Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не, не е поента курчење.Jas ne si kupiv sam kukja, ja naslediv, i sega so, treba da kupam uste edna za da se dokazvam deka me biva i uspeav vo zivotot.
Se znae li sto ?![]()
Јас на пример, ама за озбилно, секогаш сум ја имал дилемата дали за најтешки злосторства треба смртна казна или доживотен затвор. Ама не од хуманистички аспект. Туку од следниве причини:
1. Ако го утепаш гадот со инекција, тоа е исто како кога некој/а изживциран/а ќе се напие поголема доза на дијазепам и ќе си легне да спие. Ама барем си го утепал.
2. Од друга страна, со доживотен затвор не си поминува така лесно како со дијазепам, ама затоа гадот има три пати оброк на ден од државни пари, душек, кров над глава.
Затоа мислам дека е фер за одредени криминали како педофилија за претпубесценски деца, умислено убиство на дете како палчо, сериски убици и слично да има средновековно мачење од типот на набивање на кол со избегнување повреда на витални органи и присутен лекар да не м се даде да умре и да му се пролонгира смртта максимално. Дури и тоа не е доволно затоа што се работи за возрасен човек наспроти ужасиите што му ги направило на едно дете ама е најблиску нешто до еквивалетна правда.
Ако ова не ви е доволно контроверзно одиме со план Б.
Сметам дека земање на правда во свои раце кога системот не функционира е оправдано. За мене е повеќе од ок, тој/таа што пресудила од било какви причини ослободителна пресуда за прегазување на бремена жена на пешачки да и се соберат (ако имавме муда и плус како ќе ги осудиш ако се толку) 10000 души да и влезат дома и да ја линчуваат на лице место. Постои еден израз што често се користи во ваквите ситуации со кои скроз се сложувам што вика дека: Два пати ми го убивте детето/сопругот/мајка/татко/брат/сестра. Ако тој судија/судијка нема никакви обѕири кон човечкиот живот било поради пари, роднински или пријателски врски тогаш и тој негов/нејзин живот не треба да вреди ништо. Како што знаеме, системот во најдобар случај ќе и даде некоја суспензија и ќе се заборави на се.
И во двете ситуации се работи за истата тематика, дека со емпатијата се претера, дека апсолутно не е фер да се биде хуман со баш секого и дека насилството, тортурата па и егзекуцијата во одредени случаи се повеќе од оправдани затоа што такозваните човекови права во тие ситуации не се ни на кур да ги ставиш. Некои луѓе заслужуваат физичка болка, мачење и смрт.
Една од причините за која не сум за генерална смртна казна, особено со мачење, е за невини луѓе обвинети.
Треба да се почне прво од генерал Форина кој што е велепредавник со тапија, црно на бело, па Аљи Ахмети па после сите македончиња што им клекнаа на колена.А што станува со Велепредавство?!
Во нормална земја тоа е инстант куршум во тил, откако душата ќе му ја извадат за кого и како одработувал!
Промена на име, преспански договор, бугарски договор, 8 од карти..
Тоа е дефиниција од учебник за таква казна!
Ако веќе се воведува смртна казна, по сите меѓународни критериуми ова (и овие) треба да бидат први!
И тоа што викаш...Треба да се почне прво од генерал Форина кој што е велепредавник со тапија, црно на бело, па Аљи Ахмети па после сите македончиња што им клекнаа на колена.
Док дојдеме до Грујо и Зајко ќе нема место на гробиштата.