BYD во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Не би бил толку сигурен. Секој сака ефтино, кинезите даваат ефтино. Во Англија веќе имаат големо присуство, a и во сите други европски земји растат.
И југото беше во Америка и беше присутно и за сите тие што сакаат ефтино. Ама немање на сервисна мрежа и јебига.

И југото беше во Америка и беше присутно и за сите тие што сакаат ефтино. Ама немање на сервисна мрежа и јебига.
Abe yugo vo Amerika me uspea zatoa sto beshe krsh od kola a ne zatoa shto nemalo servisna mrezha!

Vo vremeto imashe Vic vo Amerika "Sinko uci oti ce ti kupam Yugo"

A од тие 7 барем 6 се француски возила.
Автоматски споено мислење:

Потребната електроника во стандарден автомобил мислам дека го достигна врвот до пред 25 години до кога и се произведуваа најдобрите мотори во историјата на индустријата.
Не се подобри ни швабите.Особено Опел.А ни Фиат не се за машала.

Не се подобри ни швабите.Особено Опел.А ни Фиат не се за машала.
Се сложувам иако французите статистички се рекордери веќе 3 цели децении и кај што се подложни на електронски дефекти поправките се прилично скапи за разлика од Фиат каде што поправките имаат најниска можна цена и со тоа се потполно оправдани исто како Застава да одржуваш.Само француз на почеток ти пушта мамец преку пониска продажна цена на возилото во однос на конкуренцијата ама затоа ќе те исцица до максимум преку сервисите и потрошените резервни делови па после неколку години тоа цозило ќе те чини поскапо отколку најопремената Хонда која е во иста класа но на почеток има повисока продажна цена.

Последно уредено:
Французите се тапа у поглед на електроника. Само Рено е добар бренд француски. Опел го купија французи од ПСА и сега не знам како е со поузданост. ГМ ерата добри машини вади Опел. Ефтини за одржавање.

Abe yugo vo Amerika me uspea zatoa sto beshe krsh od kola a ne zatoa shto nemalo servisna mrezha!

Vo vremeto imashe Vic vo Amerika "Sinko uci oti ce ti kupam Yugo"
Имаше мајстори што менуваа кумплунг и имаше резервни делови во секоја америчка паланка? На 300 милиона народ со територија колку пола Русија за 150 000 југа?

Француските коли не се пробија, италијанските по повеќекратни обиди исто. Не може бре без добро развиена сервисна мрежа и логистика. Јапанците прават таму парче само заради добрата логистика и мрежа. Иначе колите им се на изглед срање а и на перформас шит. Али кога има сервисна мрежа со добра логистика и маркетинг по приступачни цени. Тогаш е друга приказната. Зошто во Европа се слабо застапени јапанците?

Зошто во Европа се слабо застапени јапанците?
Zatoa shto evropa ima sopstveno proizvodstvo na koli koi odgovaraat na mentalitetot na narodot. I zatoa shto koga Evropa vozeshe koli tie a i amerikancite vozea konji i magarinja. Sakam da kazham tuka e lulkata i toa e vejche vo genite vlezeno. I teshko deka bi ubedil nekogo da kupi konzerva Suzuki koga imash VW Polo, Opel ili Ford. Da poslednive se Americki ama vejche 100 godini imaat fabriki vo Germanija. Praktichno i se Evropski .

Zatoa shto evropa ima sopstveno proizvodstvo na koli koi odgovaraat na mentalitetot na narodot. I zatoa shto koga Evropa vozeshe koli tie a i amerikancite vozea konji i magarinja. Sakam da kazham tuka e lulkata i toa e vejche vo genite vlezeno. I teshko deka bi ubedil nekogo da kupi konzerva Suzuki koga imash VW Polo, Opel ili Ford. Da poslednive se Americki ama vejche 100 godini imaat fabriki vo Germanija. Praktichno i se Evropski .
Форд и Опел иако се прават во европа не се слават со квалитет кога станува збор за бензински мотори (каде американците мешаат прсти)

Дизелите пошто се непозната именка во Америка се друга приказна за Форд и Опел (додека беше со GM)

Еве Сузуки е најпродавано возило во Унгарија пошто локално се произведува и има супер логистика и сервисна мрежа така што е издигнато на ниво култ "национално возило" што го потврдува фактот сервисната мрежа е најважното нешто.

За жал во моментов авто-ндустријата е на своето дно.Не би купил ниеден нов автомобил ако внатре нема физички регулатори и копчиња. Ко ќе ги видам тие огромни екрани во кокпитот ми се повраќат. Колата е да ја возиш и да имаш ефикасни команди шо нема да ти го одвлекуваат вниманието а не да бараш низ цело мени за да укључиш еркондишан.А во исто време не смееш да користиш мобилен.Логика!?:cautious:
Може да ги смениш, и кај мене е цела со тач екрани, ама имам налетано по ФБ групи каде продаваат табли со копчиња, баш за специфични модели, само што ќе треба да потрошиш уште стотина евра. Инаку заебано е со екраните, ама среќа преку Android Auto можам да го контролирам Google Assistant, па може да менуваш и пребаруваш работи и само со говор, барем на Google телефони проверено, на англиски работи.

Спојлер: Не, се уште не е пристигнат! :)

Последниве години, кинескиот производител BYD станува сè поголем играч на европскиот пазар за електрични и хибридни автомобили. Почнувајќи како производител на батерии, денес BYD се позиционира меѓу најголемите производители во светот за нови еко-возила, со многу модели кои нудат сериозна автономија и технологија по конкурентни цени.

Во Србија, BYD официјално стартуваше со продавање на своите автомобили уште од март 2025 година преку партнерството со TDV Automotive - со најавени модели како SEALION 7, ATTO 2, ATTO 3, SEAL и SEAL U DM-i и отворање на салон во Белград.

Прашања за македонските авто-ентузијасти со афинитети кон електрични возила :)

Дали сметате дека BYD ќе се појави наскоро и на пазарот во Македонија преку официјален дилер?

Би купиле ли електричен или хибриден BYD автомобил ако тој се продава локално?

Дали Македонија е „спремна“ за електрични автомобили во поголем обем - со полначи, субвенции, сервисна мрежа и сл.?

Општо, какво е вашето мислење за BYD и имате ли омилен модел? :)
Пријател тука кај мене купи BYD Shark, мислам беше околу Септември 2025, пријатно сум изненаден од тоа колку е брза и стартна, и ефтина за возење во поглед на потрошувачка.
Ја проба и на плажа и кажа дека била ок (обично само апла 4х4 одат на тој остров каде што беа за празниците, нема нормален пат, се е по плажа или по необележан пат).

Тука во АУС врие кинески, државата не ги кочи со финти и пола паркинзи се со кинески модели.

Последно уредено:
Како ќе ги кочи кога АУС е веќе кинеска провинција?
Развој не смее да се кочи, нема врска каква провинција :)
Европа не дека ќе успее да ги закочи, само купува време, ете ги почнаа да ги купуваат Европските брендови и пак влегоа на пазарот.

Развој не смее да се кочи, нема врска каква провинција :)
Европа не дека ќе успее да ги закочи, само купува време, ете ги почнаа да ги купуваат Европските брендови и пак влегоа на пазарот.
Кинеските возила од оние кои се "продаваат" се електричните кои се даваат на лизинг. Тоа не е стабилен пазар, додека бројките за регистрирани возила се јасно манипулирани од субвенциите на кинеската влада. Тој што зема кинеско возило во моментов очигледно ја има изгубено контролата над животот. :eek:

Кинеските возила од оние кои се "продаваат" се електричните кои се даваат на лизинг. Тоа не е стабилен пазар, додека бројките за регистрирани возила се јасно манипулирани од субвенциите на кинеската влада. Тој што зема кинеско возило во моментов очигледно ја има изгубено контролата над животот. :eek:

ovoj uste zivees vo 90tite...

prosetaj malku niz svetot ne mora daleku i niz evropa e dovolno da vidis deka se poveke gi ima i ke gi ima. za infrastruktura ic da ne se sekiras za 2 godini ja izgradija vo aus, kontinent pogolem od evropa i znacitelno pomal pazar, za kaj vas ke bide uste pobrzo stom se pomine kriticnata brojka, sto bi trebalo da bide za 2-3 godini. ic da ne se sekiras ne treba ni benzinski ni nisto da se gradi 100 pati polesno i pobrzo ke bide.

Како ќе ги кочи кога АУС е веќе кинеска провинција?

aus toa sto ne proizeduva ne danoci. nema danok ni za kineski ni za americki ni za evropski vozila... fer pazar i odnos kon site i najvazno znacitelno pobogat od prosekot vo eu so moznosti za finansiranje sto nikoj vo eu na primer gi nema. znaci sekoj tuka moze da kupi sto mu dusa saka.

e sega zemi izgledaj na youtube kako izgleda i do kaj se kinezite i ke ti e jasno zosto za BYD e temata a ne za nekoja svabska marka sto znacela nesto minatiot vek... ali ajde, ke pocekame da ni se pridruzis vo ovoj vek kaj i da e...

Последно уредено:
Ххахаха, 7 години имам гаранција на се што е вградено во неа, со повеќе опрема и сензори од најголем дел на европски модели во слична класа, за многу пониска цена. Веќе 2 години ја возам, само сервис за масло кога стига на километража и тоа е се, имам и capped сервис првите 5 години.

Планот ми е да ја возам уште 4.5г макс, после оваа оди на продажба, и ќе земам друга. Овде поголема мака имаат луѓе со европските модели, нема делови, скапи за одржување, не го поднесуваат тукашното гориво, и има многу заебанции со моторите и филтрите.

Back
На врв Bottom