Објектификација на жената

• Креатор на темата Креатор на темата YoucancallmeV
  • Време на започнување Време на започнување
На работа има дрес-код, а не модна писта. Се друго е лично толкување. Значи, ако жената го почитува дрес кодот, тогаш не е до облеката.

I agree. Но тоа што го кажав е дека објективизирањето не почнува од облеката, туку од начинот на кој некој гледа и толкува (ете и ти тоа си го пишал во последната реченица).

Да се облечеш убаво или секси е сосема нормално и природно. Жените, како и сите луѓе, сакаат да се чувствуваат привлечни и самоуверени. Тоа не значи дека бараат внимание или согласност за било каков контакт, тоа е само начин да се изразат преку својот стил и изглед. Облеката не ја дефинира вредноста или достоинството на личноста, туку ја покажува нејзината самодоверба и вкус.
Прашањето ми беше повеќе реторичко.Јасно ми е зошто.

Па еве ти кажав пример со третата девојка, облечена за тренинг а не за онлифанс.

Ама таа е исклучок, 90 посто им се гледаат тангите. Не дека се жалам, ама ти е контра теза на темата :icon_lol:
Автоматски споено мислење: вчера во 20:15
Али според мене нема ништо лошо у тоа, ако направиле јаки тела зашто да не ги истакнат? Зашто да не бидат сексуален објект?

Што е лошо у тоа?
Види, има разлика меѓу жени што одат во теретана за да вежбаат и го покажуваат своето тело како резултат на трудот и напредокот што го вложиле, и жени што одат нашминкани и по цел ден се сликаат и споделуваат фотки на инстаграм. Тоа што носат хеланки и едните и другите не го гледам како проблем, затоа што хеланките се најудобното нешто за трчање и вежбање. Ист принцип како кога мажи спортуваат без маица.

А ако ти кога одиш да тренираш гледаш само танги, изгледа дека одиш повеќе за разгледување отколку за вежбање. И тоа, my friend, не збори за жените, туку за тебе. Всушност така во пракса изгледа објективизација на жените.

Не сам шовинист, бш сам поборник дека смо исти сс жене у скоро сфак сфетоглед.
Али ако сакаш пјур и искрену објективност на било коју жену, мора да ву даеш емдиемеј илимити екстази за да биде скроз објективна.
Да ву врие соретонин и да ву вибрираф очи и несфесно да биде скроз сфесна.

Кој не пробаја емдиемеј и незнае за што збору, нека проба или нека прочита на интернет.
Кривично се одговара у државава ако пробам да издрогирам некоја без нејзина дозвола ?

Види, има разлика меѓу жени што одат во теретана за да вежбаат и го покажуваат своето тело како резултат на трудот и напредокот што го вложиле, и жени што одат нашминкани и по цел ден се сликаат и споделуваат фотки на инстаграм. Тоа што носат хеланки и едните и другите не го гледам како проблем, затоа што хеланките се најудобното нешто за трчање и вежбање. Ист принцип како кога мажи спортуваат без маица.

А ако ти кога одиш да тренираш гледаш само танги, изгледа дека одиш повеќе за разгледување отколку за вежбање. И тоа, my friend, не збори за жените, туку за тебе. Всушност така во пракса изгледа објективизација на жените.
Извини ама јас не вежбам без маица иако е поудобно. Ако некоја сака да се натрти пред мене додека вежбам рамо, сигурно не треба да замижам пошо она одлучила да и биде удобно така?

Извини ама јас не вежбам без маица иако е поудобно. Ако некоја сака да се натрти пред мене додека вежбам рамо, сигурно не треба да замижам пошо она одлучила да и биде удобно така?
Јас не реков дека ти вежбаш без маица. Искрено не ме ни интересира како вежбаш. Во теретана кога одам одам да вежбам, а не да гледам други мажи и жени.

Ти рече дека имаш проблем со одењето во теретана зошто жените се облекувале во хеланки и те предизвикувале. Тогаш не оди во теретана. Има толку многу други места на кои можеш да вежбаш без некој да ти ја загрозува индивидуата.

Јас не реков дека ти вежбаш без маица. Искрено не ме ни интересира како вежбаш. Во теретана кога одам одам да вежбам, а не да гледам други мажи и жени.

Ти рече дека имаш проблем со одењето во теретана зошто жените се облекувале во хеланки и те предизвикувале. Тогаш не оди во теретана. Има толку многу други места на кои можеш да вежбаш без некој да ти ја загрозува индивидуата.
Па еве ти кажав пример со третата девојка, облечена за тренинг а не за онлифанс.

Ама таа е исклучок, 90 посто им се гледаат тангите. Не дека се жалам, ама ти е контра теза на темата :icon_lol:
Баш напротив, не реков дека имам проблем, кој како сака нека си се облече.

Проблемот ми е што твојот предлог се сведува на машкото да мижи или да седи дома да не фати некоја танга у видно поле.

Баш напротив, не реков дека имам проблем, кој како сака нека си се облече.

Проблемот ми е што твојот предлог се сведува на машкото да мижи или да седи дома да не фати некоја танга у видно поле.
Ок, значи твоето машко его сака да гледа, а да не се чувствуваш предизвикан?

Одговорноста е твоја. Мислам дека треба да работиш на твоите реакции и граници, а не да ја обвинуваш другата личност за тоа како се облекува.

Земи си слушалки и слушај музика. Мисли на нешто друго. Вежбај.

Ок, значи твоето машко его сака да гледа, а да не се чувствуваш предизвикан?

Одговорноста е твоја. Мислам дека треба да работиш на твоите реакции и граници, а не да ја обвинуваш другата личност за тоа како се облекува.

Земи си слушалки и слушај музика. Мисли на нешто друго. Вежбај.
Музика имам. Али изгледа овие ми фалат за очите можеби :icon_lol:

horses.jpg

Музика имам. Али изгледа овие ми фалат за очите можеби :icon_lol:

horses.jpg
Можеш и така. Јас кога трчам во главата си имам замислена цел која морам да ја постигнам и не перцепирам ништо друго. Пробај и така.

• Хаха
Reactions: Mud
Можеш и така. Јас кога трчам во главата си имам замислена цел која морам да ја постигнам и не перцепирам ништо друго. Пробај и така.
Аха, значи да резимираме проблемот не е кај женската популација што се облака провокативно, него кај машката што свесно го користи видот уместо да мижи како во bird box. Тогаш ни тоа горе не ми помага само

00-promo-bird-box.jpg

Аха, значи да резимираме проблемот не е кај женската популација што се облака провокативно, него кај машката што свесно го користи видот уместо да мижи како во bird box. Тогаш ни тоа горе не ми помага само

00-promo-bird-box.jpg
Релативизираш, ама ако така ти е полесно за да ме сфатиш што сакав да ти кажам океј.

• Љубов
Начинот на облекување не е причина една жена да биде објективизирана и не значи дека таа сака да биде сексуализирана. Треба да се направи разлика меѓу облекување со цел да бидеш секси, убава или привлечна и желбата да бидеш третирана како сексуален објект. Искрено мислам дека ниту една жена не се облекува со намера да биде сведена на објект без достоинство.

Исто така, кога жените избираат облека што сексуално провоцира, и самите се свесни дека можат да бидат перцепирани сексуално. Тоа е чиста психологија. Но тоа пак не значи покана или согласност за било каков сексуален контакт.

Сексуалната перцепција не е исто што и сексуална дозвола. Жената може да сака да биде видена како привлечна, а истовремено да очекува почит и граници. Тоа не се исклучува меѓусебно и не треба да се претставува како контрадикција.
Да сексуална перцепција не е исто што и сексуална дозвола, не реков дека е, но не ја прави помалку објектифицирана затоа што сака да биде, а темата ми е тоа. Фала богу дека мажите не им скокаат на сите што се фак ми хард облечени, јесда сме животни ама веќе сме цивилизирани животни :D

Но еве, кога една жена на инста става слика кај што задникот е во преден план (pun intended), што сака да постигне со тоа освен да биде објектифицирана со задникот на фокус?

Еден случаен феномен што ми падна во очи беше еден халуин маскембал у рок клуб у Белград. Темата беше најстрашна тема за рок клуб, дојдете облечени ко фолкери. Значи 90% од мажите се облекле све ми боје лепо стое за шала, 90% од жените беа фак ми хард облечени, доста интересен и случаен феномен видов. Мажите удрија на шега и ремет, жените удрија на види што имам и како го покажувам.

• Ми се допаѓа
Релативизираш, ама ако така ти е полесно за да ме сфатиш што сакав да ти кажам океј.
Да бидеме искрени сеа, зборам со Ацесо за танги у теретана, не со Елон Маск за оптимизација на неуронски мрежи :icon_lol:

Види вака.Пред години мој другар по убедување на неговата тогашна девојка одеше по танга купачи на плажа.Повеќето жени го загледуваа и се смееја.Исата реакција беше и кај мажите а сигурно беше приметен и од некој Византиец.Јас не им бев интересен пошто бев по шорцови.Е сега кој е крив за таквите реакции?Тој шо реши да шета по танга или овие шо му се кикотеа задгрб?

Back
На врв Bottom