Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 23: @Lester Freamon - Да се откажеме од аплицирањето во ЕУ, да си останеме во НАТО...)

Да се откажеме од аплицирањето во ЕУ, да си останеме во НАТО и да станеме даночен и бизнис рај?

• Се согласувам

• Не се согласувам

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Оваа темава стана нешто како увод у некој дистописки систем кој како маска ќе има некои утописки идеи како неколкуте овде презентирани. Од секогаш ме фасцинирало тука на кајгана како морални лекции се делат па вака требало така требало и т.н. Само што паричката секогаш има две страни. До душа после шарената револуција каде се излетаа многу и после Ковид локдауните се стиши малку таа еуфорија, еве сега пак.
Абе до вчера дрвен плуг се користеше у оваа држава, пола станови на овие овде што делат морал се земени на социјална основа уште у СФРЈ. На нас основата ни е трула, 2/3 тука се со кармички долгови на овој или оној начин.
Како викаат шпанците, калма...
Сите водата си ја тераат накај својата воденица и мозоците на луѓето ја ствараат нивната верзија на реалноста у однос на нивните системи на верување.....да не се враќаме назад на некои комунистички принципи.

Фала на предлогот @џимеј

Датум ако не се лажам, отвори тема дека иселениците треба да плаќаат при влез во Македонија. Иако се сложувам и би потпишал со две раце, сакам да ја спомнам другата страна.

Проблемот кај нас не е само кој си заминал, туку кој останал и што направил. Македонците генерално повеќе сакаат да се жалат отколку да сменат нешто, а промени сакаме само ако не нè засегаат лично.

Што правиме со луѓето што 30 години по ред гласаат за истите партии, па после секој изборен циклус се чудат како ништо не се сменило?
Што правиме со оние што на 30+ години сметаат дека е сосема океј да се живее со мама и тато, без да преземат никаква лична одговорност, ни професионална, ни општествена, ни граѓанска?

Зошто тие уживаат исти права како некој што вложува време, енергија и се бори за подобра иднина?

Имаме милион твитерџии и фејсбук „интелектуалци“ што секој ден се спремни да критикуваат – со хехенце теми, цинични статуси и морални лекции.
Ама затоа што ги знам дел од ликовите зад тие профили, и знам дека во реалниот живот не направиле ништо, си го поставувам прашањето, што правиме со тие што се уште помалку видливи, а уште погласни во кукањето?

Кукаме секојдневно. Критикуваме систем, држава, власт, народ. И тука доаѓам до суштинското, дека ние не мразиме неправда, мразиме кога не допира лично. Ако не, кој го ебе комшијата.

Иселениците, по мое мислење, платиле многу поголем „данок“ од било која такса за влез во државата.
Платиле со тоа што: е помириле дека тука нема иднина за нив, го напуштиле домот каде што пораснале, живеат илјадници километри од фамилијата и друштвото и ги гледаат родителите како стареат преку видео повици. Тоа не е бегство. Тоа е пораз што си бил приморан да го прифатиш.

Да не должам многу, моето контроверзно мислење е дека, тие што останале, а со прст не мрднале за подобра иднина, треба да се избришат од список за гласање, евентуално би ги исклучил и целосно од пензиски и здравствен систем - повели на приватно затоа што повеќе и не заслужуваш.
Od aspekt na patriotizam, so samoto toa sto ostanale, napravile vekje dosta povekje od site sto se iselile. Na drzavata prvo i osnovno i treba naselenie.
Nataka koj sto napravil e subjektivno. Nekoj mozhe da zivee so negovite i karierno e propalitet , no napravil mnogu za opstestvoto, deluva politicki, deluva vo zaednicata i tn. Od druga strana ima lugje koj karierno izgazile, imaat 5 stana kupeno, megjutoa se totalno pasivni za se ostanato ( primer dosta od IT licata). Taka da se na se, teska glupost od mislenje.

Треба да се забрани гласање и за мигрантите од еден во друг град.
Пример се родил/а во Берово, бил/а во градинка во Берово го/ја исчувале , после и во школо го/ја училе и фраеро/ка отиде во Скопје да живее.

Бш напротиф, ми смо тија што издржуемо мушки и државу без разлику на сфе
Аха

И до кога планирате да се издржува „мушки“ - како што кажуваш..?
Пример, до кога планирате Трајко цицијата да биде монетарна власт и да кажува дали платите треба да растат или не?

Тој што сакал да се иссели уште на 9-10 години веќе бил свесен и знаел дека не сака да живее тука,или максимум до првото одење на тродневна екскурзија до Будимпешта и Виена.
А за тоа колку подло суштество е исселен Македонец ќе ја дадам за пример онаа глумицана Дејана Попоска,убавицата е исселена во Париз,мажена за французин а е прв борец и вљубеник во брутализам,односно за Скопјенце да си остане такво мрачно,депресивно и гнасно,значи не е доволно што таа веќе живее во најубавиот град во светот,туку треба и местото од кај што се исселила да си остане мизерно за случано да не и падне криво,манјдест јас сум се спасила вас кој ве ебе вие сте вошки а вошки треба да живеат во гадно.

Od aspekt na patriotizam, so samoto toa sto ostanale, napravile vekje dosta povekje od site sto se iselile. Na drzavata prvo i osnovno i treba naselenie.
Nataka koj sto napravil e subjektivno. Nekoj mozhe da zivee so negovite i karierno e propalitet , no napravil mnogu za opstestvoto, deluva politicki, deluva vo zaednicata i tn. Od druga strana ima lugje koj karierno izgazile, imaat 5 stana kupeno, megjutoa se totalno pasivni za se ostanato ( primer dosta od IT licata). Taka da se na se, teska glupost od mislenje.
До пола ми се свиѓа, точно е дека треба да останат луѓе, но да помислиме од слоганот на Сталин: Помалку ама подобри Руси. Административните паразити зимаат пари од сите останати (државни пари платени од приватен сектор) за да не вршат работа, дури и да одмагаат, тука ако ги додаеме и полицајците, уште повеќе затоа што сите знаеме дека нашите џандари не се многу по америчкото to serve and protect, туку да лупаат казни само, крвници на народот. Плус административните паразити се политички активни, се согласувам, но не го гледаат општото добро, туку само својот гз.

Братот ќе не брише од својата држава, а он му ја дувнал од државава :kafence: Уствари не, не му ја дувнал, он прави жртва.:place:

До пола ми се свиѓа, точно е дека треба да останат луѓе, но да помислиме од слоганот на Сталин: Помалку ама подобри Руси. Административните паразити зимаат пари од сите останати (државни пари платени од приватен сектор) за да не вршат работа, дури и да одмагаат, тука ако ги додаеме и полицајците, уште повеќе затоа што сите знаеме дека нашите џандари не се многу по америчкото to serve and protect, туку да лупаат казни само, крвници на народот. Плус административните паразити се политички активни, се согласувам, но не го гледаат општото добро, туку само својот гз.
Toa vazhese pred taka do pred 10 godini. Vekje i ne e taka, najgolem del od administrativnite pozicii se pomalku plateni od volt dostavuvac. Ako ne se privilegiite ( lesna rabota, mito i vrski) veorjatno 90% od niv i kje si daat otkaz.

Nikoj ne im kriv na navidum pouspesni lugje sto ne se aktivni i upravuvanjeto im ostnauva na drugite. Ja ne zboram za politicki aktivni, lugje na se nafakjaat u odbor na kukjen sovet da bidat ne pa nesto poise da se aktiviraat. Taka da pak dojdovme na moeto, koj e korisen e subjektivno. Ima samo 1 kriterium sto ne e subjektiven, a toa e deka na drzavata i fali naselenie.

Можеби најнеточната и најлицемерната работа некогаш кажана на форумот.
Лицемерна од која страна? Ако брат ти заминал од други причини тогаш тоа е негово. За мене и тие што ги познавам што заминале, е пораз.
A koj ke odreduva koj mrdnal so prst ili ne, i kako toa bi se ustanovuvalo ? Sto konkretno bi trebalo nekoj da ima napraveno za da se smeta deka mrdnal so prst ?
Веројатно нешто повеќе од Рон и куцање на кајгана форум за неговата печеница. Не знам, веројатно прв чекор е ако гласаш информирано, не по инерција затоа што ВМРО/СДСМ ти нудат работа. Прифаќаш казна ако си згрешил, не бараш врски за да го заебеш системот па да плукаш како у државава се било со врски, почитуваш правила и кога никој не гледа, не крадеш и да викаш "па што бе, и вмро на власт крадеше", има милион работи што се мрдање со прст, не е само куцањето по твитер и форуми. Еве прост пример се жалиме за воздухот, кога беше Данела и кога градот беше полн ѓубре, се најде еден паметен дечко, се нарече себе градинар, одеше чистеше градини, јавни паркови, и се снимаше. Доброволци го чистеа кејот, има такви кои садеа дрва и ред други примери. А, кој ќе одредува, добро прашање, но немам одговор.
Они се иселиле, ние не требало да гласаме. :icon_lol:

Отидоа да рибаат ќенефи и да мењаат чаршафи и за неполни 10 години се уфилмаа дека се колонијални земјопоседници а ние дека сме им племето.
Секој ден сѐ повеќе имам разбирање за господинот Заев и комуњарите што од кур не ги маваа и ги игнорираа како шугави
Генерализираш како прво, како второ никлој не те нарече племе, а тие што се уфилмани, обрати се кај нив. Или си ја имаш мувата на капата?
Па ли бе за пасоши...

Али ако за "не мрднале со прст за подобра иднина" мислиш на спалување на владу у битни пресфртни ситуацие, управо си.

Али за други работе горе доле не се слагам. Бш напротиф, ми смо тија што издржуемо мушки и државу без разлику на сфе, а ви што избегасте сс бугарски, сте тешки пусиња.
Не зброу за тебе Ултрасу, не знам какф ти е тебе иселенички џубокс.
Него у глобалу за иселеници.

Какфи сфе срања ни се десисфа, доста е што још иамо државу.
Не сум со бугарски фала богу, и не ги таргетирам сите што останале. Конкретен таргет ми се еве ликови ко Рон да речеме. Каков ќар има општеството од неговото непостоење?
Оваа темава стана нешто како увод у некој дистописки систем кој како маска ќе има некои утописки идеи како неколкуте овде презентирани. Од секогаш ме фасцинирало тука на кајгана како морални лекции се делат па вака требало така требало и т.н. Само што паричката секогаш има две страни. До душа после шарената револуција каде се излетаа многу и после Ковид локдауните се стиши малку таа еуфорија, еве сега пак.
Абе до вчера дрвен плуг се користеше у оваа држава, пола станови на овие овде што делат морал се земени на социјална основа уште у СФРЈ. На нас основата ни е трула, 2/3 тука се со кармички долгови на овој или оној начин.
Како викаат шпанците, калма...
Сите водата си ја тераат накај својата воденица и мозоците на луѓето ја ствараат нивната верзија на реалноста у однос на нивните системи на верување.....да не се враќаме назад на некои комунистички принципи.
Точно така. Кажав и пред неколку страни дека темава е дистописки нереални муабети. Само се надоврзав, затоа што единствени реални сценарија беа дали 1 или 2 теми.
Не ме интересира на кариерно поле, туку што направил за државата. Еве имам братучед што останал, и што он има направено за општеството со 34 години невработен од свои 27 и уплаќа комар со 50 денари за да фати нешто? Не знам што се тригернавте сите, ама интересно во секој случај.
Тој што сакал да се иссели уште на 9-10 години веќе бил свесен
Неточно. Се отселив кога мајка ми требаше да оди на магнетна во истиот момент, па и закажаа термин за 3 месеци, па кога и дојде денот и кажаа, аа извинете апаратот е расипан, закажете пак. Фамилија во таква држава не сакам да растам.
lugje na se nafakjaat u odbor na kukjen sovet da bidat ne pa nesto poise da se aktiviraat. Taka da pak dojdovme na moeto, koj e korisen e subjektivno.
Во една реченица го долови тоа што го зборам. Прв е тој комшија да галами, ама кога треба да превземе некаква одговорност, не сака. Ова не е субјективно, ова е објективно, и генерално повеќето од постарата генерација се ваков тип на луѓе.

Пример, до кога планирате Трајко цицијата да биде монетарна власт и да кажува дали платите треба да растат или не?
Трајко цицијата:D цел живот потешко од пенкало нема дигнато.
Економски факлултет - фабрика за пари.
Зошто он и другите околу него не земаат минималец ако можело со минималец да се живее.

Ја не ја разбирам тезата пошо не е една, гласање, иселеници, мрдање со прст....

Кој, колку, како, што. Прашања што ме мачат :icon_lol:

Лицемерна од која страна? Ако брат ти заминал од други причини тогаш тоа е негово. За мене и тие што ги познавам што заминале, е пораз.

Веројатно нешто повеќе од Рон и куцање на кајгана форум за неговата печеница. Не знам, веројатно прв чекор е ако гласаш информирано, не по инерција затоа што ВМРО/СДСМ ти нудат работа. Прифаќаш казна ако си згрешил, не бараш врски за да го заебеш системот па да плукаш како у државава се било со врски, почитуваш правила и кога никој не гледа, не крадеш и да викаш "па што бе, и вмро на власт крадеше", има милион работи што се мрдање со прст, не е само куцањето по твитер и форуми. Еве прост пример се жалиме за воздухот, кога беше Данела и кога градот беше полн ѓубре, се најде еден паметен дечко, се нарече себе градинар, одеше чистеше градини, јавни паркови, и се снимаше. Доброволци го чистеа кејот, има такви кои садеа дрва и ред други примери. А, кој ќе одредува, добро прашање, но немам одговор.

Генерализираш како прво, како второ никлој не те нарече племе, а тие што се уфилмани, обрати се кај нив. Или си ја имаш мувата на капата?

Не сум со бугарски фала богу, и не ги таргетирам сите што останале. Конкретен таргет ми се еве ликови ко Рон да речеме. Каков ќар има општеството од неговото непостоење?

Точно така. Кажав и пред неколку страни дека темава е дистописки нереални муабети. Само се надоврзав, затоа што единствени реални сценарија беа дали 1 или 2 теми.

Не ме интересира на кариерно поле, туку што направил за државата. Еве имам братучед што останал, и што он има направено за општеството со 34 години невработен од свои 27 и уплаќа комар со 50 денари за да фати нешто? Не знам што се тригернавте сите, ама интересно во секој случај.

Неточно. Се отселив кога мајка ми требаше да оди на магнетна во истиот момент, па и закажаа термин за 3 месеци, па кога и дојде денот и кажаа, аа извинете апаратот е расипан, закажете пак. Фамилија во таква држава не сакам да растам.

Во една реченица го долови тоа што го зборам. Прв е тој комшија да галами, ама кога треба да превземе некаква одговорност, не сака. Ова не е субјективно, ова е објективно, и генерално повеќето од постарата генерација се ваков тип на луѓе.
Mislenjeto ti bese taka formulirano, lugje so ziveat od doma i tn. Covek mozhe da bide takov i da bide pokrorisen za okolinata nego samostoen uspesen covek.
Inaku ne sekoj covek ima zelba da se angalizra, ni kaj tebe tamu ni tuka. Nema niso loso vo toa. Na drzavata i trebaat i takvi lugje.

Аха

И до кога планирате да се издржува „мушки“ - како што кажуваш..?
Боље Трајко него Ханс.
Ипак Трајко е наш, и е у исти гомна како нас. Тој е. Преживуемо. Судбина, така сакал господ, што би рекол ти.
А ја глеам ви биднасте богаташи(сс бугарски хаха).
До негде се збогатисте материјално, aма па духовно осиромашисте.

Нигде на запад никад нема да гу имате туј слободу како нас. За вас е р'мбајтен цело време. Ми уживамо у Македонију, знаеш и сам, балканска слобода, кафанче, скара, печено прасе, Бадник, кладионица, на кафе. Јез да пцуемо и се мучимо на моменти, али ипак еве не, живи здрави.
Ми се прилагодисно сс тек на време на шиптаpи, јеби га, тој е.
Сс среќу на вас сс сомалијци, пакистанци и остали инжинери и доктори.

@Комита Ултрас
Не споредуј стфорење како Рон сс нормално човечко битие.

Затоа што 99% од тие што си одат од државата не си одат поради валидна причина од типот пробав-не успеав, него од аздисување и класичниот клише муабет: “Абе не ја бива државава, мора да бегаме на страна“. На претходните теми дадов примери и со блиски роднини, пријатели и слично, а верувам дека така е и со огромен дел од останатите, особено што и низ лични примери (колеги, пријатели) ги добивам истите информации.
Да не се разбереме погрешно, не дека нема луѓе на кои државата им залепила шамар и ги натерала да си отидат, ама многу, енормно многу е поголем бројот на тие кои си одат поради за мене недоволно легитимни причини. Но, тоа е право на избор на секој човек и не треба да ги осудуваме, освен кога ќе излезат со вакви ставови ко твоиве што немаат допирна точка со реалноста.

Друже, ако ти си решил да се иселиш од Македонија затоа што не ти била доволно добра тогаш поздрав и се најдобро, нема што ти тука да кажуваш да се одзема право на глас или не знам ти какво право. Одлучувај и бунтувај се за земјата која ти ги овозможила благодетите кои си ги посакувал, ако не се лажам во Чешка беше ти.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom