Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 24: @Io Sono Interista - Kомерцијализацијата на празници е добра работа и треба да ја практикуваме)

Kомерцијализацијата на празници е добра работа и треба да ја практикуваме

• Вкупно гласачи
    30
Владе, дали сфаќаш дека ми се повраќа кд га слушну збор Бугарија и сфе повржано сс њима. Ајде објасни што ке се смени на позитивно ако улегнемо? Или тебе ти е само за да не пропаднеф у воду сфи работе кои ги прифатисмо до ск
Не е голем ташак. Тој ке биде само почетак на поголему агенду од овуј сс коју агитираф ск.
Pa realno i ke propadnat, bukvalno za djabe. Onaka bas niz veter frleni.
A taa agenda bi bila koja ?
Stvarno sto imame uste za gubenje, so ni ostana ?

Добро мислењето Лестер… уште нешто за да ти е полесно бизнисувањето кога веќе им го имаш вниманието? :D Да го стопираме цел сообраќај кога си идеш од до аеродром, со ротациони светла? Да ја приватизираме и рентаме полицијата за приватњаците кои можат? Интересно како би ја сменил цела државата само тебе да ти е “оптимизирано” и ефтино работењето, а радикалноста во истото за луѓе жедни за билокаква промена од овој фрифол моментално им е инстантно примамлива, и ќе те гласаат вака како што елоквентно им го спопик.. спакува. Они мислат на колективно кревање, а ти дејдримаш колку повеќе профитабилен би бил да земјата беше како што опиша. :D

ЕУ апликацијата ја ставаме на страна. Не мора формално да се откажеме ако тоа би повлекло пенали или слично – доволно е да имаме само мал тим од најнеспособните луѓе кои ќе им го губат времето на Европјаните.
А каде ќе ги пренасочиме способните што сега им го губат времето? Неспособни да сме имале како постер за интеграцијата, implying дека сега способни го губат времето на европјаните? Каде ли ќе ги пренасочиме талентиве, остана ли нешто достојно за нивната способност? :D

Не постои фирма, ниту човек во светот што сака да плаќа даноци. Небитно од каде се, небитно на идеологија, раса или вера, сите ги мразат даноците.
Јас не ги мразам, еве месецов ќе ме даночат дури 50% на примања, ќе платам пет цифрена сума на заработка и воопшто не ми е гајле за тоа бидејќи државата ми нуди стандард, сигурност и правда, здрави патишта, здравство и други работи кои го подобруваат животот за сите. Данокот не е казна, ако вистински менаџиран е решение. Низок данок не го крева автоматски стандардот. Ти го гледаш брутото како приватњак и те боли, но тие бруто суми се медуза, колку повеќе гледаш во нив толку повеќе ќе ти се скаменува срцето. Ќе почнеш да пишуваш дека жените што раѓале се проблем во работната сила, не треба да си ги славиме празниците, итн… :D

Прво, целосна приватизација и дигитализација на административните процеси. Се што не е поврзано со суверенитет, безбедност и судство оди во приватен сектор, а цела документација и се што е од страна на процеси се унифицира и дигитализира.
Опаа проектчиња за фирми како твоите! Ти си печен да злоупотребуваш тендери, не знам што се мачиш, ела си, кандитирај се, заѕидувај милиони. Приватњаци ќе ни чуваат суверенитетот и безбедноста а? Оние неспособните ни за сениори македончиња што ги ругаш во ИТ темата, они ова? Или ќе аутсорсаме преку договори на дело странски фирми кои ќе ни чуваат идентитетот? И специјалисти од странство да доаѓаат да не оперират, и судии од странство да идат да не судат… треба да најмуваме да ни наоѓаат дупки, да пробиваат и тестираат, да советуваат, да плаќаме за know how и сами да се подобруваме а не да отвараме нови ризици. А и не знам зошто толку напор за дигитализација, кога илјадници млади чекаат ред сами да платат сметка преку компјутерот во Телеком салонот наместо од домашниот, не разбираат дека е исто. А и ако ја земеме Германија како економски ентитет во регионот која е questionably назад со дигатилизацијата, не гледам живото-променувачки аргументи да на овој проблем се фокусираме наместо на многу повеќе ургентно други. Точно, ти ќе бркаш полесно работа, ама па кој те ебе. :D (не мои чувства, кворумот едногласно вака се осеќа за иселениците)

Изградба на клучна инфраструктура со јавни-приватни партнерства, наместо да се задолжуваме за да изградиме одреден инфраструктурен проект.
оптички интернет до секоја објект во државата, аеродроми во повеќе градови, гасни централи, автопати и тн.
Правилата против криминал и перење пари ќе останат строги.
Ги попрска на крај со неостварливи и неповрзани слаткиши за да се согласат. Правилата против криминал и перење пари ќе останале строги. Како ја кажа, брррр, се наежив. Like a great disturbance in the Force, as if millions криминалци cried out in terror and were suddenly silenced. Повеќето градови немаат население за да има две автобуски линии во денот, ќе летале авиони од повеќето градови… Flinstones meets Jetsons кросоверот да ти подзавиди на муабетиве… :D

IMG_1141.jpeg

Добро мислењето Лестер… уште нешто за да ти е полесно бизнисувањето кога веќе им го имаш вниманието? :D Да го стопираме цел сообраќај кога си идеш од до аеродром, со ротациони светла? Да ја приватизираме и рентаме полицијата за приватњаците кои можат? Интересно како би ја сменил цела државата само тебе да ти е “оптимизирано” и ефтино работењето, а радикалноста во истото за луѓе жедни за билокаква промена од овој фрифол моментално им е инстантно примамлива, и ќе те гласаат вака како што елоквентно им го спопик.. спакува. Они мислат на колективно кревање, а ти дејдримаш колку повеќе профитабилен би бил да земјата беше како што опиша. :D

А каде ќе ги пренасочиме способните што сега им го губат времето? Неспособни да сме имале како постер за интеграцијата, implying дека сега способни го губат времето на европјаните? Каде ли ќе ги пренасочиме талентиве, остана ли нешто достојно за нивната способност? :D

Јас не ги мразам, еве месецов ќе ме даночат дури 50% на примања, ќе платам пет цифрена сума на заработка и воопшто не ми е гајле за тоа бидејќи државата ми нуди стандард, сигурност и правда, здрави патишта, здравство и други работи кои го подобруваат животот за сите. Данокот не е казна, ако вистински менаџиран е решение. Низок данок не го крева автоматски стандардот. Ти го гледаш брутото како приватњак и те боли, но тие бруто суми се медуза, колку повеќе гледаш во нив толку повеќе ќе ти се скаменува срцето. Ќе почнеш да пишуваш дека жените што раѓале се проблем во работната сила, не треба да си ги славиме празниците, итн… :D

Опаа проектчиња за фирми како твоите! Ти си печен да злоупотребуваш тендери, не знам што се мачиш, ела си, кандитирај се, заѕидувај милиони. Приватњаци ќе ни чуваат суверенитетот и безбедноста а? Оние неспособните ни за сениори македончиња што ги ругаш во ИТ темата, они ова? Или ќе аутсорсаме преку договори на дело странски фирми кои ќе ни чуваат идентитетот? И специјалисти од странство да доаѓаат да не оперират, и судии од странство да идат да не судат… треба да најмуваме да ни наоѓаат дупки, да пробиваат и тестираат, да советуваат, да плаќаме за know how и сами да се подобруваме а не да отвараме нови ризици. А и не знам зошто толку напор за дигитализација, кога илјадници млади чекаат ред сами да платат сметка преку компјутерот во Телеком салонот наместо од домашниот, не разбираат дека е исто. А и ако ја земеме Германија како економски ентитет во регионот која е questionably назад со дигатилизацијата, не гледам живото-променувачки аргументи да на овој проблем се фокусираме наместо на многу повеќе ургентно други. Точно, ти ќе бркаш полесно работа, ама па кој те ебе. :D (не мои чувства, кворумот едногласно вака се осеќа за иселениците)

Ги попрска на крај со неостварливи и неповрзани слаткиши за да се согласат. Правилата против криминал и перење пари ќе останале строги. Како ја кажа, брррр, се наежив. Like a great disturbance in the Force, as if millions криминалци cried out in terror and were suddenly silenced. Повеќето градови немаат население за да има две автобуски линии во денот, ќе летале авиони од повеќето градови… Flinstones meets Jetsons кросоверот да ти подзавиди на муабетиве… :D

Прегледај го приврзокот 469075

Те сваќам скрос шо му тераш сеир за неговиот бизинз ез јужуал мајндсет. Но реално, ЕУ е пред крај.
Исто, ниската земја - не е олицетворение на ЕУ.

Владе, дали сфаќаш дека ми се повраќа кд га слушну збор Бугарија и сфе повржано сс њима. Ајде објасни што ке се смени на позитивно ако улегнемо? Или тебе ти е само за да не пропаднеф у воду сфи работе кои ги прифатисмо до ск
Не е голем ташак. Тој ке биде само почетак на поголему агенду од овуј сс коју агитираф ск.
Ќе крадат повеќе.
Без царина ќе се увезува. Папапа.
Мислите ќе се научиме на дисциплина? Ја мислам ќе нѐ кикнат за брзо.

Ќе крадат повеќе.
Без царина ќе се увезува. Папапа.
Мислите ќе се научиме на дисциплина? Ја мислам ќе нѐ кикнат за брзо.
И да знаеш, ке се поругамо.
Дисциплина и македонштина, педер и пиче. Сака гу само по потребу и кд е на маргините. Снегулка.

Народ што главна реклама му е на радио за Флекс кредит и у позадину песна признавам неможам без тебе, без тебе.
Маријана и Росана.
Не е државотфоран народ.

Ем ми не смо за у ЕУ, ем она не е за нас.
Тој ти се вика дабл пенетрејшн на суво.

Прегледај го приврзокот 469075
Хахаха, срце јуначко не држи, па го извади класичното македонско „да му умре козата на комшијата“. Е затоа не не бива, друже – спремни сме да кочиме прогрес само за некој да не направел профит.

Ова нема никаква врска со моите бизниси. Во животот немам земено ни 1 цент државни пари – ни како физичко лице, ни како фирма. Немаме ни аплицирано на локални државни тендери во скоро 6 години постоење. Нема да земам ни од новите, мене ме интересира да се отвори пазар кон тие странските инвеститори.

Ако ја гледаш пошироката слика, државата ќе собере повеќе данок од сега. Едноставна математика: 20% од 6 милијарди е помалку од 10% од 30 милијарди. Тоа е разликата за државата. И ова е конзервативна бројка – ако се направи како што треба, од 3 корпорации може да има колку 5 сегашни буџети. Ама јбг, толку е видикот

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: wot
Не само шо се фукаат за червени:

Модераторе, за тебе правилата не важат ли?

Модераторе, за тебе правилата не важат ли?
Види дечко, кога ги бришев плачеа. Нека седи парампарче темава. Као мислиш дека се начукаа 247 страни? Со ,,остави ги да си позборат” ете и ја сакам да си позборам.

Се откажуваш од идентитет за да влезеш у НАТО што после тоа иде у војна со Русија....тоа само ние можеме да го направиме....и у меѓу време Сејф Сити имплементираме...немој не ме радуј.

Те сваќам скрос шо му тераш сеир за неговиот бизинз ез јужуал мајндсет. Но реално, ЕУ е пред крај.
Исто, ниската земја - не е олицетворение на ЕУ.
Терање сеир звучи бесцелно, јас сум вери мач инте(р)ншнл како него. Го влечам за нос за сите да повеќе прочитаме и поднаучиме од него, пред да одлучи пак да се отчекира од форумот и го искористи слободното време на нешто продуктивно. Секој еден од сто да беше трудољубив како Лестер во земјата сега навистина ќе бевме Сингапур. Мојата цел е на крајот на темата е да го прашам да ми е животен ментор и инвеститор во мојот стартап за да се прошири и тука, но не, вие сакате да зборите за истите ЕУ и бугари во устав муабети по тринаесетти пат на темава. No one can make you feel inferior without your consent бeјб. Треба да особено важи за унија во залез.

Ќе крадат повеќе.
Без царина ќе се увезува. Папапа
Попопоооо.
Нема спас од Боро Марлборо.

Хахаха, срце јуначко не држи, па го извади класичното македонско „да му умре козата на комшијата“. Е затоа не нè бива, друже – спремни сме да кочиме прогрес само за некој да не направел профит.
Хахахаха, прво пред да избришам напишав ако ти гледаш олку себично јас од инает гласам против, па го допишав козата муабетот како шега. Останал сентиментот низ постот сепак. :D

Јас мислам дека даночен рај е последно што треба да пробаме пред да изгасиме светло, како hail mary. Тоа што сме во НАТО не е потребната гаранција за да некој избере трет свет земја да намалува данок, а и зошто ако веќе други од вас набројани земји тоа подобро веќе го хендлат. Плус не може да ја ефтино заобиколуваш ЕУ. Не е само Гугл од Ирска. Инаку не сакаш да прифатиш изгледа сам себеси какви олеснителни бенефити имаат добивано поголемите странски компании што постоеле или постојат за да политичарите можат на вести да се пофалат за привлекување странски инвестиции. Твојата прогресивна идеја е мачкина кашлица ако удриш таму груба математика. А и не дека јас сум нешто со краток видик, само сметам дека не смеам да давам ум кога не живеам таму, па затоа се фокусирав на твојот затскриен мотив за да има нешто да зборам, оти дефакто постои. Ама ништо лично кон твоите кози навистина, ако нешто, ми е мило што слушам друга страна која ме тера да си ја предизвикам својата, но сепак сметам дека приватизирање на тоа што останало е последната шајка. Омен. Твоите предлози се презимаат од точка на зрелост како земја а не од точка на очај. Тоа е разликата дали ќе станеме Ирска или како некој од островите иако опкружени со копно, каде се регистрираат компании кои немаат намера да инвестираат назад, оти никогаш не биле во тоа заради тоа, туку… ај знаеш.

Македонското “да му умре козата на комшијата” имало во мене. Толку ли претерав за вака да ме навредиш. Извини, знам сам си го барав ама не олку… :vrtioci:

Стара идеја на Зоран Ставревски беше ова. Не знам колку сме кадарни за вакво нешто во моментов, зашто ова се се сепак озбилни процеси, а тогаш, за разлика од сега, сеуште државата имаше луѓе, па и понекој способен се моткаше.
Ставревски и Грујо предлагаа финансиска зона да има во државава со добар дел од ова Лестер што пиша. Арно ама веднаш беа нападнат од бардовите на новинарството и борците за демократија дека сакаат дел од државата да претворат во зона на перење пари.

Реално ова е изводливо во стабилни земји со добро судство. Никој нема да префрли милијарди во земја на апарати што и самиот народ не верува дека ќе опстои. 25% од населението сака да се распадне, а на рестото им е сеедно.
Дури и да се одлучиме за ова, на тоа треба да претстои еден процес од правење колку толку стабилна и фукнционална држава што неверувам дека тоа што сме тука е способно.
Отиде возот за ова во 2014та кога беше предложено ова.

Сингапур е спомнат, таму ги водеше LKY од неразвиена земја до најдобра земја во цела Азија во една генерација и неговиот економски советник(Холанѓанец). Околу него најблиските соработници се исто способни луѓе кои и тие останале на власт заедно со LKY 30 години. Кај нас во минатото нема некој што би бил 10% од LKY, а не пак денес кога не водат политичарши што се полуписмени и неспособни .

Види дечко, какога бришев плачеа. Нека седи парампарче темава. Као мислиш дека се начукаа 247 страни? Со ,,остави ги да си позборат” ете и ја сакам да си позборам.

Јас ко пишав кај сакам да му пикам јазик на ботомсите, ме бришевте...
А сите прочитавте.

Терање сеир звучи бесцелно, јас сум вери мач инте(р)ншнл како него. Го влечам за нос за сите да повеќе прочитаме и поднаучиме од него, пред да одлучи пак да се отчекира од форумот и го искористи слободното време на нешто продуктивно. Секој еден од сто да беше трудољубив како Лестер во земјата сега навистина ќе бевме Сингапур. Мојата цел е на крајот на темата е да го прашам да ми е животен ментор и инвеститор во мојот стартап за да се прошири и тука, но не, вие сакате да зборите за истите ЕУ и бугари во устав муабети по тринаесетти пат на темава. No one can make you feel inferior without your consent бeјб. Треба да особено важи за унија во залез.
Хахахахахам фала друже, не сум толку паметен, само рмбач, за жал не научив да правам дубари и да јадам лесни пари :)
А за отчекирање не си далеку од тоа, за кратко ќе ме снема пак.

Попопоооо.
Нема спас од Боро Марлборо.

Хахахаха, прво пред да избришам напишав ако ти гледаш олку себично јас од инает гласам против, па го допишав козата муабетот како шега. Останал сентиментот низ постот сепак. :D

Јас мислам дека даночен рај е последно што треба да пробаме пред да изгасиме светло, како hail mary. Тоа што сме во НАТО не е потребната гаранција за да некој избере трет свет земја да намалува данок, а и зошто ако веќе други од вас набројани земји тоа подобро веќе го хендлат. Плус не може да ја ефтино заобиколуваш ЕУ. Не е само Гугл од Ирска. Инаку не сакаш да прифатиш изгледа сам себеси какви олеснителни бенефити имаат добивано поголемите странски компании што постоеле или постојат за да политичарите можат на вести да се пофалат за привлекување странски инвестиции. Твојата прогресивна идеја е мачкина кашлица ако удриш таму груба математика. А и не дека јас сум нешто со краток видик, само сметам дека не смеам да давам ум кога не живеам таму, па затоа се фокусирав на твојот затскриен мотив за да има нешто да зборам, оти дефакто постои. Ама ништо лично кон твоите кози навистина, ако нешто, ми е мило што слушам друга страна која ме тера да си ја предизвикам својата, но сепак сметам дека приватизирање на тоа што останало е последната шајка. Омен. Твоите предлози се презимаат од точка на зрелост како земја а не од точка на очај. Тоа е разликата дали ќе станеме Ирска или како некој од островите иако опкружени со копно, каде се регистрираат компании кои немаат намера да инвестираат назад, оти никогаш не биле во тоа заради тоа, туку… ај знаеш.

Македонското “да му умре козата на комшијата” имало во мене. Толку ли претерав за вака да ме навредиш. Извини, знам сам си го барав ама не олку… :vrtioci:
Ако го препрочиташ мислењето, ќе сфатиш зошто го сфатив како такво. Се додека целото општество има корист од промените, барем јас никогаш не сум сфатил зошто луѓето се фокусираат на индивидуалци и како тие ќе имале ќар, или зошто воопшто да имале. Апсолутно секој ќе има бенефит ако се раздвижи економијата и шанса да фати проекти, тендери, клиенти. Многу луѓе нема да се согласат, но лично го сметам за позитивен периодот на господинот Груевски, може да се лутиме колку сакаме за тоа што украле пари, но кој работел пред овај период, знае дека буквално редовна плата се сметаше за успех, а не пак да имаш избор на фирми, или да бараш К-15, хтз опрема и тн.

Приватна администрација може да биде само бенефит споредено со дувлото што го имаме во моментов. Нели филозофијата е дека 20% од луѓето во корпорациите ја работат 80% од работата (Pareto Principle). Кај нашата јавна администрација мислам дека 2% од луѓето ја работат 98% од работата, така што се што би се подобрило на тоа поле е ќар за сите.

Државата е апсолутен хаос. Не е дали живеам таму или не. Ете, јас можеби се уште плаќам данок таму, но и да дојде ред да не плаќам, сите имаме семејства, роднини, пријатели што се уште се таму. Небитно каде сум и дали би се вратил, секогаш ќе ми биде од интерес таа земја да биде подобра од тоа што е. На крајот на денот, од патриотска гледна точка, само таа држава ја гледам како своја. За неа фамилијата моја има дадено жртви во секоја можна војна наназад, за жал дури и апла близок роднина и во 2021-ва.

Од аспект на функционирање, и како бизнис и како индивидуалец, се уште имам потреба да обновувам документи, имам имот, имам недвижности таму, апсолутно се е нефункционално. Во Централен регистар ме влечкаат 3 месеци за нешто што овде го средив за 4 минути преку интернет. Адвокати, сметководители, правници, општинари, се е упм. Секој чита различно, секој прави различна документација. Пред скоро време требаше да искеширам 1200 евра за еден ебан документ, оти првиот адвокат не го внел и не ни осеќал дека требало да го внесе во изјавите. Заедно ги седнав со тој од Централен регистар да го читаат законот, 10 минути се расправаа и ништо не се среди. На крај пак ебан јас, оти требаше да платам за да се преправа повторно по желбите на тој новиот вработен. Преку такво ми се тамошните драми. Магистрирав и по право и по економија и по се од читање и препроверување на се што прават, оти нема една обична работа да не испадне килава и без главоболки. Апсолутно се е како со газот да го фаќаат.

Од тоа што го гледам таму, мислам дека не сме далеку од светлото. Се обидувам да не сум преголем песимист, но споредено со пред 10-тина години, мислам дека работите само одат надолу. Даноците не се проблем да се платат, ама ако се користат правилно. Не да се плаќаат неписмени бараби што само кочат прогрес, не да се горат пари за перење и местење тендерчиња, додека сите други рмбаме од утро до мрак. Не да се качуваат на глава малцинства и да не брукаат и пред свет и пред се (еееј, сакал државата да му дозволи да вози без возачка дозвола, ќе тепале полиција ако им земела возило а во криво се, другите ќе правеле пролетна офанзива или што ти знам). Сите овие гомненици се од таа ЕУ интеграција и гомната што ги прифаќаме во последните 3 децении.

Ако прочиташ внимателно, ќе видиш дека доколку има пенали и слично, јас не би ја запрел апликацијата. Само би оставил толку неспособни миниони да го водат процесот, што европјаните ќе се молат самите да не избришат од листата на чекање, тие не ебаваат преку бирократија, ние ќе ги ебаваме со неспособни бирократи од наша страна. Кога немаш што да изгубиш, можеш да одиш и да ги дупиш со тврд став дека ништо не менуваш, едноставно ќе биде како релаксиран проект за куропецање.

Плус, имај во предвид, ако не сме способни да ископираме и да направиме tax heaven, уште помалку ќе сме способни да истуркаме ЕУ проекти, дури и кога би влегле таму. Знаеш и самиот дека ЕУ не дава пари без транспарентна документација, детални буџетирања, физибилити и какви не студии, детални проекти и планови, усогласени институциии и слично. Ние сме банда без команда, апсолутен хаос е во секоја можна институција, да видам не верувам дека ќе успеат да направат документација и за поедноставни проекти, а не пак за посериозни.

И така, цел свет не смета за нечесни и преваранти, затоа и ја дадов идејата дека треба да одиме во таа насока. Немаме кадар и капацитет за да ја истуркаме интеграцијата, а да бидам искрен, ниту народ што треба да биде дел од ЕУ. Назад сме со еволуција, народ што уште фрла ѓубре во река или што се тепа да паркира по тротоари и не му смета да живее во депресивни, мизерни услови, не треба да биде на иста маса со тие што го поминале тој дел. Вака барем ќе можеме да искористиме и да направиме кеш со тоа што ќе им бидеме измеќари од финансиски аспект. Win win, тие ќе заштедат на даноци, ние ќе подобриме економија со не многу ум, па да се надеваме дека парите ќе не опулат малку со тек на време. Инаку, заебана е работата.

Приватизација на природни монополи (а грото од институциите се тоа) е една од најголемите глупости на капитализмот. За истите да не работат предаторски ( зашто се монопол) треба да им креираш тело за регулација, кое пак ќе биде државно и ќе ги има истите проблеми на корупција. Всушност најголемите крадења од буџетот се праат преку овие јавно - приватни зделки.

Класичен пример ви е ЕВН. Знае некој да објасни кој бенефит го виде државава или граѓаните од приватизацијата на оваа фирма? И ден денес нивното функционирање е одредено од Владата преку регулаторна комисија. Евн приложува инвестици, трошоци и врз база на тоа им одредуваат цена и профит на компанијата, кој сега иде во приватни раце. И таму раководните лица функционираат во коалиција со моменталната партија на власт, со која потоа делат тендери на своите фирми.

Истите не подлежат на контрола за разлика од државните институции, зашто ЕВН е приватна фирма, иако парите што се испумпуваат се државни. Ја тука глеам само негативни работи, иако во теорија требаше да биде подобро, бидејки нели се приватна фирма. Меѓутоа и приватна фирма, дури и австриска, е подлежна на истите проблеми.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom