Пушењето - зависност или навика?

• Креатор на темата Креатор на темата mUv@ ThE DoGg
  • Време на започнување Време на започнување
Во право си. Во секое школо имаат часеви за палење цигари. Срамота мислам како можат да не удрат по тоа...
Си видела каква е културата по средните училишта во државава, и какви дебили излагаат од нив?

Ќе сакаш ли да го пратиш истражувањето, еве не можам никаде да го најдам на страната нивна. Испаѓаат Кина, Индија, Русија и Америка во топ 10, во повеќето категории за waste.
Ќе сакаш ли да се откачиш од мене?
Ајде иди цитирај го другиот член.
Од инат нема да ти пратам.
Кога твоето ВМРО ќе го дислоцира УСЈЕ, ќе збориме.
Ти реков и пред некое време. Ако си од МВР, најди ме ќе збориме лично.
А зошто татко ти оставил цигарите? Нели и онака воздухот е загаден еве викаш цигарите најмал проблем биле?

И можда треба да се провериш да не имаш АДХД , 90 посто од мислењево ти се тотално неповрзани работи, стварно не знам како имаат врска убиството на Тот, исплата на ддв, туѓа нега и другар ти со пушењето и со законот?
Прочита ли сѐ? Доби инфаркт во 2019. Пред да запали цигара. На 56. Тот беше даден како пример на млад човек кој умре ради напиени и издрогирани. Праам паралела со алкохолот. Пушачот прво сам на себе си штети, па на другите. И ја сама бирам дали ќе пушам или не.
Ја колку неповрзани мислења сум остаила.

Ќе сакаш ли да се откачиш од мене?
Ајде иди цитирај го другиот член.
Од инат нема да ти пратам.
Кога твоето ВМРО ќе го дислоцира УСЈЕ, ќе збориме.
Ти реков и пред некое време. Ако си од МВР, најди ме ќе збориме лично.
Не, сакам да видам истражување дека е во топ 10 од цел свет.
Само така навистина ќе ме откачиш. Таа информација ја барам. Дали ја имаш или е измислена?

Сега на Онјон видов, ќе ставале клупи за пушачи и непушачи у градски парк. За пушачи ќе немало даски за седење, само за потпирање.

Во право си. Во секое школо имаат часеви за палење цигари. Срамота мислам како можат да не удрат по тоа...
Автоматски споено мислење:

Не ти персирам и некој друг го напиша ова.
не е истражување, постојано следење на податоци и компајлирање итн итн. И транспарентни, за разлика од нашето министерство
Cement
186.46t
PM2.5 per in 2024
380.76Kt
CO2e 100yr in 2024
This source puts more PM2.5 into the air than 93.7% of point sources tracked by Climate TRACE.

Ова може да оди и во "загадување на воздухот"
What is a "plume" in this tool?
Built by a global not-for-profit coalition of over 100 universities, scientists, and AI experts.
  • Examine 744,678,997 emitting assets individually or aggregated by city, state, country, etc.
  • Group emissions by 10 industrial sectors broken into 67 sub-sectors
  • Follow 10+ years of data (2015-2025) with monthly data available from 2021
  • See the impacts of 3 GHGs and 8 non-GHG air pollutants

Последно уредено:
ne go kapiram moabetot so toa demek ste odele da jadete i ste bile usmrdeni od strana na pusacite, i slicno.

pa ako gledas deka se pusi vnatre, shto voopshto sednuvate i narachuvate hrana, odite na mesta kade shto ne se pushi i kraj na prikaznata.

sum odel i vo kafikji kaj sto se pusi i sum odel vo kafikji kaj sto ne se pusi, ne sum serel po konobari i gazdi zasto ne se pusi zatoa shto toa e kukjniot red na biznisot, ne se pushi u redu, ke zapalam nadvor ili ke si odam vo drug kafikj, istoto mozete i vie da go napravite.

treba da se namali brojot na pushachi vo drzhavava pogotovo na maloletni, no ne go razbiram toa cmizdrenje lele mi smrdi biftekov na cigari, a si vlegol vo mesto kade od sam start gledas deka se pusi.

Сега на Онјон видов, ќе ставале клупи за пушачи и непушачи у градски парк. За пушачи ќе немало даски за седење, само за потпирање.

не е истражување, постојано следење на податоци и компајлирање итн итн. И транспарентни, за разлика од нашето министерство
Cement
186.46t
PM2.5 per in 2024
380.76Kt
CO2e 100yr in 2024
This source puts more PM2.5 into the air than 93.7% of point sources tracked by Climate TRACE.

Ова може да оди и во "загадување на воздухот"
What is a "plume" in this tool?

Е фала, ова е одговор што го барав. Значи било 10% а не топ 10. Две различни работи.

Ресторани од ранг Мулино, Воденица, Мексички, Џино...? се пуши внатре? Одамна не сум по вакви ресторани па споделете искуство. Оти испаѓа место у ресторан, сте иделе у џигер биртија или у Чернобил.
Е фала, ова е одговор што го барав. Значи било 10% а не топ 10. Две различни работи.
Не по врат, по шија, топ 10%. Испушта пм2.5 повеќе неголи 93,7% од загадувачите.
Според Пенов, нивниот оџак испушта колку 10000 станбени единици.
Автоматски споено мислење:

Проблемот не го гледам во донесување некој закон кој веќе постои него зашто станавме poturice veci turci od turaka. Ќе бруе јавност 1-2 недели па ај со друго замајавање.

Последно уредено:
Screenshot 01-11-2026 15.18.56.png

... во ресторан или во објект каде се служи храна, посетителот треба да ужива со сите сетила во тоа што ќе го нарача, треба да изгледа добро на око, треба да мириса добро и треба да има добар вкус, доколку просторијата целодневно е задимена со чад од цигари тогаш сето тоа уживање во храна за кое чесно се плаќа кога се иде во ресторан го нема, а е присутно само уживањето на пушачот кој ги швајцува цигарите во просторија каде се служи храна и се јаде.

... да не би се дискриминирало ниедно уживање, прво ресторанот треба да се одреди дали е за јадење или за кафе пиење и цигари, доколку тие кои јаделе, па сакаат да запалат цигара треба да бидат сместени со маса во посебна просторија од непушачите со немешање просторно на двете простори, лево седат пушачи десно непушачи оделени само еден метар, а тоа чадот кој се издигнува се меша, нема забрана на ширење нма чадот лево десно иде каде сака, нели?

Screenshot 01-11-2026 15.01.18.pngScreenshot 01-11-2026 15.02.03.png

... секоја маса на пушачи да има специјални пепељари кои ќе го неутрализираат чадот!

71mF+0uML7L._AC_UF894,1000_QL80_.jpg 61B+uqRSC8S._AC_UF894,1000_QL80_.jpg

... доколку нема такви простории поради ограничен простор на ресторанот, тогаш над секоја маса каде се сместени пушачите треба да има апарат кој ќе го всмукува тој чад и ќе ја одржува атмосферата чиста, не е проблемот алиштата кои смрдат на чад од цигари мешан со парфем, ќе се стават на балкон ќе се излуфтираат, проблемот да непушачите не можат да уживаат во мирисите на нарачана храна во ресторан и принудени се да јадат во загадена и зачадена просторија.

... околу откажување на луѓето од пушење никој не може да влијае доколку не се создадат услови од нивно откажување, било да е како навика било да е како зависност, а тие услови најчесто се здравствени кога ќе стегне здавјето и пореметување на кардиоваскуларниот систем со вметнување на стент и терапија или проблеми со плуќа, тогаш пушачите како пациенти и нивното размислување кон откажување на пушењето ќе биде сменето и можност за желба од откажување кое можеби ќе биде веќе касно поради неповратно нарушено здравје!

Dyb_o4PWoAEPuQP.jpg1-doctor-smoking-adam-gault.jpg

... денес луѓето сеуште имаат безусловна верба од прво докторското лекување без второ мислење, како и безусловно верување во неговите совети и доколку истиот кој сериозно и професионално ги дава тие совети за непушење и против вишок на килограми, а истиот со цигара во рака и расфрлено сало на телото, бидете сигурни дека ниеден пациент нема да го послуша неговиот совет кој самиот не го спроведува како доктор сам на себе, а не пак како доктор на друга личност т.е. пациент!

360_F_6545040_gTY8NqVanxb5FP6K1trGIE45xlrCYFr4.jpg

Пред некој ден во Рамстор,една жена ,мајка со двајца близнаци на каса си купува две кутии цигари,парите до денар железни никел точни , децата се молат за ,,банџи ,киндер ,смоки ... Таа нееее нема пари ајде надвор и фала чао пријатно.
Душата ме заболе. Да имаа дома пакетчиња и такви ствари немаше така да ја молат.
А зошто сум лут? Затоа што сум осетил на своја кожа татко ми работеше у странство а мајка ми прво цигари па ако остане и за нас нешто.
Марш ,не поштујем цигарџии и точка

А од кај испадна податокот дека овде пушеле 40%? На еуростат има Србија и Турција по 26 и 27%. Македонија нема податок. Или некогаш нешто праеле, имало проектче и сега ги влечат тие податоци. Има? Нема?

Не по врат, по шија, топ 10%. Испушта пм2.5 повеќе неголи 93,7% од загадувачите.
Според Пенов, нивниот оџак испушта колку 10000 станбени единици.
Ми стоиш како човек по бројките. Топ 10 и 10% не е исто.
Во тие 10% има можеби 10000-100000 компании.
Се друго ти е на место.

Ми стоиш како човек по бројките. Топ 10 и 10% не е исто.
Во тие 10% има можеби 10000-100000 компании.
Се друго ти е на место.
искрено, ме мрзеше да гледам колку извори се и колку е тоа 10%. И да не пишувам за воздухот, има своја тема. Па и као моментален непушач, да оставам простор за другите и пушачите на темава.

искрено, ме мрзеше да гледам колку извори се и колку е тоа 10%. И да не пишувам за воздухот, има своја тема. Па и као моментален непушач, да оставам простор за другите и пушачите на темава.
Па ете во тие 10% спаѓаат Кабо Сан Лукас, најдоброто туристичко место во Мексико и валета, Малта.
Затоа треба да се има се во равенката.

Последно уредено:
Пак whataboutism. Ајде и групњаци да дозволиме на тревата кога е сончево, да дрифтаме коли низ парк кога веќе нема полиција да тури ред, да си палиме огнови… зошто да запреме со некои таму цивилизирани мерки, да шетаме одврзани булдози, да вежбаме пукање со пиштоли во стаклени шишиња до лулашките… ништо позитивно со многу мал влог да не се проба оти тоа, оти она… почнувам да верувам во тие модерните болести за немање внимание, од проблем на проблем се скока, како да нема мигранти и во земјите со чисти паркови. Да ти дадам суперхеројски моќи сѐ тоа да решиш, владе пак ќе ти каже сакам баш таму да пушам оти сите ќе умреме и оти децата ти јадат стобифлипс место брокула, така да не ми троши батерија на мобилен те молам, фала.
Извини инфлуенсерке што ти потрошив батерија на мобилниот. Иди издепилирај ги рачињата и побрзај во НВО-то да дебатирате зошто е расистички белците што не сакаат да слават нова година на плоштад во Амстердам, Берлин Париз.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Пред некој ден во Рамстор,една жена ,мајка со двајца близнаци на каса си купува две кутии цигари,парите до денар железни никел точни , децата се молат за ,,банџи ,киндер ,смоки ... Таа нееее нема пари ајде надвор и фала чао пријатно.
Душата ме заболе. Да имаа дома пакетчиња и такви ствари немаше така да ја молат.
А зошто сум лут? Затоа што сум осетил на своја кожа татко ми работеше у странство а мајка ми прво цигари па ако остане и за нас нешто.
Марш ,не поштујем цигарџии и точка
И јас сум сведок на такви случки.За време на транзицијата многу љуге се запишуваа на вересија во маалските продавници.Имаше еден комшија во продавницата имаше огромен неплатен цех за цигари.А детево негово го молеше да му купи чоколадо овај му се изразвика.На ова изреагира и газдата на продавницата го направи лом.Таква сможивност може да има само кај зависник од било кој порок.

Back
На врв Bottom