша зашто ништо не кажете за избришаните и отфрлените евангелија на пример тие на Енок и Езекиел.
А и на единствената жена што напишала евангелие, Марија Магдалена.

Ајде да провериме....

Матеј, 16.18:

„А Јас тебе ти велам: ти си Петар и на тој камен ќе ја изградам црквата Своја, и вратите на пеколот нема да ја надвладеат„.

Религијата која Христос ја остави, Он ја пренесе на Своите Апостоли, кои после Педесетница и после вознесението Христово, се разијдоа по тогаш познатиот Свет и основаа нови цркви, крштеваа нови членови во црквите и го ширеа евангелието Христово меѓу тогашните незнабожци.

Зашто таа нова религија се нарекува „христијанство„ ако не е основана од Христос?...

Зашто не се нарекува „матијанство„ или „маркијанство„?...
Затоа што други го имаат започнато во негова чест.
Исто како што Кирил не ја создал кирилицата.

Не, потеклото на Христијанството доаѓа од еден човек
Христијанството е формирано од страна на Бог
Ај прво договорите се па пишете. Чудно вака верници да немаат иста интерпретација за нешто што тврдат дека е несомнено вистиндко и монолитно поткрепено со факти.

Последно уредено:
Премногу разлика има од јудаизмот (монотеизам) до египетскиот политеизам за разлика од јудаизмот до христијанството и исламот.
Нема врска шо има разлика.Ето египчаните измислиле монотестичка религија како јудеизмот за да можат да го користат како алатка за контрола на евреите.Значи не е ништо различно од твојата теорија.

Абе @Ska Maniac бе брат бе, што прашуеш глупости, па наравно дека сфе е измислено и намачкано од Евреи осфен Христијанстфо.
Холокауст, диносауруси, хелиосистем, па и Сидарта Гуатама е ционист.Мухамед такоѓе.
Пиво и лорд Шива су еврејска измислица, па затој они имаф град што се вика Беер Шива у Негеф пустину. Читај меѓу редови.

Само не га дирај Христијанстфо, еве иамо четири сфедока Датум,Дарлинг,Ериксон и Пророк. Они су поуверлива варијанта од четири евангелија.
Значи веруј му на литургие на Пророка, историски записи на Датума. Па ти знаеш ли дека змије у едн грчки манастир идеф сфаку годину на ист празник сфеќу да запалиф. У здрастфену книшку на Ериксона му пишуе дека господ лично га излечија. А ке видиш Дарлинг ке биде новата богородица, она затој е невина и е посфетена на гејмање и само чека Отецот да гу оплоди и коначно Исус да се врати по фтор пут дирекно у Велес.

Последно уредено:
Ти ебм чоекот, освен мајтап и курташак друго ништо не знаеш :D

@Taker

Ќе ти одговорам друже детално и ќе ја продолжиме дискусијата, со мајтапчијава нема оправање ама барем со тебе може да оди подалеку дискусијата како што забележувам
Многу работи погрешно ги перцепираш, зафатен сум, ќе пишам обавезно на темава покасно

И Ска е далеку посериозен од парва мајтапчијата, со него завршија сериозните муабети на оваа тема

Ај прво договорите се па пишете. Чудно вака верници да немаат иста интерпретација за нешто што тврдат дека е несомнено вистиндко и монолитно поткрепено со факти.

Во православната вероисповест, нештата не се толкуваат еднозначно и еднодимензионално, како на пример во математиката каде „2+2=4„ и не постои можност за втор или трет точен одговор, туку само еден.

Повеќезначноста од толкувањата не значи и погрешно толкување на еден и ист феномен, туку значи потреба од појаснување на неговата сложеност и повеќеслојност.

Последно уредено:
Демек ние екипа сме па се договараме :pos:
Исто е иначе, зависи од која перспектива ги гледаш работи
Он подуховно гледа на тематикава и смета дека тоа е за во јавност
Јас мислам дека духовноста е приватна работа и од друг агол ги кажувам работите

Многу е подметнато и одметнато од првичните свети записи но не ви се дискутира на таа тема.
Кој вика тоа?
Што е подменато, одметнато и од кого?
Конкретен одговор, не ветер и магла
Парва убаво те праша зашто ништо не кажете за избришаните и отфрлените евангелија на пример тие на Енок и Езекиел.
И му беше одговорено

Епиграфско е и не е евангелие
Евангелие е грчки поим, македонски превод на зборот е Добри вести
Добри вести по Матеј
Добри вести по Марко
Добри вести по Лука
Добри вести по Јован

Добри вести по Енок и Езекиел Н-Е-М-А

Обични термини не можете да забележите, приметуваш или не?
Кога веќе го умеша парва, не кажа ништо на тоа што он како прдеж во гаќи се врти со едни иста прашања за постење..
Се исмејава - демек како може таткото да биде синот..

А кога го прашав дали он е истата личност како син и како татко, го нема нигде да одговори..

А и на единствената жена што напишала евангелие, Марија Магдалена.
:pos:
И кога е напишано тоа евганелие?
И како е зачуван текстот низ годините?

Тоа е плагијат, ако сакаш на поопширно ќе објаснам

Последно уредено:
Што си ме прашаја?
Дали сам исти ја како син и како татко?
Не се сеќам или не сам видеја.

Али еве ке ти одговору.
Да ја сам иста личност и кд сам син и кд сам моментално татко.
Али ја веќ иам татка, друг човек, а ја сам татко на друго дете.
А куде Исуса он е сам на себе син или он сам на себе татко.
Како е тој побогу возможно? Или он е бог па може да праи што сака.
И на крај сам на себе си се обрати "прости им татко, незнаат што прават".

Много ти е глупо прашање Датуме.
Врску нека едно сс друго.
Овакој праејки се препаметан и начитан, испадаш смешан сс глупости у кои веруеш.

Затоа што други го имаат започнато во негова чест.
Исто како што Кирил не ја создал кирилицата.

Не постојат „други„ кои ја започнале верата Христова, туку сам Христос ја издигна верата јудејска од прост механицизам во возвишена духовност, а воедно го одвои Своето учење од јудаизмот.

„Другите„, т.е. Апостолите само ја продолжија мисијата која Христос ја започна пред се‘ меѓу Неговите сонародници, а Апостоите ја проширија по сите народи.

Кирил навистина не створил азбука „од нула„, туку преку преработка од веќе постоечка азбука, но и таква му се припишува во негова чест.

Што си ме прашаја?

Али еве ке ти одговору.
И на крај сам на себе си се обрати "прости и татко, незнаат што прават".

Овакој праејки се препаметан и начитан, испадаш смешан сс глупости у кои веруеш.
Сакам да те прашам нешто, факт е дека си постар од мене, дали после олку години живот што ти поминале веруваш во Господ Исус Христос?

Сакам да те прашам нешто, факт е дека си постар од мене, дали после олку години живот што ти поминале веруваш во Господ Исус Христос?
Дали истото ке ме прашаше ти да беше Вљазрим од Чаир?
Не.

Не, не верују дека Исус е бог или било кој друг спомнат у различни цивилизацие и епохе.
Ако веќ постои бог, креатор на сфе, ондак тој е нешто што ми појма неамо што е и е над наше разумно поимање.

Ти што мислиш Анштајне, Исус сам на себе си е татко?
Не е глупо малце да веруете у такфи смешни небулозе.

Не смо трети век алоооо.

Што си ме прашаја?

Али еве ке ти одговору.
Лошо го поставив прашањето
Ти си истиот човек, со истата природата на постоење но само со различни улоги
Сигурно на татко ти не му менуваш пелени,така?

Тоа сакам да ти го објаснам за тројството, една природа со три различни личности.

Па ја не реков дека ти си Господ..

Ај врати се пак пак на примерот за да го сфатиш тројството

И на крај сам на себе си се обрати "прости им татко, незнаат што прават".
Го цитира стариот завет збор до збор..
Кај знаеш ти точно на кој начин е наменета изректа?
Тоа што сакав јас да ти објаснам е дека природата на битието е иста, но личностите се различни

For to us a child is born,
to us a son is given,
and the government will be on his shoulders.
And he will be called
Wonderful Counselor,
Mighty God,
Everlasting Father,
Prince of Peace.

За кого се збори овде?

Ова е Ајзеа 9:6

Лошо го поставив прашањето
Ти си истиот човек, со истата природата на постоење но само со различни улоги
Сигурно на татко ти не му менуваш пелени,така?

Тоа сакам да ти го објаснам за тројството, една природа со три различни личности.

Па ја не реков дека ти си Господ..

Ај врати се пак пак на примерот за да го сфатиш тројството

Го цитира стариот завет збор до збор..
Кај знаеш ти точно на кој начин е наменета изректа?

Тоа што сакав јас да ти објаснам е дека природата на битието е иста, но личностите се различни
Не бе брат, уживај, ми ништо не знаемо,за никакфу намену ни изреку.
Само ти знаеш, оргинал вистински православен верник, сфе друго е ерес.

И колко се испогуби сс татко и син релацију.Мајко мила.
Една природа со три различни лика.
:facepalm:
Хиндуизам сс триста миљони аватари не ви е раман на глупости што ги пишуете.

А ти да не си можда Исус по фтор пут, што Анштајн од погоре од одамна ни кажуе дека ке се врати?
Не сам видеја посамоуверен и арогантан верник од тебе,убедуеш ме мислиш Исус седи до тебе и те тапша по рамо док ми пишуеш.

Не бе брат, уживај, ми ништо не знаемо,за никакфу намену ни изреку.
Па ќе знаеш да отвориш книгата а не самоук да бидеш

Само ти знаеш, оргинал вистински православен верник, сфе друго е ерес.
Јас знам, за тоа не треба да ми веруваш, треба да дискутираш со мене конкретно на оваа тема за да увидиш

И што те натера вака да мислиш, кажи си искрено?
Сега ме напаѓаш мене како човек и бегаш од темата за дискусија

И колко се испогуби сс татко и син релацију.Мајко мила.
Уште не разбра?
Ок нема проблем , можам на друг начин да ти објаснам без татковци и синови.
Како 1=3 и 3=1
Само кажи да и ќе ти објаснам без гајле

Една природа со три различни лика.
:facepalm:
Личности, кои имаат различни улоги
Да те поправам само кај грешиш
Хиндуизам сс триста миљони аватари не ви е раман на глупости што ги пишуете.
Ова нема врска со никакви аватари..
А ти да не си можда Исус по фтор пут, што Анштајн од погоре од одамна ни кажуе дека ке се врати?
Јас веќе го дадов моето мислење за второто доаѓање, сите што го прочитале мојот став околу тоа го разбираат моето гледиште
Прашај го @Пророкот

Кажи Пророче што јас мислам околу тоа, помогни малце гледаш го крена носот се навреди..
Не сам видеја посамоуверен и арогантан верник од тебе,убедуеш ме мислиш Исус седи до тебе и те тапша по рамо док ми пишуеш.
Не те убедувам ја ништо, прај ти што сакаш и верувај во што сакаш
Ги претставуваш работите како демек ја со нож на врат ти стојам
Смешно е што мислиш дека тоа секогаш ќе ти проаѓа (y)

Безобразен стануваш и не се помируваш кога ќе изгубиш аргумент, за тоа веќе и wot има доста пишувано
Јас иако сум многу поблиску до тебе по карактерот, сепак морам да признаам дека во право е човекот за твоето големо его

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom