Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Кој рече дека сум на породилно па ?Ќе се чуеме кога ќе ти заврши породилното и ќе ти се разболува детето секој втор ден од градинка, дали нема да ти треба мајка ти или свекрвата.

Што ќе споредуваш поточно ?Sega istive zemji, mapa na dog ownership rate da vidime, pa da sporedime
Со такво размислување и нема деца. Не дека површно не си во право, туку дека никој никогаш не е буквално „спремен“ за нешто што е таква фундементална промена не само во животот туку и во перцепцијата на светот. Никој не е спремен, а сепак сите што на крајот од животот сакаат да можат без грижа на совеста да кажат „јас живеев“, треба да го доживеат родителството и создавањето нов живот.Што ќе споредуваш поточно ?
Секој има право да си одлучи за себе дали сака да стани родител, оти родителство не е само роди го детето и фрли го кај бабите нека му прават што сакаат, огромна грижа и одговорност е да се има деца и некој ако не се осеќа спремен за тој чекор и таа улога подобро и нека нема деца.
Не се слагам, не секој е за родител и тоа е факт.Со такво размислување и нема деца. Не дека површно не си во право, туку дека никој никогаш не е буквално „спремен“ за нешто што е таква фундементална промена не само во животот туку и во перцепцијата на светот. Никој не е спремен, а сепак сите што на крајот од животот сакаат да можат без грижа на совеста да кажат „јас живеев“, треба да го доживеат родителството и создавањето нов живот.
Тако светоглед е дел од воспитувањето, или барем треба да биде. Создавање на нов живот, создавање фамилија и заеднички живот, тоа треба да биде нешто што сите треба да бидат воспитувани дека треба и (ако можат) мора да го доживеат. Да воспитуваш некој дека треба себично да го живее животот а потребата за блискост и заедништво да ја задоволува со кучиња/животни - тоа е ретардација и навреда за оние меѓу нас кои сакаат ама не можат да имаат деца.
Пример за илустрација на последиците од таквото „кумбаја“ размислување, е сегашното етничко и културно самоубиство што моментално го прави целиот колективен запад.
Да си свесна за ова што се случува и да го промовираш ставот „кој не е спремен нека нема деца“... Знаеш што е тоа? Тоа е да промовираш иднина во која твоето дете ќе пати и ќе биде несреќно затоа што во неговата средина ќе му донесат од најголемиот човечки шљам од некоја вукојeбина.
Јас сериозни би размислил за даночење со големи даноци тие што можат да имаат деца а избегнуваат. Тие пари би ги давал на фамилии што сакаат да имаат повеќе деца.
Не се слагам, не секој е за родител и тоа е факт.
Детето нема да пати ако живее во лоши услови или евентуално со некој ненормален, алкос или слично кај што ќе биди запоставено и незгрижено ?
Колку деца имаш ти Ванлок вака како најголем поборник за наталитетот ?
Не игнорирам јас ништо тоа е мој став, ти ми го игнорираш прашањето, колку деца имаш, питачу те још два пута![]()
Автоматски споено мислење:
Препрочитај што напишав и не нѐ навредувај и мене и себе со игнорирање на суштината.
Од вкупното население:Детето нема да пати ако живее во лоши услови или евентуално со некој ненормален, алкос или слично кај што ќе биди запоставено и незгрижено ?
Не знам кој е процентот, не се бавам многу со статистика ама ги има многу, децата оставени на милост и немилост, растат во лоша средина. Некои нејќат едноставно деца, не сакаат таква одговорност, не ги оправдувам ама и не ги кудам.Не ги вади екстремите. На пример:
Од вкупното население:
- Кој е процентот на лудаци и на алкохоличари?
- Кој е процентот на стари ергени и моми, и парови кои свесно одлучиле да немаат деца или толку одлагале (има време) да сега веќе не можат да имаат деца?
Првата бројка извесно е значително помала од втората. Што значи тоа?
Значи дека треба да се вратиш на првиот мој пост и да се обидеш да не ти побегне пак суштината на напишаното. И однапред извини ме што ќе те игнорирам ако и понатаму продолжиш по истиов тек на муабетот.
Пак ќе ти кажам не нѐ навредувај и мене и себе со игнорирање на суштината.
Не си глупа, прочитај која е суштината во тоа што ти напишав. И не прашувај лични прашања на јавен форум, нека ти е живо и здраво твоето па донеси го некогаш на играње.
Едно дете не знаете да исчувате како што треба, одма со лелакања, камо ли по 5 да ги имате како на времето.Што ќе споредуваш поточно ?
Секој има право да си одлучи за себе дали сака да стани родител, оти родителство не е само роди го детето и фрли го кај бабите нека му прават што сакаат, огромна грижа и одговорност е да се има деца и некој ако не се осеќа спремен за тој чекор и таа улога подобро и нека нема деца.
Што ти е тешко ајде кажи, не само тешко е тешко.Не знам кој е процентот, не се бавам многу со статистика ама ги има многу, децата оставени на милост и немилост, растат во лоша средина. Некои нејќат едноставно деца, не сакаат таква одговорност, не ги оправдувам ама и не ги кудам.
Некои немаат услови за повеќе деца, поготово во Македонија, да израснеш повеќе деца во оваа доба е многу тешко, остај ти порано кога децата јадеа по улици и беа среќни со сендвич од дома во рака, затоа те прашав колку деца имаш, ништо лично.
Затоа што ја игнорираш суштината, пишуваш вакви пораки како да е тоа најнормално нешто.Некои нејќат едноставно деца, не сакаат таква одговорност, не ги оправдувам ама и не ги кудам.