Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Секој од познатите брендови си има некоја своја посебна технологија. Така и Мидеа која што е број 1 кинез.
Мене ми се свиѓа моделот All Easy Pro.
Штета што кај нас го нема, кај србиве го има.
Ми се свиѓа таа нивна технологија што цела внатрешна можеш да ја растуриш за 5 минути.

Прегледај го приврзокот 463659
Генерално, било која внатрешна можеш да ја растуриш за 5 минути!
Зависи колку си вешт само..

Тој и досега што не отворал да чисти, џабе му е се! Ова само на "сервисерите" им олеснува..

Тој што сам си ги чисти, два штрафа плус-минус не му мењаваат многу..

Генерално, било која внатрешна можеш да ја растуриш за 5 минути!
Зависи колку си вешт само..

Тој и досега што не отворал да чисти, џабе му е се! Ова само на "сервисерите" им олеснува..

Тој што сам си ги чисти, два штрафа плус-минус не му мењаваат многу..
Треба да им се признае за изумот.
Воопшто не чепкаш изменувач, да го креваш нагоре како би ја извадил турбината.
Него све си излегува комплет турбина,мотор,кадичката...
Мене ми се свиѓа изумот добро изгледа. Како е во пракса не знам.
Секој со свое мислење

Последно уредено:
Nekogaš i da si vešt ne e dovolno....
Mojot primer, nadvorešnata e blisku do leviot zid i na 5 do 6 cm do plafonot ( moraše baš tuka da bide), ne e vozmožno da se podigne izmenuvačot i vo levo da se izvleče turbinata. Sreća nemaše mnogu naslagi inače.......
Sosema dovolno beše na lice mesto čistenje so prskanje so deterđent i paročistač da se sredi.
Ova od MIDEA e poveće od dobro rešenie, sekoja čest za konstrukcijata. Vo slučaj da treba da menuvate lager na motorot na turbinata ili motorot, tek toa e nočna mora, ovde e pesma leta.
Vo pravo e Ptica so ova im go okršija na serviserite.
Inače MIDEA e interesna i po drugi raboti, primer mojava parapetna posle isklučuvanje na kompresorot ili klimata, nadvorešniot ventilator dve tri minuti se vrti na drugata strana i go izduvuva izmenuvačot. Posle dve leta i nepolni dve zimi toj e čist kako prviot den, a klimata e na glavna soobračajnica vo strogiot centar na gradot.

Монтирана денес уште една клима Daikin Perfera 3kW од новата серија Nepura ( N ) наменета за нордиските земји. Па да направиме еден преглед или т.з. ревју на климата, споредба помеѓу старата нордик серија Optimised Heating 4 ( H ) која исто ја имам. Да видиме што е ново, спецификации, слики, мерења... ќе се оди во детали.

Прво да напоменам дека не сум никаков продавач нити некого рекламирам.

Внатрешна единица
FTXTM30A2V1B
Димензии:
Висина/должина/ширина мм
298/804/252
Тежина 12кг
Производство Чешка

Еве некои слики од монтажа
Messenger_creation_5162C343-69A5-40DC-BEDB-3C2CA9870C69.jpeg
Messenger_creation_1BD5AD56-35FF-4ECE-888F-5794638737A1.jpegMessenger_creation_84C49FB1-1B05-4709-80D1-3F5874CE9253.jpegMessenger_creation_472B81D7-1FB0-4A23-A1AF-30DDE3B2AC80.jpeg

Целосно нов дизајн на внатрешна.
Доаѓа со две крилца кои допринесуваат да внатрешната го исфрли воздухот подалеку без притоа да има потреба да зголеми брзина на фан.

Има фул опрема, сите можни филтри за воздух, Flash Streamer прочистувач на воздух, вградено WiFi и сензор за детекција на движење.

Исто има и Daikin eye, ламбичката која менува боја во зависност од модот на кој работи. Црвено кога е на греење, плаво кога е на ладење...
Има опција да се намали светлината или целосно да се исклучи, пример ако е во спална и ако смета.

Го има новиот тип на ел.мотор за кој постирав пред некој ден.
Па да не се повторувам еве ако го интересира некој може и тука нешто да прочита.
Screenshot_20251129_202219_Chrome.jpg

Надворешна единица
RXTM30A2V1B
Производство Чешка
Тежина 42 кг
Двореден изменувач
Фреон R32 количина 0.97 кг

Еве слики од монтажа
Messenger_creation_21F8252F-D225-486A-B6B3-A34121CAC536(1).jpg
Messenger_creation_A8F58EA3-1608-4A4E-A826-B7E8AF063851(1).jpg
Messenger_creation_F554506D-59FC-421D-AE18-4395F303F46C.jpeg
Messenger_creation_8684A557-C46C-4FFD-AF91-0A3282636EA3.jpeg
Messenger_creation_CCDE6272-1A94-42DE-95AD-F2F358349FEB.jpeg
Messenger_creation_5CD5D4CE-3AFC-4148-BD70-C182BF99D47E.jpeg

Има огромни димензии за разлика од старата H серија како и целосно затворено долна тацна.
Еве една слика каде што се прикажани тие димензии и разликите.
Screenshot_20231123-185941_Opera(1).jpg

Да видиме која е причината за овие разлики.
Старата серија имаше 2.5 реда изменувач и помали димензии, а новата има 2 реда изменувач и поголеми димензии како би можело да се надохнади за оној 0.5 ред што се отфрла. Тој половина ред се отфрла како климата би можела да прави побрз и поефикасен дефрост.

Надворешниот топлински изменувач користи бакарни цевки тип hi-XD со 7мм внатрешен дијаметар а изменувачот на внатрешна користи бакарни цевки hi-XB со 5мм дијаметар.
Двата типа на цевки се карактеризираат со висока цврстина на зидови отпорни се на висок притисок и имаат внатрешни жлебови ( inner grooves )
Поентата на жлебовите е да предизвикаат внатрешна турбуленција на фреонот и на тој начин размената на топлина се одвива побрзо и поефикасно.

Моделите од старата H серија имаа отворено дно и после дефрост вода течи од секаде. Одличен дизајн само пожелно е да се стави дополнителна тацна од долу. Така имам јас направено.
Сепак имаше поплаки за овој дизајн во нордиските земји каде што овие клими ги ставаат на зидови од дрвени куќи, и за да се спречат вибрации користат амортизери на држачите, како спирали.
Бидејќи рековме вода течи од секаде а во екстремни зимски услови таа вода брзо и замрзнува. Течи и преку држачите и преку амаортизерите и полека ги замрзнува. Штом замрзнат вибрациите се пренесуваат на дрвените куќарки.

За да се спречи тоа новата серија N има затворено дно и само еден отвор за истекување на водата.

Новата серија N има вграден греач на тацна. Се наоѓа точно испод изменувачот. Овој греач почнува да работи во истиот момент кога започнува дефрост и работи уште некое време по завршување на дефрост. Тоа дополнително време не е фиксно односно зависи од надворешни фактори дали ќе бидат 5 минути 10,15... Не се знаат сеуште детали за тоа како логиката го контролира овој греач.
Еве како изгледа.
ilmalampopumput-Nepura-sulanapito.jpg

Еве уште една слика каде подобро се гледа овој греач. Има некоја чудна плочеста форма.
Screenshot_20251116_153839_Chrome.jpg

Моделите од новата N серија имаат приклучоци и за греач на одвод црево но тој греач не доаѓа заедно со климата туку дополнително се порачува. Јас го купив и тој греач.
Еве како доаѓа спакован заедно со упатство.
48_95ec1953-f0f7-4ec5-b862-0a8fb7708384(1).jpg

Црниот кабел има димензии 1.2 метри и доаѓа од приклучоците па се до почетокот на лулата и од тука продолжува грејниот дел во должина од 2.5 метри.
Овој греач има моќност 15W/m и бидејќи е 2.5м вкупно има 37.5W
Истата логика која го контролира греачот на тацна го контролира и овој дополнителен греач на одвод црево.

Надворешната користи V-cut тип на вентилатор. Називот му е таков бидејќи едно парче во форма на буквата V е отсечено од секоја перка.
На тој начин според Даикин се добива подобар проток на воздух. Ова не е нова технологија, Даикин ја користи кај некои модели а кај некои не. Идејата за овој дизајн доаѓа од формата на лебедовите крилја.
Screenshot_20251130_154932_Chrome.jpg
Screenshot_20251130_113920_Chrome.jpg

Компресор и понатаму се користи истата патентирана технологија swing и доаѓа во twin изведба, но моделите од серија N добиваат подобри амортизери на компресор. Веќе спомнав за оние амортизери како спирали што ги користат во Финска за држачите на климата, и за да ги намали вибрациите Даикин става такви метални спирали и на компресорите. Доколку е само гума таа гума на минусни температури се укрутува и ги губи својствата да амортизира вибрации.
Нешто повеќе за овие нови држачитенови амортизери на компресор пишува тука.
Screenshot_20251129_205713_Chrome.jpg

А ова е како изгледаат
whole-home_inverter-compressor(1).png

Чисто за споредба вака изгледаат кај моделите од старата H серија
Screenshot_20251216_074749_Chrome(1).jpg

Еве едно видео каде што Даикин во нивна лабораторија прават споредба помеѓу вибрации на надворешни од серија H и N при идентични услови на работа. Користат пластична чаша полна со вода :)
Исто прават и детален тест за вибрации на новата серија која е поставена на девен зид симулирајки структура на нордиска куќарка.

https://m.youtube.com/watch?v=FysxUU4U8jE&pp=0gcJCTwKAYcqIYzv

Тестот се прави во лабаратории на нивниот девелопмент центар во градот Пилзен во Чешка, познат и како градот на пивото :)
Се прават и други тестирања, пример тест на компресор кој трае повеќе од три месеци.

Тест на -15
Некој тука велеше не се правеле такви тестови и светот завршува на -10
Еве Даикин прават и тоа на 100% влажност за да се тестира дефрост.

Тест на -30 при 50% влажност.
Интересен момент има на 37 секунда кога стартова внатрешната. Се гледа дека усис и издув се одвоени. На усис постојано добива 20°C а издувот, кој е максимален, е спроведен на страна како не би можел да делува на температура на усис. На тој начин тестирањето може да трае долго.

Еве уште едно видео прикажани се повеќе сегменти од тестирањето а најбитно е она на крај што пишува.

Тестот започнал Фебруари 2022 а завршил Јуни 2023.
И после пак тој некој ќе рече дека 3 сати требало за климиве да се тестираат :)
Еве видеото а ќе продолжам во нов пост бидејќи има лимит од 20 атачментс

Исто има и Daikin eye, ламбичката која менува боја во зависност од модот на кој работи. Црвено кога е на греење, плаво кога е на ладење...
Има опција да се намали светлината или целосно да се исклучи, пример ако е во спална и ако смета
E ovoa e vrv od tehnologijata na daikin steta so me stavile edno ekrance da pokazuva temperatura a nadvoresnio ventilator kopija od betmen izgleda.
A oste se cudes zosto starata ima dva ipol reda izmenuvac a novata samo dva reda aj da ti kazam da ne te faka panika toa e bidejki novata ti e 90 santima a starata e bila 70 i taman razlikata od dvaeset santima e vo dolzinata na novata od 90 cm bidejki e podolga
I si dal okolu 100 iljadarki za mestomstp.moze da pomineninso 30 iljadi

E ovoa e vrv od tehnologijata na daikin steta so me stavile edno ekrance da pokazuva temperatura a nadvoresnio ventilator kopija od betmen izgleda.
A oste se cudes zosto starata ima dva ipol reda izmenuvac a novata samo dva reda aj da ti kazam da ne te faka panika toa e bidejki novata ti e 90 santima a starata e bila 70 i taman razlikata od dvaeset santima e vo dolzinata na novata od 90 cm bidejki e podolga
I si dal okolu 100 iljadarki za mestomstp.moze da pomineninso 30 iljadi
Еххх ако беше 100 илјадарки ќе земев две :)

А ти од сето ова само тоа го запримети, дека нема термометар на внатрешна? :)

Ме мрзи да пишувам а има уште многу, само што дојдовме до најинтересното.
Ај утре

Еххх ако беше 100 илјадарки ќе земев две :)

А ти од сето ова само тоа го запримети, дека нема термометар на внатрешна? :)

Ме мрзи да пишувам а има уште многу, само што дојдовме до најинтересното.
Ај утре
Све убаво презентирано, се гледа си се потрудил... само моделчево што викаш кошта над 100.000 има една голема мана нема Еуровент :D
Затоа од искуство на Греенланд се грееат со GWH12YD-S6DBA2A kaj nas poznata kako GREE Amber Nordic ;)
И и богами кошта упола од Дајкунот, само 59.999...две такви Амбери една Дајкун :)
Greenland Amber Nordic.jpg

Све убаво презентирано, се гледа си се потрудил... само моделчево што викаш кошта над 100.000 има една голема мана нема Еуровент :D
Затоа од искуство на Греенланд се грееат со GWH12YD-S6DBA2A kaj nas poznata kako GREE Amber Nordic ;)
И и богами кошта упола од Дајкунот, само 59.999...две такви Амбери една Дајкун :)
Прегледај го приврзокот 464095
Види, јас те сваќам тебе. Ти си продавач на Грее и гледаш во секоја ситуација да извлечеш некоја корист.
И пошто ги знаеш целосните ознаки на климата ти до сега имаш пребарувано лот 10, спецификации, енергетски...и што ли не, надевајќи се дека ќе најдеш нешто што ќе можеш да го спиноваш во корист на Грее.
И ако, јас не се лутам.
Ниту пак ќе пробам да те напаѓам или да ти објаснувам за моделот на Еуровент RXTM-A / FTXTM-S
Значи нема потреба.
За свои пари секој нека си купи тоа што сака.

Види, јас те сваќам тебе. Ти си продавач на Грее и гледаш во секоја ситуација да извлечеш некоја корист.
И пошто ги знаеш целосните ознаки на климата ти до сега имаш пребарувано лот 10, спецификации, енергетски...и што ли не, надевајќи се дека ќе најдеш нешто што ќе можеш да го спиноваш во корист на Грее.
И ако, јас не се лутам.
Ниту пак ќе пробам да те напаѓам или да ти објаснувам за моделот на Еуровент RXTM-A / FTXTM-S
Значи нема потреба.
За свои пари секој нека си купи тоа што сака.
160.000ден е цената на таа клима што ја рекламираш од 3.0kw...а не е ни 3,5....Значи две такви се 320.000ден или у превод цела Топлинска пумпа воздух-вода може да се купи за тие пари....ама Темата е Најекономично Греење!!! Не најскупо!!!
Реално тешко дека некој би платил за една клима од 3.0kw 160.000ден....ама у дуќанчето никој не влегува да искешира 160к и мора да го рекламираш климичето со 200 реда пост линкови чуда... а успут "случајно" не си продавач ;)
А пошто од рукав не кажувам ништо и се водам на официјални документи...Да ги споредиме у капацитет и Економија Amber Nordic12 од 59.999ден и Даикин Перфера 3.0 од 160.000ден....
Прегледај го приврзокот 464099
Амберот дава 4.2kw на -15C има COP(Ефикасност) 2.27.....Perferata дава 3.58 на -15 COP 2.06
И ова неможе да не го искоментирам и објаснам:
Kaj GREE Amber Nordic со цена од 59.999ден и 10годишна гаранција, на -15C добивате 4.2кw при што потрошувачката е 4200/2.27= 1.85Kw
Kaj Daikin Perfera za cena od 160.000ден на -15C добивате само 3.58kw (600w помалце) при што потрошувачката е 3580/2.06=1.74Kw AMA и 600Wati помалце топлина дава на -15.
Сума сумарум, некој ке си купи 4.2kw за 60к ...а ке го цитирам и колегата @Просинечки ....за свои пари кој сака нека си купи што сака, само ке го дополнам....послабо за 2.5пати поскапо....нели 160.000ден :)

Последно уредено:
160.000ден е цената на таа клима што ја рекламираш од 3.0kw...а не е ни 3,5....Значи две такви се 320.000ден или у превод цела Топлинска пумпа воздух-вода може да се купи за тие пари....ама Темата е Најекономично Греење!!! Не најскупо!!!
Реално тешко дека некој би платил за една клима од 3.0kw 160.000ден....ама у дуќанчето никој не влегува да искешира 160к и мора да го рекламираш климичето со 200 реда пост линкови чуда... а успут "случајно" не си продавач ;)
Да не те навредив нешто?
Еј извини не ми беше тоа целта.
А ако мислиш дека ти па нешто ќе ме разочараш од моделот што сум го купил, онда си се заебал.
Ја оваа клима ја меркам одамна и сум пресреќен од мојата куповина.
Реков ќе ја споделам мојата среќа овде со вас, ама ништо :)

Речи прво со здравје да си ја работиш па онда иди во напад :)

Не сум продавач туку сум купувач. Ова ми е трет Дајкин

За цената јас сум задоволен, значи не е 160К денари
Крајна цена со монтажа мене ми дојде поефтино него крајна цена на оној во Финска што ја купува :)

За економичност мислам дека.ќе бидам задоволен. Клима со SCOP 5.35 би требало да е економична?

А пошто од рукав не кажувам ништо и се водам на официјални документи...Да ги споредиме у капацитет и Економија Amber Nordic12 од 59.999ден и Даикин Перфера 3.0 од 160.000ден....
Sporedba.jpg

Амберот дава 4.2kw на -15C има COP(Ефикасност) 2.27.....Perferata дава 3.58 на -15 COP 2.06
И ова неможе да не го искоментирам и објаснам:
Kaj GREE Amber Nordic со цена од 59.999ден и 10годишна гаранција, на -15C добивате 4.2кw при што потрошувачката е 4200/2.27= 1.85Kw
Kaj Daikin Perfera za cena od 160.000ден на -15C добивате само 3.58kw (600w помалце) при што потрошувачката е 3580/2.06=1.74Kw AMA и 600Wati помалце топлина дава на -15.
Сума сумарум, некој ке си купи 4.2kw за 60к ...а ке го цитирам и колегата @Просинечки ....за свои пари кој сака нека си купи што сака, само ке го дополнам....послабо за 2.5пати поскапо....нели 160.000ден :)
Ова се тука отпосле го напиша и еве да ти одговорам.
Се сеќаваш ли едно време Еуровент кога изваваше високи спецификации за климите што ги тестира?
И после одеднаш се сменаа работите. Преку ноќ се намалија декларирани капацитети и скопови на климите.
Тоа е затоа што се променија некои регулативи некои правила на тестирање.

Друго мојата нова клима е производство 2025.
Амбер нордик е 2013 производство.
Амбер нордик никад не била тестирана од страна на Еуровент туку VTT кои и понатаму тестираа по стари правила.
А и VTT веќе не постои, сега се преименуваа во Еурофинс.
Сакаат да биде слично името со Еуровент :)
Траги комедија. Тестираат во некоја шупа во Финска.

Ти споредуваш нешто што не може да се спореди едно со друго.

Повеќе за тоа како Даикин прави тест на нордик модел, утре.

п.с. ако мислиш со коментариве да идеш на нареден пејџ со цел мојата објава да не се гледа, знај не ми е тешко се да препишам одново :)

Последно уредено:
@Просинечки убаво климиче и убава монтажа.... со здравје и долго да те служи!
Се гледа дека со голем ентузијазам ја презентираш тука и се надевам дополнително ќе се потрудиш да направиш и споделиш мерења од реалниот перформанс кај тебе зимово.

Е сеа скапа не скапа, секој ќеиф се плаќа.... како што и сам рече, за свои пари си земал тоа што си сакал.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom