- Член од
- 9 јануари 2006
- Мислења
- 5.761
- Поени од реакции
- 7.690
Па сеа со соларното само за бањање имаш на лето, со соларно од 300евра недобиваш греење, добиваш санитарна вода и тоа у топлите месеци, кога ке се замагли и застуди и ноќно време соларното нефунционираМоже и на 60ц да грее санитарна вода..
Ама финтава е што воопшто не се исплати таа гимнастика, кога кај нас 9 месеци можеш да бидеш на солар![]()
значи споредбата ти е баби и жаби. Летно време ја со ладна вода преферирам да се бањам, не ми треба 80Ц 
Инаку Пумпите санитарната вода ја греат до 65 со тоа што за тоа им треба трокрак вентил (кај некој пумпи е вграден кај некој се докупува) и може да се подеси во одреден период на денот што вероватно би било во ефтина тарифа, у глуво доба ночи, од 22 до 07 сабајле да го загрее бојлерот т.е да го смени токот на водата од грејните тела кон бојлерот.
Е сеа колку време ке треба за тоа ако ти е прашањето, читај подоле
До 65 може пумпата да загрее санитарна вода ако е на R32 пумпата, 65 е повеќе од доволно за да се избања цела фамилија у денот со просечни 40Ц да речеме, а математиката е ептен проста формула колку кг/литри со одреден греач и треба време, со 10kw греач за 30мин ке ја загрееш водата од почетни 20C на 63C. и COP тука има додатно сигурно 5 ако не и појше што значи како струја нема да има ни 1kw....зошто времето кога да се направи догреванјето на бојлерот исто може да се сетира во контролерот да биде секако у ефтина тарифа негде меѓу 22 и 07 сабајле кога соларното нефункционира нелиАма ај кажи до колку ја грее водата? Плус колку кошта?
За првото, јас ќе одговорам, дека ради легионелата, 60ц е некој стандард за дезинфекција. Поретко одат и нагоре.. ама коп 2. Можда и 1.5 !?
Како ова се исплати наспрам обичен електричен бојлер со коп 1?
Зборувам за максимум 3 месеца у годината...
Соларните бојлери се отплатуваат уште првата година сами со сегашниве цени!
Ја го имам преку 10 години..
Дури и да имам ТП, треба да сум луд да земам со бојлер за санитарна вода!
Еве на пример колку кошта истава без пемпелево?! @Strelec ?
А па на марките, х2 х3 е поскапо..

Последно уредено: