Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 49: @Io - Да ја укинеме демократијата во следните 20 години и да избереме диктатор)

Да ја укинеме демократијата во следните 20 години и да избереме диктатор

• Вкупно гласачи
    40
01.01 би го поврзала да се празнува до 07.01, убаво беше порано, споено ни беше од нова година до божиќ, децата на распуст и цело смејство да си се
Не.
Распустот почињаше негде од кај 15-ти па до крај на месецот. Не беше како сега од Нова Година.

Eve vo Deutschland

DatumWochentg
1. Januar 2026DonnerstagNeujahr (Neujahrstag)
3. April 2026FreitagKarfreitag
6. April 2026MontagOstermontag
1. Mai 2026FreitagTag der Arbeit
14. Mai 2026DonnerstagChristi Himmelfahrt
25. Mai 2026MontagPfingstmontag
3. Oktober 2026SamstagTag der Deutschen Einheit
25. Dezember 2026Freitag1. Weihnachtsfeiertag
26. Dezember 2026Samstag2. Weihnachtsfeiertag
Vkupno 9 denovi na cela teritorija i od pokrainite ushte eden do dva dodatni.
Znaci vo najdobar sluchaj 11 denovi. I tie denovi se za site bez verska pripadnost.
Verski dodatni drzhavni praznici nema.

A ovie se vo Avstrija

1000032230.jpg

Taka da vo Makedonija imate Mnogu neraborni denovi i jas da odluchuvam bi gi usogladil so svetskive ekonomii.

Eve vo Deutschland

DatumWochentg
1. Januar 2026DonnerstagNeujahr (Neujahrstag)
3. April 2026FreitagKarfreitag
6. April 2026MontagOstermontag
1. Mai 2026FreitagTag der Arbeit
14. Mai 2026DonnerstagChristi Himmelfahrt
25. Mai 2026MontagPfingstmontag
3. Oktober 2026SamstagTag der Deutschen Einheit
25. Dezember 2026Freitag1. Weihnachtsfeiertag
26. Dezember 2026Samstag2. Weihnachtsfeiertag
Vkupno 9 denovi na cela teritorija i od pokrainite ushte eden do dva dodatni.
Znaci vo najdobar sluchaj 11 denovi. I tie denovi se za site bez verska pripadnost.
Verski dodatni drzhavni praznici nema.

A ovie se vo Avstrija

Прегледај го приврзокот 466410

Taka da vo Makedonija imate Mnogu neraborni denovi i jas da odluchuvam bi gi usogladil so svetskive ekonomii.
Спомни колку слободни денови им следуваат во Австрија по колективен закон :D
Без додатоци за стаж, ако има и кај нив нешто такво.
Ко ќе ја направиш математиката исто или повеќе слободни денови имаат во Австрија, со тоа што може сами да си бираат кога да ги користат (бидејќи не се специфични празници).

Ко ќе ја направиш математиката исто или повеќе слободни денови имаат во Австрија, со тоа што може сами да си бираат кога да ги користат (бидејќи не се специфични празници).
Vo Germany zakonski 20-24 denovi Godishen odmor. Ama skoro site shto rabotat so dogovor ( privaten Sektor) ca 30-38 denovi dobivaat.

Vo Avstrija do 25 godini neprekinat Stazh, ( znachi vo edna ista Firma) 25 denovi i posle 25 godini 30 denovi.
Toa vazhi za site i mnogu retko nekoj so Dogovor dobiva povejche.

Немам појма за Австрија, ама еве за мојата сојузна држава во Германија за 2026 (има разлики помеѓу сојузните држави во поглед на празниците и школските распусти):

- 10 празници севкупно, со таа разлика што ако празник се падне за време на викенд, пиши пропало...понеделник си работиш нормала. 2026 вакви се 3, така да за тие што работат понеделник - петок ќе има 7 празнични денови годинава.

- минимум денови за одмор годишно за оние што работат 5 денови неделно се 20, за оние што работат 6 денови неделно се 24. Во пракса, стандард е 28-30 денови. Кај мене лично досега секогаш биле 30 денови годишно.

Одморот најчесто се планира декември за наредната година, онака од прилика нели...не е можно да се предвиди што ќе се случи во иднината. Ги земаме најпрво оние во тимот со деца на школска возраст да изберат кога сакаат одмор затоа што зависат од школските распусти, за да имаме ротација и да си врви работата. Зимава на пример јас земав 2 недели одмор за празниците, наредната ќе работам додека колегите имаат одмор. Така избегнуваме сценарија како што читав овде да нема никој да заврши работа, иако сме тим од една шака луѓе што се вели.

Не.
Распустот почињаше негде од кај 15-ти па до крај на месецот. Не беше како сега од Нова Година.
Така ли беше, во ред, сум заборавила, но сега децата се распуштаат на први јануар, па затоа би било убаво да се спојат деновите со божиќ.

Точно. Додај на ова + Божиќна 13та плата и + 14та плата за годишен одмор, па тек да почниме да мериме економски курови.

Не сфаќам зошто за муслиманите Божиќ е неработен ден, или за нас Бајрам. Нема логика искрено цел систем да запира за празник кој голем дел од населението не го чувствува за свој.
Да де, тоа го зборувам и јас. Затоа сметам дека треба да се укинат сите. Нека останат само 1 Мај, 8 Септември и можеби 1 Јануари. Се друго да биде како тие верските / за националност.
Автоматски споено мислење:

ja se slozuvam, i toa kako vernik, deka distinkcija pomegju drzaven i verski praznik mora da ima.
Има дистинкција бе луѓе, аман. Земи прочитај што напишав погоре. Едно е државен, друго е верски празник.

Точно. Додај на ова + Божиќна 13та плата и + 14та плата за годишен одмор, па тек да почниме да мериме економски курови.
I shto ima 13 i 14 plata koi ne znaesh da gi objasnish!

Vo Avstrija se zakonski i ne se "Plata" tuku K15 i Bozhichnina. Ama pak zatoa platite se pomali odkolku vo Germanija i na krajot tinizleguva deka vo Germanija podoro se plajcha i pokraj rie "Dve" plati!
Istoto toa go imashe i no Jugoslavija a i sega , barem del, go ima i vo Makedonija.

Vo Germanija ne se zakonski pa nekoi imaat Samo K15 nekoi samo Bozhichnina , nekoi samo po polovina dobivaat a nekoi i nishto.
Zavisi od Dogovorot i Firmata .

I shto ima 13 i 14 plata koi ne znaesh da gi objasnish!

Vo Avstrija se zakonski i ne se "Plata" tuku K15 i Bozhichnina. Ama pak zatoa platite se pomali odkolku vo Germanija i na krajot tinizleguva deka vo Germanija podoro se plajcha i pokraj rie "Dve" plati!
Istoto toa go imashe i no Jugoslavija a i sega , barem del, go ima i vo Makedonija.

Vo Germanija ne se zakonski pa nekoi imaat Samo K15 nekoi samo Bozhichnina , nekoi samo po polovina dobivaat a nekoi i nishto.
Zavisi od Dogovorot i Firmata .
ХАХАХА!! Ајде вака:
1. Швајцарија
2. Австрија
3. Германија

Од секогаш беше вака подреден германскиот свет. Дури и даноците се помали во Австрија. Туку споредуваш јаболка со круши.
Германија ја вадат само Baden Württemberg и Bayern. Берлин живеј од даноците и економијата на овие 2ве.

ХАХАХА!! Ајде вака:
1. Швајцарија
2. Австрија
3. Германија

Од секогаш беше вака подреден германскиот свет. Дури и даноците се помали во Австрија. Туку споредуваш јаболка со круши.
Германија ја вадат само Baden Württemberg и Bayern. Берлин живеј од даноците и економијата на овие 2ве.
Abe daj na treskaj, VO Avstrija danokot e 20% ( Za nekoi prehrambeni proizvodi e 10% kako na primer Brashnoto, Shejkerot, osnovni prehranbeni proizvodi)
vo Germanija 19% a na Prehranbeni proizvodi , prevoz, restorani i ushte nekoi raboti e samo 7%

I platite nemaat nishto so ovaa tema

Abe daj na treskaj, VO Avstrija danokot e 20% ( Za nekoi prehrambeni proizvodi e 10% kako na primer Brashnoto, Shejkerot, osnovni prehranbeni proizvodi)
vo Germanija 19% a na Prehranbeni proizvodi 7%

I platite nemaat nishto so ovaa tema
Бебе во Австрија се живее поубавооооо.
Во Дојчланд само во БаВу и Бајарн. Ти си во една од двете, не попувај. Оди да живееш во Бремен или негде во Лајпциг да те видам.

Бонус Срби во Австрија

Бебе во Австрија се живее поубавооооо.
Во Дојчланд само во БаВу и Бајарн. Ти си во една од двете, не попувај. Оди да живееш во Бремен или негде во Лајпциг да те видам.

Бонус Срби во Австрија

Ushte podobro vo Schweiz so samo 8,1% danok! AUU Siromajte malce im se 6000 Frankovi mesechno pa samo 8% danok. Mene mi zapiraat 42%
Jebiga

I mnogu nekogo go zabole kaj ima Srbi sekoj si gleda dzhebot

Pa ti poveli zemi da recime 100 Evra i pojdi da pazarish vo Avstrija i posle pojdi vo Germanija so 100 Evra.
Pazari i vo dvete zemji da recime Lidl pa poveli kazhi kade povejche neshta ce kupish!

Последно уредено:
Back
На врв Bottom