Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 26: @Mud - Македонците не заслужуваат самостојна држава)

Македонците не заслужуваат самостојна држава!

• Се согласувам

• Не се согласувам

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Ноууу, Емка(а) е на ред. За добрите стари времиња, едвај чекам да и контрирам...а верувам и ти. :love:

Они тука, а јас во средниот век. :sleep:
Emka objektivnata ?
Nea mu sum na ignor uste ko ne ubedvase deka Telma bila najobjektivna televizija :свиркам:

Nova tema: Abortusot treba da se zabrani, da bide dozvolen samo vo slucaj ako e zagrozen zivotot na majkata ili pak bebeto e zacnato pri storeno krivicno delo. Vo bilo koj drug ostanat slucaj da se zabrani i strogo da se kaznat doktorite koi ke izvrsat abortus, odnosno zatvorska kazna i odzemanje na licenca za doktor, kako i zatvorska kazna na majkata koja ke dozvoli abortus....

Јас одамна парва не го читам на форумов освен ако не му е постот на литературен македонски.
Ебати кумановскиот дијалект, масакар го направивте македонскиот јазик , па уште му се смее на владе што е во најмала рака идиотски од негова страна.
Куманово служев војска во АРМ , имаше ист лик ко парва, кумановец што им се смееше на војници поречани како зборувале македонски , а тие за него беа измислени, Блаже Конески.
Ароганција невидена.

Инаку ништо лично, парва си е супер лик кога пишува литературно македонски ама со кумановскиот очобол за читање .

Ти си тафтабита, нели @Erikson :icon_mrgr:

Еве Владе ти вика
дека постои кладе
Или ти како и увек
Мора да драпаш маде?

Хаха
Автоматски споено мислење:

Кичефски?
Abe s goorna mana nes s pricha be!

Pozdrav za парва lingvistot so pesnava
direktno od centarot na Bitola :D

Последно уредено:
Јас одамна парва не го читам на форумов освен ако не му е постот на литературен македонски.
Ебати кумановскиот дијалект, масакар го направивте македонскиот јазик , па уште му се смее на владе што е во најмала рака идиотски од негова страна.
Куманово служев војска во АРМ , имаше ист лик ко парва, кумановец што им се смееше на војници поречани како зборувале македонски , а тие за него беа измислени, Блаже Конески.
Ароганција невидена.

Инаку ништо лично, парва си е супер лик кога пишува литературно македонски ама со кумановскиот очобол за читање .
Брат не е проблем у литературан, знам га перфект. Ја се смеју на можи, кажва, мојт и слични зборови, што требале да изумреф пред 300 године, а и не су дел од литерартуран.
Мене не ми сметаф дијалекти, не сам ограничен, супер би било сфи да си зборимо на сфој. Ама дека има глупи зборови у тој југозападно поднебје има.
Можи, кажва бе. Солински патрдии.
Можда и куманофсли има, нели? Па што ќутитe ако има кажите си hhh
Ја нема да се љуту, него давам си отфорено мислење за глупи зборови.

Од литературни зборови само родум и простум не ми се сфиѓаф.
Не му мрсу ја на Владета, зброримо си за глупи зборови.
Дисконект, ти имаш добар ник хаха

Abe s goorna mana nes s pricha be!

Pozdrav za парва lingvistot so pesnava
direktno od centarot na Bitola :D
Не разбирам влашки.

Pomina to negovoto pokraj bitolskiot :D

Io se praj sankure, nejki da menva tema, a mozi .
I jas mislam deka treba da se klaj nova tema ;)
Сите на часови по битолски кај Владе, да ве научи како се зборва битолски ко шо треба.

Мариовците исто така се Брсјаци.Мариово е геогравски поим исто како Поречие,Дебрца,Демир Хисар итн...
Не се овие Мариовци, овие се повеќе на делот на Поречието, па и кон Крушевско- Демир Хисарско-Преспански дел.

Мариово е генерално поделено на 3 главни региони ако ги гледаш административните општини, ако ги подредиш по големина одат: Прилепски дел (Витолиште главна административна општина), Битолски дел (Старавина), Тиквешки дел (Конопиште). Прилепско почнува некаде кај Бонче/Крушејца гледано кон градот (Селечка Планина, Кокре, Кален, Пештани преку планината), на север завршува неколку километри пред Раец (Гуѓаково, Галиште некаде како крајни села), а долу кон Грчка граница оди некаде до Рожден. Битолски дел некаде Петалино, Ивени, Орле, Рапеш, Маково ти се границата до каде се простира. За среќа сум имал прилика да ги посетам поголем дел од Мариовските села, ги препорачувам за луѓе што сакаат природа и шетање, само обавезно добра припрема бидејќи огромен дел барем во минатотот немаше мрежно покривање и многу од нив имаат лоши патишта, мора теренско возило.

Ѓорѓи Колозов и компанија ако го употребуваа кумановскиот дијалект во Македонски Приказни ќе пропаднеа како проект уште на почеток,пошто никој немаше да разберит за шо уствари се работит во приказната.

Не се овие Мариовци, овие се повеќе на делот на Поречието, па и кон Крушевско- Демир Хисарско-Преспански дел.

Мариово е генерално поделено на 3 главни региони ако ги гледаш административните општини, ако ги подредиш по големина одат: Прилепски дел (Витолиште главна административна општина), Битолски дел (Старавина), Тиквешки дел (Конопиште). Прилепско почнува некаде кај Бонче/Крушејца гледано кон градот (Селечка Планина, Кокре, Кален, Пештани преку планината), на север завршува неколку километри пред Раец (Гуѓаково, Галиште некаде како крајни села), а долу кон Грчка граница оди некаде до Рожден. Битолски дел некаде Петалино, Ивени, Орле, Рапеш, Маково ти се границата до каде се простира. За среќа сум имал прилика да ги посетам поголем дел од Мариовските села, ги препорачувам за луѓе што сакаат природа и шетање, само обавезно добра припрема бидејќи огромен дел барем во минатотот немаше мрежно покривање и многу од нив имаат лоши патишта, мора теренско возило.
Одсекогаш ми бил мистерија тој регион.Се надевам дека ќе имамам можност да го посетам.

Ѓорѓи Колозов и компанија ако го употребуваа кумановскиот дијалект во Македонски Приказни ќе пропаднеа како проект уште на почеток,пошто никој немаше да разберит за шо уствари се работит во приказната.

Одсекогаш ми бил мистерија тој регион.Се надевам дека ќе имамам можност да го посетам.
Јас сум пак дома неделава. И врќе напрајв тура низ Мариово со татко ми. Ги посетив село Манастир, Мелник, Витолиште. Сон. Дека врни реките се надојдените до максимум. Ќе биди убава пролет во Мариово.

Ио се прајт лингур, нејќит да сменит тема, а мојт.
И ја мисла оти требит да се клајт нова тема.

Ова на кој дијалект е? :P
Охридско-дебрчки!:PГи измеша тро дијалективе ама ај во близина се.

Сите на часови по битолски кај Владе, да ве научи како се зборва битолски ко шо треба.
Ne veli dva pati :D
link
p.s i seriozno sfatete si ja rabotata oti ke ve preslusam posle :sneaky:

Ти си тафтабита, нели @Erikson :icon_mrgr:

Еве Владе ти вика
дека постои кладе
Или ти како и увек
Мора да драпаш маде?

Хаха
Od kaj znaj toj bitolski ziti se, mozi podnauci nesto sredno na stan ko sedese pod kurija , da ne idi sekoj den od selo , kolku da ne go dupat skolskite :D

Последно уредено:
Ne veli dva pati :D
link
p.s i seriozno sfatete si ja rabotata oti ke ve preslusam posle :sneaky:

Od kaj znaj toj bitolski ziti se, mozi podnauci nesto sredno na stan ko sedese pod kurija , da ne idi sekoj den od selo , kolku da ne go dupat skolskite :D
More taftabito, abe pola familija mi se bitolcani i bitolska okolija. Od dobrushevo podobro recen od noshpal pa do kaj tebe v komshii i nakaj kravari se drzham vo famiijarni dokumenti. :shok2:

Inace nejcham da ti go spomnam brached mi inache mozham so sigurnost 90% da garantiram deka se poznavate. Ama aj. Inache ko odev na Fakultet sedev Bitola i dal gospo bitolcanki imaa cest da me poduchuvaat.;)

Охридско-дебрчки!:PГи измеша тро дијалективе ама ај во близина се.
Не. Воопшто не е измешан дијалектот. Во охридски дијалект наставка за прво лице еднина сегашно време е -ам, не е -а. Од таму, на охридски ќе беше "мислам", а не "мисла". ;)
Блиску.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom